Magyar Opera

Website Monitor / Update Scanner alternatíva Operában

A most bemutatott userJS jelenleg még béta állapotban van és csak azért teszem közzé, mert a fejlesztője, Baldric, időhiányban nem tudja folytatni.

De előbb egy kis magyarázat, mire is jó ez az egész. Az RSS-t remélhetőleg mindenki ismeri. Egy nagyon jó idő, sávszélesség és idegrendszer kímélő megoldás, amivel egy központi kliensben, például az Opera beépített RSS olvasójában megkapjuk a híreket, amikre feliratkoztunk egy kattintással.

Sajnos napjainkban nem örvend túl nagy elterjedtségnek, aminek az ismertség hiánya lehet az oka, elvégre egy forradalmi megoldásról van szó.

Éppen emiatt elég kevés helyen alkalmazzák és ahol alkalmazzák ott is általában csak egyszerűen a hírekre, esetleg még a kommentekre (mint itt), de nem használják ki a specifikációban rejlő lehetőségeket.

Erre még rátett egy lapáttal az Internet Explorer, Firefox és Safari részleges implementációja, amivel a könyvjelzők szintjére degradálták le ezt az XML lehetőségeivel bíró szabványt. A Google nem is tartotta fontosnak az implementációt a böngészőjébe.

De mielőtt nagyon eltérnék a tárgytól, lényegében emiatt van szükség olyan megoldásokra, mint a címben szereplő két kiegészítő és mivel ezek egyike sem létezik Operára, ezért van szükség a cikk további részében bemutatott userJS-re, ami sok szempontból még fejlettebb is, mint a fenti két megoldás, habár felhasználóbarátnak nem igazán mondható, de mint említettem, még csak béta.

Működése:

  • Element alapon működik. Kijelöljük azokat az elemeket, amiket figyelni akarunk (ahogy a NoAds-ban), majd kattintunk, az oldal újratöltődik és eltárolódik a domainspecifikusan a Local Storage-ban.
  • Az lap frissítésekor összehasonlítja az eltárolt tartalmat az aktuális tartalommal, ha változás van, akkor bekeretezi box-shadow használatával azt a DIV-et, amely tartalma megváltozott és hangjelzést ad, valamint, hogy Visual Tabs-szal is kompatibilis legyen, megjelenik két nagy piros felkiáltójel az oldalon, egy absolute a bal felső sarokban és egy fixed pozíciós középen.
  • Ha rávisszük a felkiáltójelekre az egeret (és azok eltűnnek) azzal eltároltuk a változást és az aktuális tartalomhoz fog innentől fogva a következő frissítés alkalmával viszonyítani. Amíg ez nem történik meg, minden egyes frissítési periódusban hangjelzést ad és kiteszi a két felkiáltójelet.
  • Változáskor automatikusan a legfelső megváltozott elemhez görgeti az oldalt.

Használata:

  • Helyezzük el a UserJS-t a userjs mappánkban.
  • Csináljunk egy billentyűparancsot, mozdulatparancsot, sajátgombot vagy könyvjelzőt, amelyik nekünk a legszimpatikusabb a következő paranccsal: Go to page, "javascript:forumAlert.on_off(); void 0"
  • A fenti paranccsal fogjuk tudni majd aktiválni a kijelölő keretet, amivel utána egérrel kiválasztjuk az oldal figyelni kívánt elemeit.
  • Miután kijelöltük a figyelni kívánt területet, két lehetőségünk van. Állítsunk be igény szerinti periodikus frissítést. Ez persze oldalfüggő. Ahol csak hetente van változás, azért felesleges nyitva tartani egy fület. Ha legközelebb meglátogatjuk és van változás, akkor jelezni fog nekünk a script.
  • Kombinálhatjuk az Opera Unite Webserver nevű alkalmazásával. Ez pörgősebb oldalaknál hasznos, mert a periodikus újratöltés az oldalt teljes egészében újraellenőrzi, tehát nagyobb a CPU használat, adatforgalom és a szerverre rótt terhelés is. A Unite segítségével pedig egy általunk (némi HTML ismeret birtokában) meghatározott méretű iframe-ben elhelyezhetjük a figyelni kívánt oldalakat. Ez esetben a mellékelt HTML fájlban kell megadni a frissítési gyakoriságot milliszekundumban.
  • Ha hibáztunk és rossz elemet jelöltünk ki, vagy már nincs rá szükségünk, akkor az opera:webstorage oldalon tudjuk törölni a domainhez tartozó rekordokat. Ugyanez törlés nélkül is működik, ha a fent említett parancsot újra kiadjuk és kijelölünk valami mást, ami felülírja a korábbit.

Unite:

  • Indítsuk el az Opera Unite-ot és a Webserver nevű alkalmazást.
  • Tallózzunk be a Webserverben egy tetszőleges könyvtárat, amiben a HTML fájl (nem a userJS!) található. Ha már van betallózott könyvtárunk, akkor értelemszerűen helyezzük el benne a HTML fájlt).
  • Nyissuk meg valamilyen szövegszerkesztővel a UserJS-t.
  • A második sort módosítsuk erről: forumAlert.domain = ''; erre: forumAlert.domain = 'http://admin.home.NEVED.operaunite.com';
  • Nyissuk meg a HTML fájlt és keressük meg a 67. sorban a self.setInterval(refresh,300000);-t
  • A 300000 ms-t (ami 5 perc) módosítsuk tetszőleges értékre. Sajnos itt csak globális frissítési értéket tudunk megadni, ami minden itt behívott oldalra érvényes lesz.
  • Nyissuk meg Webserveren keresztül a frames.html-t, majd az EDIT linkre kattintva a piros keretbe adjuk meg egymás alá a figyelni kívánt címeket.
  • Fontos (1): A figyelni kívánt címeknek ugyannnak kell lennie, amelyen a scripttel kijelöltük a figyelni kívánt elemeket. Vagyis ha a www.example.com-on tároltuk el a figyelendő elemeket és a sima example.com-ot adjuk meg, akkor nem fog jelezni. Éppen emiatt lehetőleg próbáljunk óvakodni a felesleges paraméterektől az URL mezőben.
  • Fontos (2): Az URL utolsó karaktere nem lehet # (azaz kettőskereszt). Ha ilyen van, akkor töröljük a végéről. Ha a kettőskereszt után anchor van (például #comments), akkor természetesen maradhat.
  • Miután megadtuk a kívánt oldal(aka)t, kattintsunk a SAVE linkre.
  • Fontos (3): Olyan oldalakon, ahol regisztációhoz van kötve az általunk figyelni kívánt tartalom, sajnos csak abban az esetben működik, ha figyelni kívánt oldalon az "Minden sütit elfogad" opció van bejelölve.

frames.html letöltése

UserJS telepítése

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr412854056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Moody (törölt) 2011.04.29. 18:17:31

Kimondható, hogy az Opera RSS megoldása a legprofibb. Zseniális az RSS és számára érthetetlen, hogy az IE, FF, Chrome sem foglalkozik vele.

FF-hez addonok semmit nem érnek. 40 RSSnél is félpercig tart, míg az Opera villámgyors, áttekinthető. Könyvjelző szinten meg csak címek FF-ben ami kevés. Reader sem nyeri el tetszésem.

Amíg az Opera így kezeli az RSS-t biztos, hogy nálam elsőszámú böngésző.

Baldric2 2011.04.30. 02:30:28

A hosszú leírás esetleg ijesztő lehet, ezért leírom a legegyszerűbb megoldást amivel ki lehet próbálni:
A userjs telepítése után, egy tetszőleges oldalt megnyitva a címsorba írjátok be a
javascript:forumAlert.on_off();
parancsot, majd enter. Ezután ki lehet választani az elemeket, csak azokat amelyeket figyelni tud a szkript, és ezek közül is azokat éri meg amelyekből több is van, például ezen az oldalon ki lehet választani a teljes oldalt, de külön a kommenteket is, és persze az utóbbit éri meg.
Ha sikerül, akkor az oldal újratöltődik, de a megfelelő működésről csak a változás megtörténte után bizonyosodhatunk meg.

Ha valakinek van kedve feljavítani, esetleg kiegészítőt készíteni belőle, akkor azt nyugodtan megteheti, csak örülnék neki.

Remélem a script jelen állapotában is hasznosnak bizonyul néhányotoknak

Teddy Beer 2011.04.30. 18:34:16

"Sajnos napjainkban nem örvend túl nagy elterjedtségnek, aminek az ismertség hiánya lehet az oka, elvégre egy forradalmi megoldásról van szó."

Fatalista badarság.

HyperKiller 2011.04.30. 18:41:22

Mi a helyzet operáéknál ?

Teddy Beer 2011.04.30. 20:23:57

@penge™: Ez is csak egy divatos szöveg a facebook korszakában. Egyetlen adat a Reader visszaesése. Ezzel csak az a baj, hogy nem egy mainstream szolgáltatása a guglinak, a másik pedig, hogy nem mindenki azon keresztűl tolja. Mondhatni nagyon kevesen. A többi a szokásos mellébeszélés, vagy finomabban, találgatás tényként közlése. Semmi extra.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.30. 21:36:42

@Teddy Beer: Ja, hogy szerinted népszerű az RSS? A blogokon évek óta megszokott és a nagyobb portálok is támogatják már csak az egyszerű implementáció miatt is.
Zárt oldalakból egyedül az elit torrent oldalakon jellemző.

Fórumokban ritka és rossz az implementáció, a blog.hu-n is elég gány.

SecureRSS-t pedig szinte alig használják.

Ráadásul a megvalósítás is inkább az élő könyvjelzős rendszernek kedvez, mert itt a blog.hu-n jönnek le egyedül HTML formátumban a teljes postok és kommentek.

A Twitteren már lecsípi és nem linkesíti a linkeket, az SG-n három mondat és plain/text az egész (ráadásul olyan gáz, hogy ha link a szöveg, akkor nem rakja bele még a formázatlan bbcode-okat sem, tehát nem látszik, hogy link, maximum következtethetsz belőle ha az áll a szövegben, hogy "kattints ide".

A My Operán már gyakran csak rövidített postokat kapsz a többi pedig no comment.

Már az opensubtitles.org-ot is elrontották. Régen volt direktlink és nem kellett meglátogatnod az oldalt, most kapsz egy átirányítós oldalt, ahol a hülye lejátszójukat reklámozzák (mintha nem lenne már n+1 lejátszó minden platformra).

Az IT Cafén meg nincs fórum RSS.

Ha neked ez elterjedt, akkor nincs mit hozzáfűznöm...

Már a profitorientáltságra sem lehet fogni, mert a PH-s feedekben is hetente jön le 1-1 hirdetés.

Teddy Beer 2011.04.30. 22:32:46

"Fórumokban ritka és rossz az implementáció, a blog.hu-n is elég gány."

Valszeg mert abból nem folyik be lé. Én is tennék a fórumra magasról, ha lenne oldalam. A többség csak lurkol és befogja a bagólesőjét.

"SecureRSS-t pedig szinte alig használják."

Mi a fenének az? Gmail. De ők azon keresztül is tolják az igét szóval... Csicska caféra meg sg-re nem kell https. Senkit nem érdekel, ha a wifin kiderül, hogy a facebook.com lett az internetből és ezt lehozzák kétszáznegyvenedik alkalommal.

"Ráadásul a megvalósítás is inkább az élő könyvjelzős rendszernek kedvez, mert itt a blog.hu-n jönnek le egyedül HTML formátumban a teljes postok és kommentek."

Még szerencse. Olyan oldalakhoz mint www.dannychoo.com/ meg kellett tanulnom a képek kikapcsolásának billparancsát mert egy tonna kép jön be szinte mindig. Minél rövidebb annál finomabb. Úgyis csak a címet nézem, aztán jöhet a főfogás az oldalon, ha érdekel.

"Ha neked ez elterjedt, akkor nincs mit hozzáfűznöm..."

Nem az elterjedtségével van baj, hanem az elégedettségeddel. A kettőt nem érdemes mixelni, mert ahoz tényleg nem lesz mit hozzáfűzni. Talán csak annyit hogy ez van.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.30. 23:03:40

@Teddy Beer: Fórum: Mi köze az RSS-nek a hozzászólások számához? Megjelenik egy warezzel vagy Apple-lel kapcsolatos cikk, vagy egy olyan, ahol egy Linuxos lefikázza a Windowst vagy egy Windowsos fikázza a Linuxot, garantált az 1000 fölötti hozzászólásszám (főleg, ha nem szigorú a moderáció, mint az SG-n).

Amúgy nem feltétlenül az offolások érdekelnek, hanem például komolyabb szakmai fórumokon lenne jó, ahol többnyire csak értelmes hozzászólások vannak, de ritkán.

A Secure RSS-t úgy látom félreértetted: Nem a HTTPS a lényeg, hanem az, hogy magához a felhasználói fiókhoz tartozik, ilyen van zárt torrent oldalakon is.

Például feliratkozok x mennyiségű topicra és egy RSS feedben jönnek le közösen ömlesztve a hozzászólások. Nem kell több tíz csatornára egyenként feliratkoznom és több ezer topicra sem egy közös csatornán keresztül, csak amire én akarok.

De milyen elégedettségről beszélsz? Számomra az RSS igazi megváltás.

Teddy Beer 2011.04.30. 23:27:41

@penge™: "Megjelenik egy warezzel vagy Apple-lel kapcsolatos cikk, vagy egy olyan, ahol egy Linuxos lefikázza a Windowst vagy egy Windowsos fikázza a Linuxot, garantált az 1000 fölötti hozzászólásszám (főleg, ha nem szigorú a moderáció, mint az SG-n)."

Te ilyeneket akarsz olvasni? Elég agysimult társaság lehet, amelyik flamewarra kíváncsi.

"Amúgy nem feltétlenül az offolások érdekelnek, hanem például komolyabb szakmai fórumokon lenne jó, ahol többnyire csak értelmes hozzászólások vannak, de ritkán."

Quot capita, tot sententiae.

"A Secure RSS-t úgy látom félreértetted: Nem a HTTPS a lényeg, hanem az, hogy magához a felhasználói fiókhoz tartozik, ilyen van zárt torrent oldalakon is."

Nem értettem félre, vagy olvasd mi van a gmail-es atom feedjeimben, ha nem így van. Azoknál jobban nem tudom mi tartozik jobban a "felhasználói fiókomhoz". Torrent meg nem érdekel. Pláne a zárt nem.

"De milyen elégedettségről beszélsz? Számomra az RSS igazi megváltás."

Nem én nyavalygok hogy nem elterjedt.

Darkcomet 2011.05.01. 16:10:33

Nem szeretem az RSS-t. Folyton belepofázik az életembe, ha meg lekapcsolom, akkor meg minek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.05.01. 22:53:04

@Darkcomet: Bővebben? A hírcunami nem az RSS hibája, hanem a klikkvadász bulvár címeké. :) Az RSS csak időt spórol, ugyanis ha az oldalt látogatod meg, akkor kattintasz, majd kapsz személyreszabott ajánlatokat, amikre szintén kattintasz, majd süti alapján még több személyre szóló ajánlatot kapsz, miközben RSS-ben jobban tudsz válogatni.

Darkcomet 2011.05.02. 16:52:02

@penge™: Pontosan. Hírcunami. Ha 3-4 hírportálon beállítom a külföldi-belföldi híreket, plusz még a kedvenc infós oldalak, blogok, fórumok, stb. mást sem csinálok opera alatt, mint az RSS olvasót cseszegetem.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.05.02. 21:12:47

@Darkcomet: Ha az oldalt töltöd be, akkor ugyanott vagy, mert fogod, megnyitogatod a háttérben a 20-30 tabot, majd lépkedsz és ha nem érdekel bezárod, ha érdekel, akkor elolvasod. Ráadásul akkor még több idő is elmegy rá, mert látod esetleg, hogy kiemelt írás lett belőle (a topicjában keletkezett flamewar miatt).

Egyszerűen csak jól kell megválogatni a hírforrásokat. Én már leginkább kerülöm azokat az oldalakat, amik fossák a cikkeket és a 90%-a hülyeség tele hatásvadász címekkel és leírásokkal.

A másik, hogy elég egy adott témában egy oldalra is feliratkozni. 90%-ban ugyanazt írja meg mind.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.05.03. 05:32:01

@penge™:
Egy dolgot elfelejtesz az okfejtésben. A portálok üzemeltetőinek nem érdeke, hogy te mindent elolvassál RSS-ben, mert akkor nem látod a reklámokat. (Most arról feledkezzünk meg, hogy úgyis blokkolod őket.)

Szerintem az egy jó kompromisszum, hogy megkapod az összes bejegyzést egy pár mondatos összegzéssel vagy a bejegyzés elejével, aztán te szelektálhatsz, hogy mi érdekel, és azt megnyitod rendesen. Ezzel már rengeteg időt spóroltál, viszont az üzemeltetők se esnek el a potenciális reklámbevételektől.

A példáiddal meg az a baj, hogy minden rossz példádra tudnék legalább egy jót mondani. A Wordpress és a Blogspot alapvető HTML formázással, beágyazott tartalmakkal együtt küldi az egész postot. Egy csomó oldalon nem csak hogy kategóriánként külön feedek léteznek, de ezeket még össze is tudom mixelni, hogy egyben legyenek.
Az rendben van, hogy sok helyen hiányosan vagy rosszul használják ki a technológia adottságait, de azt azért elég meredek kijelenteni, hogy globálisan rossz vagy nem elterjedt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.05.03. 16:03:05

@Nekomajin: Reklámok: Nézd meg az PH!-t, ott vannak reklámok RSS-ben is.

A pár mondatos összegzésből sokszor a hatásvadászat miatt nem tudom eldönteni, hogy mi érdekel.

Például 10 perce rákattintottam egy olyan cikkre, amiben azt vártam, hogy majd bizonyítékkal szolgálnak arra nézve, hogy csökken vagy stagnál az IE9 részesedése és hogy ennek mi köze az XP-hez, erre kaptam egy bullshit generátorral szerkesztett cikket, amiben elmondják, hogy egy hónap alatt "csak" megduplázta a részesedését, tehát szar. Az XP-hez meg köze nem volt az egésznek, csak XP fanatikus feltételezés.

Wordpressben lehet, hogy van rá külön modul, de hogy nem alapértelmezett az 100 és hogy a wordpress.com-on nem elérhető az is, ahogy a Bloggeren sem.

Még a tageknek sincs külön feedjük.
De várom a példákat.

Azt mondtam, hogy sok helyen hiányosan és rosszul használják, nem a technológiát éppen magasztaltam.

Az elterjedtséget pedig ha nem abban állapítom meg, hogy hány oldalon van RSS button, hanem az alapján, hogy hány oldalon van normálisan (feljebb már vázoltam mit értek ez alatt) implementálva, akkor teljesen más a kép.
süti beállítások módosítása