Magyar Opera

Rekorddal ünnepel a 4 éves Mini

Valamivel több, mint 4 évvel ezelőtt indult - ma már tudjuk - világhódító útjára az Opera Mini böngésző. Noha akkoriban már használhatták a skandinávok, csak 2006 februárjában vált elérhetővé a szélesebb tömegeknek. Ez a fajta késleltetés teljesen indokolt volt, ugyanis a Mini egy akkoriban meglehetősen újszerűnek ható módszerrel működött. Mivel az oldalak letöltésére és feldolgozására az Opera központi szervereit használta, ezért a rendszernek is nyilván komoly próbákat kellett kiállnia, mielőtt megrohanják a felhasználók a világ minden részéből.

Működési elvének köszönhetően a Mini hamar népszerűvé vált a felhasználók körében, hiszen a tömörített adatáramlásnak és a központi szervereknek hála a Java alapú program már akkoriban is nagyon sok olyan telefonon elfutott, amikkel amúgy rendkívül körülményes, vagy majdhogynem lehetetlen volt a böngészés.

Azóta már a 4. verzióját tapossa, és aki akarja, kipróbálhatja az 5-ös verzió bétáját is. Ez idő alatt rengeteget fejlődött nem csak a program, hanem a szerverek is. A felépítésből adódóan még mindig nem nyújtja a "teljes értékű" böngészők kényelmét, de gyors működése, kis gépigénye és alacsony forgalmi díja kiválóan alkalmassá teszi a napi böngészés lebonyolítására. persze, csak ha nincs a közelben gép...

Hogy ezt nem csak én látom így, arról az Opera által hónapról-hónapra közzétett statisztikák is tanúskodnak. Ezek értékét külön emeli, hogy a mérési elvből következően roppant megbízhatóak, hiszen gyakorlatilag egyetlen oldalt sem tudunk betölteni az Opera tudta nélkül.

Kezdjük mindjárt a felhasználói bázissal. 2009 decemberében több, mint 46 millió felhasználó választotta a Minit. Ez bő 11 százalékkal haladja meg az előző havi, és két és félszeresen az előző év hasonló időszakában mért értékeket. Látványnak sem utolsó növekedés, főleg a némileg gyengébb novemberi adatok fényében.

Ami az oldalletöltéseket illeti, ezen a téren is masszív növekedésnek lehetünk tanúi. Olyannyira, hogy decemberben bőven átlépte a bűvös 20 milliárd oldalas határt.

Mivel az oldalak átlagmérete - érdekes módon - szinte állandó volt az utóbbi években, a fentek egyben előrevetítik az adatmennyiség növekedését is. Nem szabad elfelejteni, hogy itt a tömörített mennyiségeről van szó, a valós forgalom ennek 8-10-szerese is lehet. Ennek fényében nagyon szép eredmény a decemberi 315 millió megabájt, ami nagyjából 300 terabájtnak felel meg. Mindezt egyetlen hónap alatt, egy mobil böngészővel!

Szokás szerint a nyers adatokon túl az Opera jelentése kitér a legnépszerűbb Mini használó országok felhasználói statisztikáira is. Megtudhatjuk például, hogy a Facebook átvette az első helyet a közösségi oldalak népszerűségi listáján. Igaz, 600%-os(!) növekedés mellett nem volt nehéz... A többi előkelő pozíción a vkontakte.ru, az odnoklassniki.ru, a my.opera.com és az orkut.com osztozik. hamarosan riválist kaphatnak a twitter.com "személyében", aminek minis forgalma közel harmincszorosára nőtt 2009 folyamán!

A Mini-felhasználók számát tekintve a 10 legnépesebb ország: Oroszország, Indonézia, India, Ukrajna, Kína, Dél Afrika, az Egyesült Államok, Vietnam, Nigéria és Nagy-Britannia. Összességében a lista nem meglepő, és általában az asztali Opera felhasználói is leginkább innen kerülnek ki. Például Ukrajnában a GemiusRanking mérései alapján pillanatnyilag az Opera a legnépszerűbb böngésző, átvéve a vezetést az Explorertől, és stabilan megelőzve a Firefoxot...

További érdekességekért keresd fel vagy töltsd le a decemberi jelentést!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr761729793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2010.02.04. 21:36:44

Asztali felhasználók grafikonja lesz? Tudom, hogy nem pontos, de összevethetnénk a változásokat a miniével :)

Nagykócsag 2010.02.05. 10:22:16

Mi az oka annak, hogy keleten annyire népszerű az opera?

Darkcomet 2010.02.05. 10:51:23

Az oroszok nagyon hamar csinaltak modositott verziokat, amivel mar a 2006-ban is lehetett letolteni. Aztan beleraktak a tobbablakos bongeszest, ftp kezelest, keresest az oldalon, mobilos tartalmak lejatszasat a telefonrol (mp3, 3gp, jpg, stb.) Szoval az oroszoknal es ukranoknal az 5-os beta megjeleneseig a modolt opera minik voltak a nepszeruek. Operaeknak csak annyi kikotese volt (mondjuk tiltani ugysem tudtak volna), hogy az aktualis opera mini mod, nem epulhet az aktualis hivatalos minire, csak az egyel elozo verziora. Amikor rendszerbe allitottak az uj szerverparkot, akkor a modolt mini kvazi megkapta a regieket, gyakorlatilag, ha a hivatalosok alol neha kipusztul a szerver, a modolt operak meg mindig mennek. Hat nagyjabol ezert nepszeru ennyire az opera mini az oroszoknal es az ukranoknal.

Darkcomet 2010.02.05. 10:57:12

Ja igen! Emlekszem, 2005-ben, amikor pannonek kivettek a Mobil Forumot a 400 wapbol, es kozbe el kezdtek reklamozni az opera minit, elfelejtettek bezarni az opera elereset, es honapokig lehetett 400 wappal meg minivel korlatlanul bongeszni. Nehany farok viszont elpofazta kulonbozo mobilos forumokon, es vege is lett a jovilagnak.
süti beállítások módosítása