Magyar Opera

Szombati javításözön (b1055)

A hétfői előzetestől eltekintve csendes volt a múlt hét a PC-s fronton. Sajnos a szokásos pénteki előzetes is kimaradt... illetve mégsem, csak szombatra, azaz mára csúszott. Benne pedig az egész heti munka, azaz sok sok hibajavítás és stabilitás növelés.

A Windows felhasználók a DEP-es hibaüzenetek távozásának örülhetnek, a Unix userek sok minden másnak, és egyforma öröm mindkettő csoportnak - a Maces táborral kiegészülve -, hogy a kiegészítők is kaptak néhány foltozást és újítást. Például már külső tárolóból is letölthetünk - sőt, frissíthetünk - kiegészítőket!

Személy szerint korábban is találkoztam azzal, hogy Linux alatt a gyorshívó elrejtése nem várt következményekkel - fagyással - járt, ez már a múlté (DSK-313253). Penge is bizonyára értékeli majd, hogy megszabadultak az opera:illegal-url-xx aloldaltól (CORE-33240). De okosabb lett az automatikus címkiegészítés is (CORE-27152).

Szintén örömteli, hogy - legalábbis egyelőre - nem szerepel semmi az ismert hibák rovatban, szóval legalább új bugokat nem sikerült kreálniuk. A teljes javítási listát a Desktop Team bejegyzésében találjátok. Letölteni pedig a lenti linkekről tudjátok, kivéve a 64 bites Unix verziót, mert az ma nincsen.

Az Opera új telepítője a jelek szerint már az 1045-ös összeállításban is tartalmazta a mostanra ígért további optimalizációt. A mai verzió még hízott is 10 kilobájtot...

Hogy reagáljak néhány korábbi felvetésre: az, hogy az Opera kivette az installerből az előtelepített Unite alkalmazásokat természetesen nem jelenti azt, hogy a Unite mint funkció kikerülne a böngészőből. Legalábbis elég valószínűtlen, hogy annyi energia beleölése után, gyakorlatilag a funkció kiteljesedése nélkül (lásd mobilos verziók) csak úgy kivegyék. Ennek nem lenne értelme.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 11.0.1055):

Javítások hosszú sora (b1045)

Az Opera 11 alfájának megjelenése óta ma először érkezett újabb build. Az eltelt szűk két hét nagy idő, ezt bizonyítja a kilométer hosszúságú változási közlemény is. Korábban szót ejtettem az új telepítőről, illetve arról, hogy annak mérete tovább csökkenhet majd. A mai előzetes igazolja ezt az állítást, bár némi csalás van a dologban.

Az Opera egyik következő nagyobb "projektje" az automatikus frissítés bevezetése lesz - na nem a böngészőé, az már tudja (többé-kevésbé), hanem a kiegészítőké. Ennek mellékvágányaként a fejesek úgy döntöttek, hogy száműzik a telepítőből az előtelepített Unite alkalmazásokat. Természetesen a Unite mint funkció megmarad, az eddig alkalmazások pedig az első használat során töltődnek le.

Ha belegondolunk a lépés logikus, hiszen ami integrált, az legyen integrálva, ami pedig kiegészítő, az ne legyen bent alapból. Nem is beszélve arról, hogy így a legfrissebb változat kerülhet fel a gépre. Ha pedig már telepítő méret: így ezen a téren is jobban összevethető a többi böngészővel. Mert bizony összébb ment az installer, nem is kicsit. Nézzük mindezt a szokásos grafikonunkon.

A hatás elég nyilvánvaló, a méret két és fél megabájttal csökkent. Ezzel jócskán kisebb lett, mint a jelenlegi stabil Firefox egynyelvű telepítője, noha funkcionalitásban óriási a különbség.

Fontos változás a kiegészítők frontján, hogy a fejlesztőknek már nem kell minden kis változtatás miatt újracsomagolni és -telepíteni az alkalmazást, elegendő az xml konfigurációs állományt az Opera felületére "dobni"!

Ez egy Opera előzetes, ami ugyan frissebb, mint az első Opera 11 alfa, de kevésbé lett letesztelve, emiatt instabilabb lehet! Mindenki csak saját felelősségre használja, és olvassa el az ismert hibák jegyzékét!

Ismert hibák:

  • DSK-317511 (DEP információ jelenik meg az Opera indításakor Windows alatt)
  • DSK-316707 (fagyás telepített Ubiquity kiegészítő esetén, ha minden felugró engedélyezve van)
  • DSK-317493 (az Opera processz nem záródik be a Web Storage Quota kiegészítő használatakor)
  • DSK-316682 (figyeljünk arra, hogy a kiegészítő eszköztár látható legyen)
  • DSK-315418 (a kiegészítő gomb nem mozgatható)
  • DSK-315232 (a kiegészítők felugró ablakai töltés közben átlátszóak)
  • DSK-316102 (a felhasználói JS nem töltődik be, ha az oldal túl gyorsan tölt be)
  • CORE-33382 (a felhasználói JS nem fut a kiegészítőkben, ha az oldal nem tartalmaz script taget)
  • CORE-33775 (a felhasználói JS kiegészítők nem futnak HTTPS oldalakon)

A hibajavítások listája elolvasható a Desktop Team bejegyzésében. Az általános javításokon túl a Unix felhasználók számos további változtatásnak örülhetnek.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 11.0.1045):

süti beállítások módosítása