Magyar Opera

Flash plugin hordozható operához

Mikor elkészítettük a blog saját hordozható változatát, már szóba került, hogy milyen pluginek kerüljenek bele. Ekkor a flash plugin több ok miatt is kimaradt. Az egyik az egész programhoz viszonyított nagy mérete volt. A másik pedig egyszerűen az, hogy az általunk felhasznált, az Opera Software által is engedélyezett és ellenőrzött opera@usb verzióban sem volt benne.

Tegnap kaptunk egy levelet, miszerint jó lenne, ha belekerülne a szóban forgó beépülő. Én és Karbonade úgy gondoljuk még mindig, hogy felesleges beletenni, aki szeretné használni, az töltse le magának a flash beépülőt. Ugyanakkor tény, hogy a mai internet sebességek, valamint nagy adattárolók bőven megengedik ezt a nagyjából 2 MB-os méretnövekedést. Ezért szeretnélek titeket megkérdezni, hogy mi legyen. Szóba került az, hogy esetleg lesz egy flash-et tartalmazó verzió is, de az eddigi light, pro, és alap mellé nem kívánok egy 4.-et is csinálni. Arról lehet szó, hogy a 3 közül valamelyik verzióba belekerülne, például a pro-ba. Vagy akár az összesbe, minden esetre ezentúl a blogról letölthető lesz az aktuális flash plugin.

Szeretném ezt a dolgot valamilyen szavazás formájában eldönteni. Kérlek titeket, hogy írjátok meg kommentbe először is azt, hogy bekerüljön-e, vagy sem, esetleg indoklással is. Valamint javaslatot is várok, hogy a bekerülés melyik verziót érintse. Köszönöm!

Addig is innen letölthető a tömörített fájl, amit csak ki kell csomagolni a hordozható opera program\plugins mappájába. Megjegyezném még, hogy a telepített operába is bemásolható, így az olyan gépeken is működésre bírható a flash, ahol nincs rendszergazdai jogosultságunk.

Ezen az oldalon ellenőrizhetjük a flash beépülőnk verziószámát.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr102200396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsini 2010.08.05. 10:58:47

A Pro verziónak nyugodtan része lehet szerintem, a light maradjon ilyen, mint eddig.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.08.05. 12:01:07

Az én javaslatom:

Opera@USB Base:
Teljesen alap opera, semmi userjs, semmi beállításokban való átállítás, semmi kezdőoldal, alap keresők, alap gyorshívóelemek, az égvilágon semmilyen változtatás, kivéve annyi, hogy a nyelv magyar és tartalmazza a magyar helyesírási szótárat.

Opera@USB - MO (MagyarOpera.blog.hu Verzió):
Beállítások szokásos finomhangolása, Flash plugin, magyar nyelv, magyar szótár, keresők, DE nincsenek userjs-ek.

Opera@USB Pro:
Mindent bele amit csak találtok és használható :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.08.05. 12:03:30

Inkább fordítva kéne. A Light olyanoknak készül, akik nem értenek annyira a géphez és egy mappamásolás már bonyolult nekik. Náluk jobb, ha mindent "out of the box" kapnak.

Aki a Pro-t használja az már feltehetőleg tud userJS-t telepíteni és ilyesmi.

Nehéz döntés, mert egyrészt enélkül még YouTube videókat sem tud nézni a user, viszont biztonsági szempontból olyan, mint a szita.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.08.05. 12:06:26

@penge™: nálam a hordozhatónál ha flash-t akarok nézni simán rákérdez h telepítse-e majd a szokásos adobe.com-os oldalon keresztül varázslós telepítővel telepíti és müxik... pont úgy mint IE alatt...

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.08.05. 12:10:29

@penge™: Ezért lenne az alapértelmezett letöltés a hozzá nem értőknek a MO változat. A BASE nevével megegyezően csak egy tiszta opera amit mindenki beállíthat, a PRO meg egy agyontuningolt változat, aminél ha valami nem müxik egy userjs miatt akkor azt az ember tudja hogy hol kell kikapcsolni :) A BASE és a PRO is átlagon felüli hozzáértést kíván, előbbi a fanatikusoknak, utóbbi a lustáknak, a MO meg, az átlagfelhasználónak van ott :)

Teddy Beer 2010.08.05. 12:35:15

Nálam a webm még soha nem akart működni a hordozhatóban, így ekerülhet, bár nem sok értelmét látom, ert amit most használok, abban megy a flash, mert fel van rakva az iskolai gépre az FF is. Így engem ez hidegen hagy. F12 és kilövöm, mert lassabban takarodik el a ramból, vagyis lassabban zárható be a böngésző. Ez cloud rendszereknél és nem 2.0-ás USB-ről futtatott programnál lehet probléma, hosszabb idő után még a 2.0-nál is. A pro verziót használók valószínűleg eljutnak odáig, hogy felrakják, ha kell. Videóra, ha nincs webm, akkor userjs és leszedem, mint otthon. Összegezve azt kell mondjam, hogy a flash nem kell a proba, legfeljebb a light kiadásba, megjegyezve, hogy az olyanoknak is ajánlott, ahol csak activex plugin formájában van flash.

resius 2010.08.05. 12:45:28

@Teddy Beer: az, hogy pro-ba kerüljön be csak egy példa volt. most azon van a hangsúly, hogy egyáltalán belekerüljön-e, és ha igen, akkor melyikbe.

@ap: van már egy alap, egy pro meg egy light. én nem kívánok új verziókat gyártani, meg még száz módosítást végezni rajtuk. ami van az így lett megbeszélve, hogy ilyen legyen, amilyen. eddig is megfelelt a felhasználóknak, és nem nagyon volt reklamálás.

Örülök, hogy van ötlet, de ne akarjunk most minden verzión változtatni.

Teddy Beer 2010.08.05. 14:05:56

@resius: Akkor egyiket se változtasd. A letöltő helyen legyen piros félkövér üvöltő betűkkel, hogyha a gépen csak IE van és kell a flash akkor innen töltsd le és így telepítsd. A dilemmád én így intézném el, ha nem akarsz a verziókban piszkálni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.08.05. 14:55:33

@resius: Támogatom ap javaslatát. Annyival még kiegészíteném, hogy a BASE változatból legyenek a snapshotok és MO és PRO csak véglegesekből legyen.

Teddy Beer 2010.08.05. 15:11:35

@penge™: Para, de az ötleted nélkül semmi értelme nem lenne a "BASE" kiadásnak. XD

Vagy nem értem. Amúgy a lightot elég gyorsan prová lehet tenni, ha már szintet lépett a user, ha tudja mi az a ctrl+c és ctrl+v és nem para, ha valami nem megy úgfy ahogy régen. Szóval ha csatolod a flasht resius, akkor számíts arra, hogy kilövöm. Proba ne, lightba mehet, opcióval (IE only területre, mint írtam). Ez számomra sokkal logikusabb, mint egy újabb verzió. Snapshot meg jöhet mod és külön kategória nélkül is.

resius 2010.08.05. 15:13:48

@penge™: nem értem minek nevezgetitek el másnak a verziókat. van az alap, amiből a snapshotok vannak, néhány userjs van benne, anno csak ez az egy változat volt. aztán utána csináltuk a light-ot az átlagfelhasználóknak, valamint a pro-t azoknak, akik már jobban értenek hozzá, és azt akarják, hogy a böngészőjük is többet tudjon, mint az alap. ha ap-t támogatod, az számomra azt jelenti, hogy megint be kell konfigolnom 3 verziót. most akkor nem csak a flashről van szó, hanem az egész portable operáról? megint kezdjek el írni a belső listán, hogy ki mit gondol, mi kerüljön bele, mi ne? ezt a kört már nem egyszer futottuk le...

amúgy az álláspontom evvel kapcsolatban még mindig ugyanaz, hogy 2 ember miatt nem fogok semmit megváltoztatni, ha másik 3-nak meg úgy jó, ahogy van.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.08.05. 15:45:34

@resius: a legkevésbé sem akarok belőle vitát. fel volt vetve egy téma, leírtam a véleményem... ennyi.

Egyébként ha nincs időd vele foglalkozni, akkor ha megkeresel privátba és leírod mit hogy kell, akkor ha igény lesz rá szívesen megcsinálom mindet.

Üdv!

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.08.05. 15:48:56

@resius: tökmindegy mi a név.. maradhat az is ami volt, és ha meg is változik akkor is fél mp és megváltozott. senki nem arról beszélt, hogy amit csináltál az rossz, sőt! mióta elkészíted ezeket mindig is ezt használom és mindenkinek ezt rakom fel. de ettől még a cikkben volt egy felvetés, és erre reagálva írtam csak le mit gondolok. Ha minden marad úgy ahogy van, nekem az is jó, mert úgyis más beállításokat használok mint az innen letölthetőkben van, de kb fél perc és átállítom, semmi gond nem volt vele eddig sem :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.08.05. 15:49:04

@Teddy Beer: Ha úgyis rábontod az előzőre, akkor már tökmindegy, hogy csak a profile mappát törlöd, vagy a program mappát is (mivel abban csak egy ezeréves netscape.exe fájl van, ami benne van minden későbbiben és a verziószáma 1.0.0.1

@resius: A letöltési statisztikákat Lalitól kérdezd, mert ő látja, anno valami több ezres letöltésszámot mért egyedi IP-ről.

Nem kell újabb 3 verzió.

A Light-ból lesz a MO (vagy ami neked tetszik, felőlem maradhat Light is), az egyszerű usereknek userJS be lesz kapcsolva és benne lesz olyan, mint az expressz javító és az általam küldött override_downloaded.ini

A sima csak annyiban módosul, hogy a gyári keresők és gyorshívók helyett magyar oldalak lesznek benne és magyar az alapértelmezett nyelve. UserJS nem kell bele csak üres userJS könyvtár és semmi módosítás.

Ezekből lesznek a snapshotok.

A Pro-ba mehet minden változtatás.

Ja, és még a browser JS frissítése BE legyen kapcsolva az összesben (tehát operaprefs.ini-ben 2 legyen) ettől még az egész program nem fog majd frissülni.
süti beállítások módosítása