Magyar Opera

Az Opera Mini számokban (2009 szeptember)

Az utóbbi idők szokásának megfelelően a mai napon az Opera Software közzétette az Opera Mini böngésző havi használati statisztikáit. Mivel a legutóbbi hasonló cikkünk óta két hónap is eltelt, itt az idő, hogy újra vessünk egy pillantást az adatokra.

Annál is inkább, mert az utóbbi hónapban a Mini két mérföldkövet is elért. Most fordult ugyanis elő először, hogy a napi átlagos oldalletöltések száma meghaladta a félmilliárdot. Nem meglepő módon ez rekord adatforgalmat eredményezett: szeptember hónap folyamán az Opera szerverei több, mint 2 PB (1 PB = 1 petabyte = 10^15 bájt) adatot dolgoztak fel!

Az Opera Mini az Opera ingyenes mobilos böngészője. Mivel a honlapokat az Opera szerverei dolgozzák fel, ezért a telefonon futó kliens kellőképp egyszerű lehet ahhoz, hogy szinte minden mai telefonon elfuthasson. Komoly előny továbbá, hogy az adatok átvitele tömörített formában történik (az Opera Binary Markup Language használatával), így az adatforgalmi díj akár a tizedére is csökkenhet, nem is beszélve a megnövekedett böngészési sebességről és a kisebb erőforrásigényről.

Ez már csak amiatt is érdekes, mert most először az Opera statisztikusai azt is közzétették, hogy mennyi adatforgalmi díjat spóroltak meg a Mini felhasználók az Opera tömörítési eljárása révén. Ha csak a 10 legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező országot vesszük alapul, ez az összeg nem kisebb, mint 672 millió amerikai dollár! Ez évente több, mint 8 milliárd dollárt jelentene, ami véleményem szerint elképesztően nagy összeg. Mondhatnánk, hogy ezt az összeget az Opera az internetszolgáltatók zsebéből húzta ki, de ez legyen az ő bajuk. Különben is, bizonyára rengetegen vannak, akik éppen a Mini gazdaságossága miatt használják ilyen mértékben a mobil netet.

Kezdjük a grafikonokat a felhasználói bázis bemutatásán. Szeptemberben több, mint 35 millió ember használta az Opera Minit, ami 11,5%-os növekedés az előző hónaphoz viszonyítva, és két és félszer annyi, mint az egy évvel korábbi időszakban.

A fenti grafikonon is jól kivehető, hogy az év eleji viszonylag lassú növekedéssel szemben az utóbbi két hónap meredek emelkedést hozott. A fenti természetesen globális átlag, érdemes némi figyelmet szentelni az egyes országoknak. Mint az utóbbi időben tapasztalhattuk, az Opera minden jelentésben kiemel egy nagyobb földrajzi régiót, amit részletesebben is elemez. A múlt hónapban Európát, most pedig a volt szovjet utódállamokat, közkeletű nevén Független Államok Közösségét vették górcső alá.

Mivel a Minivel letöltött oldalakat először az Opera szerverei dolgozzák fel, ezért a felhasználással kapcsolatos Opera-statisztika - ellentétben egyes netes forgalmat mérő szolgáltatásokkal - mindig naprakész és rendkívül pontos. A Mini a világ legnépszerűbb mobilos böngészője, így az Opera által közölt adatok nem csak a Mini felhasználására, hanem a globális mobilböngészésre nézve is reprezentatívnak nevezhetőek.

A hagyományosan Opera fellegvárnak tekinthető Oroszországban például egy év alatt 47%-al nőtt a felhasználói bázis, ami az eleve komoly elterjedtség miatt, az átlag alatti eredmény ellenére kiválónak mondható. A szomszédos Ukrajna 54,9%-on áll, de például Kazahsztán 234, Örményország 356, Üzbegisztán 455, Türkmenisztán pedig 1 112 900 (igen, több, mint egymillió!) százalékos növekedést volt képes felmutatni.

A következő vizsgált adat a felhasználók által letöltött oldalak mennyisége. Ez kis híján eléri a 15 milliárd lapot, és októberben minden bizonnyal túl is lépi azt. Ez egymilliárd oldallal jelent többet a múlt hónaphoz képest (7,2% növekedés), éves szinten pedig 230%-os emelkedést regisztrálhatunk.

A két adatsor összevetéséből megállapíthatjuk, hogy egy felhasználó átlagosan hány oldalt tekintett meg havonta. Egyben az is kiderül, hogy ez az arány a múlt hónapban kissé visszaesett, de még így is 420 oldalt jelent fejenként. Ez naponta valamivel kevesebb, mint tizenöt oldal.

Természetesen az eloszlás itt sem egyenletes. Oroszországban egy átlagos Mini felhasználó 388, Kínában 266, Indonéziában 661, míg Lengyelországban 165 oldalt tekint meg havonta. A kapott értékek nyilván szoros összefüggésben vannak a hagyományos internetelérési lehetőségekkel, minél fejlettebb egy ország, annál kevesebben kényszerülnek a napi netezés mobilos lebonyolítására.

A harmadik, és leginkább zsebbe vágó témakör az adatforgalmi mennyiség kérdésköre. Ez az oldalak számához hasonlóan alakult, havi szinten 8,7%, éves viszonylatban 224%-os növekedésről számoltak be a jelentés készítői. Ez több, mint 220 millió MB (~220TB) adatot jelent - tömörítve.

Az egy főre jutó adatforgalom tekintetében stagnálás tapasztalható, átlagosan hat, hat és fél megabájtnyi tömörített adat minden felhasználóra. Érdekes, hogy ezen a téren nincsenek olyan kirívó különbségek, a bemutatott országok esetén 3-10 MB között ingadozik ez az érték.

Érdemes lehet megvizsgálni, hogy hogyan alakul a letöltött oldalak átlagos mérete. Nos, mint azt a mellékelt ábra mutatja, ezen a téren meglehetős egyhangúság tapasztalható, a tömörített méret 15 kB körül adódik. Legalábbis globálisan, az egyes országok között ugyanis már nagyobb az eltérés. Míg Kínában és Indonéziában 9-9, Dél Afrikában pedig 12kB, addig például az USA-ban 23, Vietnamban 27, Lengyelországban nem kevesebb, mint 35kB az átlag.

A megtakarítás vizsgálatához az Opera figyelembe vette az adott ország legjelentősebb szolgáltatói által az adatforgalomért felszámolt díjat. Ahogy az várható volt, az egyes országok között komoly különbségek alakulak ki. Az Egyesült Államokban például 1MB forgalmazásáért 2 dollárt kell fizetnünk. Az Egyesült Királyságban ugyanezt (átszámítva) 1,68 dollárból megússzuk, de Kína sincs nagyon lemaradva a maga másfél dollárjával. Ezek az államok viszont kifejezetten drágának tűnnek, ha például Indonéziával ($0,43), Ukrajnával ($0,17), netán Indiával ($0,12) vetjük össze őket.

Tipp! Ha valaki még további adatokra, például az adott országok legnépszerűbb honlapjainak vagy telefonkészülékeinek listájára kíváncsi, az látogassa meg az Opera State of the Mobile Web oldalán a legfrissebb, szeptemberi jelentés kivonatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr111479233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2009.10.27. 21:20:46

Remélem, ahogy egyre többen használják a minit, úgy az asztalit is :)

És pár évtized múlva majd dicsekedhetünk, hogy telefonon vertük meg a foxot :D

Darkcomet 2009.10.28. 07:23:40

Nem taplalok hiu remenyeket. Az asztali opera megmarad retegbongeszonek, sosem fogja megverni az FF-et, sajnos mar a Chrome is 'elhuzott'. A mini addig lesz csak piacvezeto, amig beleeposzinten is meg nem jelennek az okostelok, amire most, hogy a nokia megnyitotta a symbian forrasat, nagy az esely, es ugye az android platformra is keszulnek mar az elso olcso kategorias telok. Az okostelo kategoriaba viszont mar tobb az alternativa bongeszo fronton, mint a sima mobiloknal. A kozeljovobe pl. a flash tamogatasa elegge atrendezheti majd a mobilbongeszo piacot.

Teddy Beer 2009.10.28. 08:00:58

@MagicalCritical: Esetleg ha a mini telepítését csak egy Opera Link bejelentkezés/regisztráció előzi meg. Így össze lehet kapcsolni a kettőt.
süti beállítások módosítása