Magyar Opera

Opera Devices - Minialkalmazások a tévében

Az Opera egyik visszatérő szlogenje, hogy egy internet van: nem kell külön internet a mobilokra és külön internet a tévékre, egy internet kell, ami szabványos, és akkor bárhol, bármilyen eszközön használhatjuk őket. Ez nem csak egy hangzatos kijelentés a részükről: az Opera rengeteg eszközre fejlesztett már böngészőt, amelyek mind az asztali Opera motorját használják valamilyen módon, ezzel garantálva azt, hogy a motor mindig egyszerű, gyors és hatékony lesz, hiszen sokszor kell erőforrásszegény környezetben is futnia. Ilyen például a népszerű játékkonzol, a Wii böngészője, vagy az Opera Mobile és az Opera Mini is, de vannak speciális Operák kioszk gépeken, terminálokon, repülőgépeken is.

Az Opera már régóta szemez a tévék világával (a Wii böngészője is a tévében fut), és úgy tűnik, hogy ezen a kiaknázatlan területen is megpróbálják megvetni a lábukat, az Operától megszokott innovatív ötleteket felhasználva. Az alábbi három videón az elmúlt év tévékhez és mobilokhoz kapcsolódó érdekesebb fejlesztéseit nézhetjük meg az Operától.

Az első videón azt láthatjuk, hogy miként próbálták a tévékbe intergrálni az Opera minialkalmazásokat (widgeteket). Az asztali böngészőben továbbra sem túl népszerű minialkalmazások rendkívül hasznosak lehetnek a tévéken, hiszen nagyon egyszerű megírni őket (csak HTML, CSS és JavaScript), nem foglalnak sok helyet és könnyen kezelhetőek. A videón látható, hogy a widgeteket néhány gombbal irányíthatjuk a távirányítóról, a lehetőségek pedig szinte korlátlanok.

A második videón azt láthatjuk, hogy az április elsején megjelent videóhoz hasonlóan (ahol arcmozdulatokkal irányították a böngészőt) egyszerű kézmozdulatokkal tudnak lapozni a megjelenő képek között le, fel, jobbra és balra. Ez a technológia jobban is illik a nagyképernyős tévékhez, mint az érintőképernyő, bár elsőre kicsit furcsán hat, hogy az ember karmestert játszik a tévé előtt.

Az utolsó videó pedig a T-Mobile web'n'walk-jához kapcsolódik, ugyancsak minialkalmazásokat láthatunk különböző érintőképernyős mobilokon használva.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr991369493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oscee 2009.09.08. 23:30:30

Ez a TV-s dolog vajon kompatibilis lesz a DVB-T(-C)-vel?
Mert az már most tud egy csomó ilyet, set top boxokon elméletileg lehet javat és htmlt futtatni, ha "felfele" irányú kapcsolat is van, akkor meg interaktivitás is van (pl. távirányítóval szavazni valóságshowban). Márpedig egy DVB sávszél elég nagy ilyen alkalmazások terjesztéséhez :)

Bár azt a technológiát se nagyon ismerem, de nagyjából ugyanazt a területet fedik le. De azt se használja senki :S
süti beállítások módosítása