Magyar Opera

Hogyan teszteljünk?

A most következő írásom az Opera fejlesztői változatainak teszteléséről szól, de általánosságban érvényes.

Ez a post már régóta érlelődött bennem, de az utóbbi időben elhangzott (részben teljesen jogos) ezzel kapcsolatos kommenteken felbuzdulva úgy döntöttem megírom végre.

Elsőként a kezdők és az új látogatók kedvéért egy kis fogalommagyarázat következik.

Bug: Ez a szoftverek (esetünkben Opera) hibáit jelenti. Magyarul, amikor valami nem a tervezettnek megfelelően működik benne. Például rákattintasz egy gombra, de nem hajtja végre azt az utasítást, amit ilyenkor kéne neki. Ilyesmi előfordul. Bugmentes szoftver nem létezik. Ez tehát nem elrettentő példa. Mivel ez egy Opera blog, nincsenek felsorolva a többi böngészőt érintő bugok, tehát ez nem elrettentő példa. De most csapjunk is a közepébe

Ha számodra az olyan fogalmak, mint AppData, Local és operaprefs.ini nem ismerősek és egyáltalán nem is érdeklődsz a téma iránt, csak böngészni szeretnél, ugord át a most következő írást.

A szoftverfejlesztésben 4 fő változatot különböztetünk meg egy verzión belül. Alfa, Béta, RC és Stabil.

Tovább...

Élesedik a Gyorshívó (b2076)

Mint bizonyára sokan észrevették, tegnap ismét új előzetes jelent meg az Operából. Bár a dátum adta magát, nem vicceltek a változási közleménnyel, ami igencsak méretesre sikeredett. Számos technikai jellegű Core javítás is szerepel benne, úgyhogy a lista helyett inkább érjétek be a zanzásított változattal... :)

A fő hangsúly - mint már oly sokszor a Barracuda előzetesek kapcsán - most is az új Gyorshívóra került. Ezúttal a miniatűrök generálásának a módján csiszoltak. Elsőként javították a hibát, ami minden átméretezésnél újratöltötte az oldalakat. Most már csak egy nagy kép készül, és változtatás esetén a böngésző ebből generálja le a kívánt méretűt.

A második nagyobb változás, hogy mérettől függetlenül élesebbek lettek az így létrehozott képek, bár véleményem szerint ez túl jól sikerült. Az Opera mindemellett továbbra intelligensen próbálja megkeresni a jellemző ikonokat és logókat, és ha talál ilyet, akkor azt használja. Lássunk egy példát: íme a jelenlegi Gyorshívóm az Opera 11.01-ben (kattintásra nagyítható):

A régi Gyorshívó megjelenés

Ezzel szemben így néz ki a legfrissebb előzetesben. Az ablakméret és a téma ugyanaz, a nagyítás automatikus, de az oszlopok száma fix.

Az új Gyorshívó megjelenés

Szerintem jól látható a különbség. A réginél minden kicsit mosottabb, ugyanakkor nem néz ki rosszul. Az új túl éles, a szöveget meg persze egyiknél sem lehet rendesen elolvasni. Szóval nekem a régi módszer egyelőre jobban tetszik. Külön rossz, hogy egyes oldalakhoz ikon, másokhoz komplett oldalkép tartozik. Ezen tehát még van mit dolgozni és még szerintük sem ért véget a munka.

További Gyorshívót érintő változás - bár kevésbé látszik a két képen -, hogy a kis képek alakja közelebb van a négyzethez, mint korábban. Én azért remélem, hogy a régi metódus teljesen emulálható lesz az új megoldással is.

Hogy a többi változásról is szóljunk: ismét szintet lépett a Presto, már a 2.8.130-as verziónál járunk. Az sajnos nem derült ki, hogy milyen újítások vannak benne - ha vannak -, de az biztos, hogy számos hibát, és fagyást javítottak a fejlesztők. Reméljük, idővel frissül majd a Presto támogatási oldal is, ami jelenleg csak a 2.8.119-ig - az előző összeállításig - van készen.

A teljes változási közleményt szokás szerint a Desktop Team bejegyzésében megtalálhatjátok, mint ahogy az új build-ek letöltési linkjeit is itt az oldalsávon. Ismert hibák miatt javasolt a friss telepítés - mondjuk hordozható módban - de senki ne lepődjön meg, ha a My Opera portálos bejegyzés sosem akar betöltődni: ez is bug.

További összeomlás javítások (b2067)

A gyorshívó mostanában nagyobb figyelmet kapott az átlagosnál, de a fejlesztők nem feledkeztek meg a stabilitásról sem. Így hát a mai előzetes főként erre összpontosít.

Ha hibát jelentesz lehetőleg adj meg minden információt ami szükséges, hogy könnyebben kivizsgálhassák azt. Sokszor van különbség egy gyors összeomlás-javítás és egy lassabb javítás között.

Ez az előzetes további javításokat tartalmaz, melyek a tartalomblokkolóval kapcsolatos összeomlásokat érintik.

Változások listája (Core):

  • CORE-37518 (Google maps elromlott egy ECMAscript félrefordítás miatt)
  • CORE-36960 (Nem ismétlődő háttérképek ismétlődőek lettek ha visszanavigáltunk az előzményekben)
  • CORE-37418 (Faaborg blog összeomlás)
  • CORE-37328 (Összeomlás hírcsatornák háttérben történő megnyitásakor)
  • CORE-36945 (Nem lehetett képet menteni a photobucket-en)
  • CORE-32849 (Összeomlás kilépéskor)
  • További összeomlás-javítások: automatikus crashlogok alapján
Tovább...

Sitepatching: Google Maps javítva!

Hozzáadott patch-ek:

  • PATCH-393, Google Maps térképet nem lehetett függőlegesen húzni. Ahogy sokan észrevették (rengeteg bugreport futott be a fejlesztőkhöz hétvégén) a Google Maps nem működött (a stabil változatban sem). Egy Google-oldali frissítés miatt volt, ami pár ECMAScript újdonságot vezetett be, amit a Carakan hibásan értelmezett. Ez a patch egy csúnya folt, amíg nem lesz normális Core javítás a problémára. A feladat magas prioritást kapott.
  • PATCH-391, BestBuy menü javítva.

Megváltozott patch-ek:

  • PATCH-387, Apple menü újra látható a Store-ban.
  • PATCH-385, Apple.com-on az Opera CSS vendor prefix-ét JavaScriptes O tulajdonságnak értelmezi, ami a slideshow-ban problémát okoz.
süti beállítások módosítása