Magyar Opera

Operát a magyar netre!

A napokban éppen választások zajlanak Magyarországon. Nem, nem csak az, amire most talán gondoltok, hanem böngészőválasztások. Mint ismert, az Opera által benyújtott kereset eredmények köszönhetően az Internet Explorer felhasználók egy választóképernyőt kapnak, ami a legelterjedtebb böngészőket tartalmazza.

Mivel az Opera éppen mostanában (márciusban) érte el az 50 millió felhasználót, természetesen közéjük tartozik. A mérések azonban azt mutatják, hogy a választóképernyő nem növelte a felhasználói bázist, sőt. (Majdnem azt írtam, hogy nem hozta a várakozásokat, csak ekkor eldöntendő kérdés, hogy tulajdonképpen mi is volt az elvárás...)

Úgy általában nézve is elmondható, hogy az Opera népszerűsége évek óta stagnál a néhány százalékos szinten, különösen Magyarországon. Miért alakult így? Biztos sok mindent fel lehet hozni érvként, de most itt egy témát szeretnék kiemelni: az információhiányt.

A Magyar Opera blog története - legalábbis ami itt látható - egészen 2003-ig nyúlik vissza. Az elmúlt hat és fél évben rengeteget fejlődött az oldal, mind mennyiségben, mind változatosságában. Különösebb szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy jelenleg ez a legnagyobb magyar Operával foglalkozó oldal a maga napi 1500-2000 látogatójával.

Mindezek ellenére számos dolog nem valósult még meg az idő és a munkaerő hiánya miatt. Szeretnénk ugyanis, ha a mostani, elsősorban hírekre koncentráló blog helyett egy "portálosabb" oldalunk lenne, ahol az érdeklődők számos bemutató cikkben ismerhetnék meg az Operát. Valahogy meg kell teremteni a kényes egyensúlyt az alapos, de szájbarágós leírás, és az ős-Operásoknak szóló trükkök között.

Mint a fenti statisztika is elárulja, nem mindenki látogatja a Magyar Operát, még az Opera felhasználók közül sem. Egy átlagos Explorer használó aligha fog elvetődni ide. Őket tehát úgy lehet "megfogni", ha oda írunk, ahol ők is járnak. Vannak olyan oldalak, ahová ösztönösen információért járnak az emberek (lásd Wikipédia), nem is beszélve a fórumokról.

A mostani kezdeményezés célja, hogy a fentebb vázolt problémákra megoldást találjunk. A sikeres Én Operám sorozat már megmutatta, hogy tudtok írni, ha van miről és hova. A cél tehát az lenne, hogy a Magyar Opera blog felügyelete alatt felosszuk az egyes témaköröket, meghatározzuk a kívánt stílust, majd az ígí elkészült hosszabb-rövidebb írásokat publikáljuk

Egyrészt itt a blogon, másrészt ott, ahová való. A Wikipédián az Opera címszót például többen is szerkesztik, de lássuk be, hogy az információmennyiség kevés, féloldalas, és néha elavult, főleg az angollal összevetve. De ugyanígy említhetném mondjuk a Prohardver fórumát, ahol az Opera topik kezdő hozzászólása a mai napig az Opera 8 bétájáról szól, holott más témákban már megoldott, hogy az első bejegyzés összefoglalja a topik tárgyát. Természetesen itt akármelyik jelentősebb magyar nyelvű fórumot is említhettem volna.

Mint látható, nem arról van szó, hogy szemeteljük tele az összes oldalt és fórumot "Éljen az Opera!" felkiáltásokkal, hanem arról, hogy a mások által aktívan használt honlapokon - a megfelelő helyeken - jobban megismertessük az oda látogatókat az Operával. Nem is a reklám a cél, vagy a marketing ízű szövegek, úgy gondolom, hogy az Opera van annyira jó, hogy tárgyilagosan bemutatva is "eladható" legyen.

Ehhez kellene egyfajta közösségi összefogás, ami több stílusban (Wikipédiára nyilván más való, mint egy fórumba), többféle részletességgel (alapvető ismertető vs. részletes bemutató) megírt fejezeteket hoz létre, amik aztán, szinte sablon szerűen felhasználhatók és az igényeknek megfelelően gyúrhatók össze.

Kérdezem tehát, hogy mi a véleményetek a kezdeményezésről, illetve - ha tetszik az ötlet - kinek volna kedve hasonló projektben aktív részt vállalni (egy-egy ilyen kisebb-nagyobb, előre megbeszélt bejegyzést megírni)?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr901915369

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Operát a magyar netre! 2010.04.12. 21:39:27

Mint ismert, az Opera által benyújtott kereset eredmények köszönhetően az Internet Explorer felhasználók egy választóképernyőt kapnak, ami a legelterjedtebb böngészőket tartalmazza.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

awking 2010.04.12. 20:14:04

Eddig is pártoltam az ilyen kezdeményezéseket, és ezután is fogom.

Az, hogy a portál megállt a munka elején (szerintem Resius nevben is mondhatom) az egyértelműen annak köszönhető, hogy heteken keresztül naponta jelentek meg az újabb előzetesek és mindenki inkább a friss hírekkel foglalkozott.
Ötleteim továbbra is vannak -időm már kevesebb-, de amiben tudok szívesen segítek :)

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2010.04.12. 20:20:53

Kellene egy portálmotor. Saját domain. És az cikkezhetne kedvére aki akar, illetve nem ismeretlen számunkra. Így lennének tutorialok, leírások, tippek, hírek, portable evolution, fórum, ha nagyon kell külön win-linux részleg és ezt Opera bácsi betehetné gyorshívóba nyelvválasztáskor alapértelmezettként.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.12. 20:46:39

@MagicalCritical: ezek már nagyjából megvannak. Portálmotor: Drupal. Saját domain: www.magyaropera.hu
Már csak lelkes emberek kellenének, akik összerakják :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.12. 21:02:58

Frissítettem a Wikipédia cikket 10.10-ig, a többi majd hamarosan.

A PH-s Opera topic folyamatban, egy moderátor majd belerakja az első hozzászólásba az itteni GYIK-ot.

A blog.hu-s ötletet viszont nem támogatom. Véleményem szerint minél előbb átköltözünk az új oldalra (ha elkészül), annál jobb, mind keresőoptimalizáció, mind validáció, mind struktúra, mind rendelkezésre álló lehetőségek/funkciók tekintetében.

Ráadásul még az is tud kérdezni, aki csak ismerkedik az Operával és nem akar regisztrálni egy spammer blogszolgáltatóhoz egyetlen kérdés miatt. :D

thing 2010.04.12. 21:12:05

"Opera browsers exceed 100 million users
50 million desktop users and 50 million mobile users
Oslo, Norway — April 12, 2010"

jela.hu/?p=840

:-)

knorbert 2010.04.12. 21:57:19

Egy picit elrugaszkodnék a bejegyzés konkrét témájától (wiki oldal, stb.) és inkább rövid tapasztalatomat osztanám meg veletek magával a promotálni kívánt szoftverrel kapcsolatban: Sok barátomnak / munkatársamnak /ismerősömnek szoktam telepíteni, rendberakni a gépét. Ekkor fel szoktam telepíteni az Operát is. Akik hajlandóak kipróbálni, mert bíznak a tanácsomban, azok kb. 80%-a örömmel meséli nekem később, milyen szuper böngésző az Opera, mennyivel gyorsabban töltődik be, mennyire szuper az új fül nyitásakor megjelenő gyorshívó (ezt szinte mindenki szereti!). Ami többeknek nem jön be, az a levelező része, sokan követelik vissza a Thunderbird-öt. És ez ügyben én is hajlok egy picit afelé, hogy laikus számára mindenképpen magától értetődőbb a TB mint az M2. Power user szinten pedig mikor lesz már M2-ben pl. olvasási visszaigazolás, vagy Outlookban van levélvisszahívás (ez utóbbin én (is) elképedtem, nemrég tudtam meg egy barátomtól, hogy van ilyen - nála mondjuk TB lett telepítve az akkori Outlookja helyett és ezen funkciót kezdte el követelni, mert használta - bár szerintem ez csak Outlookok közt működik). Esetleg egy naptár is jól jönne, nem egy bonyolult történet szerintem... A Unite szinte senkit nem érdekel, sem a widgetek (nyilván mert nem power usereknek kell rendberaknom a gépét...)
Ja, a gyorshívóhoz még annyit tennék hozzá, hogy sokak nem tudják még a könyvjelzőket sem használni, az az egyetlen helyük amit erre használnak. Számukra esetleg jó lenne egy lapozható, több oldalas vagy belső lapfüles megoldású struktúra erre...
Persze be lehetne kapcsolni a személyes sávot is, de akkor meg elvész a böngésző áramvonalassága, helytakarékos megoldása, szóval félmegoldás... Talán ha be lehetne állítani mint a windows tálcánál, hogy csak az egeret odanavigálva ugrana fel a rejtésből...
És még egy dolog, a neve: nagyon sokan a "valódi" operára asszociálnak, tetszik vagy nem. És a netezők nagyobb többsége (nem akarok senkit sem "leszólni", mert én sem) nem kedveli, nem ismeri az operát, mint kulturális műfajt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.12. 22:43:42

@knor: "Power user szinten pedig mikor lesz már M2-ben pl. olvasási visszaigazolás"

-> Aki poweruser az pontosan tudja, hogy ez a funkció már megszületésekor legalább akkora baromság volt, mint az instant víz. Most pedig, hogy az emberek 90%-a online webkettes cuccokkal levelezik még ennyi értelme sincs neki.

Ha technikai okból nem kapja meg az illető a levelet (nem létező mailfiók, betelt mailfiók, stb.) akkor úgyis jön a MAILER DAEMON, amiben ha tudsz angolul látod azt is miért nem kapta meg.

"vagy Outlookban van levélvisszahívás (ez utóbbin én (is) elképedtem, nemrég tudtam meg egy barátomtól, hogy van ilyen"

Ez a funkció azon alapul, hogy az elküldött levelet nem postázza ki azonnal, hanem csak x idő (mondjuk 10 másodperctől 2-3 percig) múlva. Lobbanékony embereknek jó, akik olvasnak-anyáznak és csak utána értelmeznek típusúak.

Naptár tényleg lehetne benne, bár én általában a Windows tálcát használom, de éppen elfér, ha nem mászik az arcomba. Szóval egy "+1"-et nyomhatok a project érdekében.

A Unite azokat érdekli, akik tudják mire jó és szvsz ez így van jól. Nem szeretnék tömeges "Nem használom az Operát, mert átjáróház lesz a gépemből, nem bízok az ilyen izékben." kommenteket olvasni azoktól, akik hallottak róla valamit és technikai hozzáértés hiányában a webszerver és fájlmegosztás szó hallatán a hideg futkos a hátukon.

A lapozható gyorshívóval úgy vagyok, hogy amíg az új fül nyitása nem késik több millisec-et, addig felőlem jöhet, de ennek a rovására ne menjen, mert már megszoktam a jelenlegit annyira, hogy nem szeretném valami felturbózott gyorshívó miatt az egészet kikapcsolni. Hátteret is azért nem használok, mert látványosan lassít, beállítom egyszínűre a skin.ini-ben, mert a #000000-t ugyanolyan sebességgel rendereli, mint a #FFFFFF-et.

A személyes sáv tényleg nagyon rossz helyen van és megoldhatnák a Kezdősávhoz hasonlóan is, de ha van hely, akkor ha alulra helyezed és a felhasználónak megfelel így, akkor az se rossz és akkor a fülek is fent maradnak.

A neve sajnos már nem fog változni szerintem, de ez a legkevesebb. A Gugliban is első helyen hozza a kereső (kivéve a magyart).

Bár a Zhunusov Ruslan-féle NextGen Browser névnek is jobban tetszett volna. :)

takgeza 2010.04.12. 23:34:26

Nem tudom, lehet, hogy nincs időm megkeresni, mit szúrtam el, de ahogy fejlődik az Opera, egyre több addig használható oldalnál át kell váltanom Firefoxra. Pedig utálom. Tudom, ezek talán nem szabványkövető oldalak, de azelőtt se lehettek azok, mégis jöttek Operával.
Példának csak egy, a kedvenc lutrim: 9sur49.com (nem a reklám helye)

zsüi_ 2010.04.13. 00:10:00

@takgeza: Csak azért, hogy ezt kipróbáljam nem fogok regelni az oldalra, de a kezdőlapon minden rendben volt nálam. Én úgy tapasztalom, hogy több oldal megy mint régen, illetve egy ideje nincs ilyen gondom, csak hálózati problémák, az viszont még mindig sajnos.

Hogy ne csak off legyen: Tetszik a kezdeményezés és ha majd lesz időm én is vállalok belőle talán, de az nem most lesz sajnos.

Koenigsberger 2010.04.13. 00:48:03

A visszaigazolás is csak két Outlook között működik automatikusan, nem? Bár én Bat-et használok, és az nem küldözget ilyet magától, hanem rákérdez, hogy akarok-e ilyet visszaküldeni (dehogy akarok). A levélvisszahívásnak meg csak intraneten van némi értelme. De ha tényleg csak annyi áll mögötte, hogy x idő múlva postázza a leveleket az Outlook, akkor ilyen funkció szerintem minden lev.programban van... Azonnali küldés helyett mentés a kimenő mappába stb.

Darkcomet 2010.04.13. 08:14:17

En hasznalom az unite-ot, mert nagyon konnyen tudok nagy meretu fajlokat megosztani a cimboraimmal (filmek, zenek, stb.), de ugyan akkor bizalmatlan is vagyok vele szembe. Nem tartom meg egy kiforrott featurenek, de napi szinten maceraljuk egymas gepet, mert lenyegesen egyszerubb igy a fajlcsere, mint mondjuk, ha a data.hu-ra tolnank fel a cuccokat. A levelezojet nem hasznalom, Thunder Bird fanatikus vagyok, ha olyan 75 szazalekban az opera levelezoje meg tudna kozeliteni a tudasat, talan elgondolkoznek rajta. A widgeteket szemely szerint baromsagnak tartom, de kinek a pap, kinek a papne.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2010.04.13. 08:28:34

Támogatom a kezdeményezést, esetleg wordpress is lehetne a cucc alapja. Amit én probléma nélkül tudnék nyújtani a közösségnek: fikázás.

Bár a világon jelenleg az opera a leghasználhatóbb böngésző, annyi idegesítő dolga van, hogy minden napra jut egy. Ezeket pl. le tudnám írni :)

KenGuruL 2010.04.13. 08:34:08

bent vagyunk az AppStore-ba :D

Styopi 2010.04.13. 10:36:50

Remellem senki nem haragszik meg de nekem ez az oldal sem jon nagyon be.. elosszor ide jottem nem akartam elhinni hogy tenyleg az opera magyar oldalan jarok. Tartalmillag szerintem rendben van, de nem hiszem hogy megfogja az embereket. Nekem a szlovak oldal sokkal jobban tetszik www.opera-prehliadac.com/ lehet hogy el kene gondolkodni eggy oldal felujitason is :) Nem tudom hogy csak egyedul latom e igy, es lehet hogy en gondolkodok kicsit maskepp, es itt nem az a cel hogy barhogyan is elnyerjetek az emberek figyelmet tetszeset hanem csak informacio jellegu az oldal..
a hibakert bocs :)

Dustbin 2010.04.13. 11:23:41

@Styopi: nekem nem jön be ez a szlovák oldal. Az egy dolog, hogy nem egyedi, mert jórészt az Opera (valamelyik régebbi) oldalát koppintották le, de elrendezésében is inkább egy céges oldalra hasonlít, semmint egy közösségire. A magyaropera kinézete szerintem teljesen rendben van, kellemes, jól használható oldal.

knorbert 2010.04.13. 13:16:42

@penge™:
"Aki poweruser az pontosan tudja, hogy ez a funkció már megszületésekor legalább akkora baromság volt, mint az instant víz."
Nem akkora hülyeség ez, mert bár elutasítható a visszaküldése, de ha visszaküldik, akkor az segítséget jelent a küldőnek, hogy láthatja, megnyitották a levelét, rendben odaért.
ezen cselekedet céges környezetben afféle "Gentlemen's_agreement".

"Ha technikai okból nem kapja meg az illető a levelet (nem létező mailfiók, betelt mailfiók, stb.) akkor úgyis jön a MAILER DAEMON"
Nálam többször is előfordult már, hogy a MAILER DAEMON több éves!! késéssel jött!

"Ez a funkció azon alapul, hogy az elküldött levelet nem postázza ki azonnal, hanem csak x idő (mondjuk 10 másodperctől 2-3 percig) múlva."
Nem, nem, nem. Fenti megoldás Gmailben van pl. Az outlook megoldása nem ilyen. Inkább a visszaigazolásra hasonlít. Ha egyszerre töltődik le a címzettnél a küldött levél és az azt visszahívó üzenet, akkor a rendszer figyelmezteti a felhasználót, hogy bár kapott volna xy-tól egy üzenetet, de az visszahívásra került, engedi-e automatikusan törölni azt.

"A lapozható gyorshívóval úgy vagyok, hogy amíg az új fül nyitása nem késik több millisec-et, addig felőlem jöhet."
Miért kellene késnie, elvileg merevlemezről (vagy akár memóriacache-ből) tölti be a gyorshívót, nem?

"A személyes sáv tényleg nagyon rossz helyen van és megoldhatnák a Kezdősávhoz hasonlóan is, de ha van hely, akkor ha alulra helyezed"
igen, nálam most is úgy van.

"Koenigsberger 2010.04.13. 00:48:03
A visszaigazolás is csak két Outlook között működik automatikusan, nem?"
Nem. Pl. tudja Thunderbird is.

"Darkcomet 2010.04.13. 08:14:17
A widgeteket szemely szerint baromsagnak tartom."
Jelenleg én is, mert arra ott van a windows widget kezelője. (tudom, hallom: platformfüggetlenség!) De van egy elképzelésem, mellyel esetleg érdekelne a dolog (legalábbis engem biztosan). Erről majd szerkesztek valami anyagot és belinkelem.

"Styopi 2010.04.13. 10:36:50
Nekem a szlovak oldal sokkal jobban tetszik"
nem ismertem, most megnéztem, és nekem is jobban bejön.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.13. 13:21:27

@Darkcomet: Az egy dolog, hogy nincs HTTPS, így erősen korlátozottak a lehetőségek, de miért vagy vele bizalmatlan? Mikor egyszerűen csak netezel, akkor is egy távoli géphez csatlakozol IP-n keresztül és onnan kéred le az fájlokat, ami az esetek többségében weboldal, tehát html+php+js+jpg, esetleg swf, vagy flv.

Mikor feltöltesz egy képfeltöltőre vagy fájlmegosztóra akkor ugyanazt csinálod, mint a File Inbox alkalmazással, csak ebben az esetben egy dedikált szerverre töltesz, ami folyamatosan online van és "kicsit" nagyobb erőforrásokkal+sávszélességgel rendelkezik.

@deejayy: A közösségnek felesleges, ha tudsz angolul, akkor mondhatod a fejlesztőknek, azzal talán még mész is valamire. Mi maximum helyeselni tudunk.

@Styopi: Azért nézz szét még néhány blog.hu-s oldalon és próbáld meg fejlesztői szemmel nézni a struktúrát, meg a template-et, annyira nem rossz ez az oldal, ahhoz képest, amekkora teret enged a blog.hu, többek között ezért is akarunk elköltözni.

Nekem az az egy nem jön be, mikor gyakran találkozok Operával kapcsolatos témákban trollokkal, akik moderátor létükre ilyeneket írnak: itcafe.hu/tema/re_az_opera_buktaja_lett_a_bongeszovalaszto/hsz_83-83.html

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.13. 13:50:00

@knor: "ezen cselekedet céges környezetben afféle "Gentlemen's_agreement"."

Én a forrásban jobban bízom. Mellesleg néhány kliensben az is megoldható, hogy később küldje el, akkor mikor te akarod.

Régen elég aktívan leveleztem, listák, stb., de a MAILER DAEMON volt az, ami mindig pontosan max 5-6 perces késéssel megérkezett.

"a rendszer figyelmezteti a felhasználót, hogy bár kapott volna xy-tól egy üzenetet, de az visszahívásra került, engedi-e automatikusan törölni azt."

És melyik az a felhasználó (főleg üzleti szférában), aki ilyet megenged? Honnan tudja, hogy nem-e valami üzleti titok szivárgott ki véletlenül, amivel előnybe kerülhet a konkurenciával szemben?

"Miért kellene késnie, elvileg merevlemezről (vagy akár memóriacache-ből) tölti be a gyorshívót, nem?"

Hát nem tudom, de tény, hogy Firefoxnál 1 másodperc múlva rajzolt ki 9(!) gyorshívót és az is tény, hogy ha hátteret állítok be, akkor Operában is késik a kirajzolódás.

"Jelenleg én is, mert arra ott van a windows widget kezelője."

És a Windows widget kezelőjével hogy csinálsz olyan kis erőforrásigényű, platformfüggetlen MSN kliens-t, ami kezeli az ICQ-t, Chikka-t, Yahoo Messenger-t, AIM-et még az MSN-en kívül?
Vagy Winamp-hoz hasonló YouTube playert, ami nem a böngészőtől függetlenül fut és nem megy feljebb az erőforrásigény a Flash miatt.

Vagy szintén böngészőtől külön futó, külön sütikkel és külön jelszókezelővel megfejelt widgetize alkalmazást, ami sokkal hatékonyabb ebben a formában, mint a Chrome-os "Create application shortcuts..." funkció?

Egyre inkább tetszik ez az új widgetmotor.

Styopi 2010.04.13. 15:40:42

@penge™: Igazad van ebbol a szempontbol nem neztem a dolgot, gondolom sajat tarhelyre nincs keret? vannak webhostingal foglalkozo cegek akik tamogatjak a hasonlo projekteket es ingyen tarhelyet biztosittanak csak meg kell oket gyozni :D de szerintem eggy ket google reklambol vagy tamogatasbol talan ossze johetne a penz a fentartashoz... de gondolom ezzel a keszittok is tisztaban vannak es meg van az ok miert nem igy csinaljak..

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2010.04.13. 23:26:30

Ki kellene kunyizni az operától. Írni kellene a vezérnek, hogy finanszírozzák, hiszen népszerűsítésről vagyon szó. Ha pedig nem akarnak messzire menni, akkor pedig dobnak egy hu.opera.com/ címet és megajándékoznak egy kis tárhellyel.

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2010.04.13. 23:27:45

És ilyen alapon minden országnak lehetne saját operás portálja.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.13. 23:41:58

@MagicalCritical: Régen volt róla szó, Karbonade még be is vállalta volna a fordítást, de azt mondták, hogy nincs rá erőforrásuk, meg proofread-elni kell (nem mintha az a pár mondat az opera.com-on olyan megerőltető lett volna).

Mondjuk most, hogy új igazgatót kaptak cousin333 írhatna neki, hogy mi a véleményük erről, mégiscsak jobb lenne a hivatalos oldal.

2010.04.14. 00:31:33

Nem tudom mennyire lehetséges egy hatékony gerillakampány kivitelezése. Az Opera Software-nek kellene valamilyen módon kispórolni egy komoly marketingkampányhoz szükséges pénzt. Talán még a fejlesztés rovására is megérné, hiszen az Operával az egyetlen baj, hogy nem hallottak róla az emberek. Mint azt már előttem is említették, akik kipróbálják, nagy arányban megkedvelik és használják. Nagyon fontos tehát, hogy a vállalat hangsúlyt fektessen arra, hogy minél többen megismerhessék a terméket. Talán okos húzás lenne meglovagoli az Opera Mini népszerűségét egy "Használd az Operát PC-n is" mondanivalójú kampánnyal.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.14. 02:15:39

@aronvirginas: Azt már eddig is láthattad a böngészőválasztó kapcsán. A statisztikákban alig kimutatható növekedés az IT szférában rengeteg nagyhangú anyázó.

Az Operával nem az az egyetlen baj, hogy nem hallottak róla az emberek, hanem az, hogy még jelenleg is vannak problémás oldalak. Nem csak a szégyenfal, hanem még azon kívül sok, például a Google-s oldalak a Carakan ellenére is jóval lassabbak, mint akár Firefoxban. A MS oldalain (pl Hotmail) elég gyakoriak a padding hibák és hasonlók.

Vannak a böngészőben is apró hiányosságok, mint autofill, amit rengetegen igényelnek. A személyes sáv sem a fülsáv alatt van, ami a 10.5 Win7 integrációja kapcsán kritikus.

A JIT compiler csak SSE2 fölött működik, ez nem tudom techikai okokból van-e így vagy ez is bug-e.

Ha ezeket megoldják, akkor jöhet a gerillakampány, ami talán sikeres is lesz.

De előbb zárják le ezt a 10.5x szériát, mert ez a siettetett bugos kiadás miatt elég nagy bukás lett. A 10.52-vel már nem sietnek annyira, ami jó jel. Remélhetőleg ezt szépen lassan le is zárják és nem lesz már 10.53, hanem utána a hardvergyorsított 10.6x/11.0-ra koncentrálnak.

De előbb javítsanak MINDEN bugot, az itteni listáról, BS-Harou listájáról és még sok-sok jelentett hibát.

Én személy szerint nem csak ebben, hanem az alternatív böngészők előretörésében is látom a lehetőséget.

Régi Opera userként nem szeretném nagyon, ha elindulna az Opera a mainstream vonalon, ami a piaci részesedéssel párhuzamosan meg fog történni.

Például a Chrome kitaposhatja az utat a nyílt technológiáknak (már ha nem szórakozik a Google a zárt licenszelt video codecekkel) és akkor megszűnnek a beépülő problémák és a third-party támogatottság hiánya mindjárt nem lesz annyira égető.

A Greasemonkey scriptek és UserJS-ek közti hidat is megteremtheti a Chrome azzal, hogy a Chrome kedvéért át fogják írni validra a scripteket, amit az Opera miatt nem tettek meg.

Ahogy az oldalak is azok lesznek, ha végre megdöglik az IE6/IE7 és lesz annyira sikeres az IE9, hogy legalább a régi IE userek átálljanak rá még ha XP fanatikusok is.

Ettől több hasznunk pedig nekünk felhasználóknak nem hiszem hogy lenne a piaci részesedésből.

A Desktop Opera jövőjével kapcsolatban pedig azt hiszem hihetünk Johan Borg-nak, aki a HWSW-s interjúban nyilatkozta, hogy még akkor is fejlesztenék, ha veszteséges lenne, mert szükség van rá a mobil platform miatt.

Darkcomet 2010.04.14. 17:39:08

@penge™: "Az egy dolog, hogy nincs HTTPS, így erősen korlátozottak a lehetőségek, de miért vagy vele bizalmatlan? Mikor egyszerűen csak netezel, akkor is egy távoli géphez csatlakozol IP-n keresztül és onnan kéred le az fájlokat, ami az esetek többségében weboldal, tehát html+php+js+jpg, esetleg swf, vagy flv.

Mikor feltöltesz egy képfeltöltőre vagy fájlmegosztóra akkor ugyanazt csinálod, mint a File Inbox alkalmazással, csak ebben az esetben egy dedikált szerverre töltesz, ami folyamatosan online van és "kicsit" nagyobb erőforrásokkal+sávszélességgel rendelkezik."

Póriasan fogalmazva: a tököm tudja, hogy mért vagyok bizalmatlan. :-) Talán azért, mert itt kvázi közvetlen hozzáférést biztosítok a gépem egy részéhez, még akkor is, ha tökösen beállítom az adott Opera Unite könyvtár jogosultságait (nálam linux altt gyakorlatilag csak rootként lehet macerálni, és ugye userként nekem is csak olvasható a tartalma.)

Viszont a kiegészítők között van arra lehetőség, hogy weboldalt működtessen róla az ember, nos, ezt a részét egyenlőre még jegelem, mert jó lenne valami visszajelzést olvasni arról, hogy megbízhatóan működik.

Darkcomet 2010.04.14. 17:47:50

@penge™: Az a legnagyobb gond, és egyben az a legnagyobb erőssége az Operának, hogy teljesen más, mint a többi piacon lévő böngésző. Ha valaki csak alapfunkciókra akarja használni, bizony-bizony ösztönösen is összehasonlítja a piacvezető böngészőkkel, és ugye ott vannak lemaradásai, ill. másképp csinál egy csomó dolgot, mint azt a többi böngésző. Viszont ha van türelme az usernek elmerülni benne, akkor nem fog mást használni. És itt van a kutya elásva, az új userek nagy része türelmetlen, meg sem akarja ismerni, ha az első egy-két órába nem úgy és azt csinálja, mint az IE vagy az FF, nyom egy F8-at, és viszlát. Ráadásul ha beleszalad egy-két problémás oldalba, na akkor végképp elmenekül, és sajnos néhány órás használat után kialakít egy fajta véleményt. Én mindenkinek, akit megpróbáltam idáig rábeszélni az Operára, megmondtam előre, hogy az Opera egészen más koncepciót követ, mint a többi böngésző. Ha erre rá tud hangolódni, van késztetése megismerni, a világ legjobb böngészőjét kapja. Ha türelmetlen, inkább ki se próbálja. Valakinél bejött, valakinél nem.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.04.14. 18:06:04

ameddig ki nem jön egy 95% ban hiba mentes Opera 10.5x addig nem használok alternatív böngészőt. Ennyi :D

Hypolni kéne az operát is, annyi a lényeg. Meg egy Get Started részt. Akár videókkal is megtámogatva.
Minden szépen elmagyarázva, hogy lehet a legtöbbet kihozni az Operából.

UserJS rész. Adblock módszerek. Hotkeymap.

Mi a teendő, ha nem jeleník meg egy oldal. És a többi ésa többi :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.14. 19:02:48

@Darkcomet: Igen, éppen ezért a következő dolgok, amiket elkövettek, teljesen felesleges volt:
- Shift megerősítés a gombhúzáshoz.
- Eszköztárszerkesztés után automatikusan visszaálló fülsáv mini-eszköztárak.
- Külön almenü a Remove From Toolbar-nak.
- Új billentyűparancsok.

Ami viszont kéne:
- Opcionálisan bekapcsolható autofill (nem nagy dolog leprogramozni).
- Opcionálisan bekapcsolható HTML copy (nem nagy dolog leprogramozni).
- Opcionálisan módosítható Ctrl+klikk, Shift+klikk opciók.
- Középső klikk működjön a többi eszköztáron is.
- Szinkronizálja a többi eszköztárat is.
- Lehessen könyvjelzőmappákat húzni a többi eszköztárra is és jobbklikk menüből szerkeszthetőek legyenek az eszköztárra húzott gombok, bookmarkletek is a Személyes sávhoz hasonlóan.
- RSS kliens függetlenítése az M2-től (legyen oldalsáv e-mail fiók nélkül is).
-
- Vista/Win7 kompatibilis fájlmentő ablak.
- Szövegdobozokba gépelt szöveg visszaállítása. Van rá userJS, de már az IE8 is tudja, szóval ez is lemaradás.
-
- Bővíteni az oldalspecifikus beállításokat:
- Fit-to-width
- Egyéni proxy (az override.ini módosítós bugos is).
- Egyéni zoom, képek megjelenítése,
- Egyéni user agent
- Oldalspecifikus JS beállításokhoz lowering és raising windows.
- Egyéni "Max connection to a server"
- Oldalspecifikus On Demand Plugin
- Könyvjelzőkezelő fejlesztése, tegyék bele azt a néhány maradék oszlopot és lehessen megadni különböző mappákban lévő két ugyanazon könyvjelzőnek is ugyanazt az azonosítót, tehát úgy működjön, mint a többinél a tag-ek.
- Oldalspecifikus fehérlista a reklámblokkolóhoz.

Két dolgot tudok ide példának felhozni:

1: Az IMDb-n lévő videók nem működnek, ha blokkolva van a doubleclick.com Ha viszont az imdb.com domain-t fehérlistára rakod, akkor egy rakás szemét reklámmal lesz tele még az oldal ezen kívül. Ha az aldomaineknél is működne a fehérlista, akkor ki lehetne játszani.

2: Erről nemrég értesültem: Az RTL Most oldalain nem lehet tekerni a Silverlight videókat, ha blokkolva van a hit.gemius. Viszont ha fehérlistára rakod szintén minden hülye ugrándozó bannert megkapsz mellé.

Ezekről az apróságokról beszéltem. Ha ezek megoldhatók lennének, akkor lehetne azt mondani, hogy az Opera teljesen más, viszont alternatíva a fent említett funkciókra.
Jelenleg viszont vannak benne hiányosságok a power userek számára, az egyszerű usereknek pedig a címsor+ablak igényét minden böngésző kielégíti, főleg az IE és a FF, mert azokban megy az összes gányolt oldal a legjobban.

@Namelesske: Az új oldalon ki lesznek emelve. Itt a blogon nem fogok külön 3 mondatos postokat írni minden userJS-nek, a gyűjtőpost pedig idővel az enyészetté válik és nem mindenki fog visszakeresni, főleg hogy ők nem tudják mire keressenek, mert a blog nem túl jól strukturált.

ttarvai (törölt) 2010.04.15. 21:16:47

Facebook groupba belépnék. Lesz-e? :) Vagy már van és buta vagyok? De akkor meg miért nincs kint az oldalon?

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.04.26. 17:07:19

én is wp motort javasolnék... még össze is raknám :)

djuice 2011.11.15. 23:59:18

Most ide tévedve, a cikkre referálnék:
Számtalan, értelmesnek hitt haverom körében próbáltam propagálni már én is az Operát, sikertelenül.
Volt aki a tüzes rókától azért jött lázba, mert ott látta először a tabed windows funkciót. Mondtam neki hogy évekkel azelőtt már az Opera ezt tudta, mint akkor említettem is neki, csak azidőtájt ez nem hozta lázba ennyire...
Másik kolléga az Operát kipróbálta, mondta is hogy jó-jó, de nem tudja megszokni, meg annyira esetlen a kialakítása, semmi se ott van ahol kéne... Erre mondom, öcsi, itt mindent úgy szabsz testre ahogy akarsz! Ennek ellenére nem lehetett meggyőzni, maradt IE user és pár éve sikeresen rókás lett ő is. Én meg feladtam a kampányt, ha nekik nem kell egy jó böngésző, amiben RSS, email, notepad stb. integrálva van 1001 hasznos funkcióval kínlódjanak ahogy akarnak, mikor én akár az oldalak kinézetét is saját szám íze szerint tudom alakítani, nem beszélve az egérmozdulatokról, amiről le se tudnék már szokni visszalapozásnál, stb. stb. stb.
Sajnos ilyen téren is a divat győz, mikor emberek azért nem választanak egy gyors, stabil, funkciógazdag böngészőt, mert a nagy többség nem ismeri el... :(

djuice 2011.11.16. 00:10:34

Penge kívánságlistáját kiegészíteném az évek sora óta minden verziófrissítésnél általam várt letöltéskezelő átírásával, amiért jó ideje kénytelen vagyok külső letöltő klienst használni, mert az Opera nem képes ezt a kezdetleges funkcióját értelmesen kibővíteni. (legnagyobb hiányom hogy teljesen kitapasztalhatatlanul törlődik néha a letöltések listája és olykor fontos lenne egy progit mikor, honnan és milyen névvel szedtem le)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.11.16. 01:43:09

@djuice: Így visszanézve a régi kommentemet érdekes mennyi minden megvalósult:

- Opcionálisan módosítható Ctrl+klikk, Shift+klikk opciók.
- RSS kliens függetlenítése az M2-től (legyen oldalsáv e-mail fiók nélkül is).
- Vista/Win7 kompatibilis fájlmentő ablak. (bár a Docs-ban az Open ablak még a régi)
- Egyéni proxy (az override.ini módosítós bugos is).
- Oldalspecifikus On Demand Plugin

"legnagyobb hiányom hogy teljesen kitapasztalhatatlanul törlődik néha a letöltések listája és olykor fontos lenne egy progit mikor, honnan és milyen névvel szedtem le"

Ezen könnyen segíthetünk: opera:config#TransferWindow|KeepEntriesDays

Ja, és ha temporary downloads-ba töltesz, akkor miután a listáról törölted a fájlokat a következő indításkor törli fizikálisan.

djuice 2011.11.16. 17:39:49

temporary downloads ???
Nekem volt a meghajtón egy kijelölt mappa az volt alapértelmezettnek beállítva mindenes letöltésnek régen.
FlashGetet használok mellé, mert az ráadásul ha beállna a letöltés folytatni tudja, az Opera meg előszeretettel indít folytatásként is 0kB-ról. Nem naplózza normálisan a listát mint a FG, így dátumilag sem kereshető vissza, főleg mikor önszántából törli magát...
Ezt nagyon utálom benne hogy alapvető dolgokat nem képesek normálisan megcsinálni, holott sok hasznos funkciót ők hoztak be a napi gyakorlatba. Kb. nekem ez olyan, mint ha az 1000 lóerős F1 kocsik szekérkeréken futnának mai napig...
(off: remélem az a vénusz projectes link csak hecc, nagy agymenés lenne hírdetni!) ;)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.11.16. 17:51:57

@djuice: Azért a letöltéskezelő terén még mindig ez a legfejlettebb az összes böngésző(!) közül. Nem mondom, hogy nem lehetne rajta mit fejleszteni, de vannak jóval nagyobb hiányosságok is.

Egyébként a VP linkkel mi bajod? Meg különben is, mit hirdessek a Magyar Opera blogon? A Magyar Opera blogot? :D
süti beállítások módosítása