Magyar Opera

Itt az Opera mobilos alkalmazásboltja! - frissítve

A mai napon hivatalosan is elérhetővé vált az Opera által üzemeltetett mobilos alkalmazásbolt. Aki figyelemmel követte a mobilos böngészőket, az már találkozhatott vele, ugyanis az alapértelmezett telepítés során az egyik Gyorshívó bejegyzés erre az oldalra mutatott.

Az oldal létrehozását és jövőbeni üzemeltetését az Appia nevű céggel való stratégiai partnerség teszi lehetővé. A cég Motricityből kiválva, PocketGear néven indult el 2008 júniusában. Mostani nevét idén februárban vette fel, hogy jobban tükrözze a cég filozófiáját... Nem egy alkalmazásboltról van ugyanis szó, hanem azok összességéről. A lényeg a jól kidolgozott háttér, amire az olyan cégek, mint az Opera (vagy éppen a Samsung a Widget boltjával) egy saját boltot gründolhatnak.

A már ismert boltokkal szemben - mint amilyen az Apple-féle App Store vagy az Android Market - az Appia-boltok lényege a platform és márkafüggetlenség. Az Appia kínálatában jelenleg mintegy 140 ezer fizetős és ingyenes alkalmazás érhető el.

Az Opera ezzel egyidőben elérhetővé tett egy kiadói portált is, ahova ki-ki feltöltheti saját fejlesztését, cserébe a nettó bevételek 70%-át kapja. Az Opera jelenleg kedvező helyzetben van, hiszen a világ legnépszerűbb mobilos böngészőjéről van szó, így komoly felhasználói bázis érheti el egyszerűen az alkalmazásboltot.

A cég közleménye szerint a tesztüzem is sok érdeklődőt vonzott: csak februárban 15 millió letöltést regisztráltak 200 országból. Ezekkel a számokkal a hátuk mögött már most is Top10-es alkalmazásboltnak számítanak. Természetesen a bolt nem csak Opera böngészőből érhető el, összhangban az Opera egységes web szemléletével.

Összességében ez - az általános alkalmazás-terjesztésen túl - egy jó, és felhasználóbarát kísérletnek tűnik arra, hogy az Opera pénzügyi hasznot húzhasson az Opera Mini rendkívüli népszerűségéből. Ez a törekvés különösen annak fényében érthető, hogy a Mini üzemeltetésének nyilván nem elhanyagolható szerverfenntartási költségei vannak.

Frissítés! 2011. 03. 09

Úgy tűnik az Opera új boltja nem aratott osztatlan elismerést. Eddigi "együttműködő partnere", a szintén mobilos alkalmazások globális terjesztésével foglalkozó, és történetesen az Appia versenytársának számító GetJar ugyanis közleményben tudatta, hogy az Opera Mini többé nem lesz elérhető a saját alkalmazásboltjában. Részletek a műből (állítólag holnap jelenik meg hivatalosan, de egyes oldalak már publikáltak belőle részleteket):

Egyszerűen az a probléma, hogy az Opera a Mini böngészője esetén egy rivális alkalmazásbolt integrálása mellett döntött. Noha ezzel úgy általánosságban nincsen problémánk, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fogyasztók esetleg ezt az alkalmazásboltot kezdik használni a kedvenc programjaik letöltéséhez a GetJar helyett.

Ez a GetJar számára forgalom- és ebből fakadóan reklámkiesést okoz, noha eme bevételekre szükségünk van, hogy továbbra ingyenesen kínálhassuk szolgáltatásunkat a több mint 25 millió GetJar felhasználónak. Továbbá veszélyezteti az az üzleti modellt, ami az eddigiek során több, mint 1,6 milliárd letöltést hozott fejlesztők tízezreinek, akik rajtunk keresztül tudták pénzzé tenni alkalmazásaikat.

Félreértés ne essék: örömmel vesszük fel a versenyt bármely más alkalmazásbolttal, és biztosak vagyunk abban, hogy kipróbálva az Opera alkalmazásboltját még vonzóbbnak találjátok majd a GetJar szélesebb választékát és könnyebb használhatóságát. De teljesen más dolog a saját és a közösségünk kárára segíteni a riválisok üzleti terjeszkedését.

Hónapokon át konzultáltunk az Operával, hogy elkerülhessük ezt a szituációt, és csalódottak vagyunk, hogy a GetJar felhasználók többé nem érhetik el az Opera Minit. Szerencsére számos kitűnő alternatíva érhető el a GetJar-on, például a Bitstream Bolt, az UC Web browser és a Squace. Mind kiváló termék. Addig is reméljük, hogy a jövőben sikerül rendeznünk ezt a kérdést az Operával.

Úgy érzem, tiszta sor. Az Opera, sok más céghez hasonlóan némi fizetség fejében reklámozhatta saját alkalmazásait a GetJar oldalon. Ez elég jól sikerült, hiszen a Mini a szoftverbolt egyik legnépszerűbb terméke (volt), eddig mintegy 30 millió letöltést ért el. Most viszont, hogy az Opera saját boltot nyitott, és azt nem átallott a Mini és a Mobile alapértelmezett Gyorshívóján is népszerűsíteni, kibújt a szög a zsákból.

Valamilyen szinten persze érhető a lépésük, de ez inkább sértett bosszúállásnak tűnik, mintsem jól megalapozott és átgondolt döntésnek. A kérdés már csak az, hogy az Operának kell-e jobban a GetJar, vagy éppen fordítva?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr402722710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ata4100 2011.03.09. 21:18:53

Kölcsönösen rossz ez mindkét félnek, de szerintem ebből csak az Opera jöhet ki rosszabbul. A getjar-t ezért nem fogják otthagyni, viszont az Operát kevesebben fogják kipróbálni.

Ami az alkalmazás boltot illeti, nagyon kicsi a kínálat, andorid felhasználóként csak arról tudok nyilatkozni, de nem hiszem, hogy egy kis csoportnyi embernél többen kezdenék el ezt a boltot használni inkább, mint az android marketet. Még csak kiegészítőnek sem igazán jó, mert kb semmi plusz nincs rajta.

Mindenesetre nagyon remélem, hogy befut, és életképes lesz, de egyenlőre szikráját se látni.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.09. 21:27:32

@ata4100: Hosszabb távon viszont lehet akár az Opera saját minialkalmazás boltja, ahol ingyenes és fizetős alkalmazások egyaránt elérhetőek. Ráadásul ugye csak Operával futnának, de akár TV-ken is. De ugyanez igaz lehet akár a témákra vagy kiegészítőkre is...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.09. 21:52:00

Van egy olyan érzésem, hogy azt nem vették számításba, hogy már nem csak Symbian és S40 van a piacon, ahol egyeduralkodók, hanem megjelent az iOS és az Android is egy ideje, amelyek mögött az internet két egyik legerősebb cége áll, a Windows Mobile is feléledni látszik, így viszont már sajnos csökken a piaci részesedésük.

A Nokia Buta™ browser, a Pocket IE és a NetFront között az Opera volt a legjobb választás.

A trendy tapizós böngik viszont komoly konkurenciát jelentenek a bi...khm... felhasználók szempontjából.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.09. 22:25:36

@penge™: "an egy olyan érzésem, hogy azt nem vették számításba"

Nyilván nem vették észre. Kár, hogy nem olvassák a Magyar Operát, a biztonság kedvéért írd meg valami Operás fórumban is, hadd okuljanak... :P

iOS és a Win Phone 7 zártságával az Opera nem tud mit kezdeni, Viszont egy próbálkozásnak elmegy, pláne, ha keresnek is vele. Meg mondom, jól jöhet ez még fizetős minialkalmazásokhoz.

Amúgy alkalmazásbolt, tömörített nezetés, My Opera, 3(!) levelező szolgáltatás, univerzális fejlesztőeszközök, minialkalmazások Unite: mindezt a multiplatform böngésző mellett: azért látszik, hogy az Opera többre tör, mint egy helyes PC-s böngésző fejlesztése.

Ja, az Opera Mobile 11-et és a Mini 6-ot említettem már? Azért azok is befolyásolhatják a képet (nyilván a fő trendeket nem az Opera alakítja, de lehet ügyesen lavírozni, meg nem kell célul kitűzi a 99%-os részesedést és a világuralmat). A riválisok nagy cégek: sok embert kell etetniük.. :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.09. 23:39:15

@cousin333: "Meg mondom, jól jöhet ez még fizetős minialkalmazásokhoz."

2011-et írunk, amikor szinte mindenre van több ingyenes alternatíva az olyan professzionális eszközök kivételével, mint Photoshop.

Szerinted egy szimpla JS alapú cuccért (ami már csak a programnyelvből adódóan is nyílt forráskódú) ki fog pénzt adni?

És ha valaki pénzt kér érte meddig nem fog megjelenni egy többet tudó, ingyenes konkurencia?

Sem a widgetek, sem a Unite alkalmazások, sem a kiegészítők esetében nem a pénzügyi motiváció hiánya okozza azt, hogy valamire (amire szükség lenne) nincs megfelelő, használható alkalmazás, hanem az, hogy ezek vagy
1: Gyengén vagy egyáltalán nem megvalósíthatók az API korlátai miatt.
2: Nem megvalósíthatók egy minor bug miatt (ami esetenként 3 főverzión keresztül is létezik).
3: Komplex fejlesztési folyamatot kíván.

Ha valaki meg is valósítja, mert hisz benne, hogy ebből majd keres egy rakás zsét, akkor sokszor annyi esély lesz arra, hogy ezen felbuzdulva többen felhasználják a forráskódot és összeollóznak 1-1 esetenként jobb implementációt, amit ingyen adnak, mivel ők csak referenciamunkát szeretnének, nem pénzt.

"Amúgy alkalmazásbolt, tömörített nezetés, My Opera, 3(!) levelező szolgáltatás, univerzális fejlesztőeszközök, minialkalmazások Unite: mindezt a multiplatform böngésző mellett: azért látszik, hogy az Opera többre tör, mint egy helyes PC-s böngésző fejlesztése."

Alkalmazásbolt: Van másik n+1
My Opera: van másik n+1 közösségi oldal is. Az iwiw-et (ami a közösségi oldalak legaljának számít ma már) kétszer annyi felhasználóval előzi meg, holott az egyik egy lokális hulladék, a másik pedig egy globális, többnyelvű portál, ami egy rakás mindent is nyújt a közösségi oldal részén túl. Mégis a népszerűségi létra legalján van.

Levelező: Várjuk ki a végét... Gondolom nem lesz belőle egy második Gmail/Hotmail/YahooMail.

univerzális fejlesztőeszközök: Az átlag webfejlesztő ebből maximum a Dragonfly nevét hallhatta, azt is csak olyan kontextusban, hogy "Az Operás Firebug klón, de még alfa"

A minialkalmazásokra inkább nem mondok semmit, mivel éveken át szitokszó volt az elhibázott marketing miatt.

A Unite pedig ott tart, hogy lassan fél éve egyetlen új alkalmazás nem jelent meg és a meglévőek sem frissültek.

Pedig itt sem ötletekben van hiány, hanem emberekben, akik megcsinálnák.

A Turbo valóban ütős cucc, de a nyugati világban a mobilnetesek eléréséhez kéne még marketing, a harmadik világ felhasználóival pedig maximum az effektív piaci részesedésük nő, de a befolyásuk nem, ergo: az USA meghamisítja és maximum lesz általa +2% a globális stat a Net Applications felméréseiben.

---------------------

A fenti kis szösszenettel nem arra céloztam, hogy bármelyikkel is problémám lenne, hanem az össznépi megítélését próbáltam vázolni.

Ha a fő projektjeik ennyire nincsenek benne a köztudatban, akkor mit vársz egy ilyen kezdeményezéstől? Ennek kb. annyi sikert jósolok, mint az Opera Portálnak, ami évek óta default kezdőlap az Operákban mégis a usere 90%-a a 10.50 alfák kapcsán szerzett tudomást róla, mikor duplaklikkre a kattintott oldal helyett az töltődött be.

Tehát a GetJar mint egyfajta ultimate mobilos alkalmazáskereső, a mobilalkamazások Google-ja szvsz nem koppan majd akkorát.

A_G_A 2011.03.14. 11:48:44

@penge™: Egy kicsit az alternatívára:
A "Bitstream Bolt Browser"-ét kb két éve használom, már béta állapottól kezdve, és bár előtte fanatikusan rajongtam az operaminiért, azóta havi szinten sem veszem elő. Csak pár ok:
Kb háromszor gyorsabb.
Az oldalak mindig "desktop" nézetben

A_G_A 2011.03.14. 12:02:55

@A_G_A: (Bocsi folytatom, laptop toucpad miatt...)
-Szóval, az oldalak mindig desktop nézetben jönnek be;
-Ez nagyítható/kicsinyíthető, 6 méretre. Nem csak a betűméret, hanem az egész oldal!!
-Nem eszi meg az összes memóriát ~5 oldal megnézése után, és nem lövi ki azonnal önkényesen a háttérben futó -legtöbbször fontos- alkalmazásaimat.
-Abszolút logikus gombkiosztása van kezdetek óta. Elsőre eltaláltam/megszoktam. Nincs idétlen #-es marhaság.
Beágyazott és sima youtube videók lejátszására is képes...stb.
Pedig ez is csak egy java-s cucc.

(A desktop fanatizmusom is elmúlt sajna, 9.6 óta valami gáz van a linuxos verzióval, én meg nem használok win-t. Widgetek, pl. sosem működtek. De ez már más történet.)
süti beállítások módosítása