Magyar Opera

Képek másolásvédelmének kicselezése CSS-vel

Ennek a userCSS-nek a használatával tudod majd menteni a képeket olyan oldalakon, ahol alapból le van tiltva. Például a Flickr spaceball-os megoldása.

  1. Mentsd le a .css fájlt az Operás profilod styles\user\ könyvtárába.

  2. Indítsd újra az Operát

  3. A stíluslapválasztó (Szerzői nézet) legördülő menüben válaszd ki a "Másolásvédelem feloldó" nevűt.

  4. Menj arra az oldalra, ahol korábban nem tudtad menteni a képeket.

Megjegyzés: A CSS hatásköre nyilván nem terjed ki az összes létező oldalra, amely ilyen védelmet használ, viszont ha találsz hasonló oldalt, bekommentelheted és talán a frissített verzióba belekerül.

CSS letöltése (használd a jobbklikk->mentés másként parancsot) forrás

Magyar Opera közösség

Nemrég új funkció jelent meg a blog.hu oldalakhoz, amellyel a bloghoz kapcsolódó közösségeket lehet létrehozni. Létre is hoztam a Magyar Opera közösséget, amelyhez az Inda azonosítótokkal tudtok csatlakozni. Egyelőre nincs vele különösebb tervünk, de ha sokan csatlakoztok, akkor megnézzük jobban is, hogy mire lehetne használni.

Röviden: ha szereted az Operát és tetszik a blog is, akkor csatlakozz! :)

Az én Operám - 12. (V743)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal V743 jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Ha jol emlekszem meg valamikor 2003 kornyeken ismerkedtem meg az Operaval, ami tan meg a 7.X es szeria volt. Akkoriban lett allando internetkapcsolatom otthon, netezesre csak Internet Explorer-t hasznaltam, nem igazan ismertem az akkoriban elerheto alternativakat.

Aztan egyik kivancsisagtol vezerelve letoltottem tobb kulonbozo bongeszot (Opera, Firefox, Netscape Navigator csak hogy a nagyobbak kozul emeljek ki parat) es nem volt kerdes melyik bongeszo volt a befuto. Onnantol fogva ez az elsodleges bongeszom, Explorer-t mar csak Microsoft sajat oldalainak ill egyeb kenyes oldalak (pl: Google Picasa) megnyitasara hasznalok. A legfontosabb erv az atallas mellett egyertelmuen a kis meret es gyorsasag volt.

Beta/teszt valtozatokat sosem hasznaltam – jelen pillanatban nincs virtualis gep, ahol ‘jatszadozhatnek’ a meg nem vegleges valtozatokkal, legyen szo egyeb programokrol is akar, meg idom sincs. Az informatikai hirportaloknak koszonhetoen nagyjabol mindig kepben voltam, ha kijott egy ujabb valtozat, es furgen frissitettem is. No meg jut eszembe a masik (eleg meggyozo) erv az Opera mellett a biztonsag volt.

Az elmult evekre visszatekintve nem allithatjuk, hogy hetente jelentettek meg a sracok ujabb es ujabb verziot biztonsagi es egyeb hibakat foltozgatva. 2 lehetoseg van: vagy irto lustak es nem igazan foglalkoztak a biztonsagi hibakkal vagy sikerult egy nem ementali sajtra emlekezteto, biztonsagos bongeszot osszehozni – ahol azert neha fel-fel bukkan egy-egy problema, amit javitanak is (en az utobbira tippelnek).

Operat idehaza hasznalok, munkahelyen sajnos nincs lehetosegunk mokuskalni a gepeken, hala az IT csapatnak, akik valami furcsa oknal fogva meg mindig foggal-korommel ragaszkodnak az Explorer 6-os verziojahoz. Vista Ultimate alatt hasznalom most a vegleges Opera 10-est, mindenfele problema nelkul, hozza a szokott/elvart minoseget.

Így néz ki

Szuper dolog, hogy az Operat ennyire testre lehet szabni. Fogalmam sincs, hogy ez csak az Operaban fellelheto funkcio-e vagy a konkurens bongeszok is kinalnak hasonlo funkciokat. Ha csak az Opera, akkor pedig: wohoo!

A 10es verzio alatt az elso dolgom volt a Fajl eszkoztar kikapcsolasa. Majd jott a tobbi finomhangolas, mint a keresok felvitele a Personal Bar-ba. Itt fontos megjegyezzem, hogy Opera alatt irto konnyu keresoket letrehozni, csak par klikk es keszen is van a keresomezo, amit aztan oda pakolhatsz ahova csak akarsz. Majd ket fontos weboldal lett Personal Bar-ra felveve, hogy konnyen, egy klikkel elerhessem a router beallitasait, es egy sebessegtesztet.

Tovább...

Opera Mini 5 és Mobile 10 beta 2

Talán a platformok egységesítésének biztató jele, hogy az Opera egy napon jelentette be két húzótermékének a második bétáját. Az egyik a legnépszerűbb mobilos böngésző titulust viselő, Java alapú Opera Mini 5, a másik pedig a mobilos zászlóshajó, az Opera Mobile 10. Utóbbi esetén most jobban igyekeztek, hiszen a Symbian s60 és a Windows Mobile kiadás egyszerre érkezett. A korábbi változatokhoz képest főleg apróbb javításokat eszközöltek, de emellett jutott idejük két régóta várt funkció, név szerint a letöltéskezelő illetve az Opera Link integrálására is.

Az Opera Mobile Windowsos verziója a Presto 2.4.13-at használja, csakúgy, mint az első béta. A Symbian verzió már Presto 2.4.15-nél jár, ami nyilván több hibajavítást jelent. A Mini nem rendelkezik saját renderelő motorral, a szervereken a 2.2-es verzió fut, tehát technikailag megegyezik az asztali Opera 10.10 képességeivel.

Megjelenésüket tekintve a böngészők akár ikrek is lehetnének, a vizuális különbség egymáshoz és a korábbi verziókhoz képest is minimális. Ezzel nincs semmi baj, hiszen az új megjelenés már bemutatásakor is pozitív fogadtatásban részesült. A korábbi bétához képest talán csak az új Google-kereső favikon és az új funkciók miatt bővült eszközök panel változott. Nem is olyan egyszerű felfedezni az újításokat, szerencsére az Opera Mobile blogja segítségünkre siet:

Opera Mobile 10 beta 2 újdonságai:

  • Opera Link támogatás
  • Letöltéskezelő
  • ujjal való kezelhetőség javítása
  • keresőmotorok kezelésének lehetősége
  • az előzményekben navigálva az Opera megjegyzi a lap pozícióját és a nagyítás mértékét
  • oszlophoz igazítás érintőképernyőn is
  • jobb memóriakezelés
  • a mobil nézet fagyása javítva
  • a kezdőoldal elérhető az érintőmenüből is
  • számos apróbb javítás
  • gyorsítótár ürítésének beállításai
  • a telepítés végén rákérdezés alapértelmezett böngészőként való beállításra (csak Windows Mobile)
  • induláskor előforduló fagyás javítva (csak Windows Mobile)
Tovább...

Adventi játék az Operánál

Elérkezett az év utolsó hónapja, ami a szeretetről és ajándékozásról szól. Ilyenkor, karácsony előtt 4 héttel sok országban készítenek adventi naptárat, és minden napra jut valami, egészen karácsonyig. E szokás alól az Opera sem kivétel. Idén is megrendezték adventi játékukat. A tavalyi mintájára, Karácsonyig feltesznek minden nap egy kérdést.

A kérdéseket, válaszokat, illetve a nyerteseket a Prizes blogon teszik közzé. A nyerésre mindenkinek esélye van, aki az aznapi kérdésre jól válaszol. Mindenki csak egyszer nyerhet, és a nyerési esélyeidet nem javítja, ha többször küldöd be a választ. A válaszadáshoz szükséged lesz egy MyOpera felhasználónévre. Ha még nincs ilyened, itt regisztrálhatsz. A nyertesek norvég cukorral megtöltött "Opera batyut" kapnak.

Tipp: Ha a Prizes blogot hozzáadod a kedvenceidhez, vagy feliratkozol rá, akkor könnyebben nyomon tudod követni a játékot, értesítést kapsz a kérdésekről.

A kérdéseket és válaszokat itt a blogon is nyomon követheted. Tovább...
süti beállítások módosítása