Magyar Opera

Mini eszköztárak végleges eltüntetése

A következő tippnek bizonyára sok, - főleg régi - Opera felhasználó örülni fog, akik hozzám hasonlóan eltüntetnek minden (az Opera beépített funkciói miatt) felesleges sallangot a felhasználói felületről.

Mielőtt továbbmennék, akik nem tudnák miről van szó: a mini, vagy rejtett eszköztárak olyan eszköztárak, amik nem jelennek meg a Shift+F12->Eszköztárak között.

A legismertebbek a fülsávon helyet foglaló 3 eszköztár, főként ezekről is lesz szó a mostani írásban, de olyanok is ezek közé tartoznak, mint a panelen található legördülőmenü, a Hotlist Selector (vagyis ahol a panelgombok vannak), az Levelező nézetben lévő 2 eszköztár, a beúszó kereső, jelszómegjegyző és tartalomblokkoló sáv és lényegében még a folyamatsáv is, habár az ki/be kapcsolható, de alapértelmezésben rejtve van.

Az egészen 9.5-ig visszavezethető átalakulásban ma már 3 olyan gomb van a fülsávon, ami mivel lényegében 1-1 külön eszköztár, így a megszokottól eltérő módon tüntethető el. A probléma ott kezdődik, mikor szeretnénk szerkeszteni az eszköztárakat, ami sokkal átláthatóbb, ha be van kapcsolva a rejtett eszköztárak megjelenítése, ilyenkor viszont 10.5x-től minden alkalommal újra és újra megjelenik a három ikon a fülsávon.

Az Új lap gombot és a bezárt füleket egyszerűen el lehet tüntetni, mégpedig a következő módon: Nyissuk meg Jegyzettömbben vagy Wordpadben a standard_toolbar (1).ini nevű fájlunkat (ami a profilunkban van, tehát nem a Program Files-ban lévőt). Keressük ki benne a következő három szekciót

[Pagebar Head.alignment]
Alignment=0
Auto alignment=0
Old visible alignment=0
Collapse=1

[Pagebar Tail.alignment]
Alignment=0
Auto alignment=0
Old visible alignment=0
Collapse=1

[Pagebar Floating.alignment]
Alignment=0
Auto alignment=0
Old visible alignment=0
Collapse=1

Ha megtaláltuk módosítsuk a fenti értékek szerint, ha nem találtunk ilyet, akkor pedig hozzuk létre bárhol a fájlban, az

[INFO]
NAME=A fájl neve
rész után, a lényeg, hogy a szekciók között legyen 1-1 üres sor. Amint látható az Old visible alignment és az Alignment rész a lényeg.

A menügomb már keményebb dió, ugyanis bár a fenti megoldással az is eltüntethető és a példafájl tartalmazza is, mint [Pagebar Head.alignment], viszont ha bekapcsoljuk a hagyományos menüsávot, majd újra eltüntetjük, akkor ismét megjelenik. Átböngésztem az alapértelmezett eszköztár beállításokat tartalmazó fájlt is, nem találtam benne erre utaló részt. Ha a saját eszköztár-beállítás fájlt tesszük írásvédetté akkor pedig módosuláskor létrehoz magának egy újat a menügombbal.

Kénytelen voltam máshonnan megközelíteni a problémát, amely alapötletet a Google Chrome skin ihlette. Hogy ha kikapcsolni nem lehet, akkor méretezzük át 0 pixelesre.

Ehhez a skin.ini-t kell szerkeszteni, azon belül a [Pagebar Head Skin] szekcióban felülre és alulra rendezett füleknél a Padding Right értéket kell negatívra állítani, skintől függően olyan -10 és -30 közötti értékre, jobbra és balra rendezve pedig a Padding Top és Padding Bottom értékekkel kell játszani, viszont összesen -12 -től nem enged többet.

Nem tökéletes, de a semmitől több ez is. Aki nem akarja, hogy újra megjelenjen az próbálja meg megszokni az "Alt"-os menüt, viszont a fenti megoldással már sima eszköztár szerkesztésnél nem jön újra és újra elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr922031200

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mini eszköztárak végleges eltüntetése 2010.06.01. 06:40:10

A következő tippnek bizonyára sok, - főleg régi - Opera felhasználó örülni fog, akik hozzám hasonlóan eltüntetnek minden (az Opera beépített funkciói miatt) felesleges sallangot a felhasználói felületről. Mielőtt továbbmennék, akik nem tudnák miről van sz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsüi_ 2010.05.31. 22:13:18

Köszi! Van egy skin-es kérdésem: a fülek oldalt vannak, az O gombot betettem a címsorba, ez lett az első gomb, a vissza nyíl előtt van. Az új, menü felirattal rendelkező gomb már elég furán mutat, szeretném eltüntetni a felette és tőle balra lévő üres területet, hogy teljesen a ficokban legyen. Meg tudod esetleg mondani, hogy ezt hogy érem el?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.31. 22:53:05

@Zsüi_: Ilyen az eredeti (gyári toolbar inivel próbáltam gyári Operával 100%-os ikonmérettel): img576.imageshack.us/img576/3848/defaulth.png

Ez pedig amire gondoltam az alapján, amit leírtál: img84.imageshack.us/img84/7386/mode.png

Ha ilyen kell, akkor:

[Main Menu Toolbar Button Skin]
Fallback version = 3
Type = BoxStretch
Tile Center = backgrounds/omenu.png
StretchBorder = 7
Margin Left = -6
Margin Bottom = 0
Margin Top = -6
Margin Right = 0
Padding Top = 1
Padding Left = 2
Padding Right = -27
Padding Bottom = 5
Colorize = 0

Zsüi_ 2010.05.31. 23:06:33

@penge™: Erre gondoltam, köszönöm, csinos lett. Itt próbáltam én is, csak fogalmam sem volt róla, hogy meg lehet adni negatív értéket is.

Zsüi_ 2010.05.31. 23:14:37

@penge™: Még annyi, hogy nekem végül a Margin Top = -10 volt az, ami bevált.. gondoltam hátha más is alkalmazná.

Wolfram 2010.06.02. 09:45:46

heló, lenne pár kérdésem.

múltkor sikerült kigyomlálnom az egér jobb-klikkes menüjét, de nem jegyeztem fel és elfelejtettem. még kiszedném belőle a "mentés a letöltések mappába" gondolatot, csak nem találom. hol van ez?

az új fül gomb (szürke gomb, benne kereszt) furcsasága: ha fölé viszem az egeret, a kereszttől balra, akkor világossá válik (aktív), ilyenkor elég egy kattintás az új fülhöz, ha a kereszttől jobbra kattintok, akkor viszont csak dupla kattintásra nyit új fület. ennek van valami szándékolt oka, mert így jó, vagy csak a skinek játéka?

az lehetséges, hogy a google maps még mindig lefagyasztja? és az expressz kis-képre kattintva pedig szó nélkül kilép? (10,60 portable)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.02. 10:07:59

@Wolfram: [Link Popup Menu] szekciót másold át a saját menu.ini fájlodba és töröld ki az aljáról a
Item, M_SAVE_LINK_TO_DOWNLOAD_FOLDER = Download url, -2, "urlinfo"

sort. Az új lap gombra kattintva új lapot nyit. Ha nem az új lap gombra kattintasz, hanem a fülsáv üres területére akkor pedig dupla kattintásra, vagy középső kattintásra nyit új lapot. Utóbbi már nagyon régóta benne van, ezért is volt hülyeség az új lap gomb.

A Maps-en eddig sem volt semmi probléma. Nálad van valami. Az Expressz még összeomlasztja, olvasd néha az ismert hibák postot, ami folyamatosan frissül.

Wolfram 2010.06.02. 11:23:43

köszi!

ezek szerint a gomb a közepétől jobbra érzéketlen (átlátszó), onnan a fülsávra kattintom a duplát. csak akkor minek lóg ki oda is? nem lehet valahogy kicserélni, hogy vagy az ikon teljes területén érzékeljen, vagy csak odáig tartson a gomb?

a maps olyan, hogy nem fagy le, csak elkezd homokórázni, ahogy megnyitom. (be van állítva, Bp térképpel kezd). még nem volt türelmem végigvárni, úgyhogy restart. utána, ha lassan is, de viszi.

Dzsini 2010.06.02. 11:34:46

@Wolfram: az új fül gomb "hibája" új bug a 10.6a-ban, jelentettük, majd javítják. Elméletileg az egész felületnek működnie kellene.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.02. 13:58:05

@Dzsini: Most néztem meg szűz toolbar.ini-vel a 10.60 portable változatban és működik az egész új fül gomb.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.02. 14:07:22

@Wolfram: Most néztem meg a Maps-et, sokkal gyorsabb lett, mint mikor legutóbb használtam. A StreetView mintha kicsit lassan pakolná a képeket, de ez általános hiba, mert utána megnyitottam Chrome-ban is.

Egy hibát viszont észrevettem. Chrome-ban ahogy mozgatom a térképet folyamatosan változik az URL mező az adott terület direktlinkjére, míg Operában a maps.google.com fődomain látszik folyamatosan.

A homokórát, amit te tapasztalsz én ugyanazt tapasztalom a Docs-ban.

Wolfram 2010.06.02. 15:19:48

nekem továbbra is lefagyizik tőle... a tied is portable?

asszem volt valamelyik build, ami jó volt (illetve kevesebb volt a bug) szerintem visszateszem és kész. melyik is volt a végleges 10.54?

Zsüi_ 2010.06.02. 16:32:34

@Wolfram: 10.53 a végleges. A legutolsó véglegeset mindig le tudod szedni az opera fő oldaláról
www.opera.com/browser/download/
Amúgy az oldalon jobb oldalt fent van egy jókora letöltés gomb, az is oda navigál :)
süti beállítások módosítása