Magyar Opera

Szolgálati közlemény (bombamerénylet Oslóban)

dulzb

Tudom, nem éppen illik egy Opera blogra, de mivel Haavard twitterén is megjelent és a helyzettől függően kiterjedhet egész Norvégia területére (beleértve az Opera irodáját is) az ügy, így úgy gondolom egy postot megérdemel.

Úgy néz ki, hogy Norvégiát megtámadták, feltehetőleg a terroristák (ki más?) politikai okokból. Képek itt és bővebb információk Haavard twitterén.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr713089483

RaidX 2011.07.22. 17:34:58

Azért még háborúnak nem nevezném. Bár ok lehet rá. De ahhoz tudni kell, ki és miért követte el.
Olvasgatva a különböző portálokat, sokan le kicsinylik a történteket, míg véleményem szerint sok újságíró meg feltupírozza.
Oszama likvidálása után az alkaida megmondta, olyan országok lesznek a célpont akiknek eszükbe sem jut az alkaida ellen védekezni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.22. 18:29:52

@RaidX: Az Al-Kaidát hagyjuk, a terrorizmus olyan, mint a fehér elefánt. Mindenki hallott már róla, mindenki tudja, hogy létezik, de senki sem látott még olyat és túl nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. De lényegében nem más, mint egy tökéletes fegyver bármely ország politikusainak kezében, hogy félelmet keltsenek az emberekben.

Ha szétversz egy darázsfészket ne csodálkozz, ha megtámadnak.

Ha akármilyen globalista célból társulsz egy hódító ország hadseregével és elmész golyófogónak, illetve szőnyegbombázónak, szintén ne csodálkozz, ha megtámadnak.

Nyilván nem logikus, de az érzelmekkel túlfűtött embertől ne várd, hogy végiggondolja: Nem az az 5 millió ember tehet róla, hogy a politikusok milyen döntést hoznak és mit írnak alá, ahogy nálunk sem a 9 millió ember hibája lesz, ha megtámadnak minket, hanem kizárólag 384-é.

Továbbgondolni nem érdemes, mert csak kérdőjelek és találgatások vannak, meg különben is ez nem egy politikai blog.

Számunkra itt csak annyi az érdekes, hogy valószínűleg ma nem lesz új snapshot.

MosoMasa 2011.07.22. 23:18:25

@penge™: "9 millió ember hibája lesz, ha megtámadnak minket, hanem kizárólag 384-é."
Hát ez azért tágabb értelemben nem igaz, hisz elvileg demokrácia van, azt a 384-et valaki megválasztotta.... és ezt a kört lehet folytatni.
De bárhogy is vesszük, ilyen kategorikusan kijelenteni, hogy az ő hibájuk.... hááát ez nem több mint egyszerű ujjal mutogatás és tájékozatlanság.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.23. 00:37:18

@MosoMasa: Ahogy mondtam, továbbgondolni azért felesleges, mert ez nem politikai blog, de akkor következzenek a találgatások (mivel itt 100%-os tapasztalattal nem rendelkezel sem te, sem én, aki meg igen, az nem itt fórumozik és lehet, hogy hazudik).

- Előfordulhat, hogy meghamisítják a választási eredményeket, tehát ahogy a közvélemény-kutatásokat is. Ennek szvsz nincs sok esélye (vannak jobb és kevésbé kockázatosabb módszereik is).

A média manipulálja az embereket, még azt is, aki úgy gondolja, hogy nem. Többnyire azt a legjobban. A többieket inkább idegesíti, ezért kerülik.

Ott van a "kényszer-konformitás" is, ami egy "mind egyéniségek vagyunk" beállítottságú bir... akarom mondani ex-szocialista országban hihetetlenül magas. www.c3.hu/~jelkep/JK993/csepeli/csepeli.htm

Innentől megvan az alap a kétpártrendszerre, vagy két fő + két koalícióra szánt, tehát 4 pártrendszerre, mert a nép több, mint fele már csak azért nem fog kis pártokra szavazni, mert úgy áll hozzá, hogy "arra úgysem szavaz senki" innentől pedig a konklúzió: "a kisebbik fost választom".

- A szavazás korrekt, de a politikai pártok csak bábok. Erre már jóval nagyobb az esély. Persze tudom, hülye paranoiás vagyok és ott is összefüggést látok, ahol nincs. De nem, nincs háttérhatalom (még), egyszerűen az oligopóliumok uralják a világot, ami a kontroll nélküli szabadpiaci kapitalizmus velejárója (a kontroll alatt lévő pedig már államkapitalizmus).

- A szavazás is korrekt és a politikai pártok is. Ekkor viszont ott van még mindig a demokrácia, ami az egyik legrosszabb államforma, mivel 51% dönt 49% sorsáról, vagy háborús körülmények között akár az életéről.

Mielőtt valaki félreértené, amennyiben a szavazók 100%-a tájékozott, már nem beszélhetünk demokráciáról, mert ilyenkor már, hogy Churchill szavaival éljek "nem arra szavaz, ami tetszik neki, hanem a megfelelőre."

Ezt még lehet tovább elemezgetni, minthogy a megfelelő egy hierarchikus, hiánygazdaságban társadalmi rang alapján változó, de felesleges, mert ha a fenti események megvalósulnának (mármint, hogy az emberek tájékozottak lennének), akkor rájönnének, hogy nincs hiány, csak kereskedelmi manipuláció. Ha nincs hiány, kereskedelem sincs, mert senki nem vesz homokot a sivatagban, vagy vizet egy tiszta vizű forrás mellett (ez utóbbi kapcsán érdemes elgondolkozni, hogy miért is nem érdeke sokaknak, hogy vizeink újra ihatóak legyenek, de ennyire már tényleg nem rugaszkodok el a témától).

- Ha a szavazás korrekt, a politikusok korrektek, de az emberek hülyék végső soron akkor is a politikusok dolga lenne a közoktatás megreformálása, meg ilyesmi. És itt bele is estünk egy öngerjesztő körbe. A politikusoknak nem gondolkodó választókra van szükségük és ezért mindent meg is tesznek. Az iskolákban módszeresen ölik ki az emberekből a kritikus gondolkodást.

De visszamehetünk egészen az ókorig, amikor is mindig valaki uralta a népet és amellett még analfabéta is volt a nyomtatás feltalálásáig.

Innentől pedig a tájékozatlanság, ha gőgösen kijelenti valaki, hogy az ember 100%-ban felelős tetteiért, ezzel figyelmen kívül hagyva
- A 9 hónapot az anyaméhben, ami hatással volt a genetikájára.
- Az ezt megelőző időszakot, az anya és az apa egészségi állapotát, ami szintén hatással volt a genetikájára.
- A megszületése utáni időszakot, amikor fokozatosan alakul ki a jelleme, a gondolkodásmódja és a világnézete.

És ez itt a probléma. Hogy emiatt egyik ember sem tévedhetetlen, egyik ember sem tökéletes, emiatt mind a 7 milliárd ezen a bolygón nem kevésbé "korlátolt felelősségű", mint napjaink cégei...

Ezen a síkon nézve senki nem hibás, ugyanakkor emiatt senki nem alkalmas az emberiség vezetésére, kizárólag az evolúció.

Érdekes kérdés ez, de a tények odáig terjednek, hogy a politikusok (akár korrektek, akár bábok) kezében van a hatalom és rendelkeznek (elvileg) magasabb tudással, mint a szavazóik, tehát ezáltal a felelősségük is arányosan nő. Legalábbis kellene, de mivel Stoltenberg él és virul, átlagemberek pedig ilyen állapotban vannak: (i.imgur.com/v6ZqD.jpg ), szerintem pont fordított a helyzet. Sőt!

Ő mindössze 0.000005%-át teszi ki az ország népességnek.

Kinek van nagyobb hatalma? Kinek van nagyobb felelőssége? Ki vonható inkább felelősségre azért, hogy a népesség döntő hányada csökkent értelmi képességű? Annak, aki még ha esetleg tanár is a szakmája, mindössze 1 iskolában tanít egyetlen tantárgyat 4 évfolyamnak, vagy annak, aki egy tollvonással elintézhetné az egész ország oktatási reformját. Értsd: Nyilván át kell rugdosni az ellenzéken is, de akkor is összehasonlíthatatlanul könnyebb dolga van.

Illetve lenne, ha nem kanyarodnánk vissza ahhoz a ponthoz, hogy az IMF nem örülne neki, ha az általuk olyan bőkezűen osztogatott pénzt ilyesmire használnák.

zladko 2011.07.23. 01:08:24

@MosoMasa: ja csak mindegyik 384 ugyan azt csinálja. Aki nem azt szélsőségesnek bélyegzik, és a "polkorrekt" többség ezért rögtön el is utasítja őket. A kettő közűl bármelyiket választva pitiznének az amiknak, mert nem az érdekli őket hogy az országgal és velünk mi van, hanem hogy ők sokat kaszáljanak, legyenek befolyásos haverok.

zladko 2011.07.23. 01:10:14

@zladko: vagy is nem mind a 384 de úgy is az a bizonyos 2 lesz többségben, ami kb ugyan az csak más irányból közelíti a dolgokat.

MosoMasa 2011.07.23. 06:42:48

@penge™: Hagyjuk, ... mert ez így butaság ahogy van.

atomgoa 2011.07.23. 11:10:27

ez tényleg nem egy polblog, de annyit azért megjegyeznék, hogy ha "helyzet" van, akkor itthon főleg, de máshol is, általában túl sok szó esik a felelősökről, és túl kevés a tennivalókról.

ha történik valami, miért az az első gondolat, h ki a felelős? és miért nem az, hogy mit kellene tenni azért, h ez ne ismétlődjön meg?

Zsüi- 2011.07.23. 11:11:05

80+ áldozat.. :(((

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.07.23. 12:30:51

Igazatok van, ez nem politikai blog. Tehát megkérnék mindenkit, hogy mellőzze az ilyen jellegű kommenteket. Mielőtt valaki megjegyzéseket tenne: egyáltalán nem áll távol tőlem a politika, általában határozott véleményem is van, de egyszerűen NEM EZ A HELYE!

Információnak rendben van, mert valóban érinti az Operát, ettől függetlenül nem örülök ennek a cikknek. Sem a megjelenésének, sem a tartalmának. A merényleteknek meg pláne nem, szörnyű lehet egy ilyet átélni. Az áldozatoknak és családjaiknak részvétem!

Steve31 2011.07.23. 12:50:14

@penge™:

"Ha akármilyen globalista célból társulsz egy hódító ország hadseregével és elmész golyófogónak, illetve szőnyegbombázónak, szintén ne csodálkozz, ha megtámadnak."

56-ban mintha pont ezt a "hódítást" vártuk volna......

Amúgy meg íme a lövöldöző NÁCIó-ja:
"A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves, magas, szőke, kék szemű norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall."

Teddy Beer 2011.07.23. 13:15:06

Mit keres ez itt? ಠ_ಠ

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.23. 13:40:35

@atomgoa: Mert a kettő egy és ugyanaz. De halljuk az ötleteidet, mit lehetne tenni egy maréknyi kisemberrel annak érdekében, hogy ilyesmi ne történjen meg?

@cousin333: Ez nem politika, hanem társadalmi kérdések. Nem volt mondandónk középpontjában egyik politikai párt sem, illetve kormányprogramja.

Oké, hogy szorosan az sem tartozik ie, de azért le ne tiltsd már a kommenteket, mert páran megvitatjuk kulturált formában az ezzel kapcsolatos kérdéskört.

@Steve31: '56-ban nyilván azt vártuk, de ez már alapvető pszichológia. Az ember sokkal jobban retteg, ha közvetlen veszélyben van az élete, mintha csak közvetetten van veszélyben. Ezért lehet könnyen dönteni a hagyományos diktatúrákat.
Egy manipulációkon alapuló rendszert akkor sem fogsz tudni megdönteni, ha mindenkinek az arcába tolod a tényeket egészen addig, amíg nem tudatosul bennük, hogy nem azért akarják tenni, mert mások ezt mondják nekik, hanem azért, mert így a logikus/helyes/erkölcsös (ki melyiket tartja irányadónak).

Jó analógia a dohányzás. Mindenki tudja, hogy káros, 1-2 kár/haszon arányban messze alulmaradó tényezőt leszámítva (pl. Parkinson-kór) nem létezik hasznos hatása, mégis 2 milliárdan szívják? Olyanok szívják 2 milliárdan, akiknek nincs öngyilkos hajlamuk és krízishelyzetben ugyanúgy rettegnének, mint a többiek, de a lassúsága miatt túl közvetett ahhoz, hogy az emberek többsége ne realizálja a veszélyeket.

Ennyit a demokráciáról. Itt mindenkinek vannak "jogai", mindenkinek van szólásszabadsága és mindenkinek vannak "lehetőségei" is (erősen a társadalmi státusz és a vagyon függvényében), olyan ez, mint mikor összehasonlítod az állatkertet a vadasparkkal.

Előbbi egyértelmű fogság, utóbbi esetben csak akkor realizálják, ha "túl messzire kóborolnak".

A szélsőjobbra reflektálva: Akkor a kormányépület még érthető indok, de az ifjúsági táborban miért kellett Rambot játszania?

@Teddy Beer: Egy jó darabig úgysem lesz most snapshot, meg itt lesz a szokásos nyári vakációjuk is. Valamivel el kell ütni az időt. Ez egy politikailag semleges post, ahol bátran lehet kérdezni az Operáról, vagy éppen méltatlankodni a gyórsítás hiánya miatt, de akár még trollkodni is.

Úgyis mindig mindenki az első postba kommentel, relevanciától függetlenül. Gondolkoztam már, hogy csinálok egy "Azonnali kérdések órájához" hasonló "mindig felül" postot, de a hülye kommentkezelés miatt (100 vagy az összes) ugyanolyan káosz lenne, mint a Segítség topicokban.

ÁrPi 2011.07.23. 15:32:16

"A szélsőjobbra reflektálva: Akkor a kormányépület még érthető indok, de az ifjúsági táborban miért kellett Rambot játszania?"

Megmagyarázható, ha a tábor egy kormánypárti ifj.szervezet szervezésében zajlik, és a gyerekek majdnem mind moszlim bevándorlógyerekek.
A kegyetlen merénylő felkutatott profilja eléggé összecseng a szigeten elkövetett dologgal. Még akár az oslói dolgokkal is.

zladko 2011.07.23. 17:00:06

@Steve31: és te elhiszed. Facebook profilját megnézve viszont látható hogy érdeklődött a szabadkőművesség után, és szélsőségesen izrael barát volt (bár igen őket is nácinak kéne hívni, csak hát azt csak az ellentétes náczykokra lehet ráfogni...)

zladko 2011.07.23. 17:11:00

http://publicintelligence.net/mirror-of-utøya-gunman-anders-behring-breiviks-facebook-page-and-photo-gallery/

lehet olvasgatni, ez az a bizonyos másik náci volt akiket a kettős mérce miatt nem szokás nácinak nevezni, mint ahogy izraelt sem szokás náci államnak nevezni, pedig nyilvánvalóan az.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.07.23. 18:33:45

@penge™: és a többiek

AKKOR MÁSHOGY FOGALMAZOK: EZ A BLOG AZ OPERA BÖNGÉSZŐRŐL SZÓL, ESETLEG ÚGY ÁLTALÁBAN A BÖNGÉSZŐKRŐL. DE NEM POLITIKÁRÓL, NEM TÁRSADALMI KÉRDÉSEKRŐL, NEM A BÁLNÁK PÁRZÁSÁRÓL SEM SEMMI EFFÉLÉRŐL. EZ A POSZT IS CSAK AZÉRT MARADHATOTT, MERT AZ OPERA EGY NORVÉG CÉG, ILYEN MÓDON ÉRINTETT, MÉG HA CSAK KÖZVETETTEN IS.

A TOVÁBBI HOZZÁSZÓLÁSOKAT LETILTOTTAM. AKI ERRŐL AKAR DISKURÁLNI, SEMMI AKADÁLYA, KERESSEN EGY ENNEK MEGFELELŐ BLOGOT VAGY FÓRUMOT, EZ NEM AZ. VAGY NYISSON EGYET...
süti beállítások módosítása