Magyar Opera

Milyen legyen a 10.50-es hordozható Opera?

A kérdés adott. Már többen írtatok ötleteket, javaslatokat különböző cikkekhez, illetve mail-ben is kerestetek. Ezeket amúgy is össze kéne szedegessem, de sokkal egyszerűbb, ha ide írjátok be megint, ráadásul lehet, hogy közben eszetekbe jut más is. Kezdetnek itt található az eddigi hordozható verzió változtatá­sainak listája. Szerintem ezt tekintsük kiindulópontnak. Először is ezeket a pontokat kell újra átnézni, hogy melyik az, melyre esetleg már nincs szükség, és melyiket kellene újra átgondolni. Ezen kívül várom a további javaslatokat, hogy még miket tennétek bele, vagy módosítanátok.

Szerintem ennyi ideje - amióta van a hordozható verziónk - aki rendszeresen ezt használja, annak már van valami elképzelése arról, hogy mi a pro és kontra benne. Miután összejött jó pár ötlet, a blog szerkesztőivel végigrágjuk magunkat rajtuk, és eldöntjük, hogy milyen legyen a végleges hordozható 10.50. Időpontot nem tudok mondani, hogy mikorra készül el, mert szeretném megvárni a hivatalos Opera@USB változatot a minél nagyobb stabilitás és hibamentesség érdekében.

Várom a hozzászólásaitokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr461804149

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen legyen a 10.50-es hordozható Opera? 2010.03.03. 08:34:38

A kérdés adott. Már többen írtatok ötleteket, javaslatokat különböző cikkekhez, illetve mail-ben is kerestetek. Ezeket amúgy is össze kéne szedegessem, de sokkal egyszerűbb, ha ide írjátok be megint, ráadásul lehet, hogy közben eszetekbe jut más is. Kezde…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

resius 2010.03.03. 23:08:04

Hát nagyon sok ötlet nincs. Inkább egymást akarjátok meggyőzni. :)
Mondjuk még adok egy napot,aztán nekiállok összerakni a hordozhatót. De utána ne legyen sírás, hogy ez meg az maradt olyan, mint volt, meg valami kimaradt belőle. :P

AtheIstván 2010.03.04. 02:05:33

@penge™: Köszi a felvilágosítást!

A kezdő oldalnak szerintem is legyen a speed dial.

Nemtudom vannak e haszontalan fileok az usb-s változatba de a méreten ha lehet faragni én örülnék:) Az a license.rtf fontos bele?

resius 2010.03.04. 08:42:20

@Joohnny86: Nincs benne haszontalan file, olyan 10-12 megánál nem lesz kisebb a mérete sosem. Licensz leírást meg nem szívesen törlök... Viszont 7zip-el tömörítve ~1,5 megát lehet nyerni.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.03.04. 09:45:33

@resius: pengével való "meggyőzésem" után az alábbiakat még mindig javasolnám:

- Keresők: a google legyen alapértelmezett kereső és gyorshívó kereső (a hosszúpuskát kivenném a kereső listából)
- Haladó – Fülek: Fülsáv szerinti sorrend, és új fül meg nyitása az aktív mellett.
- Haladó – Előzmények: Minimum 5000 cím
- Haladó - Előzmények – Lemezen: 2 MB
- UserJS-ek mind törölve.
- Speeddial-os nyitóoldal opera.com-mal és magyaropera.blog.hu-s súgóoldallal.

A többi szerintem jó.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.03.04. 09:50:10

@penge™: az addressbarhoz csak annyit, hogy szerintem akkor is az lenne a logikus,ha a listázás Előzmények - Kedvencek - Keresés sorrendben lenne felállítva. Így most pont a legrosszabb, mert ahol jártál legtöbbször oda mész vissza, de ehhez előbb át kell másznod a keresésen (kikapcsolható?) a kedvenceken, és csak utána jön az előzmények. Én ennek a sorrendjének a megváltoztatását nem találtam sehol, de ha lehet, ezt jó lenne megváltoztatni. A régebbi operákban előbb az előzmények volt,és csak a lista végén volt a keresés

Wolfram 2010.03.04. 10:04:34

Heló!

Letöltöttem a 10.50 USB frissítést, de nagy csalódás volt.

1. nincs menüsor. nekem ne oldalt, függőlegese, meg piros pontra kattintva jelenjen meg! Ez önmagában is elég ok volt, hogy visszatérjek a 10.10-hez. Az interneten hevy user-nek számítok, ált. 100 fölötti ablak van nyitva egyszerre, már vakon kattintok, nem szeretnék minden verziónál újra tanulni mindent, ráadásul feleslegesen többet kattintgatni, keresgélni egy-egy funkcióhoz.

2. A régi skineket nem kezeli helyesen. Készítettem a 10-eshez egy saját skint, ahol fele olyan magasak a tabulátorok átalakítottam, hogy csak 80 pont szélesek legyenek, így sok megnyitott ablak esetén is sokkal kevesebb helyet takar ki a képből. ezzel a skinnel a 10.50 már nem jeleníti meg pl. a menük képeit.
3. előtte Avant Browsert használtam, de sajnos nem volt ilyen stabil, viszont sok kényelmesebb funkciója volt. Ami a legjobban hiányzik: ha a google keresőablakban keresel egy szóra pl kutya. beírod, enter megnyílik a google, a találati listával, amiből mondjuk az első 10 találatot kinyitod (jobb klikk+"megnyitás új ablakban a háttérben", hogy amíg nyitja, addig is a találati listát böngészhesd). ha kész, jobb klikk+görgető (oldalváltás) elkezded átnézni a kinyitott oldalakat. ha nem a "tárolt változatot" nyitod meg a googleból, akkor nincs kiemelve az oldalon belül a keresett kutya szó, tehát kezded alkalmazni a keresés funkciót 5-6 kattintással (vissza, copy „kutya”, keresés, paste, következő, következő ..., majd az új oldalnál elölről).
Az Avant Browserben ez úgy működik, hogy a kereső mezőbe beírt szó nem csak egy adott oldalra vonatkozik, hanem a teljes böngészőre, tehát minden oldalnál ott marad, amíg nem törlöd, vagy nem írod fölül. Közvetlen mellette van egy gomb, sárga szövegkiemelőt ábrázol. erre kattintva az összes adott szót (pl. kutya) kiemeli az oldalon sárgával. ha több szó is van benne, akkor különböző színekkel. És nem csak egyszerre egyet, majd mindig újabb klikk a következőhöz, (van olyan is, következő találat, mint az Operaban) hanem mindet egyszerre. Ezerszer gyorsabb, hatékonyabb és kényelmesebb a keresés. és százszor több időt spórol meg, mintha 0,2 mp-el gyorsabban töltődne be az oldal.

4+. A sok apró hibát is javíthatnák az Operában: pl.
• a fórumok hozzászólásainál a beírt szövegből legalsó sort sokszor nem mutatja, vagy
• nem lehet lementeni az indexes cikkek képgalériáit (azt mindig meg kell nyitni más böngészőben), vagy
• teljes html oldalt nem lehet kopizni hogy a szöveg és képek is benne legyenek, vagy
• a googl earth jobb klikkes menüjét nem érzékeli,
• a cib bank nem működik vele,
• a gmail szövegbeviteli mezőt sokszor nem érzékeli, nem reagál (jobb-bal-jobb klikkek egymás után, akkor beugrik),
• a kedvencek mentése iszonyú körülményes, ugyanis a "hozzáadás a kedvencekhez" -re az összes mappa összes almappáját kinyitja, ami több száz az alkategóriákkal együtt.

Amúgy az összes hibájával, és kompromisszummal együtt még mindig ez a legjobb böngésző.
De ha elviszik a fejlesztését fapados Chrome irányba, és nem lesz pl. menü sor benne, akkor marad a 10.10, amíg nem találok egy praktikusabbat.

üdv,

awking 2010.03.04. 10:18:52

@Wolfram: a menüsor még mindig vissza kapcsolható: piros menüre kattintva / menüsáv megjelenítése

Megváltozott az Opera felülete, de majd idővel biztos átszabják a régi szkineket is. Én is sajátot készítettem és átalakítottam, nem volt nagy munka.

Wolfram 2010.03.04. 10:38:52

@awking: kösz, ez sokat dobott rajta! kezd olyan lenni, mint a régi :)

és találtam egy "keresés az oldalon" funkciót is, ami egész jól működik. csak minden oldalnál újra be kell írni/kopizni a keresett szót. (pedig ha valamit keresel, valszeg mindben oldalon ugyanazt a szót, kifejezést fogod keresni. na mindegy, oldalanként 1-2 kattintással több még belefér...)

Wolfram 2010.03.04. 10:42:52

Tesztelgetem, mit javítottak... Úgy látszik a google maps jobb klikkes (útvonaltervező) menüjét (előbb tévesen google earh-nak írtam) nem kezeli, továbbra is képnek látja és a saját jobb klikkes menüjét használja (kép mentése stb...). Pedig erről régebben volt más szó valamilyen fórumon, tehát ismert a hiba. :(

Wolfram 2010.03.04. 10:57:12

A régi könyvjelzőket hogy tudom áttenni?
átmásoltam a bookmarks.adr-t, de semmi
\Opera@USB-10.10\profile\bookmarks.adr

meg találtam még egy helyen oda is bemásoltam:
Opera.USB-10.50\locale\hu\bookmarks.adr

de semmi...???

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.03.04. 11:01:17

@Wolfram: kis időt sztem szánj rá, mert egyszerűen testreszabható mint látod a menüsor megjelenítésénél pl :)

a legtöbb dologra amit írtál van megoldás, és gyorsabb megoldás is (pl jobbklikk oldal megnyitása háttérben helyett középső klikk) de igaz, hogy van amit nem tud. ellenben van,amit jobban :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.03.04. 11:11:46

@Wolfram: másolás helyett importálhatod is :) O - Beállítások - Importálás és exportálás - Opera könyvjelzők importálása

Wolfram 2010.03.04. 11:24:00

@ap: kösz, mire megírtam megcsinálta. csak úgy látszik idő kellett, hogy beillessze.

Wolfram 2010.03.04. 11:40:02

Egyre jobban tetszik, legalább a 10.10 minden funkciója beállítható :))) Sőt, pl. a tabulátorok bal oldalán nem hagy lyukat, így ugyanakkora monitoron eggyel több tab fér el egymás mellett.

Mondjuk az azért egy zseniális funkció, és csak az Avant Browser tudja, hogy a keresés a lapon ablakba több szót is beírhatsz, és azokat különböző színekkel jelöli.

steve85a 2010.03.04. 12:50:16

Én visszaraktam a 10.10-et.
Valami nem OK ezen.

Leveleket tudtam importálni, de letöltés/küldés már nem működött.
Fül bezárás csak a füleken működött.
Wandot sem tudta átvenni.

awking 2010.03.04. 13:26:19

@steve85a: ha védi mágus a jelszavakat, akkor azért nem tudta átvenni.
Tényleg sokat kell faragni a 10.10-es profilján -nekem a Unitettal gyűlt meg a bajom-, de ha törlöd az operapref.ini-t, akkor sok minden helyreállhat.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.04. 13:47:57

@Wolfram: "vissza, copy „kutya”, keresés, paste, következő, következő ..., majd az új oldalnál elölről"

Akkor legközelebb próbáld meg azt, hogy Ctrl+F (vagy pont) rákeresel a kutya szóra majd miután átváltasz egy másik tabra csak nyomd meg az F3-at.

"a fórumok hozzászólásainál a beírt szövegből legalsó sort sokszor nem mutatja"

Milyen fórumon van ez?

"nem lehet lementeni az indexes cikkek képgalériáit (azt mindig meg kell nyitni más böngészőben)"

Ctrl+F12->Haladó->Tartalom->JavaScript beállítások->jobbklikk fogadását kapcsold ki.

Amúgy ez a Docs és a többi hülye oldal miatt lett alapértelmezett a 10.5-ben.

"teljes html oldalt nem lehet kopizni hogy a szöveg és képek is benne legyenek"

Próbáld ki a Design módot: magyaropera.blog.hu/2009/07/27/design_mod_a_weblapokon

"a googl earth jobb klikkes menüjét nem érzékeli"

A jobbklikkes JS működést oldalspecifikusan kapcsold be a maps.google.com domain-en.

"a cib bank nem működik vele"

Úgy tudom, hogy már a 10.5-tel működik.

AtheIstván 2010.03.04. 15:27:01

Talán érdemes 1-2 minialkalmazást is beletenni.

Kettőt találtam aminek van kis haszna:

widgets.opera.com/widget/9051/
Időjárás kijelző mehetne a böngésző mögé az óra fölé a jobb alsó sarokba. Egész jól néz ki.Páran meglepődnének, hogy az Opera ilyet is tud.

widgets.opera.com/widget/14932/
MSN-re is fel lehet lépni vele. Jól jön ha olyan gépre visszük az Operánk ahol nincs fent a program.

AtheIstván 2010.03.04. 15:32:46

@Wolfram: Én is Avant Browsert használtam éveken át:). Nekem az aktív fül kivételével az összes fül bezárása gomb hiányzott nagyon az átállástól, de ezt is be lehet állítani.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.04. 18:38:31

@Joohnny86: Ctrl+Alt+Shift+W (legalábbis az eredeti billentyűparancsoknál).

Wolfram 2010.03.04. 18:45:20

@Joohnny86
„aktív fül kivételével az összes fül bezárása”: 10.10-ben van, ha a tabulátorok közti üres területre kattintasz jobb klikkel (pl. a jobb oldalon, itt elég szépen hagy ki területet). viszont a 10.50-ből kihagyták…. helyette van összes privát fül bezárása (gondolom, ez az un. pornómód)

@penge™,
köszi, közben találtam egy olyan gombot is, hogy keresés az oldalon. a 10.5-ben szépen beszürkíti, kiemeli az adott szó minden előfordulását (sajnos csak egyet szót kezel, illetve több szót csak egyben). a ctrl+f-t használtam, az F3-t nem tudtam, de az kb. a „következő” klikkelést váltja ki. ez a 10.10-ben valóban megmarad, ha oldalt váltasz, tehát több oldalt is végig tudsz futni „kutya„-ra keresve, de a 10.50-ben nem(itt nem önálló ablakként jelenik meg). itt a keresés csak egy oldalon aktív. mindegyik új oldalon újra meg kell nyitni és beírni vagy bekopizni.

„Milyen fórumon van ez?” Index, blog.hu, de itt is. Ha felfelé görgetek, megnézni mit írtam, és vissza, a legutolsó megkezdett sort néha nem mutatja. nem tudok lejjebb görgetni. az utolsó előtti sor végén kell nyomni két entert, akkor beugrik majd a felesleges entereket kitörölni. nem 100%-ban csinálja, de gyakran (bár ezzel együtt lehet élni. ugyanúgy, ha a gmail szövegbeviteli felülete nem akar aktivizálódni, .JBJ klikk, és OK)

„>Tartalom->JavaScript beállítások->ja jobbklikk fogadását kapcsold ki” ilyet nem találok. a 10.50 se tudja menteni az indexes fotókat. a tartalmat default.htm-ként mentené, egyébként ha a képet nagyítod, akkor már nem tudod lementeni képként (van olyan, hogy mentés a letöltések mappába, de azt még nem találtam meg)
pl: galeria.totalcar.hu/hirek/2010/03/04/ford_focus_wagon/#

"teljes html oldalt nem lehet kopizni hogy a szöveg és képek is benne legyenek"
a 10.50 már tudja, a desig mód a 10.10 –en is segített, de önmagában is nagyon király, köszönet érte!
példa: dydudu.hu/konyv/tudom/ido/ido.html

www.virustotal.com/hu is működik a 10.50-el
maps.google.com működik
www.cib.hu működik

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.04. 19:03:39

@Wolfram: "a 10.50-ben nem(itt nem önálló ablakként jelenik meg). itt a keresés csak egy oldalon aktív. mindegyik új oldalon újra meg kell nyitni és beírni vagy bekopizni."

Nem kell.
- Ctrl+F -> írd be amire keresnél, kiemeli gépelés közben is a találatokat az aktívat zölddel a nem aktívakat sárgával.
- Válts át egy másik tabra, vagy nyiss egy új oldalt.
- Nyomj F3-at.
Ugyanarra a szóra rá fog keresni, amit az előző tabon beírtál.

"Ha felfelé görgetek, megnézni mit írtam, és vissza, a legutolsó megkezdett sort néha nem mutatja."

Igen, ez ismert bug.

"a tartalmat default.htm-ként mentené"

Ctrl nyomvatartása mellett klikk a képre. Ez gyorsabb.

"egyébként ha a képet nagyítod, akkor már nem tudod lementeni képként"

Mivel JavaScript megakadályozza. De ja nyomsz egy jobbklikket a NEM NAGYÍTOTT képen és kép megnyitása akkor akkora lesz a mérete, mintha nagyítanád. Tehát nem nagyítja igazából, csak a galérianézet csökkenti az eredeti kép méretét de maga a kép ugyanaz a fájl.

"a 10.50 már tudja, a desig mód a 10.10 –en is segített"

A 10.50 se tudja, csak kijelöli a képet, de a vágólapra nem rakja rá és a formázásokat sem másolja.

Wolfram 2010.03.04. 19:38:38

@penge™
te, ez az F3 tényleg nem rossz, és a 10.50-ben is megy, a nélkül, hogy lenyitná a keresőt (de a „keresés az oldalon”-al is megy). kösz!

„Ctrl nyomvatartása mellett klikk a képre. Ez gyorsabb.”
igen, de ekkor csak egy 800x594 (139,6 kb) képet ment, míg az avant browser egy 1200x894 (373 kb) képet. ez nem egy interpolált kép, ha a másikat felnagyítom ekkorára óriási a különbség
egyébként a címsorban is látszik „…size=l#” az avant ezt menti el, az opera meg csak a kicsit látja képnek (image_size=s)
de próbáld ki, itt egy avant USB verzió, dl.filekicker.com/send/file/184227-Z37W/avant.exe
és itt a képek még egyszer: galeria.totalcar.hu/hirek/2010/03/04/ford_focus_wagon/?current_image_num=0&image_size=l

„A 10.50 se tudja, csak kijelöli a képet, de a vágólapra nem rakja rá és a formázásokat sem másolja.” 1:0 igaz, ezt nem ellenőriztem, csak láttam, hogy kijelöli. hát, néha be kell röffenteni egy-egy spec funkcióért a régi böngit, nincs mese. az opera sem tökéletese, csak a legjobb kompromisszum. :)

Wolfram 2010.03.04. 19:43:44

kipróbáltam a 10.50 dizájn módban nem teszi vágólapra a képet a szöveggel, csak a helyét, üres képként
próba: dydudu.hu/konyv/tudom/ido/ido.html

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.04. 19:59:40

@Wolfram: Ha értesz a CSS-hez ezt a problémát megoldhatnád: magyaropera.blog.hu/2009/12/05/kepek_masolasvedelmenek_kicselezese_css_vel

Konkrétan az index-et nem javítja, de van benne egy csomó oldal, mint a flickr-es spaceball és a többi.

Amúgy a képek másolásvédelmének kicselezésére eddig egyetlen ultimate legkirályabb megoldás tudod mi volt: Az IE6. Ha még emlékszel mikor kicsit mozgattad a kép fölött az egeret megjelent egy lebegő ikonsor 4 ikonnal, amiből az egyik a mentés volt. Még ilyen JS-es cuccokról is lehetett vele menteni, ahol a jobbklikk sem működik a balklikk pedig bezárja.

A Design Mód viszont 10.5-ben valóban csak a képek helyét másolja.

Wolfram 2010.03.04. 20:15:30

@penge™: nem kell olyan messzire (vissza) menni, az avant minden verziójában van ilyen, az eszközök közt tudod bekapcsolni: ctrl lenyomására megjelenik a lebegő eszköztár.

a css-t betettem, köszönöm. csak az ékezetes betűket kellett átírni benne. majd kipróbálom.

a videókat (flv) nem tudod hova menti le? operában még nem találtam rá módot, azt is mindig avantban csinálom. mivel az IE motorral megy, mindent a temorary internet file könyvtárba ment. sok oldal már trükkösen nem is ad kiterjesztést a lementett videónak, de azért meg lehet találni őket. az indavideot pl. máshogy nem lehet leszedni.

Wolfram 2010.03.04. 20:22:32

az operban sajna nem lehet mindent megcsinálni. pont mint az életeben.
spec ficsörökért néha el kell menni egy moziba...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.04. 20:33:50

@Wolfram: "az avant minden verziójában van ilyen, az eszközök közt tudod bekapcsolni"

Ugye nem IE6 motort használ az Avant? Mert az nagyon gáz lenne. Függetlenül attól, hogy ez az egy fícsör, ami tényleg jó volt az IE generációk során.

"a videókat (flv) nem tudod hova menti le?"

A Local\Opera\cache-be kiterjesztés nélkül, viszont 10.50-ben már az opera:cache oldalon megtalálod és tudsz szűrni MIME type alapján is.

awking 2010.03.04. 20:51:23

Lehet, hogy csak nekem újdonság, de a levelező/Hírolvasóban is jópofa lett a keresés :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.03.04. 21:07:23

Öööö... ez nem a "Milyen legyen a 10.50-es hordozható Opera?" poszt? :DDD

awking 2010.03.04. 21:21:57

@ap: Valóban mellément, sorry. Bár azt se tudom, hogy kerültem pont ide... XD

De ha már hordozható, akkor ide is az eddigi tapasztalatom: nem kellenek a JS-ek, meg az adblock. Ezt a hordozható olyanoknak lett kitalálva eredetileg akik még soha nem próbálták (vagy nagyon régen), és nem akarnak telepíteni feleslegesen.
Az Adblock még engem is megviccelt, szorgalmasan gyűjtöttem a hibákat mire kiokosítottak,h az nem is hiba.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.04. 22:01:49

@awking: A block-external kivételét én is támogatom. Úgy gondoltam az emberek majd végigolvassák az üdvözlőpostot és látják az alján, hogy mit kell tenni mikor letöltik az OperaUSB-t. Hát tévedtem, mert rengeteg olyan kérdést is feltesznek ami miatt direkt bővítettem néhány ponttal a GYIK-ot.
Ha viszont nem tudja, hogy benne van, akkor sokat árthat, mert hiába van benne egy rakás oldal az exclude listán, akkor is bármelyik oldallal lehet probléma, főleg hogy egyre több oldal használ JS-t és AJAX-ot.

Viszont az adblock nem sok vizet zavar. ha valaki nem akarja, akkor nem használja, ha pedig igen, akkor nem kell neki manuálisan belerakni. Alapból üres.

Wolfram 2010.03.04. 22:04:24

nem tudom melyik IE, de miért gáz a 6?
a Local\Opera-ban nekem csak nyelvi fájlok könyvtárai vannak. de máshol sem találom...
most tettem egy próbát, az indavideoval.

@awking
"Ezt a hordozható olyanoknak lett kitalálva eredetileg akik még soha nem próbálták..." szerintem nem, én is ezt használom elég régóta (szinte mindenből átálltam a portable-re). pl. csak ebben van flash blocker, több példányban futhat különböző beállításokkal egymástól függetlenül stb. sok előnye van.

awking 2010.03.04. 22:12:51

@penge™: Bocsánat, akkor nem is az adblock kavart be.

@Wolfram: én is a portablet használom a kezdetektől fogva, szinte nincs is telepített programom. Bár én sajátot tenyésztek, ezért is kavart össze a blogé, hiszen a profilt felülírtam az enyémmel (ami plusz vlt benne az az enyémhez adódott és nem törlődött)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.04. 22:44:18

@Wolfram: Azért mert egy bughalmaz és régi és fos.
Nem a locate könyvtár, hanem a LOCAL: c:\Users\<felhasználóneved>\AppData\Local\Opera\Opera\

De az opera:cache nem egyszerűbb?

"pl. csak ebben van flash blocker"

Nem csak ebben, lehet a telepítettben is, csak a Portable-ben be van építve. Egyébként akkor már inkább használd helyette a beépített megoldást vagy a Lex-féle adblockert, az OperaUSB-s flashblocker csak eltünteti. Akkor már jobb ha simán kikapcsolod a plugineket, gyorsabb és így se úgy se látod a Flash tartalom helyét csak egy üres fehér területet amiből maximum sejtheted, hogy ott Flash-nek kéne lennie.

Viszont valóban futhat külön külön beállításokkal, éppen azért van nekem is egy külön tiszta portable a tesztelésekhez. Viszont Vista és fölötte már nem tudod normálisan integrálni a rendszerbe. Például a Default Programs listában sem jelenik meg. A rendszerből nyitott linkek sem ebben nyílnak meg.

Wolfram 2010.03.04. 23:49:18

@penge™: várjuk csak! nem arról szól a történet, hogy az USB verzió nem is ment a c-re, meg sehova a saját könyvtárán kívül? pontosabban erre gondolsz? c:\Documents and Settings\username\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\
hát én ott sem találtam semmit és az opera:cache-ben sem :(

egyébként a problémás képek lementése legegyszerűbb, ha átkapcsolok saját nézetre...

Wolfram 2010.03.05. 20:37:55

na, mégis működik? az előbb írtam egy hosszabb hozzászólást, és valami gépházban landoltam (persze elveszett...)

mondjuk ez az elődjével is így volt. a hozzászólásokat küldés előtt menteni kellett, legalább vágólapra, különben az esetek 50%-ban elveszett a küldés gomb után. ez böngésző hiba, vagy szolgáltató?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.05. 20:39:25

@Wolfram: Nem, az nem. És ha ki van kapcsolva a vinyó cache akkor értelemszerűen az opera:cache sem működik.

Ebben az esetben a profile\cache mappán belül találod, ha bekapcsolod a lemez cache-t. De mint mondtam az opera:cache sokkal kényelmesebb.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.05. 20:42:19

@Wolfram: A blog.hu hibája. A megoldás a Textarea Backup Localstorage nevű userjs: extendopera.org/userjs/content/textarea-backup-localstorage

10.50-től működik és ahogy a neve is mutatja végre nem cookie-kat használ, hanem a local storage-t, vagyis alapértelmezésben oldalanként 5MB adatot tud tárolni, tehát már nem jelentenek gondot a kisregények sem, másrészt nem barmolja szét a sütiket és megbízhatóbb mint a másik. Sőt, még például Google Translate-en rá is kérdez, hogy vissza akarod-e állítani a korábbi szöveget (itt persze a nem-re kell nyomni, mivel nyilván új szöveget akarsz fordítani).

Wolfram 2010.03.05. 20:44:45

szóval a kérdés arra vonatkozott, hogy az új 10.50 másként kezeli a widgeteket, mint a régi? kipróbáltam néhányat, és nem tudtam többé törölni: "a script host ezen a gépen nem érhető el" hibaüzenettel visszadobott. ilyen a régin nem volt! furcsa volt, hogy a másik könyvtárból indított 10.50-ben is megjelentek (???). végül revo uninstallerrel sikerült levakarni. kiderült, hogy telepítette őket a c-re, ezer helyen regisztrálta. akkor mitől usb?

Dzsini 2010.03.05. 21:02:50

egy userJS-t ajánlanék az USB-s változatba:
userscripts.org/scripts/show/33656
oAutoPagerize - egy két JS-ből álló rendszer, a legtöbb keresőn, rengeteg blogon meg ilyesmin tudja azt, hogy a lap aljára érve hozzátölti a következő oldal tartalmát, így nem kell lapozgatni, csak görgetni. 10.50 alatt szépen működik nekem.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.05. 21:04:25

@Wolfram: Attól, hogy az Opera külön mappában van és hordozható. Elvileg mivel telepítéskor meghatározhatod az útvonalat lehet, hogy a widgetek is hordozhatóak.

A scripthost hibaüzenet komoly. Azzal a Windows-zal már komoly problémák vannak akkor. Normál esetben simán le el kellett volna neki tűnni, ha a Programok telepítése és eltávolítása résznél törlöd őket a vezérlőpulton keresztül.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.03.05. 21:05:51

@Wolfram: Igen, alposan megváltozott. Összességében szerintem előnyére, de jelenleg még sok a mellékhatás...

magyaropera.blog.hu/2010/03/03/opera_10_5_a_valtozas_szele#widget

Wolfram 2010.03.05. 21:07:50

hát, köszi hogy segítesz, de nekem ez az opera:cache nem igazán jön össze. az indavideon néztem valamit, utána csak egy egy "/player/gup.swf 228 KB"-t mutatott, míg az IE/AB betette a *.mp4 fájlt a temporay-ba. a winyó cache-t hol kell bekapcsolni? (ez nagyon láma kérdés?)

az ujs managert feltettem, ott figyel az unit alatt. ezzel van valami dolgát?

Wolfram 2010.03.05. 21:16:11

@penge™: igen, de a réginél a widgetek is hordozhatók voltak, úgy emlékszem.
\Opera.USB\profile\widgets\ mappába tette be. ez meg rendesen telepítette a c-re (végül is a revo uninstaller is azt csinálja, mint a vezérlőpult, csak alaposabb, minden egyebet is megkeres hozzá).

a régi 10.10-en lehetett törölni: jobb klikk/eltávolítás, itt is így próbáltam, de ... hibaüzenet. (az "a Windows-zal már komoly problémák vannak" komoly? nem lehet azt bekapcsolni/újratelepíteni?)

@cousin333: ez így értehtő. csak az eltávolítáés nem ment az opera-n kersztül :(

Wolfram 2010.03.05. 21:33:23

@penge™: opera:config#DiskCache|Size
itt volt a hiba: túl kicsire volt véve a size... kösz a segítséget!!!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.05. 21:50:18

@Wolfram: Ctrl+F12->Haladó->Előzmények-nél tudod bekapcsolni a lemez cache-t. Ha indavideókat akarsz lementeni akkor adj neki minimum 20 megát (amúgy ez az alapbeállítás is).
Ha a UJS Manager telepítette akkor nincs semmi dolgod vele, automatikusan be van kapcsolva ha zöld kis pipa van a neve mellett.

Próbáld ki. Kezdj el gépelni mondjuk itt egy közepes (1-2 mondatos) szöveget majd zárd be a fület és nyisd meg újra a bezárt fület. Ha működik látni fogod a gépelt kommentedet.

Ezekkel a third-party "takarítókkal" vigyázni kell. Általában többet ártanak, mint használnak. Ha nem értesz a rendszerhez jobb, ha nem piszkálod, mert semmilyen "varázsló" nem rendelkezik mesterséges intelligenciával, ha pedig igen akkor magad is láthatod, hogy például a registry bejegyzéseknél miket listáz ki. A felének köze nincs semmihez és felesleges is törölni, a 20%-a "nem használt fájlkiterjesztés", ami igazából használva van, csak nincs alapértelmezett programhoz társítva, ha törlöd újra létre fogja hozni a maradék pedig programok után hagyott szemét aminek a másik fele még ott figyel a registry különböző bejegyzéseiben.

Tényleg elég gány a Windows install/uninstall megoldása, még a 7-esben sem változott semmit, de éppen emiatt meg a shared dll-es függőségek miatt nem ajánlott. A Vista mérföldkő volt ebből a szempontból, megszűnt a boot.ini, lett helyette BCDEdit, már nincs hatással a registyben lévő szennyeződés sem a bootidőre sem a rendszer futási sebességére. Inkább maradjon 1-2 kósza bejegyzés ott, minthogy olyat törölj véletlenül ami aztán elindít egy láncreakciót aztán nem tudod, hogy mondjuk fél év múlva miért nem tudsz telepíteni valamit, vagy miért tapasztalsz olyan bugokat, amiket senki más és sokszor még a Windows súgó sem mond semmit az adott hibakódra.

Azóta egyébként beugrott. Valószínűleg azért nem tudtad portable Operából uninstallálni, mert nem volt regisztrálva (azaz telepítve) a böngésző, így nem ismerte fel a Windows, ezért nem is tudott hozzáférni a scripthost-hoz.

Ezért is veszélyes szórakozni a registryvel, mert jönnek itt azzal, hogy van backup. De mit kezdesz a backuppal, mikor nem azonnal fog előjönni a probléma, hanem esetleg 3-4 hónap múlva? Ha utána backupolsz akkor azon a bejegyzések is felülíródnak a régebbi verzióval, amik azóta már változtak a hónapok alatt.

Wolfram 2010.03.05. 21:52:46

még egy kérdés: a 10.50-ben, ha zárom be az ablakokat, látványosan (de lassan) úsztatja előre őket. a 10.10-ben ez sokkal gyorsabb volt: 1 kattintás 1 tab. itt, ha elkezdem bezárni mondjuk nagy tételben az ablakokat, sokkal tovább tart, míg lassan csorognak, 3-4 klikk is kiszalad tabulátoronként.

ki lehet ezt kapcsolni?

Wolfram 2010.03.05. 22:16:20

@penge™: igazad van, a win uninstall, nem az erőssége, de az a revo még nem okozott galibát, meg ált. dicsérték. régen sokkal jobban aggódtam a rendszer miatt, csináltam csomó backup cd/dvd-t, de amióta szinte minden portable, csak a win fut a c-n, meg egy két driver, kodec, azóta sokkal egyszerűbb a reinstall.

a widgetekkel csak beparáztam, nem tudtam, hogy teljesen megreformálták őket, most márt minden OK. már csak az furcsa, hogy a könyvjelzőket indulás után csak nagyon sokára tölti be.

lassan kezd összeállni a cucc, legalábbis annyira, hogy kiszolgálja a berögözött szokásaimat. nagyon komplex rendszerré kezd válni az opera, majdnem olyan, mint egy oprendszer. emlékszem, amikor elkezdtem ismerkedni a Linux-al, a legegyszerűbb dolgokra is mindig ilyen válaszok jöttek: semmi gond, az alábbi 50 soros skriptet kell bemásolni a konzolba, és akkor megoldódik...
- aha, hogy nem jöttem rá magamtól?
és korábban, pl. 10.00-->10.10 re frissítéskor elég volt néhány fájlt felülírni, maradt minden beállítás, de ezzel a 10.50-el kezdődött minden elölről. remélem egy darabig megint csak foltozás jön!:)

szóval le a kalappal a fórum előtt, és kösz a segítséget!

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.06. 17:36:23

Kaptam üzeneteket, hogy küldjem el a reklám blokkolómat:

Hogy ne kelljen többet írogatni:

dirtywindows.ucoz.ru/publ/cikkek/opera_reklamok_szurese/2-1-0-50

Bárki leszedheti.

AtheIstván 2010.03.06. 18:54:10

Na ezzel már tényleg profi lesz, de meddig kell még várni?:)

Steve31 (törölt) 2010.03.06. 22:55:39

Sziasztok!
Megpróbáltam updatelni a 10.01-es Opera USB-t.
Menüsort nem tudom elővarázsolni.
A nagy O-s ikon sem jelent meg ahol elérhető lenne a visszakapcsolás.
Valami varázslat segítene?
Szerintem az alapból kikapcsolt menü egy óriási öngól az Operának!

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.03.06. 23:13:11

@Steve31: eszköztár visszaállítása vagy ,

CTRL+ f12 haladó eszköztárak alapértelmezések vagy valami ilyemi

Lali_ 2010.03.06. 23:14:50

@Steve31: magyaropera.blog.hu/2008/01/18/menu_elrejtese
Vagy jobb gomb / eszköztár visszaállítása
Vagy Ctrl+F12/ Haladó / Eszköztárak / Opera Standard / OK

Nem tudom, én még ezt a mini menüt sem nagyon használom...

Steve31 (törölt) 2010.03.06. 23:15:39

Megtaláltam a nagy piros O ikont.
Még így is az alapból kikapcsolt menü egy óriási öngól az Operának!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.07. 00:01:42

@Steve31: Az IE8-nak és a Chrome-nak is az volt? Igen. Olyannyira, hogy a Firefox is ugyanilyen lesz a 4.0-s verzióban. A menüsor felesleges. Logikusan belátja mindenki, ahogy az MSO2007 szalagos eszköztárának szükségességét is, csak a megszokás beszél mindenkiből...

@Lali_: Én is eltüntettem. Alt-ra így is előjön a menü külön gomb nélkül, még a tabnyitó + gombot, a bezárógombot is leszedtem. Mind felesleges. A bezárt lapok listáját pedig leraktam az állapotsávra ne a fülsávon foglalja az értékes helyet az se.

Steve31 (törölt) 2010.03.07. 11:40:50

Persze, a megszokás nagy dolog. Az, hogy az ALT-ra visszajön, megjelenik a menü-szerű dolog nekem újdonság.Most próbáltam, műkszik.Az a baj, hogy onnan nyílik a beállítás meg a többi.Tudom ctrl+F12 stb. van, de ezeket nem ismeri mindenki. Szerintem alapból ott kellene lennie a menüsornak és aki akarja, ért hozzá az majd eltünteti aki meg nem az tudja használni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.07. 12:35:56

@Steve31: De épp ez a probléma, hogy ha alapból be van kapcsolva a menü akkor meg lehet, hogy sokan sosem ismerik meg, hogy ki lehet kapcsolni.

Az emberek többségének általában akkor van igényük valamire, ha egyáltalán van halvány lila gőzük arról, hogy az megvalósítható lenne valahogy.

Tehát maximum akkor indul el bennük valami, ha meglátnak egy screenshotot, ahol ki van kapcsolva.

Wolfram 2010.03.07. 21:17:54

Azt nem tudja valaki, hogy azt ki lehet-e kapcsolni, hogy egy tabulátor bezárásakor ne szépen, látványosan, de lassan úsztassa a tőle jobbra lévőket eggyel balra, hanem úgy, mint a 10.10, hogy abban a pillanatban?<<

(ha sok, mondjuk 30+ oldalt kell bezárni, ez nagyon belassítja, mert vagy 2-3 klikk jut egy oldal, vagy mindig szépen kivárom, míg beúszik a következő lap)

---------
szerintem teljesen felesleges eltüntetni a menüsort, bármi beállításhoz gyorsabban hozzá lehet férni. én inkább olyan skint kerestem, amiben fele olyan magasak a tabulátorok (ugyanolyan jól olvasható), a szélességüket is visszavettem (Most pont annyi látszik ebből az oldalból, hogy "ikon ("O")+ Milyen leg..." , ami nekem bőven elég). ezzel nagyságrendekkel több helyet lehet spórolni. a menüsáv jobb oldala viszont üres, ezt kár, hogy nem lehet kihasználni saját gomboknak. és akkor az állapotsáv is lehetne fele olyan magas.

AtheIstván 2010.03.07. 21:30:05

@Wolfram: Megjelenítésen belül témák fül, ott pedig különleges effektusokról pipa le

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.07. 21:43:52

@Wolfram: Akkor biztos lassabb, ha egyenként zársz be 30 tabot. De ha bezárod mindet vagy az aktív kivételével mindet (kivéve amik le vannak zárva a Pin tab kapcsolóval) akkor egy pillanat alatt bezár minden tabot, nem egyenként kell zárogatni.

A menüsáv jobb oldalát a [Browser Menu Bar] alá szerkesztett dolgokkal lehet bővíteni. Ő legalábbis így csinált magának saját menüt: files.myopera.com/Frenzie/files/greenshot_2010-03-03_12-00-41%20non-modal%20dialog%20issue.png

Amúgy örülj neki, hogy te legalább találsz normális témát. Én nem, mivel ha oldalra rendezem a tabokat akkor már nem vékony a fülsáv egyikben sem. Komolyan mondom mintha nem is használná senki oldalra rendezve a tabokat. :(

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.07. 22:30:14

@Karmadealer: Crtl+F12->Haladó->Billentyűparancsok
Az action-nál New private page vagy New private window
Gondolom azért nincs billentyűparancsa, mert azokkal a 9.5-ös verzió óta hadilábon áll az Opera, aztán gondolták, hogy aki meg a 9.2x-et használja az úgyis csinál majd magának, mint én is.

Más: Van ez a skin: my.opera.com/community/customize/skins/info/?id=8896

Különösebben nem jön be, viszont a tabokon a betöltöttségjelző fénycsóva fantasztikus. Mivel oldalnézetben ezek nincsenek meg, belenéztem a skin.ini-be de nem találtam erre utaló jele

Wolfram 2010.03.08. 00:30:18

@Joohnny86: kösz, ez volt!

@penge™: mondjuk abban igazad van, hogy a weblapokon oldalt van leginkább holttér. főleg egy wide monitoron. én már megszoktam, hogy fent van. ezzel a skinnel viszonylag helytakarékos, ráadásul az aktív ablak zölddel elég jól látható:
rapidshare.com/files/360392961/moi-2_1.zip.html

Wolfram 2010.03.08. 00:34:31

eszközök/megjelenés/eszköztárak/fülsáv/
elhelyezés: fent
stílus: szövegcímkék, gombképek oldalt
tördelés: hosszú sorok tördelése

Wolfram 2010.03.08. 01:27:41

Beállíttok valamit, az elállít három mások dolgot :(((

az F3 a keresés funkció helyett egy hibakonzolt hoz fel. hogy lehet visszaállítani???

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.08. 02:08:59

@Wolfram: Én is sokáig kínlódtam vele az elején. Az elején az 1280-as CRT-men nem foglalkoztam vele, jó volt fent aztán a 1680-nál már egy hét után nagyon zavart a sok fehérség. Vistán be tudtam rakni a sidebart oldalra aztán elvoltam úgy, használtam egy darabig a Windows panelt is 9.5-től, miután már egyszeri kattintásra is aktiválta a kattintott fület, ami jobban is tetszett, mint a normál fülsáv, csak úgy meg hiányzott a többi panel, mikor meg átváltottam nem láttam a füleket. Aztán maradt a fülsáv felül aztán jött a Win 7 a "csodálatos" eltüntetett fix sidebarral, így került oldalra végleg. 3 napig katasztrófa volt, utána kezdtem megszokni aztán 2 hét után már a felülre rendezett fülek voltak furcsák.

A 10.5 pedig új korszakot nyitott, mert az átlátszó fülsáv miatt félig visszakaptam a sidebart is. :D
Viszont a compact crystal meg nem kompatibilis, most meg nem találok használható skint.

Wolfram 2010.03.08. 11:17:31

hát, nincs tökéletes böngésző, csak jó kompromisszum...

időközben kiugrott egy újabb fícsör, amilyen inkább ne legyen a 10.50. egyes honlapok (tabulátorok) a háttérből aktivizálják magukat. írok egy levelet, vagy csak nézelődök, egyszer csak azt veszem észre, hogy már rég váltott a böngésző. pl. az inforadio.hu többször is megcsinálta (gondolom frissült, és azért)

a. le lehet ezt tiltani valahol?
b. lehet, hogy mégis én nyomtam meg egy szerencsétlen billentyűkombinációt? és ha igen, azt le lehet tiltani?

az F3 időközben helyreállt, a gyorsbillentyűk voltak elállítva...

Wolfram 2010.03.08. 11:58:04

Ilyen pl. a Google képkeresés találati oldala is. hiába nyomok "megnyitás új fülön a háttérben"-t, az oldal aktívan az előtérben nyílik meg...????

(szerintem összefügg az előzővel...)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.08. 14:51:11

@Wolfram: Ctrl+F12->Haladó->Tartalom->JavaScript beállítások->Allow raising of window nincs bekapcsolva?

Wolfram 2010.03.08. 16:40:05

de... köszi!
:( "ablaknövelés engedélyezése".

"Ablaknövelés engedélyezése: Ha már régóta internetezel, akkor biztos találkozhattál olyan weboldallal, ami a betöltődése után, vagy csak úgy, magától az előtérbe kerül. Magyarul egy olyan fül lesz aktív, amire te nem is kattintottál rá. Egy cikk olvasása közben ez eléggé idegesítő tud lenni. Majd ha megakarom nézni, akkor rá kattintok, de addig maradjon ott ahol
van. Nem javaslom az engedélyezését."

komolyan mondom... ilyet ki talál ki?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.08. 17:00:00

@Wolfram: Elvileg webes alkalmazásokban vagy új üzenet értesítőben jól jön, aztán a hirdetők egyből rákaptak erre a megoldásra azóta le van tiltva alapból.

Wolfram 2010.03.08. 19:44:37

@penge™: akkor jön a következő, 10 pontos kérdés, de azt hiszem ez költői: le lehet azt tiltani, hogy a beágyazott videók, zenék ne induljanak el maguktól (úgy tudom, ez honlap oldali kérdés, de a böngésző nem tudja megakadályozni?)

nem végleg letiltani szeretném (lásd kikapcsolni, letiltani a beépülőket), hanem csak az automatikus indulást blokkolni. erre van megoldás?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.08. 19:59:48

@Wolfram: Igen. Van beépített megoldás is rá, csak sajnos (még) nem oldalspecifikus: opera:/button/%22Set%20preference%22=%22Set%20preference,%20%22User%20Prefs|Enable%20On%20Demand%20Plugin=1%22,%20,%20%22Flashblock%22,%20%22Checkbox%20skin%22%20|%20Set%20preference,%20%22User%20Prefs|Enable%20On%20Demand%20Plugin=0%22,%20,%20,%20%22Checkbox%20skin.selected%22%22

Nyisd meg a címet a böngészőben, majd az Invalid Address oldalon kattints újra a linkre és húzd a gombot oda, ahova akarod.

Wolfram 2010.03.08. 21:15:27

@penge™:
ez egy "external action" nevű gomb, de semmi látható eksönt nem csinál, ha rákattintok. kipróbáltam egy youtube videóval, az oldalt frissítve újra elindul a vidijó:(
kell valami más beállítás, amivel együtt működik?
ahogy látom, valami köze a skinhez is van. attól is függ?
(valami olyan kéne, ami ha talál egy oldalon egy pause/play gombot, azt pause állásba teszi... :)
-----------------------------------
"Set preference"="Set preference,
"User Prefs|Enable On Demand Plugin=1", , "Flashblock",
"Checkbox skin" | Set preference,
"User Prefs|Enable On Demand Plugin=0", , , "Checkbox skin.selected""
------------------------------------

és még valami. ahogy észrevettem, mintha a flash blocker (meg grafik blocker) gomb semmit nem csinálna a korábbi verzióban látványosan tüntette el a flash reklámokat, videókat, de itt semmi...(???) valami felülírja?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.08. 22:02:07

@Wolfram: opera:config#UserPrefs|EnableOnDemandPlugin

Nem tudom miért nem működik nálad a gomb.

Wolfram 2010.03.09. 11:39:15

@penge™: így műkszik, köszi!

viszont mostanra teljesen szétesett az opera-m. nem működnek a flash blocker gombok, a saját nézet, a klikkel navigálás előre-hátra, egy csomó minden leállt. talán túl sokat kísérleteztem rajta. elkezdtem összeszedni, hogy mi minden volt hasznos (beállítások, ujs stb.) és nyitok egyet tiszta lappal.

ezt láttad?
www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100308-nagy-bongeszovalaszto-internet-explorert-firefox-chrome-safari-es-tarsaik.html

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.09. 13:15:06

@Wolfram: Lehet, plusz kicsit bugos is most. Egy eszköztárat már én is megöltem a végleges 10.5-ben, amit árnyékmásolatokból raktam vissza, azóta a rejtett eszköztárakat nem birizgálom. Eltüntetem az Operás gombot meg a fülsávról a füleken kívül mindent, a panelekről a legördülőmenüt és ennyi.

Plusz továbbra is megmaradt az a bug, hogy ha bekapcsolom a rejtett eszköztárak megjelenítését szerkesztéskor akkor visszarakja mind a fülsávon lévő összes gombot, plusz berak egy üres kezdősávot, pedig a checkboxban a kezdősáv nincs bekapcsolva.

Az origós cikk is tipikus origós cikk. Teszteltek 12 böngészőt egy 2 oldalas cikkben. A PH-n ezzel szemben ilyenkor van egy 12 oldalas kiveséző cikk. A Firefoxtól szokás szerint majd elcsöppentek, minden kisebb böngészőnél megemlítették, hogy jobb választás inkább a róka, Operában meg egyedül a Turbo módot emelték ki, meg, hogy a sebessége "éppen hogy kielégítő"...

Bezzeg még a Maxthonnál is megemlítették a beépített reklámblokkolót, mozdulatparancsokat meg ilyesmiket.

Wolfram 2010.03.09. 14:51:24

egyre rájöttem: a flash block és grafik block gombokat átveszik az új css-ek (Adblock++, watermark, google maps). ha bármi más benn van a \profile\styles\user\ mappában, akkor azokat fogja kapcsolni.

meneruwa 2010.03.09. 18:59:15

najó kezd idegesíteni, miért van az hogy youtube-nál a video helyén egy fekete kép van az alábbi szöveggel: Old Flash? Go upgrade!
a flashem frissitve van de így se jelenik meg semmi máshol viszont jól működnek a youtube-s videok csak ha a főablakban nézném akkor jelenik ez meg

Wolfram 2010.03.10. 06:37:13

Az egérgombbal való előre-vissza navigálást hol lehet beállítani illetve letiltani? Két usb verziót nézek egyszerre, az elsőben annyi mindent kipróbáltam, hogy teljesen szétesett, így egy újjal összehasonlítva próbálom kibogozni. Egyre nem tudok rájönni: amikor a bal gombot lenyomva tartom, a jobb gombbal kattintgatva "előre" viszi a weblapokat, a jobb gomb lenyomva + ballal kattintgatva "vissza".

Valahol letiltódott, és nem tudom visszaállítani, és nyomát se találom semmilyen leírásban... (???)

Dzsini 2010.03.10. 07:54:59

@Wolfram:
opera:config#UserPrefs|EnableMouseFlips

Wolfram 2010.03.10. 08:03:51

@Dzsini: kösz! még a nevét sem tudtam, azt sem tudtam, mire keressek...

Wolfram 2010.03.10. 08:55:18

@Dzsini: ha a címsorba beírod a keresést, akkor vagy a weben keres (google), vagy legördülő listában a könyvjelzők közt. ennek viszont nincs semmi háttere, így a szöveg a gyorshívó fölött jelenik meg, ahol így teljesen olvashatatlan... azt nem tudod véletlenül, hogy lehet átállítani, hogy valami hátteret adjon neki?

ezek az új látványelemek, mint az áttetsző szövegfelületek, vagy egy oldal bezárásakor a mögötte lévő tabulátorok lassú beúsztatása nekem nem igazán tűnnak praktikusnak.

Dzsini 2010.03.10. 09:49:59

@Wolfram: ha az átlátszó, akkor ott skin gond van szerintem - nézd meg, hogy standard, vagy 10.5 kompatibilis skint használsz-e :)

a látványelemek nagy részét kikapcsolhatod a Megjelenés - Témák-nál a különleges effektusok kikapcsolásával.

Wolfram 2010.03.10. 10:05:22

@Dzsini: szerintem nem kompatibilis, mert még az előzőhöz töltöttem le és alakítottam át. működik ezzel is, de pl. a már a nevét sem jól jeleníti meg...

a kül. effekteket kikapcsoltam, ez korábban is javasolta valaki, akkor úgy tűnt, hogy ez a tab. úsztatás megszűnt, de nem. maradt.

Wolfram 2010.03.10. 23:13:30

Ez a 9.5 small skin volt. rákerestem, de még csak hasonló sincs.
egyelőre ennyi bug van benne:
•a címsor legördülő mezőjének nincs háttere
•a turbó gombját nem tesz ki, csak egy kis nyilat a legördőlő menünek
•az unite gombját (ikonját) sem ismeri, de annak meg kiírja a nevét
•az új css-ek átveszi a flash és grafik block gombokat (ez nem biztos, hogy skin)

az első a legkellemetlenebb, de legfeljebb benne hagyom a google mezőt és ott keresek, akkor ne tűnik föl, a kedvenceket meg úgyis menüsorból nyitom.

AtheIstván 2010.03.11. 18:22:32

@resius: Mennyit kell még várni?

Wolfram 2010.03.11. 21:07:07

@Wolfram: nem tud valaki belenyúlni ilyen szinten egy skinbe? és mitől lesz 10.50. kompatibilis?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.11. 23:08:50

@Wolfram: Elvileg ha az [Options] sor alá berakod a Transparency = 1 részt akkor a felülre rendezett taboknál eltűnik a címsor és felülre kerülnek plusz átlátszó lesz a fülsáv mögötti rész és az állapotsáv. Ennyire jöttem rá, viszont hogy a betűk látszódjanak azt nem tudom...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.12. 01:07:21

@ap: Ezzel a kérdéssel úgy vagyok, mint moonman. Anno volt időszak, mikor havonta kétszer húztam újra az XP-t, aztán egy Vistával (pontosabban kettővel, mert pár hónap után átálltam 64 bitre) kihúztam 2007 áprilistól egészen 2009 július 25.-ig, amikor lecseréltem Win7-re.
Azóta semmi bajom nincs vele.

Mikor ész nélkül telepítettem és ilyen cuccokat használtam annyi volt neki plusz olyan hibák jöttek elő, amiket senki nem tudott reprodukálni és sokszor még a Google sem adott rá megfelelő választ. Mikor gépeket hozok helyre 10-ből 8 esetben ilyen szoftverekkel "takarítottak" vagy legalábbis megtalálom valamely takarító szoftver ikonját valahol.

Mióta odafigyeléssel telepítek és uninstallálok és szükség esetén manuálisan takarítom a registry-t azóta minden rendben.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.03.12. 10:47:15

@penge™: ez nem takarítóeszköz, csak a programok hanyag uninstall varázslója után fennmaradt szemetet keresi meg, amit utána kézzel törölhetsz :) Ergo ha ezzel szeded le a programot nem a win-es beépítettel, akkor utána még átkutatja Neked a registry-t és a lemezt a fennhagyott cuccok után... és dönthetsz, h mit szedsz le. Jóformán ugyanazt teszi amit Te írtál, csak itt megkeresi helyetted. Néha érdekes dolgokat talál :))

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.03.12. 11:06:29

kinn van a következő... ugye most már az fog jönni usb-ben?

Wolfram 2010.03.12. 12:25:40

@penge™:

a betűk látszódnak, csak nincs mögöttük háttér. így néz ki:
kepfeltoltes.hu/view/100312/opera_small_9.5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

a revo -t én is csak ritkán használom. ha új progit akarok kipróbálni, akkor azt virtuális gépen telepítem. a programok 95%-a fut telepítés nélkül is, tehát egy megosztott mappán keresztül átmásolom és használom. amúgy a programjaim nagy része ilyen, ami nem abból portable-t használok, ha nincs csinálok (thininstall). a revo-t azért használtam, mert volt egy telepített opera is a gépen. kipróbáltam, hátha jobb úgy, de inkább leszedtem.

Wolfram 2010.03.14. 17:04:33

lenne még egy észrevételem/kérdésem,
méghozzá a honlapok automatikus frissítése: az index.hu-nál pl. sehol nem tudom kikapcsolni, hogy időnként ne frissítse magát (pedig minden lehetséges helyet kikapcsoltam, de biztos van egy még rejtettebb kapcsoló), míg ugyanakkor ez a fórum akkor sem frissül, ha a gépet bekapcsolva újraindítom az operát, akkor is a régi állapotot tölti be. csak kézzel a frissítés gombra nyomva tölti be az újabb hozzászólásokat (illetve töltötte be korábban,mostanában egyre kevésbé:)))

Wolfram 2010.03.18. 16:37:09

Hát, asszem ennyi volt a 10.50 Opera... Rettentően instabil, bugos, naponta min. 2x összeomlik úgy, hogy mindent elfelejt (az előző állapotot rekonstruálja) és erről hibajelentést is küld. A 10.10 ezerszer stabilabb volt, azt a pár századmásodpercet behozom máshol. Ha a spec. fícsörök kellenek, akkor elindítom a 10.50-t, de napi használatra egyelőre még nem alkalmas. :(((

awking 2010.03.18. 17:01:17

@Wolfram: Akkor szerencsés vagyok, nálam még egyszer sem omlott össze az elmúlt 2 hétben.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.18. 17:07:59

@Wolfram: Azért ha már eddig kitartottál én megvárnám a helyedben a 10.51-et.

@awking: Ha csak ennyi kell: Ctrl+F, gépelj be valamit, nyomj egy Home-ot, tartsd nyomva 2-3 másodpercig a Space-t. :D

Egyébként megteszi az is, ha szerkeszted a billentyűparancsokat/mozdulatparancsokat, majd leokézod. Nem fog azonnal összeomlani, lehet, hogy első, lehet, hogy 10. alkalommal, de előbb-utóbb össze fog.

Amúgy ilyen téren már tényleg elég stabil, viszont az a rohadt cookie bug, kb a Chrome színvonalára vetette vissza. :(((
süti beállítások módosítása