Magyar Opera

Blog.hu új adminfelület: Chromium vs. Opera 12

Gondolkoztam, hogy írjak-e róla postot, de mivel időről időre felüti a fejét a "Nem megy az oldal/funkció tehát az Opera szar.", és még véletlenül sem a webfejlesztő a hanyag, illetve az Opera kap eltérő kódot, amit ő értelmez egyedül jól (gy.k. mikor nagyobb böngészők bugjaira írnak workaround-ot, amit benne hagynak), ezért úgy döntöttem, hogy írok róla egy kis szösszenetet. Most pedig kapóra jött az új adminfelület.

mutasd-admin-chromemutasd-admin-opera vissza-admin-chromevissza-admin.opera

Ami rögtön szembetűnik, amikor átváltunk az új felületre, hogy míg Chrome-ban szép sárgák a gombok, addig Operában fehérek. Ilyenkor gondolhatnánk, hogy az Operával van a baj, pedig nem. Az Opera megfelelően jelenítette meg azt a kódot, amit kapott. Éppen emiatt volt az eltérés, ugyanis az Opera eltérő utasításokat kapott, mint a többi böngésző! Lásd az alábbi képen. Az Operának miért kellene értelmeznie más böngészők vendor prefixét? Más böngészők sem értelmezik az -o- előtagot.

vendor-prefix

Megjegyzés: Szerencsére ez a probléma nemsokára megoldódik, ugyanis az Opera a Presto 2.11.310-től támogatni fogja a -webkit- vendor prefixet.

De menjünk is tovább. Az "Összefoglaló" lap látszólag egyforma. Ugyanez nem mondható el a "Bejegyzések" fülről.

bottom-chromebottom-opera

Amint az alsó navigációs sávban feltűnhet, Operában van egy "Bejegyzések" legördülő, ahol ki lehet választani, hogy 25, 50 vagy 100 post jelenjen meg. Chromiumból ez hiányzik. Ez bizony bug.

Ami szintén feltűnhet, hogy Operából hiányoznak a kék kis ikonok. A nyilak és az újratöltés ikon. Tehát megint azt gondolná a felhasználó, hogy az Operával van a probléma. Akkor ássunk a dolgok mélyére és nyissunk egy Dragonfly-t.

buttons-chromebuttons-opera

Amint látható, a margin értékek kicsit eltérnek ugyanannál az elemnél a két különböző böngészőben. Az Opera ismét csak azt tette, amire utasítva volt. A két darab -8-as marginnal sikeresen overlappolták az ikonokat.

A következőt pusztán érdekességképpen teszem be. A "Kommentek" fülön ugyanis arra lettem figyelmes, hogy a Linkifier kiegészítőm módosította az e-mail címeket, ezáltal nagyobbak lettek és kicsit széthúzták a dobozt, amelyben voltak.

linkifier-email-opera

Az e-mail címeket természetesen cenzúráztam, de a lényegen nem változtat. Ez szolgáljon példával arra, hogy mindig figyeljünk oda az általunk elvégzett módosításokra, legyenek kiegészítők, userJS-ek, userCSS-k, vagy éppen opera:config módosítások, mert lehet, hogy éppen ez okozza a problémánkat, még ha olyan triviálisnak tűnik is, mint fagyás, összeomlás, vagy éppen, ha nem indulnak a YouTube videók.

És ami a slusszpoén (habár ez nem hiba, csak egy funkció/lehetőség hiánya): a Chromiumban nem lehet szöveget kijelölni. Tehát ha ki szeretném másolni például egy cikk címét, akkor nem tehetem meg egyszerű szövegkijelöléssel, mint Operában.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr254530850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devDavid · http://blog.hu 2012.05.22. 10:56:12

Köszi az elemzést, az emailcím ill. a posztlista javításra kerülnek a közeljövőben.

üdv,
D.

Teddy Beer 2012.05.22. 11:05:04

"Az e-mail címeket természetesen cenzúráztam"

Páros napokon lehet a tiéd.
süti beállítások módosítása