Magyar Opera

Hibalista az Opera aktuális verziójában (b1317)

Ez a post eredetileg az Opera 10.50-es verziója miatt született meg. Azóta a hibák nagy részét javították, viszont köszönhetően a blog segítőkész olvasóinak újabb hibákra derült fény, amelyeket itt gyűjtünk össze. Fontos megjegyezni, hogy ennyi hiba minden szoftverben van, ha nem több. Ez nem elrettentő példaként szolgál, egyszerűen csak amolyan tájékoztatás-féle.

Mivel az Operának nem publikus a bugtrackere, a böngésző felhasználói itt láthatják a hibák egy részét, közel sem mindet, viszont az itt felsorolt hibák megerősített bugok. Sokuknál ott van a hiba sorszáma (DSK), amelyre hivatkozhat a hibajelentés alkalmával, ha esetleg regressziót tapasztal, vagy bővebb információval tud szolgálni a hiba behatárolását illetően.

Megjegyzés: A bejegyzés folyamatosan frissülni fog, és a már javított hibák alul lesznek felsorolva.

Jelmagyarázat:

  • Sárga: Már nagyon régóta, a 10.50-ben vagy az előtt is jelen volt a hiba.
  • Piros: A böngésző összeomlását okozza.
  • Zöld: A hiba nincs jelen valamelyikben, vagy a véglegesben, vagy az aktuális snapshotban. Ha egyikben sincs jelen, akkor a könnyebb átláthatóságért átkerül a javított hibák közé.

Utolsó frissítés ideje: 2012.03.01

(korábbi frissítés ideje: 2011.02.18)

Fontos! Az itt felsorolt hibák legnagyobb része nem, vagy csak kevéssé érinti a mindennapi böngészést!

Tovább...

Partnerek importálása Operába más levelezőből

Visszatérő kérdés az Operával kapcsolatban, hogy hogyan lehet más levelezőből beimportálni az ott használt címeket (amikre sajnos nincs magyar nyelvű általános fordítás, mindenütt máshogy nevezik őket: címjegyzék, partnerek, címtár, kapcsolatok, kontaktok, stb.). Az Opera képes egyes levelező rendszerek (főleg Outlook) adatait betölteni, de ha csak a partnereket szeretnénk áthozni, akkor arra nincs mód az Operában, mivel csak egy másik Operából tudja ezt elvégezni.

Ez egy komoly hiányosság szerintem, de mivel sokaknak hiányzik, van rá megoldás is. A coOpera nevű program képes sok ismert levelező címjegyzékét betölteni és Opera formátumra átalakítani, amelyet már könnyedén importálhatunk Operába is.

A használat a következő:

  1. Exportáld ki a címlistát a régi levelezőből csv formátumban (ilyet tud az Outlook, Google, Yahoo levelezője is).

  2. Indítsd el a coOpera programot, válaszd ki benne a levelező rendszert (Outlook, Google, Yahoo), majd az előbb elmentett .csv fájlt.

  3. Mentsd el az adatokat Opera formátumba (egy .adr fájlba).

  4. Az újonnan készített adr fájlt importáld be Operába (a menüben Beállítások > Importálás és exportálás > Opera partnerek importálása).

Letöltés

Mobile újdonságok

Noha a Magyar Opera blogon általában a PC-s változatok kapják a legtöbb szerepet (hiszen ez érinti a legtöbb olvasót is), nem felejtkezhetünk meg az Opera egyik legsikeresebb termékéről, az Opera Mobile-ról sem. Annál is inkább, mert maguk a fejlesztők sem teszik ezt. Az utóbbi időben például két komoly újításról is lehullt a lepel.

Két új termékről van szó, és egyik sem végleges verzió, mi több, hétköznapi értelemben nem is kapcsolódnak szorosan a cég okostelefonokra szánt böngészőjéhez, mégis nagyon fontosak az Opera szempontjából.

Bevallom töredelmesen, az elsőről eléggé elkéstünk, de szerencsére még időben érkeztünk a frissítéshez. Igazából egy nagy visszatérőről van szó: a mobilokon futtatható minialkalmazásokról. Jó memóriájúak még emlékezhetnek arra, hogy a Mobile 9.5 és 9.7 bétájához egyaránt volt ilyesmi, de a 10-es verzióból kikerült.

Egészen mostanáig. Egyelőre még csak Lab release-ként érhető el, de már az asztali 10.5-ös verzió újfajta minialkalmazás-motorját használja. Maga a telepítő Windows Mobile és Symbian S60 rendszerekre tölthető le. A meglévő Opera Mobile 10-től függetlenül települ, és így is fut.

Tovább...

Még két lépés (b3370)

Az Opera új stratégiájának jegyében a fejlesztők számos RC (release candidate - kiadásra jelölt) változattal bombázzák a felhasználókat. Úgy gondolom, hogy alapvetően nem szerencsés ez a fajta kiadási technika - de még mindig sokkal jobb, mint a korábbi gyakorlat, amikor az egyetlen RC-t két nap múlva követte a végleges kiadás.

Nyilván nem sokáig húzzák majd, ennek jele, hogy a kiadástól még legalább egy hónapnyira lévő Unix verzióhoz jött ki a legtöbb javítás, a többi változatot már csak tessék-lássék pofozgatják. Például a Windowsos összeállítás száma kettővel nőtt (szemben a korábbi egyedi lépésekkel), a változási közlemény mégsem tartalmaz egyetlen javítást sem.

Mindez persze nem jelenti a hiányukat, a korábbi kiadásokban sem szerepel az összes változtatás, sok apróság idő hiányában (vagy más megfontolásokból) nem kerül kiírásra.

Ismert hibák:

  • a HTML5 video nem működik (Unix)
  • fájlkiterjesztés nélküli MIME typle-ok, amikhez beépülők vannak társítva nem működnek. (Unix)
  • nyomtatás nem működik (Unix)

Javítások, változások:

  • eszköztipp hibás pozícióban a másodlagos monitoron (Mac)
  • nem lehetett megváltoztatni a gép nevét a Unite oldalon (Mac)
  • használhatatlan Gyorshívó konfiguráció javítva (Unix)
  • a dupla kattintásra megjelenő környezeti menü nem tűnt el (Unix)
  • szóközt tartalmazó nevű fájlok megnyitásának problémája javítva (Unix)
  • beépülő elérési útvonalának megadásakor már nem fagy le az Opera (Unix)
  • a betű-élsimítás hibás szövegmegjelenítést okozott (Unix)
  • a minialkalmazás-kezelő megnyitása fagyást eredményezett (Unix)
  • képek mentése lefagyasztotta a böngészőt (Unix)
  • hiányoztak a 24 pixeles ikonok (Unix)
  • minialkalmazás telepítése fagyást okozott (Unix)
  • Unite alkalmazás telepítése fagyást okozott 64 bites rendszereken (Unix)
  • X11 használatakor fagytak a mentési és betöltési párbeszédablakok (Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.52.3370):

10.52 RC4 (b3368)

A mai kiadásra jelölt változatban elég gyér a changelog.

Változások listája:

  • CARAKAN-1144 - Gyakori összeomlások Facebook-on.
  • CORE-27753 - Fagyás Google Maps-en és dell.com oldalakon.

Ezen felül a fejlesztők továbbra is azt kérik, hogy ne offolja szét senki a Desktop Team-et és a képeket inkább linkelje, ne beágyazza - (hogy ne legyen olyan feltűnő az NSL bug [a szerk])

Letöltés (Opera 10.52 RC4):

süti beállítások módosítása