Magyar Opera

Operások írták: az új Opera telepítő

Nevezhetnénk akár véletlen egybeesésnek is, hogy tegnap éppen erről írtam, a felhasználó szemével, ma pedig a Desktop Team blogon egy fejlesztői írásban mutatják be az Opera új telepítőjét. Ilyen véletlenek azonban nincsenek, egyszerűen a már mindenhol beharangozott kiegészítőkön túl ez a másik jelentős, és teljesen új funkció a böngészőben. Ez a cikk bemutatja a telepítőt fejlesztői oldalról, és némi háttér információval szolgál az érdeklődőknek

Ez a bejegyzés a "The new Opera Installer" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2010. október 22-én jelent meg a Desktop Team blogon.

Üdv mindenkinek!

Mint azt már bizonyára észrevettétek, az Opera böngésző Windowsos alfa verziója egy teljesen új telepítőt kapott. A továbbiakban ezt kívánom nektek bemutatni, és elmagyarázni a főbb különbségeket a korábbi verziókhoz képest.

De elsőként örömmel jelenthetem, hogy tegnaptól kezdve ez lesz az egyetlen Opera telepítő. A klasszikus és az MSI telepítő egyaránt megszűnik, ez alól kivételt csak az automatikus frissítő csomagok jelenteken, amikkel a 11-est megelőző verziók használói frissíthetik a böngészőjüket. Összefoglalva: aki eddig sem szerette az MSI telepítőt, annak többé nem kell foglalkoznia vele, azoknak pedig pedig a klasszikus verziót részesítették előnyben, megpróbáljuk biztosítani, hogy semmit se hiányolhassanak az új változatból.

Röviden a működésről

Az egyik legfőbb érv a korábbi klasszikus és MSI telepítővel szemben az volt, hogy mindkettőt egy külsős cég készítette, így nem volt teljes irányításunk a működésük felett, ami megnehezítette, néha pedig egyenesen lehetetlenné tette bizonyos problémák megoldását.

Következésképpen úgy döntöttünk, hogy írunk egy teljesen új telepítőt az alapoktól kezdve, ami szabad kezet ad nekünk a kezelésben, és lehetővé teszi a működési sebesség optimalizálását is. Hogy a feladatot leegyszerűsítsük és felgyorsítsuk, a telepítő kódját beágyaztuk a böngészőébe, aminek köszönhetően felhasználhattuk a már böngészőben lévő kódot is.

Még mindig integrálva maradt ugyanakkor egy külsős alkalmazás, a 7-zip, amire az Opera fájljainak egyetlen végrehajtható állományba csomagolásához van szükségünk. Ezt a fájlt tudjátok aztán letölteni tőlünk. Futása során egyszerűen kicsomagol mindent egy ideiglenes mappába, majd telepítő módban elindítja az Operát. Akinél fel van telepítve a 7-zip, az maga is kitömörítheti és elindíthatja a böngészőt.

A felhasználói felület

Az új telepítő felülete néhány kivételtől eltekintve megegyezik a régi MSI telepítőjével. Amikor elindítod a telepítőt, egy folyamatjelző sávot kell látnod, eközben a telepítő kicsomagolja a fájlokat. Ezután megjelenik a varázsló első képernyője, ahonnan lehetőség nyílik [szó szerint] néhány opció beállítására.

Ha végül engedélyezed a folyamatot, egy újabb folyamatsávot látsz, miközben zajlik a telepítés. Ennek végeztével a varázsló bezáródik, és elindul a feltelepített Opera. Emellett, ha egy korábbi klasszikus, vagy MSI telepítésre frissítesz rá, a telepítő először eltávolítja a korábbi verziót, mielőtt az új a helyére kerülne [a beállításaid elvileg megmaradnak]

Az Opciók oldal tartalma már ismerős lehet a korábbi verziókból, az "Install For" legördülő menü kivételével. Az első két pont, az "All users" [minden felhasználó számára] és a "Just me" [csak nekem] ugyanazt jelenti, mint a legtöbb másik telepítőnél. Mindkettő hagyományos módon telepíti az Operát, de míg előbbi minden, utóbbi csak az aktuális felhasználó számára feltelepíti a parancsikonokat és a fájl hozzárendeléseket. A Just me opció használatához nem kell adminisztrációs jogosultság sem, ha az adott könyvtárra van írási jogosultságod.

Az utolsó lehetőség, az "External device" [külső eszköz] az USB meghajtókra és a hozzá hasonló eszközökre képes feltelepíteni a böngészőt. Ez a mód egyszerűen a kívánt helyre másolja a fájlokat anélkül, hogy bármi mást módosítana a rendszerben. Egyúttal beállítja az Operát, hogy a konfigurációs fájlokat is a mappából olvassa ki. Ennek köszönhetően ezt az opciót arra is használhatod, hogy tesztelj egy új Opera előzetes anélkül, hogy belenyúlnál a rendszeredbe.

Ugyanakkor a telepítő nem ajánlja fel, és nem is fogja felajánlani a "Single User" [egyfelhasználós] opciót, mivel ennek Windows Vista és Windows 7 rendszeren nincs sok értelme, sőt, különböző problémák forrása is lehet. A funkcionalitásban legjobban hasonlító opció az External device, de ha tényleg erre van szükséged, akkor parancssori telepítőt kell használnod.

Parancssori opciók

A telepítő indításakor választhatsz néhány parancssori opció közül:

  • /installfolder - A telepítés helye, megjelenik a varázslóban is.
  • /silent - kihagyja a varázslót és közvetlenül telepít a parancssori opciókat használva

Az alábbi opciók csak csendes (silent) módban indítva működnek:

  • /copyonly - csak átmásolja a fájlokat a telepítési könyvtárba, minden más opciót is figyelmen kívül hagy a /singleprofile kivételével
  • /allusers - parancsikonokat készít a közös profilkönyvtárakba és rendszerszintű változtatásokat ír a HKEY_LOCAL_MACHINE regisztrációs adatbázisban. ha nem használjuk, akkor a parancsikonok csak a felhasználói profilt érintik, a regisztrációs adatbázis változásai pedig csak a HKEY_CURRENT_USER részt.
  • /singleprofile - az operaprefs_default.ini fájlban beállítja, hogy a profil a mappát a telepítési könyvtárban kell léterhozni (korábban egyfelhasználós módként futott).
  • /setdefaultbrowser - a telepítés végeztével az Operát teszi alapértelmezett böngészővé
  • /nostartmenushortcut - nem hoz létre Start menü parancsikont
  • /nodesktopshortcut - nem hoz létre parancsikont az Asztalon
  • /noquicklaunchshortcut - nem hoz létre parancsikont a gyorsindító sávon
  • /launchopera - a telepítés végeztével elindítja a böngészőt

Ennyi volna mára, leírtam a főbb tudnivalókat az új telepítőről. Akad persze néhány hiba, és probléma, amit még ki kell javítanunk, de összességében reméljük, hogy általa mindenki számára könnyebbé,, gyorsabbá, és biztonságosabbá vált az Opera telepítése. Természetesen minden visszajelzést örömmel veszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr302391634

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Operások írták: Az új Opera telepítő 2010.10.22. 22:39:50

Nevezhetnénk akár véletlen egybeesésnek is, hogy tegnap éppen erről írtam, a felhasználó szemével, ma pedig a Desktop Team blogon egy fejlesztői írásban mutatják be az Opera új telepítőjét. Ilyen véletlenek azonban nincsenek, egyszerűen a már mindenhol be…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poetro 2010.10.22. 21:33:06

"Az eredeti cikk 2010. február 11-én jelent meg"...
Fura, de én október 22-t látok az eredeti cikk oldalán mint dátum.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.10.23. 13:07:01

@Poetro: Igazad van, a copy-paste mellékhatása :). Mindent átírtam, csak ezt nem. De már valaki megtette helyettem...
süti beállítások módosítása