Magyar Opera

Az Opera és a JavaScript kompatibilitás

Az utóbbi 1-2 évben - legújabban éppen az Opera 10.5 kapcsán - ha szóba került a JavaScript, akkor túlnyomórészt a milliszekundumok játsszák a főszerepet, azaz a különféle sebességtesztek. Tulajdonképpen mindenki alapnak veszi, hogy JavaScript terén csak ez lehet a különbség a böngészők között.

Pedig a nyelv elég összetett ahhoz. hogy az egyes böngészők a szabványt ne mindenhol kövessék megfelelőképpen. Sőt, ahogy a Chromium blog bejegyzése fogalmaz: a net (a "való világ") akár meg is követelheti a szabvány megkerülését.

Persze elsősorban nem ez a követendő példa. A nevezett cikkben szereplő Sputnik tesztnek például éppen az a célja, hogy a szabványkövetést ellenőrizze különböző tesztesetek futtatásával. Jelenleg az ECMA-262 3. kiadása alapján ellenőrzi több, mint 5000 rövid teszt futtatásával, de várható a mostanában bemutatkozó ECMAScript 5 folyamatos beépítése is.

Bár a kezdeményezés tavaly júniusra datálódik, mostanra készült el az a tesztsorozat, ami képes az összes tesztet gyors egymásutánban lefuttatni a böngészőkben. Persze a lap készítői mindjárt meg is ragadták az alkalmat, hogy leteszteljék a legnépszerűbb böngészőket, íme az eredmények:

Némi magyarázat persze szükséges. Minél több tesztet teljesít sikerrel egy böngésző, annál közelebb van a középponthoz. Az Opera a 10.5 a jelenleg elérhető 5245 tesztből 5167-et sikerrel teljesít, azaz mindössze 78 hiba fűződik a nevéhez. Ezzel szemben a Safari 159, a Chrome 218 a Firefox 256, az Internet Explorer pedig 463 hibát vét. Ezek alapján tehát az Opera teljesít legjobban ebben a kimerítő tesztben!

Az sem mindegy, hogy hol helyezkednek el a körön belül: minél közelebb van egymáshoz két böngésző, annál több a "közös hiba". Látható, hogy az Explorer számos hibája egyben meglehetősen egyedi is. Ezzel szemben a többiek nagyjából együtt vannak, megtartva persze a tisztes távolságot.

A tesztoldalon bárki letesztelheti a saját böngészőjét. Arra azért figyeljünk, hogy meglehetősen gépigényes, főleg régebbi böngészőt és lassabb gépet használók számítsanak lassulásokra, esetleg a teszt megszakadására. Egy leállítás és újraindítás segíthet az ügyön.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr911832440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2010.03.11. 21:22:30

Érdekes, eddig 1200 tesztből 100 hiba...

HelloWorld 2010.03.11. 21:42:06

"Minél kevesebb több tesztet teljesít sikerrel egy böngésző, annál közelebb van a középponthoz."

Minél kevesebb több?
Szerintem elírtad.

ata4100 2010.03.11. 21:44:28

Mind2x 78 hiba volt. :)

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.03.11. 22:03:31

nekem is csak 78, úgyhogy ez megnyugtató :)

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.11. 22:25:32

Ez is azt bizonyítja, hogy a webfejlesztők nem tudnak programozni, mivel az opera teljesen szabványkövető.

blint63 2010.03.11. 23:25:34

Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de én már a második gépet frissítettem a böngészőválasztóval, de semmi sem történt (XP, Win7). Mi a fene lehet? Érzékelte, h már fenn van az opera?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.11. 23:35:33

Nálam is 78 lett, pedig még a userJS-eket is bekapcsolva hagytam.

@blint63: Ahogy az MS szóvivője fogalmazott, csak olyan európai gépeken jelenik meg, ahol az IE valamelyik verziója az alapértelmezett. Tehát ha már más az alapértelmezett böngésződ akkor nem jelenik meg. Mondjuk azért nem ártana, tekintve, hogy
1: Hány embernek rakták fel úgy a Firefoxot a gépére, hogy "azt használd meg az a jó az IE pedig fos"
2: Hány embernek települt és tette magát alapértelmezetté az UAC-ot is kijátszva trójaiként az elmúlt 2 évben a Chrome.

Egyébként tegnap nekem is lejött a Windows Update-tel, de nem jelent meg semmi, viszont olyan szempontból érdekes, hogy nálam amellett, hogy az Opera a default, még a területi beállítások is USA-iak.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.12. 00:03:21

@penge™: A Chrome nem játsza ki az UAC-t csak szabványosan van programozva, úgy ahogy minden előírás megköveteli, USER módban fut amiatt nem jelez az UAC. (Appdata mappába teleül.)

A frissítések miatt van így, nem gerilla taktika.

Ráadásul, attól hogy még nem az IE az alapértelmezett, még azzal fog felmenni a netre és első kérdésél hogy nem alapértelmezett azzáteszi leokézza és chrome elintézve. :D

Ui: Mikor portable operát használtam énis oda telepítettem és azt írtam felül, hogy ne legyen gond az írás jogokkal. :D:D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.12. 00:42:08

@Namelesske: Nem szabványosan, hanem trójaiként van programozva, felesleges megmagyarázni a Google bizonyítványát.

Az előírás egész pontosan azt követeli meg, hogy programfájlok a Program Files-ba, folyamatosan módosuló konfigurációs és profilfájlok pedig az Users könyvtár megfelelő mappájába. Töredező fájlok (mint cache) a Local-ba, egyéb fájlok az AppDatába.

Mivel az egész program userkönyvtárban van, így mi akadályoz meg egy kártevőt, hogy felülírja vagy megfertőzze a Chrome.exe-t és Chrome.dll-t? Semmi, mivel nem fog engedélyt kérni hozzá az UAC.

Biztos kényelmes, hogy nem kell minden autoupdate esetén eleválni, de
1: Ez biztonsági kockázat.
2: Ha nagyon igényled akkor az Opera (vagy bármilyen szoftver) által update-kor felülírásra kerülő registry bejegyzéseknél add hozzá a User-t a tulajdonosokhoz Full Control pipa be és máris nem ugrál az UAC. Persze ez ugyanakkora biztonsági kockázatot jelent, mint Chrome-nál mert innentől szabadon patchelheti bármelyik kártevő az opera.exe-t és opera.dll-t, de viszont kényelmes.

ps: Ez volt már téma máshol is, hogy ezzel az UAC megoldással azt érte el az MS (ami már a Win7-es enyhítésnél is megfigyelhető), hogy a kényelem miatt egy csomó minden át lesz helyezve userspace-be, olyan dolgok is, aminek egyáltalán nem ott van a helye és gyakorlatilag minden visszatér a régi kerékvágásba.

blint63 2010.03.12. 01:14:14

@penge™: Kösz a választ, azért trükközik az MS, nem meglepő.
Az UAC-ről meg annyit, hogy inkább kikapcsoltam, az alkalmazásmódosítást meg az Eset is figyeli (a Chrome-ét is).

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.12. 01:51:18

@penge™: Ott a pont, újra végiggondolva tényleg.

Hiába vagyok PowerUser nem szeretek játszani a jogokkal, mert sose lehet tudni.

Nekem mindig be van kapcsolva az UAC, sokszor mentett már életet hogy lefutott egy káros script és semmi nem történt mert kilépett a CMD nem volt meg a rendszergazda joga. :D

@blint63: Adjak neked egy kis progit amivel az MSN-t meglehet patchelni, és az ESS&EAV szar se vesz észre? Nem tökéletes az a védelem se.

FunTom8 2010.03.12. 09:40:32

10.50 nálam is 78, linuxon a 10.10 78% körül beleállt 2x is :(
off: .deb csomagban mikor lesz 10.50 ?

blint63 2010.03.12. 10:49:55

@Namelesske: Rühellem, az UAC-t egy kis körültekintéssel és egy normális vírusirtó+tűzfal+stb. kombóval jó eséllyel nem lesz semmi baj.

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2010.03.12. 11:18:49

kicsit off:

The Opera logo, rendered only with CSS, no images.

desandro.com/articles/opera-logo-css/

vannak még pontok, ahol le vagyunk maradva, hiába bitang erős a Carakan.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.12. 11:55:01

@Bruzsy: CSS terén sajnos az Opera komoly lemaradásban van a Webkithez képest. De azt mondom, inkább ez legyen. Mikor az Opera elsőként teljesített minden ilyesmit akkor azért ment a balhé (részben jogosan), hogy, idézem "Ki nem szarja le az Acid3-at, mikor nem megy 10-ből 8 netbank, nem megy a Neptun, bugos az iwiw, bugos ez meg bugos az?"

Azóta az Opera kicsit eltért a régi úttól. A jelenleg érvényben lévő, KÉSZ ajánlásokat maradéktalanul teljesíti, a többit, ami még nem végleges a W3C konzorcium által azokra nem pazarol erőforrásokat, mert
1: Mire véglegesítik, lehet, hogy változni fog.
2: Amíg csak az Opera tudja, addig úgysem fogják alkalmazni egyetlen weboldalon sem, plusz amíg csak a legújabb FF és Chrome tudja addig is csak 1-2 fanatikus. Amikor már azok tudják, akkor az Opera is elkezdi fejleszteni (lásd: HTML5 video, gyors JS motor) és mire már a többiek kiadják a következő verziót és kezdik bevezetni az újdonságokat addigra az Opera is tudja.

Ugyanez van a stabilitással. Régebben mikor 0.01 verziót lépett, akkor olyan "jelentéktelen" bugokat javítottak benne, mint ami jelenleg már 9.5-től benne van, hogy gyakorlatilag a címsáv nem számít bele az ablak méretének kalkulációjába (Ctrl+F12->Haladó->Böngészés->Méret mutatása a címsorban). Hiába kapcsolod ki/be a címsávot a méret ugyanakkora marad. Kétszer jelentettem nekik, egyszer 9.6x környékén, egyszer pár hete, de semmi. Elhiszem, hogy alacsony a prioritása, de én például szerettem, hogy MDI ablak húzogatásakor láttam hogy néz ki az oldal különböző (az enyémtől kisebb) felbontásokon anélkül, hogy minden átméretezéskor újratöltögetném a www.ip-adress.com/what_is_my_ip/ oldalon. :)

Tehát gyakorlatilag ha eddig 10-es stabilitási skálán 10-es volt az Opera, 1-es a Firefox és 4-es a Chrome, akkor most 6-os lett az Opera, 5-ös lett a Firefox és 3-as lett a Chrome.

Szabványkövetésben ugyanez, csak ott helyet cserélt a Chrome-mal.

fraki 2010.03.12. 14:23:29

Meg tudom erősíteni, hogy CSS terén az összes böngésző közül az Opera a legrenitensebb, és ezek bizony bugok. FF, Safari, Chrome, Opera, IE8-ban szimultán csekkolás mellett fejlesztek, és mindig igyekszem bugriportot tolni. Operához kell a legtöbbet, bár egyáltalán nem sokat. GOND tehát nincsen, de a szabványkövetés témához hozzátartozik.

regression 2010.03.12. 15:23:05

Na, nálam is 78. Tuti :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.13. 15:51:27

@fraki: Egyébként a CSS kérdésben az a legcsúnyább, hogy Håkon Wium Lie az Opera technológiai igazgatója.

zsüi_ 2010.03.13. 23:32:16

Kicsit elterelődött a dolog, de tetszik.. Időnként idegesítő ez a css dolog az operában. 1-2 oldalon 1-1 dolog picit elcsúszik. Ráadásul az említett opera logós css-es oldalon állítólag 10.10 alatt ugyanazt kapjuk amit az ie 6-8-ig is tud, ami ha figyelembe vesszük, hogy a jelenlegi 10.51 (vagy 10.50) milyen módon nevezhető véglegesnek egy kicsit fájó pont.
De hogy valami pozitívat is hozzátegyek a dologhoz: Próbáljátok ki az alábbi oldalt a böngészőkben: devfiles.myopera.com/articles/67/example.html
Ez egy példa a html5-ben található form validálási lehetőségre. Safarim nincs, abban nem néztem, de sem ie, sem fox nem hozza. Operában és Chrome-ban működik. Kicsit keresgéltem és ahogy elnézem az egyetlen eltérés az árnyékolást illetően van, amiről viszont egyelőre a w3c oldalán nem sokat lehet olvasni. A validációs rész már sokkal konkrétabban le van írva és annak megfelelően megy is.
Viszont a tanulság megint csak az, hogy nem sok dolgot láttam eddig, ami chrome-ban nem megy, és a chrome gyors is.. Eszeveszett hogy mennyire nem áll kézre, mennyire fapados, csupasz, rideg, de mindent megeszik.
Régen az Operáék azt állították gyorsak, aztán elkezdtek szabványokat követni, belassultak kicsit, most megint gyorsak.. azért még bízok a 10.51-ben.
(Kikapcsolt javascript-tel nem jelent meg az oldal alján a lépj be hogy hozzászólj link. 10 percig keresgéltem hogy mi lehet a gond)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.14. 00:33:10

@zsüi_: Azért kaptuk ugyanazt, mert nem volt border-radius. A legjobban akkor lepődtem meg, mikor elkezdtem a 10.50-et alfától használni aztán megfigyeltem, hogy hány oldal használja már a border-radius-t, ahol eddig csak lekerekítetlen sarkokat láttam.

A szétcsúszás lehet az oldal hibája is, sőt legtöbbször az oldal hibája.

Különösebben engem sem az zavar, hogy nincs árnyékolás az O betűn, hanem maga a tény. Hakon Wium Lie, bakker... A CSS atyja...

"Régen az Operáék azt állították gyorsak, aztán elkezdtek szabványokat követni, belassultak kicsit, most megint gyorsak.."

Ha még csak ennyi lenne, de sajnos nem csak a szabványokat szorították a háttérbe. Jelenleg bugosak és gyorsak.

"Kikapcsolt javascript-tel nem jelent meg az oldal alján a lépj be hogy hozzászólj link."

Blog.hu-tól mit vársz? :D Egyébként mostanában én is egyre többet találkozom ezzel a linkkel, mivel sajnos a 10.51-ben a cookie kezelés úgy néz ki bugos és random módon reset-eli őket újraindítás után.

zsüi_ 2010.03.14. 02:29:53

@penge™: Ez a Hakon Wium Lie dolog olyan, mint bármely más ember, akitől várhattuk, hogy történjen valami nagy durranás, aztán elmaradt. Valahogy úgy érzem, hogy az Opera esetében nem tudják kihasználni ezeket a kártyákat, viszont a semmiből valahogy előjön egy Unite szintű újítás, amitől meg leesik az állam.
süti beállítások módosítása