Magyar Opera

MP3 támogatás HTML5 audio alapokon

Hosszú idő eltelt már azóta, hogy az Opera a 10.50-ben beépítette a HTML5 video és audio támogatást, akkor még csak Theora és Vorbis alapokon, amely 10.60-ban kiegészült a WebM formátummal. Az mp3-at a mai napig nem támogatja, ahogy a H.264-et sem. Utóbbi oka sokak számára ismert, míg előbbi talán nem egészen. Az mp3 ugyancsak egy jogdíjköteles, fizetős formátum, csak szintén nem a végfelhasználónak kell megfizetni a jogdíj összegét. Habár ma már annyira elterjedt, hogy teljesen egybefonódott a zene fogalmával.

Annyira még a Google sem volt bátor, hogy kivegye, pedig kétségkívül jót tenne az - amúgy technikailag mérföldekkel jobb - Vorbisnak.

Az Opera és a Mozilla bele sem rakta a támogatást, részben anyagi, részben elvi okokból. És itt jön képbe a Gstreamer, az Opera által használt codec könyvtár amely a HTML5 video/audio alapjául szolgál. Ez Linux alatt (mivel ott natív környezetben van és a Linux különben is a végletekig konfigurálható) korlátlanul bővíthető, szinte egy K-Lite tudását bele lehet integrálni, akinek erre van igénye.

Windows alatt viszont egy előre gyártott gstreamer.dll határozza meg, hogy a gstreamer könyvtárban milyen codekeink vannak. Tehát hiába másolunk bele bármit, a gstreamer.dll-t meg kell hozzá patchelni, hogy "lássa" az új codec(ek)et az Opera.

A Linuxosoknak tehát a mostani írás nem újdonság. Dither-nek köszönhetően viszont mostantól Windowsos Operában is lehetőségünk van mp3-at lejátszani natívan (Flash nélkül), mindehhez csak egy apró patch szükséges, ami a gyári gstreamer könyvtárunk képességeit bővíti.

szerkesztés: A post megírása közben Dithernek eltűnt a postja. Nem tudom pontosan milyen okokból. Instabilitást nem tapasztalok, tehát valószínűleg nem minőségi, inkább jogi (=jogi szankciók megelőzése) okok játszottak közre.

mp3

A HTML5Test oldalán is kapunk egy bónuszpontot érte.

Instrukciók:

  • Töltsük le a fájlt!
  • Bontsuk ki a zip állományt az Opera mappájába (Program Files) egy könyvtárban az opera.dll-lel.
  • Indítsuk el (Vistán és fölötte jobbklikk->Rendszergazdaként)
  • Kattintsunk a patch gombra és várjunk a "Success" feliratra.
  • Létrejön egy opera.dll.BAK fájl. Ha bármi probléma lenne, ezzel visszaállíthatjuk a régi állapotot.
  • Indítsuk el az Operát és ellenőrizzük a fenti kép mögött található linken, hogy sikerrel jártunk-e.

Opera MP3 codec letöltése

Aki ismer olyan oldalakat ezeken kívül, ahol ki lehet használni és nem kell hozzá Safari, IE9 illetve Chrome maszkolás, (mert a többi nem támogatja), az írja meg kommentben.

süti beállítások módosítása