Magyar Opera

Operások írták - Hardveres gyorsítás

Amire oly régóta vártunk, a mai napon végre elérhetővé vált. Ha még nem értesültél róla: már letölthető az Opera 12 alfa, ami az eddig megismerteken felül (Ragnarök, ES5 támogatás) teljes hardveres gyorsítást is kapott. A többiekhez képest később, de nem megkésve érkezik ez a web jövője szempontjából fontos újítás, a 10.5-ben bemutatott Vega renderelő motort támogatja meg erőteljesen. Persze nem Operának hívnák a céget, ha ne lenne némi csavar a kivitelezésben, de erről meséljenek a nálam szakavatottabbak.

Ez a bejegyzés a "Hardware acceleration" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2011. október 13-án jelent meg a Desktop Team blogon.

A hardveres gyorsítás lehetővé teszi, hogy az Opera a grafikai renderelés során tehermentesítse a processzort, és inkább a videokártyát terhelje vele. Ez gyorsabbá teszi az olyan grafika-intenzív feladatokat, mint például az animációk lejátszása. A GPU-val történő renderelés képessége megnyitja az utat a WebGL használata előtt is, ami lehetővé teszi a programozók számára, hogy 3 dimenziós játékokat, és látványos demókat készítsenek.

A mód ahogy az Opera a hardveres gyorsítást implementálta kissé különbözik sok más böngészőgyártó megoldásától. Mi abszolút mindent a GPU-val rendereltetünk, amennyiben lehetséges. A teljes felhasználói felületet, minden weboldalt és a WebGL-t egyaránt.

Teljesítmény

A mostani alfa verzióban elérhető implementáció sokat gyorsít a legintenzívebb feladatokon, míg másikak még mindig nem olyan gyorsak, mint az optimalizált szoftveres kimenettel. Tisztában vagyunk ennek okával, és jelenleg is a teljesítmény jelentős növelésén dolgozunk.

A teljesítmény növelésének egyik módjaként korlátoztuk a monitorra rajzolások számát. Ez azt jelenti, hogy néhány teszt alacsonyabb képkocka-számot regisztrálhat, miközben maga a renderelés sokkal gyorsabban zajlik, mivel a CPU és a GPU nem lesz elfoglalva azon dolgok számolásával amik egyébként sem jelennek meg a monitoron. [magyarul felesleges másodpercenként 150-szer kiszámoltatni valamit, ha a monitorunk csak 60 képkockát ad ki másodpercenként]

Támogatott grafikus kártyák

Ez az alfa kiadás csak OpenGL támogatással rendelkezik, a DirectX 9 és 10 windowsos támogatása jelenleg is fejlesztés alatt áll. Más böngészőkhöz hasonlóan mi is blokkoljuk a problémás meghajtóprogramokat és videokártyákat. Ezt egy, a "telepítési könyvtár\extra\" mappában tárolt feketelista alapján tesszük, ami platformonként és kimenetenként különböző.

Ha egy kártyát vagy meghajtót nem támogatunk, az Opera szoftveres renderelésre vált vissza. A jelenlegi állapotot az opera:gpu aloldalon tudod megnézni. Ha azt látod, hogy "Vega backend Software", próbáld meg frissíteni a meghajtóprogramot. Vedd figyelembe, hogy a gyártók egyes kártyákat már nem támogatnak, így annak ellenére blokkolva lehetnek, hogy az elérhető legfrissebb verziót használod.

Tesztelés

Ha hibát tapasztalsz, próbáld meg kikapcsolni a gyorsítást az opera:config#UserPrefs|EnableHardwareAcceleration opció nullába állításával, majd indítsd újra a böngészőt. 0 - kikapcsolt állapot, 1 - automatikus, 2 - erőltetett bekapcsolás.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr493301276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teddy Beer 2011.10.13. 21:41:42

"a DirectX 9 és 10 windowsos támogatása jelenleg is fejlesztés alatt áll"

Vao!

"Más böngészőkhöz hasonlóan mi is blokkoljuk a problémás meghajtóprogramokat"

Ez már para, bár én pár évig nem veszek neo gépet, de másokat érinthet és befuthat a tiltólistába.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2011.10.14. 07:12:55

Sziasztok!
Itt a cégnél megszüntették az utolsó nem-authentikálós proxyt is, és most bajban vagyok. Az opera egész egyszerűen nem hajlandó feldobni az authentikálós ablakot, csak azt írja, hogy:
Error Code: 407 Proxy Authentication Required. The ISA Server requires authorization to fulfill the request. Access to the Web Proxy filter is denied. (12209)

Nem tudom pontosan mit változtatgattam, de néha azt írta, hogy a proxy által kért authentikálási mód nem támogatott (vagy ilyesmi).
Ahogy keresgéltem a neten, Tamilnak volt egy ntlmapos megoldása, ami nálam valamiért szintúgy nem működik, a többi találat jórészt nagyon régi Opera 5-6-os bugokról szól.
Valami ötlet/megoldás?

Fénnyel teli esernyő 2011.10.14. 17:10:49

Sajnos fekete ablakkal indul. Így nem tudom még kipróbálni sem, nemhogy kikapcsolni a hardveres gyorsítást.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.14. 17:27:41

@Fénnyel teli esernyő: Kikapcsolni ki tudod, ha az operaprefs.ini-t szerkeszted kikapcsolt Opera mellett. A [User Prefs] alá valahova raksz be egy ilyen sort:
Enable Hardware Acceleration=0

Viszont aki eddig 12.00 snapshotokat használt, azoknak javaslom. Egyrészt, ahogy a fejlesztők szokták írni, attól, hogy nincs a changelogban felsorolva (most még changelog sincs) még vannak apróbb javítások, másrészt alfák/béták/véglegesek mindig jobban le vannak tesztelve, mint ezen "állomások" közötti előzetesek.

Fénnyel teli esernyő 2011.10.14. 17:43:10

@penge™: hardveres gyorsítás letiltva és működik! na végre! :) köszi!

ata4100 2011.10.14. 18:04:29

A laptopomban 2 videokártya van. Ez a verzió még nem támogatja az Intel kártyámat, és valószínűleg nem is fogja, mert nem túl ütős. :) Na már most nekem kell beállítani, ( más programoknál, meg most már a böngészőnél is) hogy melyik videokártyával induljon a program. Csak az a probléma, hogy a G-force rendesen felmelegíti a kütyüt még alap állapotban is, így nem szívesen állítanám be az Operának, hogy használja.(Elvégre a böngésző elég hosszú ideig fut.) De a hardvergyorsítás csak azzal megy.
Ezért kérdezném tőletek, hogy szerintetek foglalkoznak-e ezzel, vagy nem igazán? pl. jó lenne ha,: Magától átváltaná a karit, csak akkor ha szükséges a hardvergyorsítás, és alapesetben maradhatna az Intel.
Látszólag nem nagy probléma, de talán egyre elterjedtebbek a 2 videokártyás laptopok így azért nagyobb közösséget érinthet.

Lali_ 2011.10.14. 18:23:59

@ata4100: Szerintem ilyen működés közben ki-be kapcsolás nem lesz elérhető. Az opera:config#UserPrefs|EnableHardwareAcceleration opció állítgatásával ( 0 - kikapcsolt állapot, 1 - automatikus, 2 - erőltetett bekapcsolás) lehet piszkálni, ha nem akarod, hogy bekapcsolja a diszkrét graf.kártyát. Ennek érvényre juttatásához is újra kell indítani az Operát, ezért nem tartom elképzelhetőnek, hogy ezt az Opera kapcsolgassa ki-be. Max azt tudom elképzelni, hogy valami notebookhoz adott progival lehet ezt szabályozni, hogy mi kapcsolhassa be mondjuk ha akksiról megy....

Ha erre

Worlon 2011.10.14. 18:44:32

Üdv! Ma feltettem az alpha verziót a laptopomra: HP Pavilion DV9000EU, NV 7600GO GPU-val. Frissítettem a legutolsó driverre, de nem a gyárira, mivel az majdnem 3 éves, hanem egy módosított inf-el felvértezett 285.38-s driverre. Az egész Opera sokszor homályos, elmosott, és sokszor csak akkor tisztul ki a kép, ha rámegyek a gombra, ablakra, stb. Ez jellemző a fülektől elkezdve a címsávon át a weblapokra is. De ez nem csak betöltésnél van így, vagy indítás után, hanem spontán, pl a weblap olvasása közben is. Az éles kép egyszer csak elhomályosodik, majd kis idővel kitisztul. A régi driverrel is ugyan ezt csinálta. Találkozott valaki ilyennel? Ez lehet egy BUG az Operában?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.14. 18:59:24

@ata4100: Mivel a Peltier hőelemek helyett a legkevésbé hatékony, leginkább porvonzó és leghangosabb léghűtés terjedt el, illetve sok tízezrekért összerakhatsz normális vízhűtést (nem Tesco Gazdaságost, ahol 2 hónap után valahol szivárog a cső), vagy "egzotikusabb" megoldásokat (folyékony nitrogén), ezért nem tudsz mit tenni. Laptopban különben is problémás lenne bármi ilyesmi a hordozhatóság miatt.

Hány fokra szokott felmenni? Elvileg addig nem gáz, amíg át nem állnak Flashről WebGL bannerekre meg ilyesmi, azt meg úgyis tudod, ha most Emberwinddel játszol, akkor fel fog melegedni. De ha csak sima weboldalakat böngészel, akkor nem, ugyanis éppen ez a lényege a GPU-nak, hogy a grafikai műveleteket akár 50x gyorsabban megoldja, mint bármilyen csúcsprocesszor, tehát a GPU-nak a normál weboldalak "minimális" terhelést jelentenek, ellenben a CPU-hoz viszonyítva érzetre is teljesítménynövekedést érhetsz el olyan oldalakon, mint mondjuk a Gmail. A Wikipédián ne várj különbséget, max az SVG diagramokban. Ebből adódóan a grafika-intenzív dolgok (WebGL játékok) nyilván teljesen leterhelik, ahogy egy tömörítés/videokódolás a CPU-t, de normál böngészésnél mehet a GeForce-ról is, mert ha nincs terhelés visszaesik a hőmérséklet.

@Worlon: Én ugyanezt tapasztaltam szintén 7600GT-vel, csak én a legutolsó stabil 280.26-os drivert használom.

Worlon 2011.10.14. 19:08:59

@penge™: Akkor ezek szerint ez egy a 7600-as sorozatot érintő Opera bug. Jelentetted már, vagy megteszed?

ata4100 2011.10.14. 19:17:12

@Lali_: Értem, akkor majd lesz valahogy.

Arra gondoltam esetleg egy olyat csinálhatnának, hogy 2 exe fájlja lesz pl.: opera.exe és operahwg.exe , és akkor betudnám állítani, hogy a hwg nél használja a gforce-t, így magától váltogatná. Ha még ez se megoldható, akkor esetleg +ban, ahogy a privát fület lehet nyitni, úgy lehetne hwg-set külön proceszként, de már csak álmodozom ilyenekről. :)

blint63 2011.10.14. 20:00:37

@ata4100: Használtam egy ideig ilyen notebookot (nvidia optimus), valahol a dribverben be lehet állítani manuálisan is, hogy a geforceon menjen a grafika a megadott programoknál (játékok stb.), ott add hozzá az operát sztem.

Amúgy azt ígérték, hogy hamarosan az Intel videokártyák is támogatottak lesznek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.14. 20:09:31

@Worlon: Nem szükséges, nem csak minket érint. Keress rá a Desktop Team kommentekben a "blurry" szóra.

@ata4100: -pd parancssori kapcsolóval egyedi profillal indíthatod, viszont ha párhuzamosan akarod futtatni, akkor két különálló Opera kell neked, amit USB-s "telepítéssel" érhetsz el.

@blint63: Nem ez a problémája, hanem, hogy nem tud egyszerűen váltogatni. De elvileg a DirectX támogatással az Inteles kártyákat is támogatni fogja.

Darkcomet 2011.10.14. 20:21:28

Azért az kicsit vicces, hogy Debian alatt azt mondja, hogy szar a videomeghajtóm, és csak szoftveres módban renderel, míg a Chrome zokszó nélkül teszi a dolgát vele.

2011.10.14. 23:00:28

Hmm, kipróbáltam céges és itthoni gépen ezt a GPU-gyorsítósdit :)
Céges gépben nVidia GeForce 5600-as van - na hát azon valami siralmas volt, amit előadott :/ Szétestek a képek a speeddialban, meg a GUI kirenderelése is eléggé bizonytalan volt, egérmozgatásra úgy megterhelte a rendszert, hogy még a Winampban is beszaggatott a zene :) Szóval azon a régebbi VGA-n nem igazán volt sikeres a próbám. Feltettem itthon is, ebben a vasban AMD Radeon 5750-es van - a különbség ég és föld. Ezzel a VGA-val álomszépen megy, villámgyors, semmi akadás. Bejövős :) És a Google Docs is megjavult benne, ahogy látom. Pár táblát megnyitottam és nem estek szét, ahogy korábban. Szóval várom a véglegeset. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.15. 01:31:36

Remélhetőleg az M2 újítást is megkapjuk a végleges 12.00-ban: http://twitter.com/#!/Rits/statuses/124985738226970624

LeonardoX 2011.10.15. 09:12:48

Nálam a GTS 250-el az eddigi legjobb hardveres gyorsítás érhető el Ubuntun, de Windows 7 esetében is jól működik. Ubuntun eddig egyedül ez működik az IE Fish Tank teszten. Ráadásul végre normálisan lehet nézni Youtube videókat is (közrejátszik persze a Flash Player 11 is). Remélem megmarad az OpenGL, és nem cserélik ki Driect3D-re. Elvégre az OpenGL független.

blint63 2011.10.15. 09:21:28

@penge™: A váltogatásra írtam, hogy az nvidia driverben manuálisan is be lehet állítani, hogy melyik kártyán menjen a grafika (és ezzel a grafgyorsítás is)

@LeonardoX: Mindkettő lesz párhuzamosan.

blint63 2011.10.15. 09:32:32

Hú de fail, elolvastam a nyitó hozzászólást még 1x, nem baj valakinek még jól jöhet... :S

ata4100 2011.10.15. 09:49:38

@penge™: Világos, köszi, akkor várok, hogy támogassák az intelt, vagy usb-set is rakok fel, ha lesz olyan oldal ahova kelleni fog. :)

Más:
Tegnap a Maradj Talponban az M1-en ez volt a kérdés:
Netes böngésző.
_P_ _ _
A csaj nem tudta és leesett.. :)

FlatoutMonk 2011.10.15. 11:40:00

A 10.000 hal a gforce gtx 460SE kártyámon jól fut, tetszeni fog az új opera: kepfeltoltes.hu/111015/50fps_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Worlon 2011.10.15. 12:10:18

Elegem lett ebből a homályosodásból, így kikapcsoltam a HW gyorsítást. Azóta érezhetően gyorsabb lett az Opera. Azért van még mit fejleszteni, az egyszer biztos.

arqblasio · www.arqblasio.com 2011.10.15. 15:31:17

ez az előzetes nagyon működik (persze kell hozzá egy új videókártya), de nálam (pár noscript, noads kiegészítővel kombinálva) az oldalak többsége gyakorlatilag nem tölt, hanem kapásból bevillan. az egyik legdurvább gyorsulást egyébként a gmail-nél érzem, nem tudom mi miatt (mert a javát a HWA nem nagyon gyorsítja... :S). mindenesetre ez legalább akkora ugrás, mint anno a 10.50 volt, gratuláció a fejlesztőknek, ismét egy lépéssel a többiek előtt járnak!

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.10.15. 19:02:13

Nem tudom, hányan néztek bele, de az Opera profil mappájában ott vannak a tiltólista fájlok. Igen, 3 db: OpenGL, DX9 és DX10.

Ezek alapján az összes Intel tiltva van OpenGL alatt, súlyos rajzolási hibákra hivatkozva.

Az AMD/ATI a [ 2, 1, 9551 ] (ez egy hosszabb reguláris kifejezés vége, nem tudom, pontosan melyik verziót jelöli) verziók alatt blokkolva van túl régi driverre hivatkozva. Ugyanez NV-nél [ 12, 5721 ]. ATI alatt, ha támogatott is, le van tiltva a "blendfuncextended" és a "multisample", NV-nél nincs ilyen kitétel.

DX9-nél nincs semmilyen kitétel, csak a driverek letöltési linkjei, de szerintem egyszerűen csak nincs befejezve a fájl.

DX10-nél Intel esetén minden OK, AMD-nél [ 10, 183 ] felett jó (megszorítások nélkül), míg NVidiánál [ 12, 5721 ] felett, mint az OpenGL esetén.

Teddy Beer 2011.10.15. 21:26:15

@cousin333: Ez alapján az opengl-t a dx 9 és 10 mögé kellett volna tenni a fejlesztési sorban, persze lehet hogy ez lett hamarabb kész, ki tudja.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.10.15. 21:29:00

@Teddy Beer: Az OpenGL jobban kell nekik. Ami érthető, mert DX csak Windowsban van, OpenGL meg minden másban. És akkor még nem is beszéltünk a WebGL-ről, ami, ugye, az OpenGL-en alapul.

Teddy Beer 2011.10.15. 23:02:23

@cousin333: Azért a DX a windowson keresztűl komolyabb bázis, monhatni tízből kilenc fogorvos a dx-et ajánlja. Mac-en eddig se kellett, Na jó, talán ppc-n. XD Az inteles igp-s macbookok meg így is elfelejthetik, szóval nekik halottnak a csók.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.10.15. 23:18:36

@Teddy Beer: Erre csak egy szót válaszolnék: mobil...

Meg aztán a végleges Opera 12 még odébb van, addig simán befuthat az is. Valamivel el kell kezdeni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.15. 23:47:48

Amíg az Opera futott, semmilyen videólejátszóban nem volt kép, csak hang. Úgy érzem a bugvadászat új szintre emelkedett. :D

sanyix 2011.10.16. 16:10:18

Az a baj, hogy ez most akkor is használja a gpu-t, ha nem mozog semmi egyik lapon sem, se gif se flash. Ha megy az opera az folyamatos 8-10%-os gpu használatot jelent.

sanyix 2011.10.16. 16:11:47

@sanyix: megjegyzem ennyit amúgy egy 1080p-s h264 video DXVA-s lejátszása adna.

Lali_ 2011.10.16. 18:14:13

@sanyix: Ezt mivel nézted? Mert Everestben a GPU kihasználtságnál nálam visszaesik 0%-ra a betöltés után (közben nálam is 8-10%, de induláskor 20%-ra is felment) és csak akkor emelkedik megint, ha valamit csinálok az oldalon. De érdekes módon van, hogy a görgetésnél is 0%-ot ír, szóval nem tudom mennyire megbízható...

Bluemotion 2011.10.18. 18:18:27

@penge™: Most már mindenki tud róla, így kénytelenek lesznek javítani...

Teddy Beer 2011.10.18. 20:04:27

@penge™: Remélem még egy évet nem kotlanak rajta.

Jail 2011.10.18. 20:18:05

Megint vagy lesz 2-hét csönd új snapshots.

Teddy Beer 2011.10.18. 22:04:29

az biztos hogy mobile-ra jött valami hotfix.

X8 2011.10.18. 23:03:05

akkora egy redvás egy szemét hazug kis köcsög banda ez az opera fejlesztöbrigád hogy az iszonyat ..

nyomatjak a szar eröltetett ujdonságaikat
amiatt egyre szarabb a böngészö de a beigért dolgokat
Pl kikapcsolhato kibaszott tab stack
soha nem oldottak meg csak hazudoznak

ha az ember rá kérdez, összesen kb 20 alkalommal akkor basznak valaszolni és olyanokat irogatnak hogy megsértem a tetves desktop bloguk felhasznalási feltételeit

mert birjak a kritikat és hogy aki hazug az hazug ... és csak igérgetni tud

gratulalok ezeknek a ..............nak

Jail 2011.10.18. 23:13:44

@X8: Figyi ha nem tetszik az opera meg a fejlesztő csapata átlehet térni nyugodtam egy másik böngészőre ahogy látom pl neked való a Google Chrome olyan intelligensen beszélsz mint az böngészőjük neked való hallgass rám :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2011.10.19. 00:03:24

@Jail: Én az Internet Explorer 6-ot javasolnám neki. :)
Opera 12 Alpha a 11.51 ellen:
browserbenchmark.wordpress.com/2011/10/13/1286/

Jail 2011.10.19. 00:51:03

@Med1on: Én gonoszabb leszek mint te ajánlom neki az Internet explorer 5-verzát szerintem a legjobb gyors mint állat :D ja és szuperül lehet vele böngészni nincs olyan olyan ami nem működne vele.

Zsüi_ 2011.10.19. 09:37:28

@X8: Nyomják az újdonságokat, mert innovatívak. Ezzel mi a baj? Mindenki várja az újabb előzeteseket, hogy mi derül ki. A tab stack nem kikapcsolható, ennek biztos meg van az oka, bár fogalmam sincs mi lehet az. Mindenesetre nem rémlik, hogy ígérték volna, hogy kikapcsolható lesz.
"olyanokat irogatnak hogy megsértem a tetves desktop bloguk felhasznalási feltételeit"
Te örülnél neki, ha egyszerű látogatóként végigolvasnád a comment-eket és eladó hűtők meg használt kocsi hirdetések lennének közte? gondolom nem. ezért vannak felhasználási feltételek, amiket be kéne tartani. Pl. amikor egy RC verziónál valaki még mindig a tab stack kikapcsolásának lehetőségét hiányolja, holott egyértelmű hogy már csak regressziós hibákkal foglalkoznak, akkor az valójában eléggé fölösleges hozzászólás, mivel már előtte 200 alkalommal jelezték, tudnak róla, nem fért bele a fejlesztési ütemezésbe.

Teddy Beer 2011.10.19. 11:02:31

@Zsüi_: Az tény hogy a wishlistbe való, de hogy tudnak róla, hogy mi megy ott, arról már nem vagyok biztos. Az is dísz, mint a gchrome-nál és eljátsszák hogy fontos a freeware user véleménye, közben minden a függöny mögött történik és amíg nem gondolják hogy készen vannak ki se dugják az orrukat a nagyvilágba, vagy ha igen akkor is a versenytársakat nézik. Mi van a biztonsági réssel, ami ezerszer fontosabb a tab stangli kapcsolhatóságánál. Az nem véleményes, hogy javítani kell azonnal, de arra is B52-es magasságokból pottyantottak egy évig szóval nekem senki ne mondja hogy nincs zavar az erőben és nem pocsékul osztják el az erőforrásokat a fejlesztéskor, függetlenül attól hogy egyéni/közösségi igényekről, biztonságról vagy nem várt funkcióról van szó.

Teddy Beer 2011.10.19. 11:30:22

@Teddy Beer: Azért kijött a javítás. Remélem tanulnak az esetből.

Zsüi_ 2011.10.19. 11:40:01

@Teddy Beer: "minden a függöny mögött történik" abszolúte. Pontosan. Sosem tudhatod hogy egy ekkora cégnél épp mit fejlesztenek a háttérben. Azt sem tudhatod, hogy miért nem került be a tab stack kikapcsolása. A biztonsági rést javító kiadás már le is tölthető egyébként. Én nem mondom hogy minden tökéletes, de tényleg nem tudni hogy mit miért csinálnak úgy, ahogyan csinálnak.. azt meg hogy milyen gyakran van idejük a fórum trolljait és kevésbé trolljait olvasni nem hiszem hogy a szemükre kéne vetni. valószínűleg épp dolgoznak, a fontos dolgok eljutnak hozzájuk. aztán nyilván megbeszélik, hogy mi mennyire fontos. Bizonyára nehéz lehet elképzelni, hogy van 4000 beérkező dolog naponta, aztán ki kell dobálni belőle ami fölösleges, mert már feljegyezték, vagy nincs értelme (pl. az akadozó speed dial áthelyezés nem releváns, ha tudják hogy hw vega lesz meg gyorsabb js, ami alatt már nem akad).. aztán ezeket a feladatokat szépen prioritás szerint berendezik. tehát a napi 4000 kérésből lesz pár 10, ami bekerül a belső listába, ahol lehet akár több 10 000 (csak mondtam egy számot). és akkor ezt lásd át szépen, és oszd el jól az erőforrásokat. szerintem nem olyan, mint az x = 3 + 2 egyenlet. Szóval szerintem nem eljátszák hogy fontos a user, csak nehéz menedzselni egy ekkora dolgot.
a tab stack kikapcsolás igényről pl. biztos hogy tudnak (több helyen is válaszoltak már az igényre), fölösleges írosgatni azon a blogon, ami nem erre van.

Zsüi_ 2011.10.19. 11:49:59

@Teddy Beer: Ezt azért érdemes elolvasni mielőtt átkozzuk őket, hogy a biztonsági résről tudtak de nem akarták javítani: my.opera.com/securitygroup/blog/2011/10/19/about-the-svg-font-manipulation-vulnerability-that-was-fixed-in-11-52
Nagyon röviden: Nem tudtak erről a résről, amíg nem vált publikussá.

Teddy Beer 2011.10.19. 12:51:14

@Zsüi_: Persze, mert az a hibás, aki talált egy biztonsági rést és nem képesek maguk körüljárni a témát (feltéve, hogy igaz amit állít) és komolyabban tesztelni. A 11.11 sem volt akkor a helyzet magaslatán és nem kellenek a piti kifogások, hogy infót tartott vissza a pali. Legutóbb eleget adott ki, hogy komolyan vegyék. Ha pedig ugyanezért megint talál rést, akkor azt mivel magyarázzák? Marketing lecsó és másikra mutogatás ott már unalmas lesz.

Lali_ 2011.10.19. 12:58:19

Egyébként a verzió frissítésekről annyit, hogy azt (szerintem) nem teheti meg egy magára valamit adó cég, hogy a stabil kiadásokból kétnaponta kijöjjön egy új verzióval és a changelogban egy sornyi változás legyen. Ergó lehet, hogy ez az svg-s hibajavítás már hetek óta a spejzban volt (vagy egy nap alatt csinálták meg :D ), de azért nem adhatnak ki túl sűrűn egy új verziót, mert a felhasználók megunják a frissítgetést és leszedik a fenébe. Ez hatványozottan igaz a mobilos progikra, főleg ha a progi jogosultságai is változnak, mert akkor nem megy az auto frissítés Androidon.

Teddy Beer 2011.10.19. 13:09:14

@Lali_: 1 hete jött ki a 11.5 és tegnap este jött az értesítés a frissítésről. Kb. mint a chromium. Mit nem tehetnek meg akkor? :D Biztonsági réseket fenntartani mert egyesek nem szeretnek frissíteni? Ilyen biztos nincs náluk.

Zsüi_ 2011.10.19. 13:40:26

@Teddy Beer: Gondolj amit szeretnél, de eléggé elvetemült szemlélet kell ahhoz, hogy úgy lássuk a dolgot, hogy "direkt nem tesztelték". Ilyet senki sem tesz, nincs értelme. Szerintem jelentős marketing értéke van annak hogy ez a böngésző milyen biztonságos, úgyhogy nemigen spórolnak le egy tesztet.
Az a hibás aki talált egy rést? Nem, nem hibás. Jól tette hogy jelezte. Viszont azt állítani, hogy fél éve úgy pihen az asztalukon egy ismert rés, az a tények elferdítése.
Az, hogy a cikkben írtak valósak vagy kitaláltak, azt nem tudhatjuk, ez teljesen igaz.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.19. 13:54:55

@Zsüi_: Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de gyanús, hogy mire az Opera újra kijött egy minden konkurenciát alázó alfával, ami ráadásul nem is olyan bugos, mint a 10.50 volt, valamit lépni kellett a konkurenciának. A Google úgyis rendszeresen fizet a biztonsági rések felderítéséért, odadobtak egy velős csontot, ennek a kis "éhes mexikóinak", aki örömmel publikálta a blogján azt, amit a szájába adtak.

Ilyesmi az üzleti életben mindennapos, maximum azoknak tűnik elképzelhetetlennek, akik eddig álomvilágban éltek.

Az is lehet, hogy a gyerek így akart hírnévre szert tenni az "etikus" hackerek között.

Bluemotion 2011.10.19. 14:11:50

@penge™: Na igen csak a srác már egy évvel ezelőtt jelezte a problémát: www.exploit-db.com/exploits/17960/

Teddy Beer 2011.10.19. 14:18:50

@Zsüi_: A munka minőségével van a probléma, nem a szándékkal.

"Az a hibás aki talált egy rést?"

Ezzel lényegében ők jöttek elő. Amikor a report alapján a hiba javítva lett, nekik még tovább kellett volna szaglászni a témán (mint általában), de ezt gyanús, hogy skippelték. Ez a baj.

@penge™: Csak ez egy régebbi történet és a Google nem mások bugjaira vadászik (lol), amikor a sajátjára is erősen rá akar segíteni. Az Opera nekik nem ellenfél, mert radar alatt fut, mindegy mit ad ki és azt se felejtsük el mi miatt lett ingyenes az asztali program... Üzleti életben meg ez csak akkor mindennapos, ha a vállalati kultúra megengedi (elsősorban az USA marketingesei). Az összeesküvés feltételezése ott defektes, hogy a google nem kezdte el verni a mellét, hogy az övék tisztább, szárazabb és biztonságosabb érzést kínál. Így meg mi értelme? 2-3%-os programot a lejáratás csak népszerűsítené. :D A legtöbb helyen nem divat a 3rd party lejáratás. Ez inkább a politika meg a média játékszere.

Zsüi_ 2011.10.19. 14:41:25

@Teddy Beer: "Az Opera nekik nem ellenfél, mert radar alatt fut"
Azért mégis ott van a 'speed dial', hogy mondjak egyet. Figyel itt mindenki mindenkire, ebben nincs hiba, nem kell aggódni.
@!Hello: Senki nem tagadta, hogy jelezte a problémát. Annyi csak, hogy ő nem pont ezt a problémát jelezte, amiről most beszél.
"nekik még tovább kellett volna szaglászni a témán (mint általában), de ezt gyanús, hogy skippelték. Ez a baj."
Furcsa hogy ilyen jól belelátsz a fejlesztésükbe. Mi mindent hagytak még ki? Tudod egyáltalán, hogy pontosan mi az amit kijavítottak egy fél éve, és mi az ami most kiderült? Csak azért kérdezem, mert számodra elég egyértelműnek tűnik, és ha esetleg tényleg tudsz valami, akkor megoszthatnád velünk. Fontos tapasztalatokat szerezhetnék, hogy elkerüljek bizonyos ballépéseket a továbbiakban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.19. 14:46:55

@!Hello: A headerbe azt ír, amit akar, a lényeg ez itt: Published: 2011-10-10

sanyix 2011.10.19. 15:00:06

@Lali_: catalyst control centerben...
dl.dropbox.com/u/5862163/gpu.jpg

csak akkor esik vissza ha kilépek az operából.
süti beállítások módosítása