Magyar Opera

Mégis lesz Opera Mini az iPhone-on?

Nemrég még arról hallottunk, hogy bár elkészült az Opera Mini iPhone-ra alakított verziója, ezt mégsem lehet letölteni, mert az Apple nem igazán szereti a konkurenciát. A hivatalos magyarázat persze nem ez volt, hanem az, hogy a további böngésző alkalmazások fölöslegesek, mivel ott a Safari. Nem tudom, de mintha ismerős lenne ez a hozzáállás valahonnan.

Most viszont úgy néz ki, mégis változott valami az Apple környékén, mivel az elmúlt napokban több iPhone-ra készített böngészőt is elérhetővé tettek, amelyeket még tavaly októberben küldtek be az Apple Store-ba. Olyan böngészők jelentek így meg, mint az Edge Browser, az Incognito, a Webmate és a Shaking Web. Egyik jobb mint a másik: az első kivételével mindegyik fizetős, és olyan funkciókat mutatnak fel, mint az eszköztárak eltűntetése, böngészés nyomok nélkül, füles böngészés vagy a kézremegés kiszűrése.

Bár az Opera Mini még nem került fel, de mivel a legnépszerűbb mobilos böngészőről van szó, a fenti listát elnézve valószínűleg kénytelenek lesznek engedélyezni előbb vagy utóbb. Azt már tudjuk, hogy az Opera Mini működik az iPhone-on is, most már az Apple-nél a labda.

Opera 10 bemutató videó

Az Opera 10 alpha több újdonságot hozott, ezeket mutatja meg összesítve néhány régebbi funkcióval az alábbi videó:

Évkezdet, 2009 (b1229)

Múlt hét pénteken már megérett az idő egy friss előzetesre. Sajnos a build akkor elmaradt, de a készítők, némileg váratlanul, ma pótolták a mulasztást. Nem kell semmi eget rengető változásra számítani, amint azt az összeállítás számának kis emelkedése is mutatja.

A javítás már letölthető az automatikus frissítés funkcióval is. Sajnos nálam nem működött a dolog, közölte, hogy 9.5 előtti Opera van a mappámban. Ezt nem tudom, honnan szedte, mert a Windows nemrégiben végrehajtott újratelepítését követően csak és kizárólag a 10-es verziót tettem fel...

A kézi telepítéssel szerencsére semmi gond nem akadt, leszámítva, hogy megint elfelejtett magyarul (b1219 nyelvi fájlja)... Lássuk is, hogy ezen túlmenően mire is számíthatunk. Elsősorban a levelező használói találhatnak újításokat.

Ismert hibák:

  • az Opera lefagyhat egyes tanúsítványok megjelenítésekor

Javítások, változások:

  • a mailto linkek ezentúl a népszerűbb internetes e-mail szplgáltatókban is megnyithatók (pl. Gmail, Yahoo! Mail, Windows Live Hotmail)
  • linkek megnyitása javítva abban az esetben is, ha az előző lap még nem teljesen töltődött be
  • színsémák működése javítva
  • feltűnőbb ikon a lezárt fülek esetén
  • javított környezeti menük az "Levél írása" ablakban
  • a vázlatok már nem vesznek el, ha a böngésző bezárásakor meg voltak nyitva
  • linkek küldése javítva egyszerű szöveg használata esetén
  • javított kódolás-felismerés a levelezőben
  • megnövelt stabilitás
  • szövegek átlátszóságával kapcsolatos probléma javítva (csak Windows)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Lapnyitás könnyen és gyorsan

Te hogy szoktad megnyitni az új weblapokat a böngésződben? Azt tapasztaltam, hogy a legtöbben a legegyszerűbb és legkörülményesebb utat választják, azaz nyitnak egy új lapot (Ctrl+T, Új lap vagy + gomb, extrém esetben Fájl / Új fül), majd ebbe beírják a címet. A profibbak már eleve kihagyják, hogy www, és pár betű után a lenyílóból kiválasztják a címet.

Ez így kétségkívül egyszerű és praktikus, de nem igazán hatékony. Lássuk, hogy csinálják a profik!

Először is, minek új lapot nyitni? Bőven elég, ha csak a címet adod meg, aztán az majd nyit magának új lapot, ha kell. Egyszerűen nyomd meg az F2-őt, és a felugró ablakban már írhatod is a címet, mivel azonnal fókuszba kerül. Ez persze nem sokban különbözik attól, hogy Ctrl+T, majd címbeírás, de mégis van néhány előnye: egyrészt az előzőleg beírt cím eleve be van írva, tehát azt azonnal meg tudjuk nyitni, másrészt ha mégsem kellene az új lap, akkor egy Esc-re azonnal mindent visszavonunk, és nem marad bent egy üres lap.

Van ennél jobb módszer is, ehhez viszont az kell, hogy a fontosabb oldalakhoz készítsünk könyvjelzőket, és azokat lássuk el valamilyen értelmes azonosítóval.

Tovább...
süti beállítások módosítása