Magyar Opera

Oldalképek (b1679)

A Tab Preview nevű funkció - aminek pontos magyar megfelelője még nem ismeretes előttem - az Opera 10 első bétájának egyik meglepetése volt. Alapvetően arról van szó, hogy a fülsávot "lehúzva" a fülek alatt megjelenik az oldal előnézeti képe is, könnyebbé téve az azonosításukat. Bár tetszetős és ügyes ötletről van szó, sokan ellenérzésüknek is hangot adtak. A netbook-ok és a szélesvásznú monitorok korában ugyanis véteknek számít a vertikális ér ilyetén pazarlása. Gondoljunk csak bele, hogy a még hétköznapinak tekinthető monitorméretek óriásain, a 24"-os kijelzőkön is alig van több sor egy 17"-oshoz képest. Ellenben vízszintesen másfélszer több a hely, ami jobbára csak üresen tátong, hiszen a honlapok jó része fix szélességű, és eme mérete aligha lépi át az 1280 pixelt.

A mai előzetesben végre az is megoldható, hogy oldalt használjuk az előnézeti képeket, igaz, egyelőre csak egy oszlopban, ami alig fél tucat fül elhelyezését teszi lehetővé. Ha valakinél mégsem jelennek meg a képek, az váltson vissza gyári UI elrendezésre (Ctrl+F12, Haladó, Eszköztárak, Eszköztár-beállításnál válaszd az Opera Standard-ot), így elvileg már mennie kell. Ezután ismét testre lehet szabni a külsőt egyéni ízlésünknek megfelelően. Remek újítás az is, hogy a fülsávon előhívható környezeti menüben két kattintással megváltoztathatjuk a fülek elhelyezését.

Természetesen nem csak ennyi a változás, az új téma is lassan-lassan testet ölt. Hamar feltűnnek például a kis piros körök a fülek jobb felső sarkaiban, amik a már teljesen betöltődött, de még nem megtekintett oldalakat jelképezik. Aki nem szimpatizál az új, még tovább csiszolt megjelenéssel, bizonyára örömmel veszi, hogy javítottak a régebbi témákkal való kompatibilitáson is.

Egy másik vissza-visszatérő pont a változási közleményekben az Opera Unite. A forradalminak kikiáltott szolgáltatás az utóbbi időkben kezd észhez térni a hosszas használhatatlanság után. Ez részben a szerver oldali fejlesztéseknek, részben a legutóbbi előzetesnek köszönhető. Javítások a mai előzetesben is akadnak szép számmal, olyannyira, hogy az új Unite infrastruktúra nem is működik majd a korábbi előzetesekkel, szóval tessék szépen frissíteni. Méghozzá manuálisan, mert ez az előzetes nem kerül be az automatikus frissítések közé.

Ezzel még mindig nincs vége, az 1679-es összeállítás megszüntet néhány fagyást, és számos javítást tartalmaz a levelezőhöz és a helyesírás-ellenőrzőhöz is. Lássuk az érdekesebb újításokat:

Javítások, változások:

  • a fülek képei immár oldalra is helyezhetők
  • a környezeti menüből egyszerűen megváltoztathatjuk a fülsáv elhelyezését
  • apróbb frissítések az alapértelmezett témán
  • megnövelt kompatibilitás a korábbi verziókhoz készült témákkal
  • PDF nyitással, gyorsítótárral és Bittorrenttel kapcsolatos fagyások javítva
  • újra jó az opera:cache aloldal
  • számos apróbb javítás a levelezőben
  • apró csiszolások a Unite-on
  • a Unite már hozzáadja magát a Windows tűzfal kivételeihez
  • a helyi hálózaton már akkor is felderíthetők a Unte szolgáltatások, ha a saját Unite-unk inaktív
  • Unite-al kapcsolatos fagyások javítva
  • a "unite://" protokolt lecserélték "http://admin."-ra
  • már újra elindul Win9x-eken is (csak Windows)
  • elmosódott betűk javítva (csak Mac)
  • UPnP javítások (Mac és Linux)
  • pluginWrapper fagyás javítva (csak Linux)
  • további javítások... teljes lista

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr231280031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilovebubbles 2009.07.31. 18:04:20

Nálam megy a Unite! Szóval úgy néz ki most valamit csináltak.

Dzsini 2009.07.31. 18:20:21

nekem már az előző builddel is ment, azóta 1x szakadt le (az egész nettel együtt :) )
végre kezdik helyrerázni, persze az SG-n ekkor kell elavult információkkal cikket megjelentetni :(
az új skin szépül, szépül, de még mindig inkább a #c00-t használom.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.31. 18:46:46

A Tab bar-nál miért nem működik a Reset to Defaults már jópár build óta? Ez így nagyon gáz. Valaki nem tud egy linket adni a "toggle view bar" gombhoz, mert sehol sem találom.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.31. 19:07:59

Az a kis piros izé nem tudom minek kellett. Abból lehetett látni, hogy a betöltött oldalon még nem voltam, hogy kék félkövér volt a title, nem pedig fehér normál betű.

A Visual Tabs-t meg majd ha végre találok egy "toggle view bar" gombot. :D
Nem gondoltam volna, hogy a 2 éve őrzött toolbar.ini újragenerálása nagyobb problémát okoz, mint az operaprefs.ini Legalább lenne egy jobbklikk->mentés, vagy ilyesmi, de a Shift-es könyvjelzőnek húzás a gomboknál nem működik, csak a bookmarkleteknél...

Hogy lehet a gombokat lementeni?

Dzsini 2009.07.31. 19:28:25

nekem működött jól úgy, hogy átkapcsoltam default skinre, oldalra raktam a tab bart, vissza default toolbar-ra - ekkor megjelentek a képek.
ezután visszakapcsolva a saját toolbarra megmaradtak.
a gombokat pedig el tudod tenni úgy, hogy a customize/buttons-nál lehúzod őket a saját gombok közé

littlemat 2009.07.31. 19:28:33

@penge™: az egyik fájlba írogatja a saját gombokat: nálam .../.opera/toolbar/standard_toolbar_1.ini [Customize Toolbar Custom.content] alatt.

Nagykócsag 2009.07.31. 19:38:48

erről a tab preview-ról nem dobnátok ide egy screenshotot azok kedvéért, akik nem telepítik mindig a legfrissebb buildeket?

köszi!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.31. 19:48:16

Na megvan. Kicsit szélesebb, mint a régi, de megteszi: my.opera.com/Tamil/blog/auto-hide-toolbars-in-opera

Így már a többi gombot is összevadásztam, aztán időközben rájöttem, hogyha eltünteted az "új tab" gombot és a bal sarokban lévő menü, illetve toggle panels gombokat (természetesen eszköztárastól mindkettőt), na akkor nem jön elő oldalt a visual tabs.

@Dzsini: Köszi, de egyrészt már nagyjából reprodukáltam a régi elrendezést, másrészt olyan régen nem frissítettem a toolbar.ini-t, hogy jobb ez így. Például nem tudom mióta, de most vettem észre, hogy az új toolbar.ini-ben már a panelek feliratai (Bookmarks, Unite...stb) félkövér arial betűtípussal vannak, az enyémben még a régi betűtípussal, szóval megérett a cserére. :D

A menu.ini-t pár hónapja cseréltem, amikor kerestem a régiben a Developer Tools-t, aztán nem találtam.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.31. 19:54:49

@Dzsini: Köszi, itt kerestem legelőször, minden van, csak "View bar" nincs.

@the Water Carrier: Köszi, isten vagy, ez megspórol legalább 20 pixelnyi helyet. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.07.31. 19:57:34

@Nagykócsag: Raktam be képet az új, oldalsó változatról. éles szeműek a legalsó kép jobb felső sarkában láthatják a kis piros pöttyöt is.

Dzsini 2009.07.31. 20:04:01

@penge™: opsz, igaz - annyira a tabokkal voltam elfoglalva, hogy tab bar-t kerestem :) view bar-t én sajátot gyártottam az egyik buttonmaker-el, de azóta látom van jobb megoldás.

Dzsini 2009.07.31. 20:10:40

home.wanadoo.nl/sipke.reina/opera/buttons.html

itt bármelyik gombot át lehet kicsit szabni (pl. kicserélni az ikonját, feliratot) - csak a forráskódját kell bedobni a legalsó textarea-ba, és felül már át is szerkeszthető.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.31. 20:43:17

@Dzsini: A gombokat ide sem lehet, csak a bookmarkleteket.

Dzsini 2009.07.31. 20:53:13

ha az action kódját (toolbar.ini-ből vagy bármelyik oldalról copyzva: 'View page bar, 6 & Delay, 10000 & View page bar, 0') beledobod (paste), akkor lehet.
most csináltam delay-es view bar-t rendes ikonnal, nem szöveggel. gombot rádobni nem lehet, az kétségtelen.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.07.31. 21:38:15

Érdemes lenne úgy szétvágni a képet, hogy az alsó része is látsszon, ugyanis oda került a + gomb és a kuka is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.31. 21:40:01

@cousin333: Te hogy tüntetted el a felső gombokat? Mert nálam miután eltüntetem, az Opera újraindítása után megszűnik működni oldalnézetben a Visual Tabs.

Más: Favicont nem lehetne valahogy berakni a címek mögé?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.07.31. 21:42:35

@penge™: Kikapcsoltam az alattuk levő eszköztárakat :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.07.31. 21:44:03

Bár most, hogy így mondod, nekem sem mennek újraindítás után... Mindegy, nem használom őket...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.07.31. 21:58:06

@cousin333: Én sem, azért akartam kikapcsolni, de ha már van oldalt Visual Tabs, akkor elfér. Egyenlőre írok nekik egy bugreportot, mert több probléma is van itt. Például a felső (menü+panel) eszköztárra nehéz rákattintani, mert a sárga keret mindig kiugrik és az egész tabot bekeretezi. A másik, hogy amikor bejelölöm a "Show hidden toolbars"-t, majd kiveszem belőle a checkboxot, ez a két aleszköztár, ami a fülsávon van újra megjelenik.

A harmadik, hogy ha a felső eszköztárat (is) eltűntetem (csak az alsónál nem jelentkezik), akkor nem rakja ki az előnézeti tabokat teljes hosszukban a fülsávon, hanem alul üresen marad vagy 40 pixelnyi rész.

meneruwa 2009.08.01. 07:22:46

hát ez szomorú pedig kiakartam próbálni de nem rakosgatom vissza az eszköztárat meg a menüsort az tuti :D

Dzsini 2009.08.01. 07:51:54

@meneruwa: nem kell, ha egyszer átváltasz és bekapcsol a visual tab, utána visszakapcsolhatsz és megmarad (nálam legalábbis megmaradt, újraindítás után is)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.01. 08:32:55

Most nézem, milyen jól passzolnak a Nemzeti Sport színei a mi színeinkhez :)

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.08.01. 09:35:16

Biztos béna vagyok és/vagy másnapos :), de valaki esetleg el tudná -e regélni, hogy a magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzőt hogyan is lehet beizzítani?

Az angol tökéletesen működik - legalábbis a 1679-ben, egy magyar is jól jönne.

Vmn 2009.08.01. 10:48:06

@Dagenham: Textarea jobb katt, dictionaries, Add/Remove, Magyar.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.01. 10:48:20

jobb katt az inputboxban
szótárak
add hozzá / aktivizáld a magyart

Mugen 2009.08.01. 11:16:21

Hi!

A szinkronizacio valtozott? Ujratelepitettem az opertat es nem tudok szinkronizalni.

Dzsini 2009.08.01. 11:50:12

@Mugen: nálam rendben működik a Link. Próbáltál újra bejelentkezni / a weboldalon is bejelentkezni? hátha az helyrerázza.

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.08.01. 14:26:16

Köszönöm a szótáras segítséget - mindenhol néztem, csak ott nem.

Mugen 2009.08.01. 20:24:21

@Dzsini: Idokozben megoldottam [feltettem a 9.64-est majd azt frissitettem]. Most a felhasznalonevemben levo "_" miatt hisztizik, erdekes, mert regen nem volt problema.

Dzsini 2009.08.01. 21:30:32

nekem a Unite ikonon jelenik meg néha (még nem jöttem rá milyen rendszer szerint) a piros pötty, és ugyanilyen rendszertelenül sikerül csak eltüntetni... néha a Unite oldal megnyitásával, néha sehogy :) más is tapasztalt ilyet? egyelőre nem tudtam kideríteni mi alapján pöttyöz (nem akkor, amikor valaki felkapcsolódik és pl. ír a hűtőre...)

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2009.08.01. 23:17:36

piros pötty itt is megvan, én se tudom mit jelent, majd kiderül egyszer.

viszont: frissítettem ma délután, azóta 5 percenként kapok egy crasht, ami nem épp operára jellemző feature. más is tapasztalta a problémát, vagy csak nálam unta meg a frissítgetést a rendszer?

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.08.02. 09:17:11

Én egy nemhivatalos portable változatot használok, azzal nincs ilyesmi gond - pedig a profil ugyanaz már jó ideje.

Turbo, Unite ilyesmi be van kapcsolva? :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.02. 10:45:49

@Bruzsy: Gondolkoztam, hogy a felkiáltójelet cserélték le mivelhogy úgyis gyakran megjelenik, így ne veszítsék el a valódi hibaüzenetek a figyelmeztető jellegüket, de nem, mivel a piros pöttytől függetlenül működik, tehát nem áll le a szolgáltatás.

ZeGa 2009.08.02. 12:12:19

A piros pötty, ha csak ráviszitek a kurzort akkor kiírja, hogy unite engedélyezése, ha rákattintasz akkor van egedélyezve.

ZeGa 2009.08.02. 12:15:30

Tehát ez olyan jelzés, hogy nincs engedélyezve szerintem, de, hogy mire jó azt nem tudom, mert ha be van kapcsolva akkor az nem azt jelenti, hogy engedélyezni szeretnéd?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.02. 12:26:56

@ZeGa: Vidd rá mellette a működő Opera Link ikonra, ott is ugyanazt fogja írni. Szóval nem. A felkiáltójelnél "Restart Unite" volt, miután rákattintottál.

ZeGa 2009.08.02. 12:48:06

Ha újraindítod az operát akkor rakja ki a piros pöttyöt és írja ki, hogy nincs engedélyezve.

Dzsini 2009.08.02. 13:24:35

nekem engedélyezve van, és hol megjelenik a pötty, hol eltűnik - próbálgattam másik gépről rákapcsolódni, hátha azt jelzi, de nem - egyelőre titokzatos :)

lalolib 2009.08.03. 11:21:27

Lehet, hogy hasznos ez a csicsa funkciók, de én inkább az alábbi gondjaimra szeretnék megoldást találni:
1. Miért nem mindig az alapértelmezett letöltési mappát ajánlja fel? Mert pl. ha egy levél mellékletét máshová mentem, a következő letöltésnél nem az alap mappát ajánlja fel hanem azt, amit utoljára használtam. Bosszantó!
2. Csak akkor mutatja, hogy új levelem jött, ha éppen az Operát használom. Ha akkor jön, mikor nincs elindítva az Opera, a következő indításnál nem jelzi (piros pötty, levélikon), hogy leveleim érkeztek!
3. Ha elolvasok egy levelet, miért nem jelzi olvasottként?
4. Miért bánik mostohán néhány Php Board 3.00 fórummal? Ma már elvárható bármelyik böngészőtől, hogy minden oldalt "normális" mutasson.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.03. 18:01:57

@lalolib:

1. Azért van a Mentés a letöltések mappába opció, hogy az alapértelmezett letöltés könyvtárba tegye...

2. Nekem ilyenkor felkúszik egy üzenet a jobb alsó sarokban. Ha elindítom az Operát, egyben meg is tudom nézni a leveleimet, a későbbieket meg úgyis jelzi.

3. Azért, mert így van beállítva. Ha kiválasztasz egy már olvasott levelet (valamiért az olvasatlanoknál nem megy, szerintem ez valami bug), akkor a fenti Nézet, Megjelölés olvasottként, X másodperc múlva. (Na jó, ez valamiért nem akar működni... de szokott :D)

4. "Ma már elvárható bármelyik böngészőtől, hogy minden oldalt "normális" mutasson."

Szerintem meg ez egyáltalán nem triviális...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.03. 18:22:15

@lalolib:
1: Azért van így, hogy ha sok fájlt mentesz egymás után, akkor ne kelljen kitallóznod minden egyes alkalommal a mentési mappát, ha nem egy helyre mentesz minden fájlt ömlesztve.

Egyébként miért nem jó a jobbklikk->Save to Download folder? Ez minden kérdés nélkül az alapértelmezett mentési mappádba menti.

4: Pontosan mi bajod van a phpbb fórummal? Nálam mindig normálisan ment.

Ómájgád 2009.08.03. 21:19:41

végre működik a wonder wheel a google keresőben :). Vagy lehet, hogy már korábban is működött?

meneruwa 2009.08.03. 21:48:51

hát nekem a magyarba nem megy, angolnál müxik. ám magyar találatoknál nem nagyon vagyok megelégedve az eredményeivel

lalolib 2009.08.04. 11:47:39

Érdekes az unite szolgáltatás, de jó lenne egy részletes, gyakorlati magyarázat hozzá, hogy a nem teljesen profik is el tudjanak igazodni rajta.
Megnyitottam már, van is egy oldalam, de azt hogyan lehet elérni? Lehet olyan, hogy az én gépemen lévő videót a másik fél meg tudja nézni? Hogyan tud letölteni az én gémemről? Nála is kell az Opera, vagy más böngészőből is elérhető? Tudom, hogy amatőr kérdések ezek, de szeretném használni, de tartok is tőle meg sok a megválaszolatlan kérdésem.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.04. 13:05:41

@lalolib: Teljesen igazad van, lesz is ilyen leírás hozzá, de csak akkor, ha már elég stabil lesz ahhoz, hogy használható legyen. Egyébként az első 50 hozzászólás az lesz a leíráshoz, hogy miért nem megy a Unite...

A kérdéseidre azért megpróbálok válaszolni: a Unite panelen tudsz hozzáadni új szolgáltatásokat, és ott is tudod elindítani őket. Amikor elindítod, akkor kell megadni, hogy milyen adatokat akarsz megosztani. Itt mindig egy mappát kell megadni.

Ha elindult a szolgáltatás, akkor kattints rá duplán, és bejön az admin oldala. Ezen találsz egy szövegmezőt, amiben van egy link, ezt kell megosztani a többiekkel. Ez a link ugyanaz, mint az admin oldal linkje, csak nem szerepel az elején az "admin" rész.

A többiek úgy tudnak tőled letölteni, hogy elküldöd nekik ezt a linket. Ezt a linket bármilyen böngészőben megnyithatják, és akkor jó esetben bejön náluk az adott tartalom: pl. a képek listája, vagy a videó, vagy a fájlok listája.

Letölteni úgy tudnak, hogy rákattintanak az adott fájlra, és akkor a böngészőjük felajánlja a letöltést. Vagy megnyitják a képet, és lementik, mint bármilyen más képet egy weboldalról.

Videót úgy tudsz megosztani legegyszerűbben, hogy felteszed a Stream Media szolgáltatást, ekkor YouTube-hoz hasonlóan jelennek meg a videók az adott mappából, ezekbe bele lehet tekerni, és nem kell letöltse hozzá a másik fél a teljes videót, bárhol bele tud nézni, vagy megnézi az egészet a gépedről. Innen lementeni nem tudja szeritnem (mivel egy Flash lejátszóba lesz ágyazva a videó), de egy másik szolgáltatáson keresztül már gond nélkül.

lalolib 2009.08.04. 15:14:59

@Karbonade!
Nagyon köszi, ezek tényleg hasznos információk és már sejtem is a lényegét. Tényleg nagyon ígéretesnek tűnik. Attól meg nem kell tartani, hogy eleinte lesznek gondok, mert ez természetes.
Ami a Stream szolgáltatást illeti, az meg maga a csoda számomra! Egy weboldalnak szoktam videókat készíteni. Eddig mindig feltöltöttem a rapidra, ők letöltötték, belenéztek és eldöntötték, hogy megfelel-e. Most csak megkapják a linket, megnézik a gépemen. Ez tényleg szuper!
Ha már ilyen kedves voltál és részletesen válaszoltál, akkor írnál néhány mondatot a Stream Media-ról? Azt csak le kell tölteni és telepíteni?

cor3 2009.08.04. 17:15:47

@Bruzsy:
nekem is ugyanez a gondol úgyhogy visszaraktam az előzőt :(

meneruwa 2009.08.05. 08:59:41

hát míg az otthoni internet feltöltése ilyen lassú (nekem pld. félmega) addig az Unite-nak nem sok értelme van itthon, legalábbis az otthoni kis felhasználóknak bosszúságot okoz mint örömet.

ZeGa 2009.08.05. 21:14:57

@meneruwa: Milyen bosszúságot okoz?

Dzsini 2009.08.05. 23:16:15

nem kötelező használni, és van jópár hely, ahol már pl. 20/10-es netet adnak, és most cserélik sok helyen a legkisebb csomagokat is 4/1 környékére...
nekem 768 a kimenő sávom, az már streamelni 2 fele zenét (2x192kbps) + lounge-ozni bőven elég volt, még böngészni is tudtam mellette - nem olyan kevés az, bosszúságot meg addig okozott, amíg percenként láttam rajta az elakadásjelzőt.

meneruwa 2009.08.06. 19:47:33

@ZeGa: mondjuk hiába tennék streambe filmet azzal elég lassan menne más oldalról való megtekintése, vagy például ha webodlalt szeretnék bemutatni, videoval, háttérzenével elég lassan menne, igaz még nem próbáltam, de sztem nem teljesen fullos igy.
@Dzsini: nem is használom emiatt, bár ha mindennek úgy indulunk neki hogy nem kötelező használni akkor nem kötelező netezni sem, ugye. szóval nem kötelező hangnemben irtam, mellesleg nem pesten lakom ahol extra szupergyors net előfizetések vannak. meg kellene érteni hogy magyarország nem mindenhol magyarország, külön van kelet és nyugat mint a rendszerváltás előtt :S nálunk az 512 a max. vagyis lehet több de plusz pénzért s megbocsáss ha a fizetésem nem az opera unite-ra költöm

meneruwa 2009.08.06. 19:48:15

kötelező helyett kötekedő, bocs

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.06. 20:07:14

@meneruwa: Most adott ki az Opera egy File Uploader-t, ami hasonló, mint a Document Courier. Ha nincs nagy feltöltési sebességed, akkor is tudod hasznosítani, mert akinek van, az el tudja neked küldeni azt a fájlt, ami az e-mailbe már nem fér bele, fájlmegosztó meg felesleges közbeiktatás lenne.

Egyébként meg nem értem miért kell a nagy oldalakhoz hasonlítani. A webszerver sem azért van, hogy otthon a kis neteddel (igen, erre a 30/20-as is kicsi) egy google.com látogatottságú oldalt üzemeltess 0-24-ig, hanem arra, amit lalolib is írt, hogy megmutasd a megrendelőnek, vagy a haveroknak, vagy egy szűk körnek, ilyesmi.

A Stream is erre való, nem arra, hogy YouTube-ot csinálj a gépedből.

Az elején tetszett az újdonság miatt, de sok értelmét én sem látom. Chatelni van n+1 különböző protokol, ahol be tudsz vonni embereket és nem a te sávszélességedet eszik, a fridge ötletes, de ezzel az erővel egy emailt is lőhetnek megjegyzésként, a file sharing, illetve photo sharing szintén csak akkor hasznos, ha
1: szigorúan bizalmas dolgot akarsz megosztani célzottan valakivel
2: csak egy, max két embernek akarod elküldeni, különben már többletforgalmad keletkezik ahhoz képest, mintha fájlmegosztóra töltenéd fel. Ráadásul ott 0-24-ig elérhető a tartalom.

A Media Player és a Stream olyan szinten jó, hogy egyrészt így backup-hatják a jogvédők, másrészt anélkül belehallgathatsz/belenézhetsz, hogy letöltenéd.

A File Uploadernek még van olyan előnye (szintén a File Sharing-hez hasonlóan, ha csak 1-2 embernek tölti fel az illető), hogy gyorsan megvan, közvetítő nélkül.

ZeGa 2009.08.06. 20:39:03

@meneruwa: Oké megértem a problémád, de akkor ne úgy írd, hogy a "felhasználóknak", mert szerintem nem mindenkinek okoz bosszúságot még az általad említett "kis felhasználók" többségének sem, mert vagy használják vagy nem.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.06. 22:17:50

@meneruwa: Ne haragudj, de egyáltalán nem értek egyet ezzel a hozzáállással. Ha az Opera 5 percenként lefagy, az bosszúság, nem is kicsi. Ha minden oldalt csak kétszeri betöltésre jelenít meg, az bosszúság.

De az, hogy van benne egy funkció, amit vagy használsz, vagy nem, az miért lenne bosszúság? Van benne IRC, szinte sosem használom, mégsem bosszúság.

Abban egyetértünk, hogy lassú nettel nem feltétlenül előnyös, bár amire szánták szerintem ott is megfelel, csak nem HD filmeket kell streamelni. Meg arra kell használni, amire való.

És szerintem is a magad nevében beszélj.

ui: itt nem a funkció megvédéséről van szó, én se nagyon használtam még semmire, és szerintem sem váltja majd meg a világot. De akkor is, ne írjunk már ilyeneket, hogy bosszúság egy beépített funkció, amit lehet nem használni, és mondjuk nagyjából rendben megy (mert nem az volt a gondod, hogy rosszul működik, hanem csak a létével volt gondod úgy általánosságban).

Dzsini 2009.08.07. 00:31:10

@meneruwa: pont hogy Budapest van rettenetesen elmaradva rendes tempójú nettel:
itcafe.hu/hir/leggyorsabb_internet_upc_t-home_digi_parisat.html
- érdemes a hozzátartozó fórumot is átolvasni, írnak pár érdekeset.

lassú netnek meg ott a Turbo, mindenki kap valamit :) (én használom mindkettőt, ilyen a szolgáltatóm - Budapesten. néha 2-3 ember streamel tőlem, néha be kell lőni a Turbot, hogy mondjuk a MagyarOpera blog bejöjjön értelmes idő alatt...)

ggabri 2009.08.07. 07:13:07

Másnak is eltűnnek néha a favikonok a személyes sávon? Ubuntu 9.04 alatt használom az Opera legújabb bétáját.

meneruwa 2009.08.07. 11:30:41

@Dzsini: hát a turbo nem sokat segít az unite-on
lefele jo a netem 8MB de én a feltöltés elmaradottságával nem vagyok kibékülve

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.07. 12:35:38

@meneruwa: szerintem nem arra értette, hogy a Turbo gyorsítaná a Unite-ot. Hanem hogy a gyors netesek kapták a Unite-ot, akiknek meg lassú (éppen ezért a Unite nem használható), azoknak ott a Turbo, mint egy másik fejlesztés.

Tudod, akinek egyik lába rövidebb, annak a másik hosszabb.

maximan 2009.12.27. 12:41:38

Bár régi post, de megkérdem: kitettem oldalra a füleket, de sok ablakot megnyitva nem sok értelme van az előnézeti képnek, többet árt mint használ (gyk. olvashatatlanabb, egyszerűbb ha kikapcsolom róla a bemutatóképeket), jó lenne ha ez is scrollozható lenne (bár hogy értelme lenne-e...), így belehetne állítani egy olyan nézetet ami még nem túl nagy, de azért látható hogy mi van az oldalon.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.27. 16:29:09

@zseko: Nem scrollozható. A VEGA hardveres gyorsításától remélünk ilyen funkciókat, de egyenlőre bővebb infó nincs ezügyben. Én is ezért nem használom már őket. Inkább átálltam több ablakos Tile elrendezésre (MDI ablakok), aztán alt-tabbal váltogatok, ha a másik ablakban lévő folyamatosan figyelt oldalakat akarom nézni (+ automatikus frissítési időközt is beállíthatok), viszont oldalt csak a fülsáv a másikon meg a panelek vannak.
süti beállítások módosítása