Magyar Opera

Opera 10 portable

A Miért népszerűtlen az Opera Magyarországon? cikkben sokatok kifejtette a véleményét, és ötleteket is adtatok, mivel tudnánk szeretett böngészőnket még népszerűbbé tenni. Awking ötlete többeteknek is tetszett, miszerint egy hordozható Operát kellene csinálni.

Az Opera 10.0 megjelenése után szeretnénk minél hamarabb a portable változatot is elérhetővé tenni. Sokak a telepítés miatt nem próbálják ki az Operát, másoknak a beállításokkal vannak gondjaik. A hordozható verzió ezeket a problémákat orvosolja, nem is beszélve arról, hogy így bárhova magunkkal vihetjük. Minél jobban beállított böngészőt kapnak kézhez az emberek, annál nagyobb az esélye, hogy megtetszik nekik. Ugyan már van többféle portable változat, de ezzel szeretnénk minél jobban a magyar felhasználók kedvébe járni. Gondolok itt a magyar szűrőfájlra, és esetleg pár userJS-re, amik magyar oldalakat javítanak, vagy teszik kényelmesebbé használatukat.

A kommentekben próbáljuk meg közösen összeszedni, hogy mik is kerüljenek bele ebbe a verzióba!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr451341076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iguana 2009.08.27. 07:21:36

Sztem rakjuk össze, amink van...

Itt egy alap magyar:

kfodor.justemail.net/urlfilter.igu

-igu-

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.08.27. 09:32:21

Jó ötlet a 10-esből is hordozható verziót készíteni. De én pl az Unite-ot is belepakolnám.

Amúgy nemrég erősítette meg az Opera twitteren, hogy Szept. 1 a 10-es megjelenésének a dátuma.

madve2 2009.08.27. 10:37:36

Remélem ugyanaznap kiadnak egy 10.1 előzetest is =)

MosoMasa 2009.08.27. 11:10:57

@Abydos: Aztán az unite-t hogyan használod egy hordozható verzión? Vagy viszel magaddal minden adatot is?
Jajj de jó lenne.

resius 2009.08.27. 11:57:17

kitérhetnénk ilyen dolgokra is, hogy a gyorshívóban mik legyenek, a fülek hol helyezkedjenek el, visual tab legyen-e, vagy csak sima fülek, könyvjelzők közé milyen oldalakat érdemes berakni, gyorshívónak legyen-e esetleg valami egyedi háttere, milyen keresőmotorok legyenek benne...stb.

MosoMasa 2009.08.27. 12:23:16

Meg mi az, hogy a "telepítés miatt nem próbálják ki"? Mindet kell telepíteni, az opera telepítője sem bonyolultabb.
Ami bonyolultabb az azok, hogy pl. a telepítési nyelven egyből aktívnak kellene lennie a helyesírás ellenőrzőnek - értelem szerűen alapértelmezettnek az a nyelv amivel telepítették - nálunk ugye magyar! Mer ez gáz.
Vagy a nagyon idegesítő thumbnailok vagy linkek amikor a fül fölé megyek - ki legyen kapcsolva, vagy könnyedén ki lehessen kapcsolni ( ne kelljen túrkálni a beállítások között sem)

sChess 2009.08.27. 12:27:52

Szerintem a www.opera-usb.com/opera10/index.htm címről letölthető változat minden igényt kielégít. Most még csak az 1699-es buildnél tartanak, de majd megjelenik a véglegesről is.
Évek óta használom ezt a kiadást, magyarul és problémamentesen.
Ugyan itt szokott lenni unitos verzió is. Nyilván később az is lesz az új kiadás függvényében.

awking 2009.08.27. 12:32:57

Magyar Operának magyar skint és gyorshívó hátteret! Legyen minél jobban a magyar közösség munkája. :)
Ha a skint a legelső verziókba még nem is lenne benne, de egy gyorshívó dizájn verseny itt is lehetne a blogon.

Könyvjelzők, de akár bekapcsolt RSS olvasóval is mehetne, ha csodálkozzon a nép,h ez a videót is tudja...

(köszi,h megemlítettél!)

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 13:22:34

@magampista: attól, hogy egy verzió portable, még egész kiválóan lehet használni az otthoni gépen is ;-)


én összedobtam egy első verziót, gyorsindítóval, userjs-ekkel, sajátgombokkal, urlfilterrel, adblockkal, csak a saját könytárát használja, meg még ami nem jut eszembe.

storage.addat.hu/download.php?b=83a7a880

MosoMasa 2009.08.27. 13:25:48

@özv. Horvai Jolánné: Azt én tudom, csak értelme nincs.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 13:33:29

@magampista: szerintem van, úgyhogy én egyre több progit már csak portable verzióban használok ;-)

én pl. gyűlölöm, ha egy program a Documents and Settings mappát használja bármire is, meg a registry is tiszta marad, meg ilysmik

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 14:09:18

@özv. Horvai Jolánné: Pedig azt KELL neki használni. Pont emiatt nem volt Vista kompatibilis egy nagy rakás szoftver, mert nem tartották be az MS ajánlásait. XP-n még írhatott egy szoftver a Program Files-ba, Vistánál és fölötte már nem.

Ha egy szoftver az AppData-ba ír és a Local-ba cache-el, azzal nincs baj. Akkor van baj, ha nem így tesz.

Egyébként meg a portable is vagy ír a registrybe, vagy nem fogod tudni beállítani Default böngészőnek, illetve nem tudod majd elvégezni a fájltársításokat.

Ennek továbbá hátránya, hogy eltávolításkor a társításokat és a többit nem fogja eltávolítani, ezzel szemetet hagyva a registryben, amit manuálisan kell pucolnod.

Szóval a portable arra jó, hogy hordozd, de otthoni használatra nem kényelmes.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 14:26:31

@penge™: hát én inkább azt gondolnám, hogy a default böngésző megjegyzése, meg a fájltársítások is a vinfos dolga, nem pedig az opera (vagy más portable progi) dolga, úgyhogy azzal csináljon a vinfos, amit akar.
ahogy a tűzfalamnak is mindig meg kell mondanom, hogy ezt az új operát is kiengedheti a netre, de ennek sincs köze az operához, pláne nem ahhoz, hogy portable-e, vagy sem ;-)

viszont az ini és adr fájljaim, meg a letöltött fájlok, meg ilyesmik nemá ott legyenek, ahova azt a billgéc (jó hülyén) kitalálta, hanem legyenek csak a progi közvetlen közelében, ugyanabban a mappában.

és hát nem utolsósorban így egyetlen mappa átmásolásával arra a gépre teszem át a _teljes_ operámat (vagy más portable progit), amelyikre akarom, hozzá se kell érni, ott folytatom, ahol a régi gépen abbahagytam ;-) igen, még az utoljára megnyitott oldalaimat is behozza ;-)

MosoMasa 2009.08.27. 14:32:36

az ini meg egyéb fájlaidat, hogy hová teszi az opera, azt nem billgéc találta ki.

Dzsini 2009.08.27. 14:44:03

pont emiatt nyúzták a régi windowsokat, hogy nincs elválasztva a programok és a beállítások-egyebek mappája, mert az úgy nem biztonságos és ha többen használják összekavarodik (több user 1 gépen) - az XP-ben már el van (application data mappa), a Vistában méginkább (már védett a programfiles) - most akkor jön az a hörgés, hogy miért nem jó az, hogy külön van.
A chrome oldotta meg amúgy korrektül, CSAK az appdatába települ, a program files-t nem is piszkálja, így mindenkinek saját változata lehet, úgy beállítva, ahogy szereti - így viszont 3 felhasználónál háromszor annyi helyet foglal.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 15:55:29

@özv. Horvai Jolánné: Igen, csak a biztonsággal összeegyeztethetetlen, hogy neked anélkül társítson bármit bármihez, hogy jogosultságot adtál volna rá. Továbbá ha usermódban fut és még meg is kérdezi, akkor sem tud mit kezdeni, mert nincs írási joga a szükséges területekre. És ez így van jól. A felhasználó a legnagyobb biztonsági tényező, de ettől még a többi sem elhanyagolható.

"a tűzfalamnak is mindig meg kell mondanom, hogy ezt az új operát is kiengedheti a netre"

Az már a tűzfalad baja. A Windows tűzfal csak egyszer kérdez, mivel PID alapján felismeri akkor is, ha frissítetted.

Lehet, hogy Bill Gates hülye volt, de én szeretem élvezni a Windows minden előnyét. Virtuális mappáktól kezdve jogosultságkezelésig, mindent.

A Windows saját mappái pedig bármilyen meghajtó bármilyen útvonalára mutathatnak, előnye, hogy eggyel kevesebb mindent kell beállítani, mert az alapértelmezett letöltési helyek MINDEN szoftverben oda fognak mutatni, ahova te szeretnéd, mindezt csak egyetlen helyen kellett módosítanod.

"igen, még az utoljára megnyitott oldalaimat is behozza"

Az autosave.win fájl átmásolásával ugyanúgy megoldható. Én ha új gépre rakom át (kb 3 évente egyszer telepítem újra a rendszert), akkor meg szeretem tisztán telepíteni és csak a szükséges fájlokat átmásolni.

Egyébként a portable Operát hogy tudod frissíteni? Mert két módon lehet:
1: Felülírod az egészet (az összes fájllal együtt mappástól)
2: Kiválogatod a bookmarks.adr-t és a többit, ezeket törlöd az új verzióból, majd csak a rendszerfájlokkal írod felül.
3: A készítő mellékelt egy olyan csomagot, ami csak a rendszerfájlokat tartalmazza, de még így sincs autoupdate, hanem neked kell letöltened az új verziót, majd kicsomagolva felülírnod a régivel.

@Dzsini: "így viszont 3 felhasználónál háromszor annyi helyet foglal."

Mit számít az az 50 mega (telepítve), mikor már a cache hízik meg 800 megára? :D

ttarvai (törölt) 2009.08.27. 16:59:04

Srácok, hol lehet írni a desktop teamnek fejlesztéssel kapcsolatos javaslatokat?

MosoMasa 2009.08.27. 17:07:06

@penge™: Mondjuk mit az előbb írtam, hogy a helyesírási beállítások lehetne automatikus, az mellé még odaírnám azt is ezek után, hogy a profilmappát valami egyszerűbb módon ki lehetne nyerni - engem nem zavar, ámde ha már ennyire hivatkozunk az új felhasználókra.
A szinkronizálás ugye nem jó egy új rendszer telepítésekkor?

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 17:11:25

@penge™: maradjunk annyiban, hogy elég különböző szokásaink vannak ;-)
csak egy példát mondok: a vindózos tűzfal a legelső, amit kikapcsolok az amúgyis buherált, egyfelhasználós vindózomból...

resius 2009.08.27. 17:16:16

tök jól elbeszélgettek itt a portable programok előnyeiről, meg hátrányairól, meg a windowsról, bill gates bácsiról, de mi lenne, ha ötleteket is írnátok, hogy mi legyen egy esetleges portable változatban? vagy ha szerintetek nem jó ötlet, akkor azt írjátok meg...

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 17:30:03

@resius: én az ötleteim egy részét beletettem a csomagba ;-)
amúgy továbbra is aszondom, hogy egyszerű, de nagyszerű dolgok kellenek bele, amik az egyszeri júzernek megtetszenek.
most megint csak egy dolgot mondok, a google translate gomb, ami a js kis átírása után bármely nyelvről (nyelvfelismeréssel) magyarra fordítja a weboldalak többségét (na jó, úgy ahogy, de még mindig olvashatóbb, mint finnül vagy ukránul ;-)
és ez csak egyetlen kattintás.

akinek eddig feltettem, mind szerette. kérték firefoxhoz meg ie-hez is, de saaaaaajnos arról fogalmam sincs, ott hogy lehet ilyet csinálni ;-)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.27. 17:54:21

translate gomb az tényleg jó ötlet. Amúgy a népszerű magyar oldalakat kéne tenni a gyorshívóba, iwiw, freemail, index, origo, ilyenek.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 18:16:24

@Karbonade: látom, hiába raktam össze, hiába töltöttem fel, hiába linkeltem be, nem érdekel senkit ;-) pedig azt hittem, legalább jó sok fikázás jön majd (ami nekem is tanulságos lett volna ;-)

5x4-es gyorshívót tettem bele.
első sor: operás okosságok, legelöl persze a magyaropera (aztán tamil, a.ruzanov, operawiki, ttt-buttons)
második sor: hírportálok, port.hu, utv.hu
harmadik sor: pénztárcakímélő dolgok
negyedik sor: térképek-útvonaltervezők, online fordítók

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.08.27. 18:16:41

@magampista: Bocsánat hogy ötletelni merészeltem

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.08.27. 18:49:10

Személy szerint már jó ideje egy nemhivatalos portable változatot használok, ami elérhető innen:

portableappz.blogspot.com/2009/08/opera-10001733-rc-multilingual.html

A klasszikus PortableApps-os hagyományokat követi a szerkezete, egy külön, NSIS-ben írt launcher az egész tudomány.

Volt korábban az "Opera Portable" névre hallgató is (www.kejut.com/operaportable), ez volt az, amelyik egy darab .EXE fájlból állt meg egy profilból, és kilépéskor bőszen törölte maga után a temp-et. Egy idő után már nagyon lassú lett.

Az ötleteket illetően például alapból ki lehetne kapcsolni a cache-t (memória bőven elég), ki lehetne kapcsolni az oldalak tartalmában való keresgélést (ez is hajlamos növekedni).

Az ikonokkal (favicon) nem tudom, mit lehetne kezdeni, ahogy nézem, minden egyes oldalhoz külön lementi az .ICO fájlt és egy .IDX kiterjesztésű valamit, most ránéztem, 1867 fájl van a kérdéses könyvtárban, ez nagynak nem nagy, de a fájlrendszer nem szereti túlzottan.

Nincs valami mód az ikonok teljes kikapcsolására, vagy arra, hogy egy állományban legyenek tárolva? Mint mondjuk az iconcache.dat :).

A reklámfilter pedig szintén evidens ötlet, szerintem simán lehetne akár olyat is, hogy egy helyre összegyűjtjük az .ini fájlokat és merge.

Plugin-ek, flash, java, wmv, amiket amúgy is felrakna az ember.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 18:49:32

Oké, akkor kezdem:

menu.ini:
- Speak menüpont kivehető, mivel magyarul alig van haszna.
- Dictionary helyett valami magyar értelmezőszótár.
- Encyclopedia helyett Wikipédia (ezzel máris spóroltunk két helyet a Search With-nél)
- Translate-hez be lehet tenni a SZTAKI szótárat, lényeg, hogy magyarra és magyarról fordítson.

toolbar.ini:
- állapotsáv legyen engedélyezve.
- oldalsáv legyen bekapcsolva
- a címsáv jobb oldalán legyen egy "Toggle View Bar", a 9.0x-ekhez hasonlóan (oda pedig mehet egy Design mode).
- A Progress bar legyen "Pop-up at bottom"
- A skin ikonmérete legyen 40%

Beállítások: Újrarajzolás legyen 3 sec múlva (csak hogy gyorsabbnak tűnjön a bevillanás :))
A Network-nál az értékek legyenek megnövelve.
- Legyen beállítva magyar helyesírásellenőrző.

A következőt nem tudom mennyire lehet megoldani, ha a monitor felbontása legalább 1440-es szélességű, akkor kérdezze meg, hogy a user akarja-e oldalra helyezni a fülsávot, különben viszont nem sok értelme van.

keyboard.ini: Ez természetesen legyen az EREDETI 9.2x változat, az új az már minden, csak nem billentyűparancs. :D
- Egygombos parancsok is legyenek bekapcsolva.

Szintén nem tudom mennyire megoldható: Ha van már a gépen egy torrentkliens, akkor automatikusan kapcsolódjon ki a belső torrentkliens, ne zaklassa külön a felhasználót.

UserJS-ek:
- linkify
- noclicktoactivate
- textbox resize (csak mert Operában is van, nem csak Chromeban :D)
- Clean URI

Mondanám még az Autosizert, de az van, amivel összeférhetetlen, ennyi szerintem éppen elég.

Na meg az néhány javító userjs (ha még aktuális), amiket Adrenaline írt hozzá.

Megjegyzés: Ezeket a userjs-eket nem lehetne elküldeni az Operának, hogy integrálják bele a browser.js-be?

Reklámblokkolás:
- Az itteni magyar szűrőfájl legyen benne.
A Lex1-féle Adblock+ mindenképp legyen benne.

Gyorshívó: Elsőnek a Magyar Opera blog, Index, Origo, iwiw lehet benne, de Freemail helyett inkább Gmail-re szavazok.

Könyvjelzők között lehetnének olyan bookmarkletek, mint video downloader és ilyesmi. Ezeket ha megoldható úgy, akkor automatikusan lőjje be a vixy-re, vagy a mediaconverter.org-ra, mint a hasonló FF addon.

Az RSS olvasóba is mehet olyan, mint Magyar Opera blog, Index, Origo, SG,

Szintén nem tudom mennyire megoldható, de gyors netnél automatikusan legyen kikapcsolva a Turbo. Ahogy észrevettem, az Opera 10-nél mindig ez a legfőbb ellenérv, hogy "Feltettem, de lassú és minden kép csúnya."

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 19:07:40

@massatz: A wishlistre: my.opera.com/community/forums/forum.dml?id=24

@magampista: Már miért ne lenne jó a szinkronizálás?

@özv. Horvai Jolánné: Én a third-party-k után tértem vissza rá. Az urban legendekkel ellentétben nem olyan, mint a szita. :D
A Translate gomb viszont jó ötlet. Tamilra én is gondoltam, de nem valószínű, hogy az 1.0-s user tudni fog angolul.

@Dagenham: A cache nem hülyeségből van. 4 giga RAM-nál tényleg nincs rá szükség, vagy 1-2-nél sem, ha csak 2-3 lapot tartasz nyitva egyszerre.

A teljes history keresés jó dolog, habár sokkal rosszabbul használható, mint akár a Chrome, akár a Firefox hasonló megoldása.

"de a fájlrendszer nem szereti túlzottan."

Nem tudom milyen fájlrendszered van, de az NTFS teljesen korrekten kezel nem tudom hány százezer fájlig. Ha nálad probléma van, akkor cseréld le a vinyódat, mert lassú. Mellesleg nem hiszem, hogy Gizi néni a Local-ban fog kotorászni faviconok után. Töredezni meg inkább a cache szokott, de ez is XP-ben, Vistában és fölötte már nem.
Egy fájlban nem lenne jó tárolni, ugyanis egyrészt folyamatosan felül kéne írni, ami nagyobb megterhelés lenne, másrészt nem lehetne módosítani bizonyos oldalak faviconját manuálisan.

A pluginek jó ötlet lenne, a Flash mehetne is bele, a Java nem, mert nagy, a telepítő lenne vagy 50 mega :D, WMV alapból van XP-ben, Vistához van a WMP11 plugin, Win7-hez pedig még semmilyen plugin nincs WMP12-höz.

QuickTime Alternative-ot és Silverlight-ot csak akkor, ha valaki talál olyat, ami nem fagyasztja ki a böngészőt.

RealPlayer pedig nem kell, mert adware és nagy és erőforrászabáló. Adobe meggondolandó, ugyanis a PDF elég elterjedt (sajnos), a többi (DejaVu, stb. pedig nem kell, mert senki sem ismeri, aki pedig igen, az megtalálja).

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 19:08:47

@penge™:

sok igen, de
Clean URI: hááát... azzal pl. az itteni "Lépj be" link rögtön nem műxik.

hide-js-popups? link-alert? linkify-url? page-prefetcher? play-high-quality-if-available? remove-transparent-flash?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 19:34:02

@özv. Horvai Jolánné:
hide-js-popups: Ez olyasmi, mint a block external, nem? Nem volt még olyan oldal, ahol emiatt nem nyílt volna meg egy popup hivatkozás? Mert ha igen, akkor nem szerencsés, ugyanis a block-external-nál legalább van egy pici popup az alsó sarokban, amivel ideiglenesen letilthatod a funkciót.

link-alert: Részemről, bár nem sok gyakorlati hasznát látom, ott a fájl végén a kiterjesztés, amiből megállapítható, hogy milyen formátum.

linkify-url: Ugyanezt mondtam én is. :)

page-prefetcher: Én nem észleltem tőle gyorsulást, viszont néhány oldalon folyamatosan töltött, mint állat, amíg nem nyomtam Esc-et.

play-high-quality-if-available: Használtam egy ideig, aztán rájöttem, hogy azért nem jó, mert nem viszi YouTube-on a playlist-eket. Miután kiszedtem, megszünt a váltáskori videón lévő "An error occurred, please try again later "

remove-transparent-flash: A videókon lévő reklámot nálam az adblock is eltávolította, aztán erősen gondolkoztam, hogy mi a tökömért nem megy az a videó, ami a szűz Operán igen. Persze ment a videó, csak fekete volt a képernyő kb 2 percen keresztül, mert nem látszott a reklám. Szóval ez is csak eltünteti a reklámot, vagy azonnal indítja a videót?

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 19:50:04

hide-js-popups: én még sosem ütköztem bele, hogy olyasmit lőtt volna ki, ami kellett volna, de ettől persze még lehetséges. ha ez a riposztod a cleanuri-re, akkor 1:1 ;-)

link-alert: én azt szeretem benne, hogy mutatja, hogy a link új oldalon akar-e megnyílni, vagy ugyanott, az meg amúgy nem látszik. a többi meg csak csicsa, de olyan kis édibédi ;-)

linkify-url: jogos ;-)

page-prefetcher: többoldalas cikkeknél pl. én észrevettem a hatását

play-high-quality-if-available: nekem mennek a lejátszási listák is vele, meg az errort se láttam még

remove-transparent-flash: ez nem az idegesítő, lap fülé beúszó reklámmarhaságokat gyilkolássza?

MosoMasa 2009.08.27. 20:08:42

@penge™: Arra gondoltam, hogy ha új rendszert teszek fel, akkor mivel szinkronizál? Merhogy előtte azt írtam, hogy a profil mapppa mentése...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 20:37:23

@özv. Horvai Jolánné:
hide-js-popups: Abban nyilvánul meg, hogy linkre, vagy menüelemre kattintáskor nem nyílik meg semmi.

link-alert: Meggyőztél, felrakom.

remove-transparent-flash: Tőlem kérdezed? :D Most próbáltam ki, azokat nem távolítja el. anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://magyaropera.blog.hu/

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 20:54:43

ez a két izé flesh lenne? nekem nem annak látszik (forráskódot meg most lusta vagyok böngészni, inkább bontok még egy söröt ;-)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 21:10:41

@özv. Horvai Jolánné: Van rajta az is, de element-el lehet teljesen blokkolni.

Egyébként ha tudsz olyan oldalt, ahol ki lehet próbálni, annak örülnék.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.27. 21:19:53

@penge™: na ezt majd valaki más... én ugye sok hónapja nem láttam olyat ;-)

indexék szoktak ilyen kampányokat csinálni, meg a startlapon is volt az az ortopéd bacilus, ami állandóan beúszott, de ezek már csak múló halvány emlékek

ha valakinek így jobban beugrik: azért transparent az a flash, amit ki kell végezni, mert nem egy téglalapban úszik be, hanem a saját formájában (vagyis a background-ja átláccó)

Lali_ 2009.08.27. 21:50:28

Most kapásból:
Google Translate kereső, fordító
Sztaki: +1
Youtube kereső

Talán lehetne többféle eszköztárat is beletenni: Egy alap, egy széles képernyős: visual tabs oldalt

Könyvjelzők közé: Magyar Opera, iwiw, index, port.hu, esetleg: facebook

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 21:58:12

@özv. Horvai Jolánné: Ilyenekkel én sem találkoztam már egy ideje a block-external-nak köszönhetően, ezért is kérdeztem. :) De mostmár legalább leesett, miket blokkol.

Rövid használat után: a block-external marad. Legalább nem kell kilométeres urlfilter listát összevadásznom, ez anélkül felismeri, hogy melyik a pofátlan statisztikai oldal és blokkolja azt.
Most nézem, hogy kijött az 1.3.3-as verzió, amiben már javítottak ezt-azt: my.opera.com/Lex1/blog/block-javascript-pop-ups

Tényleg javíthatnák már az Operában a popup blockert, a Chrome már rég lehagyta...

MosoMasa 2009.08.27. 23:07:08

@özv. Horvai Jolánné: Namost az úgy szokott megoldva lenni, hogy a flash maga a helyén van (pl. oldalt a reklám sávban), de a valóságos mérete, vagy legalábbis egy fejezete mondjuk olyan széles mint az oldal maga. Ide megy be az animáció. Egyfelől a beillesztésnél kell változtatni, másfelől a szerkesztésnél oda kell figyelni.
Nagyvonalakban egyszerűen leírva.
Ezt nem fogod tudni blokkolni, csak ha a flasht letiltod.
Legalábbis régebben íígy volt, én is csináltam párat. Aztán hogy azóta mi változott nem tudom, nem vagyok már benne ebben.

MosoMasa 2009.08.27. 23:15:56

Elég jól fogalmazok... :D
Azért remélem érthető.
Én legalábbis így csináltam - un. kereten kívüli részeket engedélyezni kell a flashban, és akkor kihasználja ezt a lehetőséget: tehát egy reklám 300x220-as, akkor ekkorára szerkesztem, de a ki és beuszó részeket nem fedem ki - kvázi az lesz a beúszó reklám.

madve2 2009.08.28. 01:24:56

Fogalmam sincs a UserJS képességeiről / korlátairól, de arra van valami megoldás, hogy ha beírom címsávba, hogy karalábé, akkor ne a http://karalábé/-t meg a http://karalábé.com/-ot meg ilyeneket keresse, hanem - amint rájön, hogy nincs http://karalábé/ - keresse meg gugliban? Még az IE8 is tud ilyet! Sőt, ami még bosszantóbb, hogy ha azt írom be, hogy sajtos karalábé, akkor bezzeg az Opera is keresni kezd, szóval képtelen vagyok leszokni arról, hogy csak beírom, amit keresni akarok, és enter. Tudom-tudom, elé kell írni, hogy ? - de ez tipikusan olyan dolog, ami nagyon szokatlan és bosszantó lehet egy "újonc" számára...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.28. 01:33:44

@madve2: Ctrl+F12->Advanced->Network->Server Name Competition...->Pipa ki mindkettőből, majd Ok.

Utána: opera:config->beírod: hostname -> "Enable HostName Web Lookup" pipa be -> "HostName Web Lookup Address" -hez beírod: "http://www.google.com/search?q=%s" (idézőjelek nélkül), majd Save

Ezután a Google-val fog keresni egyetlen szóra is, kivéve ha az adott szó tartalmazza ezen keresőstring valamely részét: Pl: "

meneruwa 2009.08.28. 07:46:45

miért rajongtok a wikipédiáért én annyit csalódtam benne. pont a legnagyobb hátránya az ami az előnye lenne, tele van hibákkal hülyeségekkel

Dzsini 2009.08.28. 08:05:39

@meneruwa: akkor ki kell javítani, forrásmegjelöléssel. bárki szerkesztheti, az általános, gyakran látogatott szócikkek például általában pontosak (mert azokat felügyelik), és a nagyon specializált, különleges oldalak is azok (mert azokat csak 3-4 ember nézi, így semmi kaland nincs abban, ha valaki hülyeséget ír bele)
A maga helyén kezelve (általános információ, és kiindulópont további forrásokhoz) nagyon jó, persze nem a végtelen tudás tára :)

Pica 2009.08.28. 08:17:25

@penge™: autosizer mivel összeférhetetlen?

resius 2009.08.28. 14:35:12

@özv. Horvai Jolánné: tudnál dobni nekem egy mailt? :) a portable verzióddal kapcsolatban lenne kérdésem

resius@operamail.com

awking 2009.08.28. 22:22:40

Tudtok olyan sajátgomb létezéséről, ami lefordítja a Google Translate-el az adott oldalt?

MosoMasa 2009.08.28. 22:44:50

@awking: A program files könyvtár opera/ui ban találsz egy olyat, hogy >>Standard_menu

MosoMasa 2009.08.28. 22:47:37

@awking :

Lenyúlta a szöveget.
Szóval abban a fájlban a [Document Popup Menu] alá másold be a következő szöveget:
Item, "**Lap forditasa**" = Go to page, "http://translate.google.com/translate?sourceid=opera&hl=hu&u=%u"

(így ahogy van)
Következő indításnál a jobblkikkes menüben ott lesz. (magyarról-magyarra hibát jelez, vagyis nem fordít)

resius 2009.08.28. 22:53:01

valahogy gombot kéne belőle csinálni itt: nontroppo.org/tools/buttonmaker/

awking 2009.08.28. 22:55:09

@magampista: Köszönöm! Ma is tanultam valamit. :)

resius 2009.08.28. 23:03:02

@resius: persze a sok gomb is zavaró lehet...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.28. 23:12:23

forum.index.hu alatt engedélyezni kell majd a felugrókat, a hozzászólások előnézetéhez kell.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.29. 17:39:55

@Karbonade: szerintem csak emiatt nem kell, jó az úgy, hogy a nem kívánt letiltva.
ha meg a zindexen mégiscsak akarsz előnézetet (ami azért ritka dolog), akkor a bal felső sarokban rákatt a felúszó értesítésre.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.29. 17:53:28

pontosítok: szerintem azért sem kell, mert - mint tudjuk - a zindex hozzászólásszerkesztője ie-függő.
az ecceri júzer meg operából a formázási lehetőségek nélkül kb. csak karaktereket ír egymás után, ahhoz meg nem igazán kell előnézet.

awking 2009.08.30. 13:05:01

@özv. Horvai Jolánné: Operával nekem eddig nem működött. Másnál igen?

özv. Horvai Jolánné 2009.08.30. 14:01:13

nálam igen. hogy nem működött? nem tudtad kitenni, vagy amikor már kint volt, nem fordított?

de van Lex1-nél is, csak azt át kell kicsit írni auto/hu-ra
Button: Translate to English
my.opera.com/Lex1/blog/update-google-translate-js

sChess 2009.09.02. 12:39:03

Megjelent az Opera10 USB verziója, Flash Blocker és Grafik Blocker gombokkal. A beállításait a saját könyvtárába menti. Letölthető: www.opera-usb.com/index.htm

resius 2009.09.05. 17:42:17

@penge™: menu.ini módosításával kapcsolatban lenne pár kérdésem, konkrétan amit leírtál, azokat te meg is tudtad oldani, vagy ez csak elmélet? mert én próbálkoztam vele, de nem ment...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.05. 18:53:49

@resius: Csak a "Translate" menüpontban tudtam kicserélni a szótárakat.

A többi elmélet volt és onnan jött az ötlet, hogy mivel a portable változatot hivatalosan nem támogatja az Opera Software, így gondoltam, hogy buherálva van a kód, szóval azok a fájlok, amiket én nem tudok wordpaddel szerkeszteni (dat, meg ilyesmi) a portable készítője tudja szerkeszteni ezeket a fájlokat.

resius 2009.09.05. 19:56:22

@penge™: standard_menu.ini-ben találhatóak ezek, ami az UI könyvtárban van, közben találtam egy leírást Tamilnál: my.opera.com/Tamil/blog/how-to-change-hotclick-dictionary-encyclopedia-site-in-opera

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.06. 00:34:38

@resius: Végre. Ezt nem találtam, köszi. Egyébként az Encyclopedia-nál már a Wikipédia van alapból is.

Amúgy nem lehetne Tamil írásaiból ötleteket meríteni a blogra? :)
süti beállítások módosítása