Magyar Opera

Mappák szinkronizálása Opera Unite-tal

Alig egy hete jelent meg az Opera új verziója az Opera Unite-tal, ami személyes webszervert csinál a gépedből. Azt már láttuk, hogy lehet használni fájlmegosztásra, képek megosztására, játékra, beszélgetésre, de a benne rejlő valódi lehetőségeket szerintem még alig pedzegettük. A saját webszerverek összekapcsolása annyi lehetőséget rejt magában, hogy az eddigi alkalmazások még csak a felszínt karcolgatták, és csak egy nagyon kis részletet mutattak abból, hogy mi mindenre lehet használni a technológiát. Hogy sikerül-e a minialkalmazások szintjéről elmozdulniuk, az még kérdéses, de potenciál mindenképpen van még a Unite-ban.

Most egy olyan módszert mutatunk be, amellyel két Unite alkalmazást használva automatikusan szinkronizálhatunk két mappát különböző számítógépek között. Lássuk hogyan.

Az első alkalmazás, amelyre szükségünk lesz, az a Document Coruier, amely lehetővé teszi, hogy fájlokat másolj a gépedre egy Unite weblapon keresztül. Természetesen a fájlokat csak egy megadott mappába lehet másolni, méretkorlátozás is jár hozzá (azaz nem lehet bármekkora fájl felmásolni), és a feltöltés jelszóval védett, így nem kell attól félned, hogy mindenféle vírusok és más oda nem való dolgok jelennek meg hirtelen a gépeden.

Document Courier

Egy egyszerű módszer arra, hogy fájlokat tölts fel a gépedre, bárhol is vagy.

Az alkalmazás telepítése alatt meg kell adnod egy mappát, ez lesz az a mappa, ahová az alkalmazáson keresztül fájlokat lehet majd feltölteni. Mivel most mappákat szeretnénk majd szinkronizálni, így ide azt a mappát add meg, amelyikbe majd a szinkronizálandó fájlok kerülnek a későbbiekben.

Telepítés után megnyílik az alkalmazás kezelőlapja, ahol további beállításokat adhatsz meg a lap jobb oldalán. Az alsó részben a Folder Size mellett adhatod meg, hogy mennyi hely álljon rendelkezésére az alkalmazásnak ebben a mappában; ez alapesetben 350 MB, ha ennél többre van szükséged, akkor ezt állítsd át. Felül beállíthatod az alkalmazás láthatóságát; semmi esetre sem ajánlom azt, hogy ezt a beállítást nyilvánosra állítsd, egyszerűen hagyd a beállításokat úgy, ahogy vannak (alapból az alkalmazás jelszóval védett, és a szükséges jelszót a jobb oldalon láthatod a Password mezőben).

A következő alkalmazás, amire szükség lesz, az a Document Sync. Ezt az alkalmazást a másik gépen telepítsd, ahonnan a fájlokat szinkronizálni szeretnéd, ez az alkalmazás fogja feltölteni az új vagy módosult fájlokat a másik gépre az ottani Document Courier alkalmazást felhasználva.

Document Sync

Szinkronizáld automatikusan a fájljaidat az otthoni gépeddel.

Ennek az alkalmazásnak a telepítésekor is meg kell adnod egy mappát, ez értelemszerűen az a mappa kell legyen, amelyet szinkronizálni akarsz. A telepítés után az alkalmazás kezelőlapja nyílik meg, itt még a következő beállításokat kell megadnod:

  • a jobb oldalon az URL mezőbe másold be a másik gépről a Document Courier webcímét (ezt a Document Courier oldalán találod meg a Send this URL to share the HTML content felirat mellett). Tapasztalataim szerint érdemes a webcímből a jelszót tartalmazó részt kitörölni a végéről, és csak a maradékot bemásolni (töröld ki ezt a részt a cím végéről: private_access?private=jelszó);

  • a Password mezőbe írd be a Document Courier jelszavát is;

  • a Backup Folder Name alatt megadhatsz egy mappát is, amelybe a másik gépen a szinkronizált adatok kerülnek majd;

  • ha azt szeretnéd, hogy a szinkronizálás automatikus legyen, akkor pipáld ki a jobb felső sarokban az Auto-Sync mezőt, ez 5 percenként automatikusan fog szinkronizálni.

Kattints a képre a nagyobb változatért

Ezzel készen is vagy. Ha nem kapcsoltad be az automatikus szinkronizálást, akkor a szinkronizáláshoz mindig meg kell nyomnod a lap bal oldalán látható Sync gombot.

A szinkronizálás elvileg két irányba is működhet, ha mindkét gépen felrakjuk mindkét alkalmazást, de ezt nem próbáltam ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr391558775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.11.29. 10:54:23

Szuper.
Arra nincs valamilyen ötletetek hogy lehet eygnál több mappát megosztani?
Ugyanis a megosztósdi jelen állapotban azt jelenti hogy vagy mindent megosztasz, vagy csinálsz egy megosztás mappát és abba rámolod (nyilvén másolatban) a megosztásra kerülő doksikat, cuccokat.
Igazából az lenne a zseniális ha az eredeti helyeken levő állományokat lehetne legalább mappaszinten differenciálni megosztott / nem megosztott szerint. (Ok. tudom hogy az már oprendszer, de nem értem miért nem lehet több mappát is megosztani?)

ZeGa 2009.11.29. 11:07:45

@Karmadealer: Többször telepíted a file sharing alkalmazást és akkor nem csak egy kiválasztott mappát(és annak almappáit) tudsz megosztani.

Koenigsberger 2009.11.29. 12:00:27

Mennyire működnek ezek az alkalmazások a latin2-es karakterekkel? A Unite oldalán panaszkodnak a hozzászólók, hogy az ékezetes, cirill stb. betűs állományokat és mappákat nem kezelik...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.29. 12:31:23

@Koenigsberger: szerintem nálunk csak az ő és az ű okozhat gondot. De ezekkel amúgy is csak a baj van, ha fájlnevekben szerepelnek ...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.11.29. 18:23:12

@ZeGa: Köszi!
Arra van tippetek hogy egy-egy ilyen alkalmazás több, esetleg sok példányban történő elindítása milyen hatással van gépünk működőképességére? Memória, proci, vagy net sávszél igénye van neki leginkább?
Utóbbit leszámítva jó erőben van a konfig.

Biztonsági kérdések felmerültek-e már a Unite-tal kapcsolatban?

Egyébként pedig azt vettem észre hogy amióta a Unite megy, kicsit gyakrabban fagy az Opera (azért nem vészes) viszont a task managerből általában külön ki kell kalapálni az exéjét miután elszállt mint a győzelmi zászló.

Még egy picsogás a faejlesztőknek (aki hallja adja át :-) hogy a média player nem lenne rossz ha az ismertebb lossless formátumokat is streamingelni tudna, mert így csak az mp3-akra korlátozódik nálam a teleDJ-zés.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.29. 19:15:17

@Karmadealer: A sávszél annyi, amennyire kihasználják a többiek, a többi nálam nem észrevehető, szóval kicsi az erőforrásigénye.

A losless-szel az a probléma, hogy ahhoz nem elég egy flash plugin, ami mindenkinek van a gépén. Nem is tudom van-e hozzá egyáltalán böngészőbe épülő plugin, vagy WMP-t kell használni a célra. Egyébként a Steam Media pontosan ezt csinálja. Vagyis csinálná, ha nem lenne bugos: unite.opera.com/application/322/

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.11.29. 19:32:59

Csinálná, ha támogatna flac-ot, ape-t. :-) Nem baj, talán még megérem hogy a tudomány leszállítsa a megoldást. Eddig megvoltam nélküle, bár nem kicsit menő a bekapcsolt otthoni gépedről muzsikálni egy buliban.
süti beállítások módosítása