Magyar Opera

A Chrome-nál a kevesebb több

Állítólag Churchill mondott egyszer valami olyasmit, hogy „csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam”. Nagyjából hasonló hozzáállással kell nézni a rendszeresen mutogatott böngésző statisztikákat is, amelyek annyiféle eredményt mutatnak, ahány szervezetnél meg ahány oldalon nézzük őket. Az igazságot talán még maga a nagy Google sem tudja, valószínűleg ezért álltak le a teljes webre vonatkozó statisztikák közlésével már egy jó ideje.

De lássuk a legutóbbi furcsaságot, amihez nem is fűznék túl sok kommentárt.

A Google bejelentette, hogy a Chrome-nak már több mint 30 millió felhasználója van világszerte. Az Opera pár hónapja 40 millió felhasználóról tudósított, és a felhasználók száma azóta növekedett.

Ezalatt mind a Statcounter, mind a NetApplications magasabb részesedést mutat a Chrome-nak, mint az Operának (1,88 / 4,17 illetve 2,17 / 3,58).

Lehet számolni.

Forrás: Haavard

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr981496315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sChess 2009.11.03. 18:32:00

Tényleg felesleges a kommentár. A 40 millió, az 40 millió. A több mint 30 millió meg lehet akár 60 millió is. Mi itt a probléma vagy az érdekesség. Szerintem senkit nem érdekel ez a számháború.

Lali_ 2009.11.03. 18:36:23

Hibahatár, vagy tűrés, kinek mi tetszik.

A közvélemény kutatásnál sem lehet azt mondani, hogy ha az egyik eredmény 0,5%-al több, akkor az valóban több, mivel a méréshez pl tartozik egy +-2%-os hibahatár...

Ráadásul a mintavétel sem reprezentatív, hiszen egyik cég sem mér a világ összes oldalán. Még a Google sem tud ilyet csinálni, mert valahol nem is piacvezető a keresője. Ráadásul lehet olyan ember, aki nem is használja, mert az IE-be a Bing az alapértelmezett.

És akkor még nem beszéltünk a letöltés mérési hibáiról. Mondjuk a Chrome a telepítésnél tölti le a böngészőt, azt elég pontosan lehet mérni, de az sem garantálja, hogy valaki el fogja indítani. Az Operánál meg szintén nem mindegy, hogy a megkezdett, befejezett letöltést, telepítést nézünk. És akkor még mindig ott vannak a Pendriveon és Szoftverbázison és egyéb oldalakon a sok-sok kicsike letöltés..

Szóval +-5%-on nem érdemes törödni, szerintem...

Oscee 2009.11.04. 04:59:31

Félig off:
én lassan kezdek áttérni Operáról Chrome-ra, illetve most már folyamatosan használom mellette, akármekkora ős-Operás vagyok.

Opera elkezdett nekem dobálni ilyen Win '95-jellegű "nincs lemez a meghajtóban" hibaüzeneteket (gyakorlatilag addig nem tudok böngészni, amíg nem rakok be neki egy random lemezt), valamint elég gyakran lefagy/kilép, s ezek nemkicsit frusztrálóak.

Szóval a saját bőrömön érzem a Chrome térhódítását... (hiába tud _sokkal_ kevesebbet; egyszerűbb, gyorsabb, stabilabb, kényelmesebb, mint bármelyik konkurencia)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.04. 06:15:00

@Oscee: "(gyakorlatilag addig nem tudok böngészni, amíg nem rakok be neki egy random lemezt"

Ilyenről még nem is hallottam. Nem lehet, hogy a mentési, vagy a userscriptes könyvtár olyan helyre mutat, ami egy hordozható meghajtó? Pendrive, vagy USB-s vinyó?

A fagyás pedig bármitől lehet. Újratelepíteni próbáltad?

A Chrome mikor kijött tényleg stabilabb volt, még csodálkoztam is, hogy hányan nem tudták még telepíteni sem, mert hibaüzeneteket dobált, nálam meg minden simán ment. Ígéretesen indult, én is tervezgettem az átállást, aztán valahogy elment Safari irányba. 1 év alatt semmi érdemi fejlődés, csak csili-vili, viszont már 2-3 addon mellett lőttek az 1 másodperces indulási sebességnek.

Egy dolog, hogy valami letisztult és egyszerű és megint más ha fapados. A Chrome, (leszámítva a már tavaly ilyenkor bennelévő fícsöröket, mint multiprocess tabs, taskmanager, stb) sajnos az utóbbi.

Olyanokat, mint: reklámblokkolás, saját cache könyvtár a letöltéseknek, amiket meg is nyitok, szabadon választható telepítési könyvtár, smooth scroll, tagek a könyvjelzőknél, kép tulajdonságai, saját proxybeállítások, minimálisan konfigurálható popup blocker, én az alap kategóriába sorolok. Addig sajnos azt kell mondanom, hogy az Operából is létezik Chrome Edition, úgy hívják, hogy WinGOGI. :)

magyaropera.blog.hu/2008/03/28/az_operagogi_szinre_lep

lalolib 2009.11.04. 09:05:23

Elnézést, de megint azzal foglalkozunk, hogy melyik a jobb gyümölcs, az alma vagy a banán. Nem a számok a lényegesek, hanem az, hogy akik használják az Operát, a legtöbb információhoz hozzá tudjanak jutni.

atomgoa 2009.11.04. 11:18:01

nem tudom, mi az igazság, - és nem is biztos, hogy fontos tudnom - de nagy általánosságban a független, mért adatok legtöbbször reálisabbak a cégek saját adatainál

Ómájgád 2009.11.04. 14:56:05

A Chrome a 4-es bétában állítólag már tud bookmark szinkronizációt. Ettől függetlenül a bookmark rendszere nyomába sem ér az Operáénak.

meneruwa 2009.11.04. 16:34:35

hát szinkron van benne, nem is rossz. a bookmark kezelő igen egyszerű de szerintem oda tökéletes. egyre jobban szívembe zárom, a extensionok is ígéretesek, bár nem használok sokat, időjárás egyszerűen pazar, gmail értesítő, adblock, s a calendar ami igaz most nem működik :) de fejlesztik.

Oscee 2009.11.04. 21:00:00

@penge™: Nem hiszem, ez akkor kezdődött el, mikor hetek/hónapok óta először (az új oprendszeren először) megírtam egy CD-t. Az Opera beállításaim évek óta ugyanazok - userscriptet azt hiszem most nem használok, az Opera fájlok meg mind a C meghajtón vannak. Flash memóriánál nem jelentkeznek ezek (bár csak egy SDHC kártyát használok).

Nem telepítettem újra fagyások után, még. Ezek konzisztensen jelentkeztek a múltkor, pl. wordpressben képtelen voltam félkövér betűket csinálni, ha a bold ikonra kattintottam, állandóan elszállt az opera, 5. restart után is (ég áldja az automatikus mentést :), de máshol is csinálta már ezt.

Most perpillanat jól működik. Mondjuk Chrome így is fut a háttérben kompatibilitási gondok miatt...
süti beállítások módosítása