Magyar Opera

Rekordot döntött az Opera 10.10

Ismét rekordot döntött az Opera legújabb verziója a letöltések számában (az előző Opera verziókhoz viszonyítva, nem a többi böngésző között), ugyanis az első héten 12,5 millió letöltést regisztráltak rá, ami 25 %-kal több, mint a csak két hónapja megjelent Opera 10 letöltési száma. Az Opera 10.10-ben jelent meg először a végleges Opera Unite, ami a jelek szerint komoly érdeklődést keltett.

A jelentősen megemelkedett letöltésszám abból is fakadhat, hogy az Opera 10 tartalmaz egy automatikus frissítéskezelőt, így az új verziót már az első héten sok felhasználó megkaphatta. Az Opera saját mérései szerint egyébként csak az asztali verziónak jelenleg 45 millió aktív felhasználója van.

A közlemény kitér arra is, hogy melyek jelenleg a legnépszerűbb Opera funkciók: az Opera Unite, az Opera Turbo, a vizuális fülek, a Gyorshívó, az Opera Link és az egérmozdulatok.

Köszönjük, hogy te is támogattad az Operát! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr411580137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lalolib 2009.12.07. 13:31:42

Rekord ide vagy oka, bár nagyon kedvelem az Operát, de még mindig a "sírba visz" azzal a tulajdonságával, hogy számtalan esetben az utolsó elemet képtelen beolvasni. Nagyon bosszantó tud lenni.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.07. 13:43:20

Nem vagyok benne biztos, hogy az a lista valóban a legkedveltebb funkciókat mutatja be. Inkább tűnik valamiféle marketinghúzásnak.

Azt meg egyenesen kizártnak tartom, hogy a Unite megelőzze a Gyorshívót, vagy akár a Linket.

m_and_m 2009.12.07. 14:26:16

@lalolib: Ezen azt érted, hogy az oldal betöltődése mintha megállna és csak várunk és várunk?
Mert nálam ez a bosszantó. Pl.: a youtube rendre ilyen: a megnyíló oldal csak egy nagy fehérség, egy látszólag üres lap, miközben már hallom a lejátszásban lévő videó hangját

Bácsfi Diána a Centrálból 2009.12.07. 14:38:46

@lalolib: Tök igaz! Ill. még mindig sokkal több hibásan megjelenő oldalba futok bele mint a firefoxal. Persze tudom hogy nem az Opera hibája, de mégis bosszantó. De azért szeretem!

lalolib 2009.12.07. 14:48:35

@m_and_m: Nem vagyok egy nagy Opera mogul, de nálad egyéb hiba lehet, valószínűleg a flash beépülő ütközik valamivel.

Koenigsberger 2009.12.07. 15:58:14

A Flash-beépülő egy trágya. Újra kellett telepítenem a Flash 10-est az Opera 10-hez, mert minden beépített videónál jajgatott, hogy „nem a legaktuálisabb van meg”. Némely esetekben meg egyszerűen megszűnik működni, és semmi nem segít rajta.

Jellegzetes amúgy ez a szoftverbetegség. A verziószám emelkedésével notóriusan egyre használhatatlanabbá és kuszábbá válik mind. Nálam eddig csak az Opera meg a Recognita a kivétel. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.07. 16:38:25

@lalolib: Ezzel én is hasonlóan vagyok. Ráadásul csak egy JS kéne, ami megszakítja az adott (leginkább külső) forrásokból érkező letöltéseket és csak azokat (hogy ezt követően a böngésző a kívánt achor-ra ugorjon. Nem hiszem, hogy ez olyan nehéz lenne, aki ért a JavaScripthez.

@cousin333: Nagyon sokan letöltötték és kipróbálták kíváncsiságból. Meg azért tegyük hozzá, hogy mikor még a Speed Dial és a Link jött ki akkor még azért kicsit más volt az Opera megítélése. Az utóbbi évben kezdett el a nagyobb híroldalakon is terjedni, hogy már régen nem 1% a piaci részesedése.
+ Az autoupdate is sokat nyom a statisztikán, ha már úgyis frissül akkor kipróbálják azok is, akik alapesetben nem frissítenének.

A probléma inkább az, hogy jó ha ennek a 12 milliónak az 5%-a lesz a próba után Opera felhasználó. Mert letöltik, kipróbálják, tetszik nekik, aztán szembesülnek az itt is gyakran emlegetett hiányosságokkal és jobb esetben megtartják ha meg akarnak osztani valamit, rosszabb esetben uninstall.
Azért 3 dolgot meg kellett volna oldaniuk, ha már úgyis ennyit vártak a kiadással: egy App-on belüli több könyvtár megosztása, lejátszóban hangerő csúszka, UJS Manager integrálása.

Utóbbival talán csökkennének a My Operán hetente nyíló "I want extensions!!!" topicok is. :D Az a legviccesebb, hogy az ilyen topicok nyitói még az alap Operás funkciókat sem ismerik, sokszor olyanokkal példálóznak, mint az Adblock.

tdaniel 2009.12.07. 16:51:41

nálam szinte minden okés
persze vannak olyan oldalak amik nem éppen támogassák az Opera felületét, inkább IE vagy FF esek, de ettől még többre tartom az operát a többi böngészőtől !
ami biztos nem működik az a Opera Turbo
Szerbiából vagyok és itt a net gyorsasága, akár a régi *szép*időkbeli 56 Kbites modem
na jó már ISDN Wireless van, de ebből is a leggyengébb 128 Kbit
sok esetben kellene az Opera Turbo, de amikor csak bekapcsol - mert automatikusra állítottam még annó- akkor egyből kiírja hogy az Opera Turbó nem elérhető

nem tudom mi lehet a gond, de ha jól gondolom, akkor beállítások nélkül működnie kellene

persze ezt a funkciót a 120 Mbites interneten nem is próbálhatják ki, hogy működik-e vagy sem

jó volna ha írnának olyanok, akiknek hasonló lassú netjük van és esetleg nekik se működik az Opera Turbo

máskülönben nekem semmi bajom sincs az Operával
amelyik oldal nem működik Opera alatt, azt muszájból FFel helyettesítem, de 99 százalékban csak Opera-t használok !

Brodorics 2009.12.07. 18:03:04

Üdv! Régóta olvasó vagyok itt az oldalon, nagyon tetszik. Igazándiból nekem még nem volt rosszul betöltődő oldal,pedig még az angol nyelvű reklám csíkos verzióval kezdtem. Elégedett vagyok nagyon, bár nem vagyok egy guru:) az biztos

Teddy Beer 2009.12.07. 18:15:31

@tdaniel: 56 Kbit kevés a turbóhoz, 100 mega pedig túl sok. Persze valami értelme azért van a turbónak, még elérhetetlen állapotában is, letiltja a flasheket (természetesen ezt lehet külön gombbal is). Csak tipp, de lehet hogy a magas ping miatt nem elég a turbónak a netem otthon.

Remélem tudják ezt a növekedést tartani az elkövetkező verzióknál is és egyre több oldalon vennék komolyan az Operát. Nem szeretnék böngésző börzét tartani a gépemen. pár oldal miatt. Google Wave miatt meg pláne. Béta korszakában még az IE8 se jó neki, aztán a blogban nagy kegyesen bejelentik, hogy gőzerővel dolgoznak, hogy az IE felhasználók se maradjanak ki a buliból. Na ez szép, a legelterjedtebb böngészővel is meg merik ezt tenni, akkor mi lesz az Operával? Nos, ha nem tetszik a böngészőm, akkor nem tetszik a Wave sem és minimum a béta tesztelésnek részemről befellegzett.

Én ezzel a rémlassú nettel kipróbáltam a Unite-ot. Feljelentkezett, mindent el tudtam érni, épp csak saját magamat nem. Ki akartam próbálni az üzenőfalat, de nem volt a net. Persze lehet hogy az volt a baj, hogy lassú kapcsolatot is megosztva használtam, de nem volt semmi adatforgalom, szóval fura.

Mi az a vizuális fül? Az előnézetes, vagy a letilthatatlan borzalom? Ha 200 pixellel szélesebb lenne a kijelző, akkor szívesen játszanék vele, de így használhatatlan, a régi pedig bosszantó, mivel én rendszeresen a fül fölé viszem a kurzort, még akkor is, ha olvasok.

Mellesleg, amíg ilyen lassú a netem, addig nem fogom használni a Unite-ot. Pokoli lassú a feltöltésem, torrentezésre is csak elégséges.

JonC 2009.12.07. 18:23:44

@tdaniel: nekem volt szerencsém tetűlassú mobilnettel kipróbálni, és csak be kellett kapcsolni, nem kellett semmit állítani. talán lesz itt egy Operaguru, aki tudja a megoldást...

tdaniel 2009.12.07. 18:38:50

@Teddy Beer:
nekem nincs magas pingem, ebből a szempontból jó hogy wirelessem van, de eléggé lassú, főleg ha csak az 1 Mbiteseket nézem

@JonC: én is remélem, hogy el tudja majd magyarázni valaki, hogy miért nem működik az Opera Turbó...

ubk 2009.12.07. 18:53:45

Nekem jól működik a Turbó, Vodás mobilnettel, feltéve, ha nincsen túlságosan leterhelve rendszer, mert előfordul az is, hogy a betárcsázós net is gyorsabb ennél... De ez inkább a modem hibája, ha meg jól működik, akkor nagyon jó a turbó!
Olyan problémám nem szokott lenni, hogy vmi képet elfelejt betölteni, de olyat szokott produkálni, hogy a betöltött elemeknél az utolsó előttinél piszmog, s ezt átom fél órán át, de az oldal késznek tűnik (pl elemek 97/98 )
Amúgy OS X alatt használom :-)

epsilonx 2009.12.07. 19:17:30

Lehet, hogy kipróbálom. Bár most bechromeultam, és meg is vagyok elégedve vele, csak a görgetése borzalmas. Szakadozik az egész.

Opera hogy áll ezzel?

billywood 2009.12.07. 19:19:12

Nekem az opera annyira nem jött be, de talán teszek egy próbát ismét...

Amúgy meg gyertek játszani, Magyarországnak szüksége van rád! Akár operával is játszhatsz :)

tinyurl.com/lue8mu

CoolBrady 2009.12.07. 19:33:15

Én mióta feltettem ezt a legújabb verziót, a google és a gmail alig akar bejönni, csak kb 2-3 perc alatt

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.12.07. 19:43:43

Erdekes, hogy a FF 3.5.x szeriaban valamit nagyon elszurtak a fejlesztok.
Ahogy felrakom a flash playert azonnal lelassul a FF.
Ugyan ez Operaval nem fordult elo.
Core2Duo T6600 es leterdel pillanatokra a FF.
Nagyon gondolkozok azon, hogy at(vissza)terek az Operahoz.

Kuruttya 2009.12.07. 19:48:46

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Web_browser_usage_share.svg/1000px-Web_browser_usage_share.svg.png

Rekord letöltés ide vagy oda, az opera 13 év alatt nem tudta magát 2%-os piaci részesedés fölé tornázni. Valamit nagyon rosszul csinálnak..

Lali_ 2009.12.07. 19:55:03

@Álmos: Ami ugyan nem látszik a grafikonból, ami nem is a legfrissebb és gondolom nem is Magyarországra vonatkozik, ami szintén nem derül ki :D Köszönjük Emese :D

Lali_ 2009.12.07. 20:00:08

@Nehaiu: Átlagos gépekre van egy finom görgetés nevű móka, alapból bekapcsolva (Eszközök / Beállítások / Haladó / Böngészés / Finom görgetés) azzal elég sima. Plusz van egy görgetésjelölő okosság is, mondjuk én az nem használom

Lali_ 2009.12.07. 20:01:25

@CoolBrady: A hiba az ön készülékében keresendő

Kuruttya 2009.12.07. 20:07:11

@Lali_:

"Ami ugyan nem látszik a grafikonból"

Micsoda nem látszik a grafikonból? Ha számszerűen nincs is rajta, szerintem elég jól látható, hogy igen picike szelet jut csak az operának. Vagy annak kéne látszania, hogy 13 éve ekkora a részesedés? :)

"ami nem is a legfrissebb"

Bocsánat, keményen egy hónapos... csakhogy a novemberi statisztikák sem javultak az opera javára, így tulajdonképpen érdektelen, hogy melyiket mutatom.

"és gondolom nem is Magyarországra vonatkozik, ami szintén nem derül ki"

Számomra egyértelmű, hogyha nem hangsúlyozom külön másképp, akkor globális statisztikára gondolok. De ez miért is baj? Nem kizárólag Magyarországnak fejlesztik az operát, így nem a helyi adatok a relevánsak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.12.07. 20:13:57

98 óta opera user vagyok . Nem tudtam átszokni másra.
Firefox nem jött be, chrome még kevésbé.

Teddy Beer 2009.12.07. 20:25:50

@Álmos: Nem probléma, csak több mint 1 éve át lépték a 2%-ot. Íme néhány informatívabb oldal (persze a google lehetne a döntő bíró ebben): gs.statcounter.com/#browser-ww-monthly-200811-200912-bar
marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=0
www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.07. 20:33:43

@Álmos: Az Opera egy kis európai cég lévén csak nehezen rúg labdába az USA-ban. Próbálnak nyomulni ott is, de nincs mögöttük egy olyan "nagy testvér", mint amilyen az IE, a Safari, a Chrome és a Firefox mögött is van. Úgyhogy Amerikában nem hogy a 2%-ot, hanem még az 1-et sem érik el. Viszont ott kurva sokan neteznek, így a globális statisztikában nagyon lehúzza ez az Operát.

Ha az európai adatokat nézed, ami sokkal relevánsabb ránk nézve, akkor az Opera 7-8% körül van, Oroszországban pedig, ami szintén nem kis falat, piacvezető, 40% fölötti részesedéssel.

És Európában igenis sokat javítottak a pozíciójukon. Érdeklődve várom, hogyan tudna szerinted egy kicsike norvég cég jelentős részesedést elérni Amerikában, ahol azt hiszik, hogy a böngésző a Windows.

Kuruttya 2009.12.07. 20:35:41

@Teddy Beer: a wikipedia négy nagy böngésző statisztikákat gyűjtő oldal adatainak átlagával számol, de tulajdonképpen mindegy is, nehogymár fél százalékon összevesszünk ;) Ez még simán a mérési hiba határain belül van.. akkor mondjuk azt, hogy a 3%-ot nem lépte túl.

A google gyakorlatilag félkész, sebességén kívül nulla tudással rendelkező böngészője egy év alatt rávert a 13 éve létező operára. A firefoxról meg már ne is beszéljünk. Akkor ugye kijelenthetjük, hogy valamit nem csinálnak jól az operánál?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.07. 20:37:49

@Álmos: Az tény, hogy a marketingje nem a legjobb, de a böngésző minőségére nézve ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket.

Kuruttya 2009.12.07. 20:43:43

@Karbonade: szerintem az internet egy globális dolog, így a globális statisztika a releváns. De ha már mindenképp ki akarunk emelni egy régiót, akkor a web fejlődésének szempontjából Észak Amerika a legjelentősebb...

És milyen "nagy testvér" áll a firefox mögött?

Teddy Beer 2009.12.07. 20:43:44

@Álmos: Ahogy azt Kabonade leírta, itt nem arról van szó, hogy a Chrome, vagy az FF jobb, vagy rosszabb. Hogy a Wave-et idézzem:"If you'd like to try out the exciting world of Wave we suggest that you use one of these browsers". Erre felsorolja azokat a böngészőket, amelyek a Google póráz végén vannak. Ilyen ellenszélben még 1% is remek eredmény, nem hogy 2, a három már szinte fenyegető, a 3+1 mamutra nézve.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.07. 20:51:32

@Álmos: Mihez képest releváns? Magyarországra nézve? Ránk nézve? Pista bácsira nézve? Jon Smithre nézve? Minden attól függ, honnan nézed. Ha például a freemail vagy a CIB Bank letiltja az Operát, mert 1% körüli a részesedése, akkor az baromira nem releváns.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.07. 20:54:00

@Álmos: A Firefox mögött egyelőre még mindig a Google áll. Évente 50-100 millió dollárt kap tőlük a nonprofit Mozilla Alapítvány.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.07. 21:10:51

@Teddy Beer: "Na ez szép, a legelterjedtebb böngészővel is meg merik ezt tenni, akkor mi lesz az Operával?"

Addig örülj, amíg nem kezdenek el Operához és Firefoxhoz is ChromeFrame-et fejleszteni. :DD

"Mi az a vizuális fül? Az előnézetes, vagy a letilthatatlan borzalom?"

Mindkettő letiltható Ctrl+F12->Haladó itt pipa ki a "Show thumbnails when hovering tabs" mellől.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.07. 21:26:43

@Karbonade: A CIB bankos példa jó, viszont ahhoz képest valóban releváns, hogy több európai, azon belül magyar látogat észak-amerikai oldalakat, mint észak-amerikai ember európai oldalakat, magyar oldalakat pedig még úgyse.

Pivoblog · http://pivo.blog.hu/ 2009.12.07. 21:28:23

nem hittem volna hogy az Opera ennyire "jön fel"

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.12.07. 22:47:41

"akkor a web fejlődésének szempontjából Észak Amerika a legjelentősebb..."

Milyen területre gondoltál? Mert innovációban biztosan nem..

A Google, a világ egyik legnagyobb cége lényegében a legnagyobb reklámerővel a bolygónkon sem tudta még megelőzni az Operát (persze van ahol igen, de a legtöbb helyen nem), akkor nem értem miért gondolod kevesebbnek az Opera böngészőt, mint a többit...

De ha gondolod, én si tudok olyan oldalt mutatni, ahol pont a Chrome van lemaradva: www.aadmm.de/en/month.htm

Igazából egy statisztikát meghamisítani nem túl nehéz, főleg ha hatalmas cégek állnak a hátad mögött... :/ És itt nem csak a böngészőkről van szó...

Az EREDETI 2009.12.08. 09:21:15

Kár hogy linuxon elkezdett visszafejlődni megint a flash, és a widgetekkel is gond van
süti beállítások módosítása