Magyar Opera

Opera Software pénzügyi jelentés - 2010Q3

Meglehetősen régen ejtettünk már szót az Opera pénzügyeiről. Mint azt korábban már többször is hangsúlyoztuk, az Opera egy, a piacról élő részvénytársaság, működéséhez elengedhetetlen tehát, hogy a felhasználókon túl a befektetők is megtalálják a számításaikat.

A mostani cikk apropóját a legfrissebb pénzügyi jelentés adja, ami éppen ma jelent meg, és 2010 harmadik negyedévét vizsgálja, összehasonlítva azt a három hónappal, illetve egy évvel ezelőtti helyzettel. Az eddigiektől eltérően az Opera által elkészített jelentésből vesszük a grafikonokat, ami egyrészt autentikusabb, másrészt kevesebb dolgunk van vele...

A dokumentum logikáját követve nézzük, hogy milyen üzleti sikereket tartottak érdemesnek megemlíteni a mögöttünk hagyott három hónapból.

  • mennyiségi növekedés a legnagyobb szolgáltatókkal: AT&T, Vodafone, MTS, Telkomsel, TIM Brazil
  • főbb új szereplők: a Telenor és a Verizon
  • további fontos ügyfelek: Nextel Telkomsel, MTS, Megafon, TIM, Smart, Tigo, Tele2
  • erős növekedés Ázsiában a mobilok és más eszközök piacán: Acer, ZTE, Sharp, Realtek, Yuolong, Huawei Mobile, Toshiba
  • növekedés az újfajta eszközökön, pl. TV
  • 140 millió végfelhasználó (Opera, Opera Mini és Opera Mobile... stb.)

Ami a piszkos anyagiakat illeti, álljon itt egy ábra bevezetésként:

Két fontos részletet olvashatunk le róla. Az egyik, hogy az egy évvel ezelőtti igen jelentős visszaesést kiheverte a cég, olyannyira, hogy azóta folyamatosan növekedve az eddigi legnagyobb bevételét könyvelhette el. Ez számszerűsítve 178,3 millió norvég koronát (NOK) jelent, ami napi árfolyamon számolva közel 30 millió dollárt, avagy több, mint 6 milliárd forintot jelent.

Ne feledjük, hogy ez csak egy negyedév, az eddigi éves "termés" hajszállal marad el a fél milliárd NOK-tól (83 millió USD), tehát éves szinten bőven $100 millió felett lesz. A másik, amit kiolvashatunk, hogy az asztali verzió részesedése folyamatosan növekszik a 2008 végi jelentősebb ugrás után is, a negyedéves bevéte meghaladta a 60 millió NOK-ot, ami 41%-os növekedés az előző évhez képest! Nézzük a komplett megoszlást:

A mobile OEM nyilván a mobilkészülék gyártókkal, az Operator pedig a hálózati szolgáltatókkal kötött üzletekből származó bevételeket jelenti. A Devices a többi készülékből, elsősorban a játékkonzolokból és televíziókból érkező pénz, míg az egyéb források között többek közt a reklámipari bevételt kell érteni, gondoljunk csak az AdMarvel felvásárlására.

Ha megnézzük a bevételek százalékos eloszlását az egyes ágazatok között, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az 5 fő forrás közül a végfelhasználóknak amúgy ingyenes asztali böngészőn keresi legtöbbet a cég! Ennyit arról, hogy meg kéne szüntetni a fejlesztését és csak a mobilra koncentrálni...

Az éremnek persze két oldala van, jelen esetben a kiadási. Az a lenti grafikonon is jól látszik, hogy a költségek legnagyobb része a bérekre megy el, azonban a bérköltség 2%-ost csökkent is a korábbi negyedévhez képest. Ennek fő oka, hogy az Opera jelentős átstrukturálást hajtott végre az év folyamán, aminek egyik következménye az alkalmazotti létszám csökkentése volt. Jelenleg tehát 718-an dolgoznak főállásban az Operának. Ez 43-mal kevesebb, mint egy éve, viszont 11-el több, mint az előző negyedév végén.

Az amortizációs és egyéb költségek jórészt az AdMarvel és a FastMail felvásárlásának, illetve az Opera Minivel kapcsolatos beruházásoknak köszönhetők. Utóbbinál gondoljunk csak a szerverpark egy részének Izlandra való átköltöztetésére. A fentieket összeadva kijön, hogy ebben a negyedévben az adózás utáni nyereség meghaladja a 20 millió NOK-ot.

Ami a felhasználói bázis illeti, az Opera saját mérései szerint jelenleg 140 millió felhasználója van. Ennek a fele az Opera Minit nyúzza, ezek közül nagyjából minden 10. használ a szolgáltató által módosított és átnevezett verziót, a többi az Opera neve alatt fut. Az összlétszám harmada jut a PC-s változatnak, a többin a játékkonzolok és a TV-k osztoznak.

Akit még bővebben érdekel a téma, az tekintse meg a sok színes képpel operáló prezentációt, akit viszont a nyers számok hoznak lázba, az a jelentést töltse le. Olyan szempontból is érdekes olvasmányok ezek, hogy a puszta tényeken felül szövegesen bemutatják azt is, hogy az Opera hogyan látja a jelenlegi helyzetet, illetve miként képzeli el a jövőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr592450697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása