Magyar Opera

Opera Unite fejlesztői nyereményjáték

Bár előzetesként már több, mint négy hónapja elérhető, hivatalosan csak a legutóbbi bétában mutatkozott be az Opera újdonsága, a Unite. Ezzel a funkcióval kíván alternatívát kínálni a kliens-szerver alapú internetnek, vagy legalábbis kiegészíteni azt. A technika lényege, hogy az Opera egy saját szerverszolgáltatást futtat, ami a legkülönbözőbb alkalmazásokat képes kiszolgálni, fájlmegosztástól kezdve a filmek online katalógusáig.

A módszer egyik sarokköve, hogy a szolgáltatott tartalom nem valami idegen szerverre kerül, hanem a saját gépünkön lelhető fel, és közvetlenül innen kerül az érintettek számítógépére. A másik, hogy az alkalmazások fejlesztéséhez - a minialkalmazásokhoz hasonlóan - csak webfejlesztői ismeretek (HTML, CSS és JavaScript) szükségeltetnek. Ebből következik, hogy elegendő egyszer megírni a programot, és az minden platformon elérhető lesz, köszönhetően az Operának, és a jövőben megjelenő, Unite-ot támogató mobilos verzióknak.

A Unite azonban, bár kétségkívül ígéretes és bizonyos szempontból hiánypótlónak is nevezhető, annyit ér, amilyen és amennyi alkalmazás elérhető hozzá. Kedvcsinálóként az operások már készítettek pár figyelemre méltó programot, de ez nyilván kevés az üdvösséghez. Tudják ezt jól az Operánál is, ezért is buzdítják a hozzáértőket újabb és újabb alkalmazások fejlesztésére.

Hogy a dolognak némi tétje is legyen, és még inkább ösztönzőleg hasson, az Opera meghirdette Unite fejlesztői nyereményjátékát. Ennek a lényege, hogy az adott héten feltöltött Unite alkalmazások közül az operások egy csoportja megszavazza a legjobbat, készítője pedig értékes nyereményekben részesül. A kiírásból kitűnik, hogy nem egyszeri alkalomról van szó, hanem folyamatos az elbírálás.

A megmérettetésen minden alkalmazásfejlesztő automatikusan részt vesz, aki az adott héten beküldött egy programot, nem kell külön jelentkezni. Az egyetlen feltétel a My Opera tagság, amire amúgy is szükség van a feltöltéshez. A kezdeményezés több apróbb részlete is napvilágot látott.

A verseny menete:

  • a beküldés határideje az adott héten pénteken, reggel 10 órakor van (közép-európai idő szerint)
  • a győztest a következő hét hétfőjén jelentik be
  • a nyeremény egy Wii vagy egy új mobiltelefon értékével megegyező vásárlási utalvány egy internetes áruházban

Az elbírálásnál előnyt jelent:

  • könnyű használhatóság
  • egyértelműen definiált funkciók
  • szabványkövető kód
  • igényes megjelenítés

Remélhetőleg a fentiek sokaknak meghozzák a kedvét (akár közületek is), és rövid időn belül számos érdekes, hasznos és igényesen kivitelezett alkalmazással bővül majd a választék. Mivel az egy hetes ciklus szerintem eléggé szűkös, ezért, főleg az első időszakban, szerintem elég jó eséllyel indul akárki, szóval hajrá, lehet próbálkozni!

Hasznos olvasnivalók a témában:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr31472029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2009.10.25. 14:25:32

Na dobjunk össze valamit, maximum majd feldaraboljuk a WII-t :D Tartsunk valami BrainStormingot, majd közösen fejlesszünk :)

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2009.10.25. 14:34:06

Mondjuk jó lenne valamiféle jelszó tároló, amiben megjegyzed a jelszavaidat. Így nem kell mindenhová beírogatni idegenben. Ennek biztonsági megvalósítását nem tudom elképzelni. De idegenben unite, meg az alkalmazás jelszava és már meg is kaptam minden oldalra lévő jelszavamat. Max le mesterjelszavazom. Többek között ezzel szinkronizálhatnám az ini-jeimet, mellyel az eszköztáraim, beállításaim is a megszokott lenne. Valahogyan feltöltené myopera fileok közé, és onnan pedig leszedné frissítéskor (ha már myoperával érem el a unite-ot).

Ha Opera nem oldja meg nekünk kell :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.25. 16:29:19

@MagicalCritical: Egy Link funkcióbővítés nem lenne rossz ötlet. Mondjuk szinkronizálhatna a My Opera-val :).

ZsoltP 2009.10.25. 20:42:51

Egy social backup alkalmazás?

Backup menne a haverok gépére, akár többre egyszerre.
Le(fel)töltés-vezérlővel, sávszélesség menedzserrel stb.

resius 2009.10.27. 00:45:41

csak html-hez, CSS-hez és JavaScript-hez kell érteni, no meg kell egy jó ötlet. mondjuk ez az opera link bővítés tényleg egy olyan dolog, amit sok mindenki hiányolt...csak kivitelezni kellene :]

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.06. 15:02:02

Egy ehhez hasonlót össze lehetne hozni Unite alapokon? updatescanner.mozdev.org/en/index.html

(Igen, ismerem a widget változatát, de az nem működik normálisan).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.06. 15:03:34

@penge™: Mivel a Unite alkalmazás tulajdonképpen egy turbósított minialkalmazás, nem látom okát, hogy miért ne lehetne. Hajrá! :)

awking 2009.12.06. 16:36:53

Esetleg egy kétablakos (azokon fülek) FTP klienssel egybegyógyított fejlettebb HTML/PHP/JS szerkesztőt nem akar csinálni valaki? :)

awking 2009.12.06. 16:40:29

Esetleg ami már régóta sokaknak hiányzik (lehet,h csak nekem? XD), egy Google naptárával szinkronizálódó eseményekről felugró ablakkal figyelmeztetős alkalmazás?
süti beállítások módosítása