Magyar Opera

Operás hírek - 2011. január 11.

Ismét lepergett néhány hét a legutóbbi hírcsokor óta, és szerencsére ismét van miről beszámolni. Persze az ünnepek alatt az Operánál is megállt kicsit az élet, visszavettek az egész éves őrült tempóból. Január első teljes hetét pedig a las-vegas-i CES, azaz Consumer Electronics Show uralta, így értelemszerűen a híreink is jórészt ehhez kapcsolódnak majd.

Opera Mobile frissítés Symbianra

Első hírünk kivétel a fenti megállapítás alól, hiszen még karácsony előttről származik. Az Opera Mobile blog adta hírül, hogy frissítették a Mobile 10.1-es verzióját a Symbian platformon. A fő verzió száma nem változott, ami jelzi, hogy elsősorban hibajavításról és nem új funkciókról van szó.

A platformon belül elsősorban a Symbian^3 rendszert futtató eszközök tulajdonosai örülhetnek az alábbi változási listának:

  • jelszó beírásakor is megjelenhettek a gépelési javaslatok
  • Sougou billentyűzet használatakor előforduló fagyás javítva
  • Prediktív szövegbevitel és a rendszerbillentyűzet használatakor tapasztalható fagyás javítva
  • a betűző billentyűzet nem minden esetben tűnt el amikor kellett volna
  • A törlés gomb az összes szöveget törölte akkor is, ha nem volt az egész kijelölve
  • a korábbi virtuális gomb keresések nem kerültek megfelelően kiemelésre

Opera netbookokra

Az Opera korábban bejelentette tabletekre szánt mobilos verzióját, amiről már mi is hírt adtunk. Azonban bemutatásra került egy másik változat is, ami kifejezetten a kis erőforrásokkal rendelkező laptopokat, azaz a netbookokat célozza meg.

A Techcrunch-nak sikerült is néhány képet készíteni az új verzióról. Amint az a linkelt fotón látható, a felhasználói felület jelentősen egyszerűsödött, alkalmazkodva a kisebb képernyőhöz.

Nagy kérdés, hogy a külsőn túl milyen változtatásokat eszközöltek rajta, például van-e benne levelezőkliens, torrent vagy mondjuk egérgesztus támogatás? Vegyük észre ugyanis, hogy a program egy Windows 7 operációs rendszeren fut, ami jelenleg csak x86-os processzorra elérhető. Tehát a bemutatott verzió elvileg minden gond nélkül elfut egy asztali PC-n. Érkezik az Opera Light?

Opera Devices SDK 2.9 megjelenés

A CES megnyitásakor jelentette be az Opera, hogy elkészült fejlesztői eszközének, az Opera Devices SDK-nak a egújabb verziója. Ez a szoftver tartalmazza az Opera renderelő motorját, illetve az arra épülő számos eszközt, ami segíti a fejlesztőket abban, hogy saját web alapú alkalmazásokat hozzanak létre, amik aztán az Opera böngészőt futtató hardverekre telepíthetnek.

Az újdonság olyan ipari szabványok és ajánlások támogatását ígéri, mint a HbbTV, OIPF (Open IPTV Forum), természetesen a "kötelező" webes elemeken felül, mint például a HTML5, Canvas vagy az SVG. Most pedig még tovább léptek, hiszen az Opera Devices SDK 2.9 a következő újításokat tartalmazza:

  • Új HTML5 elemek: Application Cache, Web Workers, Web Storage, Server-sent events és Cross-document messaging
  • teljes Internet TV felhasználói felület
  • JavaScript JIT parancsértelmező x86 és ARM architektúrákra
  • HbbTV elő-integráció

Lesz Windows 8 ARM-ra is

A blog profiljától idegen, hogy egy nem Operával foglalkozó hír kapjon helyet rajta. Most azonban kivételt teszek, mert véleményem szerint a Microsoft bejelentése alapvető jelentőségű változásokat hozhat a következő években. Arról van szó, hogy a jelenleg Windows 8 néven futó, várhatóan 2012-ben debütáló új operációs rendszerük már nem csak x86-os (lásd Intel és AMD) processzorokon fut majd, hanem ARM architektúrákra is elérhető lesz.

Jelenleg ez utóbbi egyeduralkodónak számít a mobilos piacon elsősorban alacsony fogyasztása miatt. A kis hordozható eszközök rohamos fejlődését követve azonban az utóbbi időben igencsak megerősödtek az ARM által fejlesztett magot felhasználó beágyazott processzorok (SoC-ok). Már most elérik a másfél gigaherzet, és érkeznek a kétmagos változatok is. Rövid időn belül teljesítményük elegendő lesz a ma nettop/netbook kategóriaként ismert piaci szegmens igényeihez, miközben fogyasztásuk alacsony szinten marad.

Ha pedig a világ legelterjedtebb asztali operációs rendszere képes lesz futni ezeken az eszközökön is, az újabb lökést adhat a fejlesztésnek, egy új, alacsony fogyasztású eszközkategóriát hozva létre az alsó szegmensben (asztali és mobilos fronton egyaránt). Szerencsére az Opera már most is készen állna arra, hogy erre az új rendszerre böngészőt készítsen, hiszen sok éves tapasztalata van az ARM architektúrára végzett fejlesztés terén.

A Sony is az Operát választotta

Néhány hónapja az Opera bejelentette, hogy "egy vezető japán vállalattal" kötött megállapodást az Opera licenceléséről. A CES-en végre kiderült, hogy ez a cég a Sony volt, ami újonnan megjelenő internet-képes TV készülékeiben az Opera által biztosított böngészőt futtatja majd.

Sőt, amint az a termékek honlapján olvasható, bizonyos készülékeken elérhetők lesznek a BRAVIA Internet Widget-ek, amik nyilván az Opera motorján futó exkluzív minialkalmazások.

Arabul is elérhető az opera.com és az Opera Portál

Mai hír, hogy az Opera főoldala, illetve az Opera Portál már arab nyelven is elérhető. Igaz, ez minket kevésbé érint, de a világon élő mintegy 280 millió arab annál inkább örül neki. Legalábbis a nyelvi akadály már nem áll előttük, ha az Opera oldalait látogatják...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr172574804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.01.11. 23:27:12

Bár nem Operás, de a web jövőjéhez kapcsolódik: blog.chromium.org/2011/01/html-video-codec-support-in-chrome.html

A Chrome ejti a H.264-et. Szóval akkor lassan visszatérhetünk a "ki veri be a szöget kinek a koporsóján" kérdésre.

MPEG-LA - pipa
Adobe - pipa

Remélhetőleg a Windows 8-ra már nem lesz annyira égető szükségű Flash plugint telepíteni.

cor3 2011.01.12. 10:15:09

netbookos opera tetszik :) Remélem tényleg repeszt majd kis procival/memóriával.
meg hát a bravia is, dehát annak gondolom rendesen megkérik az árát...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2011.01.12. 11:03:58

Opera Light rulez! Ez még akár nagyon jól is jöhet az Operának: Opera Light + extensions, egy rakás embert meggyőzhetnek vele szerintem!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.01.12. 11:38:07

@Karbonade: Ez akkor sülne jól el, ha ezzel befognák a "szedjék ki az IRC-t, M2-t és társait" embereknek a száját és utána bátrabban fejlesztenék az asztali változatot.

Felturbózott oldalspecifikus beállítások, pár fícsör az IRC kliensbe, pár fícsör az M2-be, esetleg ezekre a részekre is kiterjesztenék a kiegészítőket.

Ugyanakkor félek attól, hogy ezeket a részeket nem használják annyian, amiért megérje fejleszteni és az ICQ, Super Search, stb. sorsára jutnak előbb-utóbb.

Bár az M2-t kétlem, de az IRC-re nem fogadnék.

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.01.12. 12:10:28

@penge™: én azt csipáznám a legjobban ha telepítéskor ki-be lehetne pipálgatni mi kő nekem és mi nem kő. ha erről meg küldene visszajelzést a cégnek is (h mit mennyien használnak) akkor lehet h célirányosabban tudnának fejleszteni ami a böngésző stabilitását növelné...
persze nem ara gondolok, h akkor azt fel se telepítse hanem arra hogy olyankor az, alapból szem előtt bekapcsolva, avagy eldugva kikapcsolva legyen... pl torrentkliens. vagy ha kikapcsolom az M2-t akkor a menüben és a protokoltársításban se jelenjen meg, csak az opera:configban, max a beállítások/haladóban lehessen visszalőni. ha engedélyezve van akkor meg úgy mint most mindenhol szem előtt legyen.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.01.12. 12:28:03

@ap: Mi van most szem előtt? Azon kívül, hogy a torrentkliens megkérdezi első alkalommal, hogy mivel nyitod meg és a mailto linkekre kattintva az M2 kérdezi meg, hogy létrehozol-e fiókot?

Igaz, lehetne úgy is (főleg a torrentnél), hogy ha már társítva van, akkor alapból kikapcsolva települ, de az M2 azért elég jelentős része a böngészőnek ahhoz és elég sokat is tud, hogy illendő legyen legalább megismerni még annak is, aki eddig Outlook Expressz-t, vagy Thunderbird-öt használt.

Amúgy Haavard most írta, hogy lesznek még RSS-t érintő változások is.
A legjobb az lenne (bár az úgy se lesz), ha a Quick Reply dobozból lehetne válaszolni a kommentekre. És elvileg megoldható is lenne. :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.01.12. 12:37:57

@penge™: ne magadból és belőlem indulj ki, hanem a nagy tömegekből akiknek ha egy menüsor több mint 5 elem akkor nem olvassák végig hanem levonják a következtetést hogy túl bonyolult :D
az egérmozdulatok vizuális súgója sem miattunk lett bekapcsolva ;)

ha a telepítő elején feldob 1 oldalt és benne x pipát miszerint mivel szeretné telepíteni az operát
-M2
-torrentkliens
-IRC
-stb
akkor egyrészt:
- ha ismered kilövöd ami nem kell,
másrészt:
- ha nem ismered már akkor szembesülsz vele hogy jéééé... ezt is tudja???

ha mindent kilősz akkor sem a menükben sem a gomboknál nem találkozol vele. olyan mintha nem is létezne. max csak a beállítások / haladó / rendszerösszetevők alatt találod meg ugyanazt az x pipát.
süti beállítások módosítása