Magyar Opera

Oldalképek (b1679)

A Tab Preview nevű funkció - aminek pontos magyar megfelelője még nem ismeretes előttem - az Opera 10 első bétájának egyik meglepetése volt. Alapvetően arról van szó, hogy a fülsávot "lehúzva" a fülek alatt megjelenik az oldal előnézeti képe is, könnyebbé téve az azonosításukat. Bár tetszetős és ügyes ötletről van szó, sokan ellenérzésüknek is hangot adtak. A netbook-ok és a szélesvásznú monitorok korában ugyanis véteknek számít a vertikális ér ilyetén pazarlása. Gondoljunk csak bele, hogy a még hétköznapinak tekinthető monitorméretek óriásain, a 24"-os kijelzőkön is alig van több sor egy 17"-oshoz képest. Ellenben vízszintesen másfélszer több a hely, ami jobbára csak üresen tátong, hiszen a honlapok jó része fix szélességű, és eme mérete aligha lépi át az 1280 pixelt.

A mai előzetesben végre az is megoldható, hogy oldalt használjuk az előnézeti képeket, igaz, egyelőre csak egy oszlopban, ami alig fél tucat fül elhelyezését teszi lehetővé. Ha valakinél mégsem jelennek meg a képek, az váltson vissza gyári UI elrendezésre (Ctrl+F12, Haladó, Eszköztárak, Eszköztár-beállításnál válaszd az Opera Standard-ot), így elvileg már mennie kell. Ezután ismét testre lehet szabni a külsőt egyéni ízlésünknek megfelelően. Remek újítás az is, hogy a fülsávon előhívható környezeti menüben két kattintással megváltoztathatjuk a fülek elhelyezését.

Természetesen nem csak ennyi a változás, az új téma is lassan-lassan testet ölt. Hamar feltűnnek például a kis piros körök a fülek jobb felső sarkaiban, amik a már teljesen betöltődött, de még nem megtekintett oldalakat jelképezik. Aki nem szimpatizál az új, még tovább csiszolt megjelenéssel, bizonyára örömmel veszi, hogy javítottak a régebbi témákkal való kompatibilitáson is.

Tovább...

Gyorshívó design verseny a My Operán

Új játékot indítottak a My Operán, amelyre egy egyedi és különleges Gyorshívóval jelentkezhetsz mindenféle operás nyereményekért. A játékot a My Opera a lengyel gazeta.pl hatására írta ki, ahol ugyanilyen designokért egy Nintendo Wii-t is lehetett nyerni.

A játékra augusztus 7-ig lehet jelentkezni úgy, hogy a kapcsolódó fórumoldalra beküldesz egy képernyőképet a testreszabott Gyorshívódról, valamint a felhasznált háttérképről (amivel ők is ki tudják próbálni a módosított designt).

A nyerteseket az Opera alkalmazottak fogják kiválasztani, egészen pontosan 10-et, akik a következő operás reklámcuccokból nyerhetnek:

  • Opera pólók
  • Opera tollak és Post-it cédulák
  • Opera USB stickek
  • Opera matricák
  • Opera laptoptáskák

Egy hasznos eszköz lehet a játékhoz az Opera Image Dial Generator, amellyel egyedi képeket készíthetsz a Gyorshívó bejegyzéseihez.

Sok sikert! Ha jelentkeztek, ne felejtsétek el ide is belinkelni az eredményt.

Az Operának nem elég a Microsoft lépése

Sokan már eddig sem szimpatizáltak igazán az Opera javaslataival, még megrögzött Microsoft-ellenesek is sokszor úgy tartják, hogy a Microsoftnak igenis joga van olyan böngészőt tenni a saját operációs rendszerébe, amilyet csak akar. Ez természetesen így is van, viszont van egy nagyon vékony határvonal, amit a Microsoft annak idején túllépett, mégpedig hogy a Windows monopóliumát használta fel az Internet Explorer elterjesztésére és a konkurencia kiszorítására. Ez pedig — ha tetszik, ha nem — törvénytelen.

Ezen még akár vitatkozhatunk is, bár a Microsoft most minden kívánságát teljesítette az Operának (azaz választható lesz a böngésző a Windowsokban, ráadásul nem csak az újakban, hanem még a régi Windowsokban is). Az Opera viszont a jelek szerint vérszemet kapott, és már ez sem elég nekik.

Tovább...

Design mód a weblapokon

Alapesetben a weboldalakon nem tudunk billentyűzettel pl. szöveget kijelölni, csak egérrel, a kurzort csak űrlapokba lehet tenni. A weblapon navigálni csak a linkek között lehet a Shift + nyilak segítségével (amelyek a linkek térbeli elhelyezkedése alapján mozog), vagy a Ctrl + fel/le nyíl segítségével (ami egyszerűen sorba veszi a linkeket).

Az alábbi gombbal viszont átválthatjuk a megjelenítési módot ún. design módra, amiben az egész weblap hirtelen szerkeszthetővé válik, vagyis kapunk bele egy kurzort, és akár át is írhatjuk benne a szöveget. Nem utolsósorban ilyenkor a helyesírás-ellenőrző is működik az egész weblapon, valamint a copy/paste formázással együtt másol!

A gombot egyszerűen fogd meg és húzd rá az egyik eszköztárra, vagy kattints rá, és akkor beteheted a saját gombok közé.

Design mód

süti beállítások módosítása