Magyar Opera

Bing lesz az új Operában

Az Opera 10.60 beta megjelenésével nem csak gyorsulásokat és javításokat tapasztalhatunk, hanem egy valószínűleg igencsak népszertűtlen lépést is bevetettek, mégpedig hogy az alapértelmezett keresőt lecserélték a Bingre, igaz csak a Gyorshívón. Bár ezt már említettük az előző cikkben is, úgy éreztem, érdemes vele külön is foglalkozni.

Az Opera ezen a területen sajnos eléggé hadilábon áll, mindegyik keresőgyártóval elég rossz a viszonya, a Google a legritkább esetben támogatja az Operát az alkalmazásaiban, főleg mióta saját böngészőjük is van; a Bing ugye a nagy ellenségé, a Microsofté, akivel ezek szerint most fegyverszünetet kötöttek; a Yahoo-val is próbálkoztak már korábban (egy ideig a Yahoo! mobilos keresője volt az alapértelmezett az Opera Miniben), de nem volt túl sikeres az együttműködés.

A logikus választás viszont minden probléma dacára még mindig a Google lenne szerintem, nem véletlenül uralják a keresőpiacot. A Binggel kötött együttműködés pénzügyileg most biztosan jól jön, de a kedvezőtlen fogadtatás miatt (hasonló felháborodás volt a Yahoo! bevezetésekor a mobilokon) sok felhasználó bizonytalanodhat el.

Jó hír, hogy a frissített verziókat nem érinti a módosítás (legalábbis remélem), és az új Operákban is nagyon egyszerűen vissza lehet majd cserélni a keresőt, ha valakit annyira zavarna a Bing.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr502088829

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bing lesz az új Operában 2010.06.17. 19:35:35

Az Opera 10.60 beta megjelenésével nem csak gyorsulásokat és javításokat tapasztalhatunk, hanem egy valószínűleg igencsak népszertűtlen lépést is bevetettek, mégpedig hogy az alapértelmezett keresőt lecserélték a Bingre , igaz csak a Gyorshívón. Bár ezt m…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emoryy 2010.06.17. 13:25:03

Nem csak a gyorshívó keresője lesz a Bing?

"Please note that Bing is not the default search engine in Opera. Google is still the default. Bing is just another option you can use."

HelloWorld 2010.06.17. 13:31:25

@Emoryy: De.

"Desktop and Core
- Bing is the new Speed Dial search engine"

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.06.17. 13:42:33

Amúgy nekem a Gyorshívón egyáltalán nincs is kereső, nem is igazán értem, minek kell az oda.

Emoryy 2010.06.17. 13:52:10

@Karbonade: Nekem sincs. Csak a helyet foglalja.
De ha kapnak érte pénzt, hát tőlem lehet nyugodtan alapértelmezett is. Úgyis átállítom arra, ami nekem kell :)

HelloWorld 2010.06.17. 13:53:50

@Karbonade: én is megnéztem az imént, és nekem sincs.
Vagy azért, mert háttérkép van beállítva, vagy azért, mert portable van fent, amiből talán kiszedtétek.
Én sosem használtam a speedial keresőt, de arra emlékszem, hogy eddig az Amazon volt a default.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.17. 14:21:11

@HelloWorld: Nekem sincs, de a gyorshívóra visszakerült a kereső, mikor frissítettem, úgyhogy nálad a portable miatt lehet így.

Fel is felfedeztem benne egy bugot (miután lenyitottad és visszacsuktad a bal oldali gomb benyomva marad), aztán végül kikapcsoltam. Remélem lesz suggestion a címsoros keresésben is.

Egyébként jó lenne, ha ezek a megállapodások már abban nyilvánulnának meg, hogy például nem áll meg 95%-on az Office Live és ilyesmi.

Mindenesetre jó döntésnek tartom. A Microsoft már különben is szimpatikusabb, mint a Google.

2010.06.17. 14:21:31

Nem értem ez miért érint bárkit is negatívan :-? Én már jóideje Bing-et használok, sokszor sokkal jobb találatokat ad mint a Google. Ez a "Microsoft a nagy ellenség" pedig igencsak naív hozzáállás. Itt egyedül a pénz határozza meg az irányt, nem az elvek. A Safariba is most került be a Bing, pedig az Apple aligha vádolható Microsoft-barátsággal. Egyszerűen arról van szó, hogy a Bing egy jó a laternatíva, a Google pedig pofátlanul nagyképűvé vált, így egyre többen igyekeznek távolodni tőle (helyesen teszik). Nemrég például arról is szállingóztak hírek, hogy az Apple végleg lecseréli a Google keresőjét az iOS-ben, bár később ez nem valósult meg.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.06.17. 14:23:56

Nem egészen értem a problémát. A Gyorshívón pontosan azért van egy keresőmező, mert így lehet - mint a mellékelt ábra is mutatja - egyszerre két keresőmotor szem előtt.

Azt meg végképp nem értem, miért kell olyan lekezelően nyilatkozni a Bingről. Lehet, hogy a Google a legnagyobb, meg a legjobb, de a Bing sem az a szomszéd Pistike alkotása. A harag bizonyos gyártók felé meg viszonylagos, ez a rész szerintem kőkemény üzlet, semmi más.

Az megint érdekes kérdés, hogy tulajdonképpen miért is váltogatnak anyiszor szolgáltót. Mert, gye, lehet, hogy a jobb üzlet reméényéban, vagy a haragszom rád szellemében. De pl. A Yahoo-s próba után csak visszatért a Google a mobilokra. Ráadásul az az alapértelmezett kereső cseréje volt, ez meg nem, mert az továbbra is a Google.

Nem is baj, ha nem csak 1 cég termékét nyomják, több lábon állni jó.

A leggyakrabban használt keresőmező illetve a címsáv továbbra is Google, és nem is tűnt el az UI-ról. Mindemellett aki kikapcsolta, vagy másra állította, annak frissítéskor nem változik meg, a gyorshívó keresője sem.

Szóval aki "kedvezőtlenül fogadja, az szerintem hülye, mert semmilyen értelmes érv nincs ellene. Ennyi.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.06.17. 14:27:38

@aronvirginas: Beírtam a bing-be, hogy "magyar opera", és az első oldalon rajta se voltunk :) Google-ben pedig elsők vagyunk. Szóval nekem nem szimpatikusak :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.17. 14:45:05

@Karbonade: Harmadik oldalon vagyunk az US változatban (az használható, az International buta ott is, akárcsak a Google esetében).

Az viszont külön öröm, hogy a My Operás profilodat eggyel előrébb hozza, mivel az valid a blog.hu meg khm... szóval nem az.

De legalább már az "open office"-ra első helyen hozza az openoffice.org-ot. Korábban sehol nem volt a találatok között. :D

CsendesMark 2010.06.17. 14:49:06

A korábban telepített programoknál nem állítja el az alapértelmezést, csak hozzáteszi a Binget! :)

2010.06.17. 14:57:34

Nálam a US Bing-gel második találat a Magyar Opera :-?

ata4100 2010.06.17. 15:21:30

Nálam bingben első a magyaropera US alatt.

vlevi 2010.06.17. 15:22:38

Nekem sincs kereső odafönt. Főleg, hogy ha a címsorba elkezdek gépelni, akkor a keresés az első sor a lenyíló részben.
De szerintem baklövés a Bing-re cserélni a kuglit. Én itthon, még akárhányszor próbáltam bing-ből keresni, alig talált valamit. Szerintem azért, mert angol. És emiatt a magyar nyelvi nyalánkságokkal nem tud mit kezdeni. A kugli rendeszeresen feldobja, hogyha valamit elírtam, hogy talán így akartam-e keresni, nézzem meg, hátha jobb. És sokszor igaza van.
Ugyanígy használhtatlan a bing maps. A google mapsnak szinte mindegy, hogy írom be a címet, megtalálja. A bing maps ezzel szemben nagyon kötött. Nekem kell kitalálni, hogy hogyan fogja majd megtalálni azt, ami nekem kell.

Egyébként nekem is csak második a "magyar opera" a bing keresésben, kugliban, yahúban az első.

Talán azért csinálják, mert a 90-es években a Microsoft volt a csúnya nagy testvér, akire rápirítottak jópárszor, és most a kuglin van a sor? Megjegyzem rájuk férne, mert amióta van google update service azóta morcos vagyok rájuk, alig bírtam kiirtani, és erre a defaultban publikus buzz csak rátett egy lapáttal :)

vlevi 2010.06.17. 15:25:26

@ata4100: "Nálam bingben első a magyaropera US alatt."
A magyaropera lehet, de külön írva már nem :)

RaidX 2010.06.17. 16:21:49

"magyar opera" Mind két böngészőben az első helyen áll! Most csekkoltam!
Van 2 gépem, mindkettőn ugyanaz az Opera verzió/bulid. Sokszor tapasztalom a Googlenál, hogy ugyanarra keresve nem ugyanazon sorrendű találatokat ad a két gépen.
Bing jelenlegi hátránya (de az nagy), kevés nyelvet ismer! Angolul hiába akarok magyar vonatkozásban keresni, csekély a siker!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.06.17. 16:37:00

Nálam egyáltalán nem szerepel a blog az első oldalon:
magyaropera.blog.hu/media/image/bing-magyar-opera.png

Google-ben pedig első. Ezek szerint a Bing igencsak eltérő eredményeket ad.

2010.06.17. 16:49:40

@Karbonade: Te a magyar, mi az USA Bing-gel kerestünk. Emiatt a különbség. Bing esetében egyelőre csak az USA verzióval érdemes keresni, magyar vonatkozásban is!

Dzsini 2010.06.17. 16:51:05

@Karbonade: az ön országa: Németország. Fogadjunk, ha Zimbabwére állítod, akkor se lesz az első oldalon :)

Ekkora meglepetés mindenkinek, hogy a keresők az eddigi keresések és kattintások alapján változtatják a találati listát?

Emoryy 2010.06.17. 16:53:25

@Karbonade: Nálad németre van állítva.
Internationalban nekem 3.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.06.17. 17:15:42

Én szívesen használnék minden microsoft szolgáltatást google helyett, ha a bing nem lenne a magyar weben használhatatlan...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.17. 17:47:27

@RaidX: Az, hogy milyen vonatkozásban keresel addig irreleváns, amíg olyan kifejezésekre keresel, ami alapján egyből eldől a nyelv.

Például beírod, hogy "távolsági menetrend" akkor az angol Google/Bing is magyarul fogja kiadni.

De ha beírod, hogy Opera akkor az angol angolul fog kilistázni mindent.

Ezért jó, ha egyszer használod az angol Google-t/Bing-et globálisan minden nyelvű találatos beállítással és egyszer használod szintén az angol Google-t/Bing-et, beállított szűréssel a magyar találatokra, ami Google esetén a google.com domain-en: hl=en&lr=lang_hu paraméterek megléte, Bing-en nem tudom pontosan.

A lényeg, hogy az angol felület sokkal jobb mindenhol és azon is tudsz szűrni bármilyen nyelvű találatra.

maximan 2010.06.17. 22:42:34

Kipróbáltam a bin-et, nekem az international változatban első helyen áll a magyaropera.blog.hu

Az viszont tetszik benne, hogy a videó találatokba bele lehet nézni! :) ~10mp-et bemutat belőlük, ez tetszik.

fatal 2010.06.18. 00:46:58

Használjatok [URL=http://www.bluu.hu]Bluu[/URL]-t.

fatal 2010.06.18. 00:49:09

@fatal: lol nincs bbcode ezen a szar blog.hu-n?:D

www.bluu.hu

szentark 2010.06.18. 10:09:42

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy, hogy lehet a gyorshívón eltüntetni a keresőt?

Dzsini 2010.06.18. 10:29:30

beállítások - keresés - és ott kiválasztod a gyorshívón levő keresőt.
szerkesztés - részletek - és kikapcsolod, hogy az legyen a gyorshívó keresője.

Darkcomet 2010.06.18. 11:51:41

A legtutibb kereso, harom az egyben: www.yabigo.com :-)

szentark 2010.06.19. 06:20:14

@Dzsini: Nagyon szépen köszönöm!!!
süti beállítások módosítása