Magyar Opera

Odd & Even újra támad

Néhány hete jelent meg egy humoros sebességteszt, ahol laboratóriumi körülmények között tesztelik a böngésző sebességét, összevetve azt egy repülő sültkrumplival. A videó elég nagy nyilvánosságot kapott, mára már több, mint kétmillióan nézték meg, pedig azóta letesztelték a Chrome sebességét összehasonlítva a hang, -és a fénysebességgel is.

Odd és Even ezt nem hagyta szó nélkül és készítettek egy videót válaszul a Chrome-os sebességtesztre, amiben ők, - a hagyományokkal szakítva - két krumplival hasonlítják össze az Opera sebességét, laboratórium helyett ősi norvég körülmények között. A videó itt látható:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr172040195

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Odd & Even újra támad 2010.05.29. 14:49:58

Néhány hete jelent meg egy humoros sebességteszt , ahol laboratóriumi körülmények között tesztelik a böngésző sebességét, összevetve azt egy repülő sültkrumplival. A videó elég nagy nyilvánosságot kapott, mára már több, mint kétmillióan nézték meg, pedig…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2010.05.29. 14:21:12

Ötletes karikatúrája a Chrome tesztnek.
Egyébként a Chrome tényleg gyors, ellenben buta mint a krumpli.

CsendesMark 2010.05.29. 15:12:00

óóó pedig már úgy vártam hogy elinduljon az a turbina :D

Amúgy jó az új reklámjuk! :)

resius 2010.05.29. 15:29:48

háhááá, ez jóó. végre nekem is tetszik. jól kifigurázzák a chrome-osat.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2010.05.29. 17:22:31

Huh emberek. Súlyos problémám van. Eltüntettem azt a _dolgot_, ami mutatja, hova mutat a link ami az egérmutató alatt van. Ezt hogy tudom visszahozni?

A videó meg fun :D

hmarcy 2010.05.29. 18:03:18

@tetra: Szerintem a megfelelő eszköztáron jobb gomb + testreszabás + eszköztár visszaállítása, ha ugyanarra gondolunk...
(vagy az eszközök/megjelenítésben kikeresed hogy melyik _dolog_ lehet az, és valamely eszköztárra húzod)

Tényleg jó a videó :D

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2010.05.29. 18:30:38

Nem, sajnos ez nem segít, ezt próbáltam elsőnek, miután ugyanazon menü eltávolítás részével távolítottam el véletlenül valószínűleg.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2010.05.29. 18:32:32

Oké, a másik opciót is végignéztem már (a gombokat), de nem volt ötletem mi lehet az: az Állapotmező volt (sajnos magyar az Opera, lehet angolban kifejezőbb neve volt, sértés nélkül a lelkes fordítóknak).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.29. 19:24:56

@tetra: 10.5x-től már 3 eszköztár van. Egy alap, az állapotsáv és két mini, a head és a tail. A head a panel alatti bal oldali, ahol alapesetben a Link, Unite és Turbo ikon van, valamint az állapotsáv kapcsoló, a jobb oldali pedig ahol a zoom menü van.

Amit te kerestél az a head, mert ott van az alapesetben láthatatlan gomb a Turbo ikon után, amit úgy hívnak "Status Field" ennek még nem is olyan rossz fordítása.

A többi pedig valóban nem a fordító(k) hibája, ha nincs rá normális magyar szó, akkor fordítani sem lehet értelmesen. Informatikai szakszavak terén egyszerűen nincsenek épkézláb magyar kifejezések.

Ami meg nem megy azt kár erőltetni, mert maximum olyan szavak lesznek belőle, mint CD lemez vagy minialkalmazás :D

Annyi előnye viszont van, hogy legalább az informatikai kifejezéseket megérti a magyar az amerikai a német és még a kínai is.

Emoryy 2010.05.30. 09:58:44

@S3r4ph: Gyorsnak gyors, és alapból buta is mint a krumpli.
Ellenben ma megnéztem magamnak a Chrome-ot (hosszú ideje most másodjára), és meglepődve láttam, hogy már ez is támogat kiegészítőket..

Ha már sebességről van szó, lefuttattam a peacekeepert is rajta (Opera 10.54-en is egyúttal)
C: 4856, O:4178
(a stabil kiadáshoz képest még nagyobb a különbség: O10.53 : 3470)

De szerintem félig-meddig parasztvakítás a magas pontszám, mert a részeredményeket jobban megnézve kiderül, hogy Googleék a Data Operations-ra gyúrtak rá nagyon, a többi közül többnél az O jobb, néhánynál a C, de nagyon nagy különbség nincsen.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.30. 10:59:50

@Emoryy: Milyen kiegészítőket? Nem működnek sem HTTPS oldalakon, sem belső lapokon, ráadásul van nekik egy content policy-jük, ami alapján nem lehet olyan reklámblokkolót készíteni hozzá, ami blokkolja, nem csak betöltődés után elrejti őket.

A userJS-ekkel vannak egy szinten.
Ja, a userJS támogatása is nulla.
Plusz mióta van ez az addonozgatás ott is azóta szinte lehetetlen 1-1 js formátumban lévő userJS-t telepíteni, mivel azok is addonként települnek. Tehát létrehoznak egy generált random karaktersor nevű mappában egy manifest fájlt és a JS-t. Tehát nem lehet csak egyszerűen berántani egy JS-t a userjs mappába, mint még 2.x környékén.

Emoryy 2010.05.30. 11:20:00

@penge™: :D Ezek szerint mégsem olyan nagyszerű ez a pluginesdi Chromeban. (Csak láttam, hogy lehet kiegeket feltenni, megnéztem párat, de jobban nem vettem szemügyre, hogyan is működnek.)

Még azt furcsálltam egyébként, hogy az alapértelmezett kezdőlap, amivel indításkor feljön, az az msn.com, Bing keresővel a tetején :D
(vagy ez csak nálam lenne?)

Zsüi_ 2010.05.30. 11:55:01

@Emoryy: Ezt a kezdőlap+kereső dolgot szerintem te csináltad valahogy, esetleg beállítások importálásával. Általában google.com a kezdőlap és google a default kereső.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.30. 12:28:14

@Emoryy: Alapértelmezésben, ha nem mész rá telepítéskor az Advanced gombra, akkor IE-ből importálja a beállításokat. Utána elvileg meg kéne kérdeznie neki, hogy megtartod-e a Google keresőt első indításnál, de ilyenkor azt kérdezi meg, hogy megtartod-e a Bing keresőt. :)

Én örülnék a legjobban, ha a Chrome fejlődőképes lenne, 0.2 és 2.0 között még bíztam benne, hogy böngésző lesz belőle, de így 6.0 verziónál azt hiszem kijelenthetem, hogy még Firefox szintre sem akarják "felturbózni" az alap tudását.

Lényegében a FF kiegészítők is parasztvakítás kategória, mert 30-40 fölött már kontrollálhatatlan a helyzet, pedig azok azért tudásban nem is hasonlíthatók a Chrome megoldásához.

Ez az addonos rendszer egy koncepció és nem azért lett fejlesztve, hogy a felhasználók felturbózzák mindenféle kényelmi fícsörökkel, sokkal inkább három nagy oka van neki.

1: Leveszi a terhet a fejlesztők válláról. Nincs wishlist, helyette vannak addonok. Ha szeretnél valamit a böngészőbe, mert szerinted az alap funkció akkor azt a választ kapod, hogy írj hozzá addont. Állítólag beleteszik azokat a dolgokat, amik népszerűek. Ja, néhányukat. Az Adblocknak okai vannak és örülök is neki, hogy nem teszik bele, mert minél többen használják annál nagyobb szívás lesz a reklámblokkolás, de például a NoScript is baromi népszerű, még sincsenek fejlettebb script beállítások. Még oldalspecifikus sem.

Ellenben egy Operás userJS-sel eldöntheted még azt is, hogy az oldalon található 30+ script közül melyeket engedélyezed és melyeket nem.

2: Lehet vele hypolni a böngészőt. Nem egy olyan emberrel használtam, aki első előnyként sorolta fel, hogy mert korlátlanul testreszabható és nemhogy addonokat nem használt (még adblockot sem), de még csak a gyári beállításokat sem változtatta meg.

A hype-hoz tartozik, hogy rengeteg felkapaszkodó third-party fejlesztőcég verheti a böngésző f**ával a csalánt az által, hogy varázsszőnyegként használja.

Elég csak a Piclens, Cooliris, Last Pass és hasonlókra gondolni. Ezek is ugyanúgy eltűnnek majd a süllyesztőben, mint anno a Roboform.

Mielőtt bárki megkövezne nem ezen cuccok (bár Cooliris helyett már van HTML5 alternatíva, a jelszavakat pedig third-party cégre bízni felelőtlenség) hasznosságát vitattam, csupán felhasználási területüket. Avagy a "Photoshopot egy képátméretezésre is" mentalitást.

Az meg duplán vicces, mikor azzal érvelnek, hogy az Opera nem bővíthető, ezért nem támogatott. Érdekes, a SZTAKI szótár fejlesztői képesek voltak egy egy kattintásos testreszabható sajátmenüt csinálni. Vagy az AdMucher/JDownloader is beleintegrálja magát a menübe, ha kéred.

3: Egy olyan piacon, ahol a Firefox aranykorában mindenki a kávéfőzőt is beleintegrál elvet követte a Chrome divatban pedig ugyanazok a minimalizmust (ami a jól menedzselt fapadosság) éltetik komolyan a felhasználók birkaszelleme a legjobb húzóerő? Aki komolyabban figyelte például a Firefoxot az láthatta, hogy rengeteg hasznos cucc sikkadt el, amit 2006-2007 óta nem fejlesztettek és még a maxVersion sem javítja őket. Valamint ami az Operás widgeteknél is megfigyelhető, rengeteg olyan cucc van, aminek semmi értelme, miközben zseniális ötletek tűnnek el érdeklődés hiányában, hogy beleszarik a fejlesztő.

Ha az ember gyakran figyeli a wishlistet, egyre inkább úgy látja majd, hogy a fejlesztés maradjon inkább a fejlesztők kezében. A másik, hogy van akinek az is lassú, ha 0,5 sec a válaszidő, van akinek az is gyors, ha 5 másodperc.

Zsüi_ 2010.05.30. 14:15:19

@penge™: Egy ismerősömet bevezettem az Opera világába. Sokáig használta, több mint egy évig volt az alapértelmezett böngészője. Mostanában Chrome-ot használ. Arra a kérdésre, hogy miért? azt válaszolta, hogy "gyors és nem lassítja be a gépet úgy hogy használhatatlan lenne. Tény hogy az operában sok hasznos dolog van de én csak bajlódtam vele és szenvedtem hogy meghal tőle a gép"

Emoryy 2010.05.30. 14:18:35

@Zsüi_: Tényleg. Valóban előjött automatikusan valami importáló ablak. De azt reflexből mégséztem. De akkor csak emiatt volt ez.

@penge™: általad írtakkal csak egyetérteni tudok. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.30. 15:03:45

@Zsüi_: Aki képes úgy 1 évig használni az Operát, hogy utána a Chrome nagyon erős hiányérzet nélkül ki tudja elégíteni az igényeit annak igazából teljesen mindegy milyen böngészőt használ. Igazából még az IE9 is szóbajöhetne a szabványkövetése miatt ha nem lennének az MS-nek ezek az "IE8-only" húzásai, hanem a szabadverseny szabályai szerint játszanának.

Amúgy a "meghal tőle a gép"-et hogy értette? Hogy Pistike Gportálos oldalán elcsúszik 2 centit a padding, vagy úgy, hogy bántja a szemét a 6 számjegyű memóriahasználat, vagy tényleg érezte is, hogy lassul tőle maga a gép?

Jól beállított urlfilterrel (és persze a block-external.js is segített) a 10.10 gyorsabb volt nálam, mint a Chrome 4

Ha a Google normálisan írná meg a Gmailt és a többit, akkor az is gyorsabb lenne, de a 10.5x-nél már látható, hogy a kód a szar, nem a JS sebességen múlik. (Plusz átlagfelhasználóknak ezek szerint nem is tűnik fel a sebességkülönbség, ahogy az sem, hogy az Opera olyan oldalakon, ahol floating element van vagy nem a tartalommal gördülő háttér ott másabb, kicsit nehézkesebb a smooth scroll.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.05.30. 15:07:38

Nem rohogtem halalra magam.
A Chrome tenyleg gyors, de ezen kivul (szamomra) nem jelent semmit.

A fejlesztok inkabb azon dolgoznanak, hogy kihasznaljak a tobb magos CPU-k erejet.
Lassan 2010 kozepe van es a bongeszok meg mindig csak egy magot hasznalnak.
A masik az, hogy a bongeszok meg mindig nincsenek CPU-ra optimalizalva.

Zsüi_ 2010.05.30. 16:46:12

@penge™: A meghal tőle a gépet úgy értette, ahogy azt érteni szoktuk, amikor egy program annyi erőforrást eszik, hogy az olyan egyszerű alkalmazások is akadozva futnak, mint a total commander. Előfordult már velem is, hogy valamiért felugrott az opera.exe processzorhasználata 90% körülire. A program újraindítása után meg 5% alatt maradt.
Az ie és a chrome szerintem nagyon messze állnak egymástól. Az ie sokkal lassabban fejlődik, a sebessége is lassabb. Az ismerősöm érve is az volt, hogy gyors a chrome. Abban, hogy valaki gond nélkül át tud térni O-ról Ch-ra, egyetértünk.. nem volt szüksége ezekre a dolgokra és kész.
A google meg hülye lesz úgy megírni az oldalt, hogy mindenhol gyorsan fusson. Abban nincs üzlet.
@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Nincsenek cpu-ra optimalizálva, helyette viszont hamarosan mindegyik gpu gyorsított lesz, ami a játékprogramokon kívül nem sok átlagfelhasználónak szánt programról mondható el.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.05.31. 15:31:28

@Zsüi_: En inkabb a CPU-ra szavaznek, mert egy notebookban nem biztos, hogy kelloen eros GPU van.

Zsüi_ 2010.05.31. 16:04:02

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: A párhuzamos számítási teljesítménye mindenképpen erősebb mint a processzoré. A GPU számításoknál nem az órajel a lényeg, hanem az alternatív működési elvben rejlő lehetőségek kiaknázása.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.02. 09:59:36

Mióta ezek ketten "népszerűsítik" az Operát azóta a Norfolk-szigeteken is megzuhant a részesedésük, pedig milyen szép is volt az a 85% :DDD
gs.statcounter.com/#browser-NF-monthly-200909-201006

Zsüi_ 2010.06.02. 12:12:11

@penge™: Vajon az ott élő kb 2000 emberből mennyi használ internetet?
süti beállítások módosítása