Magyar Opera

Opera 10 RC1!

A böngészőfejlesztés végeérhetetlen folyamatában üdítő színfoltot jelentenek a komolyabb mérföldkövek, például egy-egy végleges verzió megjelenése. Ha itt még nem is tartunk, de a mai nappal nagyon közel kerültünk hozzá. Amint azt nemrég hírül adtuk, nyilván nem kevés mérlegelés után úgy döntöttek a fejesek, hogy a Unite nem lesz rész a végleges Opera 10-nek sem. Ez egyfelől szomorú, hiszen a jubileumi kiadás nagy dobása lehetett volna, másfelől örömteli, hiszen így a "ballaszttól" megszabadulva az Opera 10 szinte széria-érettnek is tekinthető. Még csavargattak rajta itt-ott, de már közel a nagy nap, aminek biztos jele az RC verzió mai megjelenése.

A változási közleményre most nem térnék ki, számos javítás benne volt a legutóbbi Unite-os előzetesben is. A fő előrelépés ismételten a stabilitás terén történt, aminek fontosságát talán senkinek sem kell magyarázni. A vizuális fülek is fejlődtek, végre különösebb trükkök nélkül tehetjük őket oldalra is, nem szükséges bizonyos eszköztáraknak aktívnak lenniük.

A legkomolyabbnak nevezhető változások vizuális jellegűek. Az egyik az új telepítő-képernyő (ez látható fentebb), ami a kék, négyzetrácsos "béta-képet" váltja. Színvilágát tekintve is elüt attól, leginkább a 9.5-ös verzióét idézi a maga sötét alapon sokszínű megjelenésével. Ami nem baj, nekem például kifejezetten tetszett az is.

Végre egy sokkal régebben húzódó ügy végére is pont került, ami már régóta beszédtéma volt, és nem csak az operások körében. Ez pedig nem más, mint az Opera ősrégi, számos grafikai pontatlanságot tartalmazó, múlt századi ikonjának a kérdése. Mostantól ráborulhat a feledés jótékony homálya ugyanis végre jelentősen megváltozott a külleme. A nagy piros O betű maradt (kár is lett volna érte, ez már szinte márkajelzés), viszont modern, letisztult megjelenést kapott. Ráadásul már sokkal nagyobb a mérete is, így az oly népszerű Mac-es dokkon sem mutat rondán, amikor a kurzort fölé víve duplájára nő.

A dolog pikantériája, hogy az új logót nem a Firefox-ikonjával elhíresült, és elvileg ilyen céllal felvett John Hicks tervezte, hanem az orosz Oleg Melnychuk. Mindegy, azért nekem ez is tetszik... A parancsikonon kívül az Operához rendelt fájltípusok ikonja is megváltozott, tulajdonképpen az eddigi megjelenést invertálva a piros szín vált meghatározóvá.

A Unite hiányán felül találtam még pár apró változást. Az állapotsávon nincs fenn a Link ikonja egészen addig, amíg nem aktiváljuk, és ekkor is csak egy ikont kapunk, legördülő rész nélkül. Szintén a szinkronizációhoz tartozik két kevésbé örömteli dolog. Az egyik, hogy a Gyorshívó alján lévő, szinkronizálásra buzdító gomb nem működik. A másik, hogy a Link beállításai nemcsak, hogy visszakerültek a Fájl menübe, de az új beállítás-varázslót is visszacserélték a régi egyhangú ablakra. Én mindenesetre értetlenül állok ez előtt a lépés előtt, főleg amikor a design kívül-belül megújult.

Ettől függetlenül csak azt tudom mondani, töltsétek, próbáljátok. Én egy tiszta telepítést csináltam, nem tudom megmondani, milyen hatás várható, ha a legutóbbi előzetesre telepítjük. Arra azért figyeljünk, hogy az RC már a "klasszikus" telepítési helyet részesíti előnyben, így, ha nem figyelünk, könnyen felülírhatjuk az Opera 9.64-et.

Opera 10 RC 1 letöltése

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr251338155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valakiember (törölt) 2009.08.25. 23:40:34

Van egy olyan érzésem, hogy ez egy nagyon buta kérdés lesz, úgyhogy már most restellem, de azért megkérdezem:

Ha ez a 10-es verzió - még ha RC is -, akkor miért 9.80-as van írva a Névjegyhez?

img35.imageshack.us/img35/7066/26566346.png

- Mellesleg feltettem a 10-est frissítve a 9.64-et (szándékosan), most kitóltam magammal, mert nem megy a Twitter widget. :S -

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.25. 23:43:49

@Imrityinko: A végén ott van a 10-es. Amit te ott látsz, az az azonosító, amit a honlapok kapnak meg.

Azért van így, mert sok honlap a 10.00 láttán azt hitte, hogy 1.00 és szólt, hogy elavult a böngésző. Valamelyik előzetesben változtatták meg így, éppen emiatt. Tehát a 9.80 porhintés a hülye honlapoknak, de aki akarja a végéből kiguberálhatja a valós verziószámot.

Valakiember (törölt) 2009.08.25. 23:48:18

@cousin333: Kössz!


- Mellesleg a Twitter widget probléma megoldva. Csak újra le kellett tölteni. -

Cole1 2009.08.25. 23:55:21

Remélem, hogy a gyorsaság is rendben lesz és, hogy nem zabál annyi memóriát, mint a Firefox.

Várom a véglegest. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.26. 01:59:54

Egész gyors lett így friss telepítés mellett. A szinkronizációt remélem visszacsinálják, mert ez így nagyon gáz.

Az új ikon tetszik, de ha már az ikonoknál tartunk, a következő jubileumi változatig várható, hogy javítják a már generációk óta létező favicon bugot?

Végre az oldalt elhelyezett Visual Tabs bugot is javították, viszont lett egy újabb bug. Nem működik a méretezés.

lalolib 2009.08.26. 09:21:55

Mivel a 10 béta óta tértem vissza az Operához, az RC1 telepítése előtt (ha tisztán, új helyre rakom) lenne néhány kérdésem:
1. átveszi a béta levelezési adatait?
2. átveszi a bétánál használt könyvjelzőket?
3. átveszi a béta verzió jegyzeteit?
4. átveszi a béta verziónál használt jelszavakat?
5. átveszi a béta verzió gyorshívó beállításait?
Előre is köszi a segítséget!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.26. 09:32:21

@lalolib: minden további nélkül, ha arra telepíted rá, vagy átmásolod a megfelelő profilfájlokat.

Dzsini 2009.08.26. 09:36:28

@lalolib: ha upgrade-et csinálsz az előző változatról, akkor a válasz mindegyik kérdésre igen.
ha új telepítést csinálsz, akkor nehezebb a kérdés - a könyvjelzők, jegyzetek, gyorshívó az Opera Link-en át szinkronizálódnak, a levelezési beállítások és jelszavak pedig lementhetőek és bemásolhatóak, de ehhez neked is kell dolgozni:
az opera:about oldalt megnyitva megtalálhatod, hogy hova menti el a beállításokat, a jelszavak az ott található wand.dat, a levelezési beállítások a levelezés accounts.ini fájljában vannak elmentve.
De használhatod ezt is:
magyaropera.blog.hu/2007/12/07/opera_backup_mentsd_le_az_adataidat
(ha frissítették a 10-es verzióra)

awking 2009.08.26. 10:05:45

Resius, hol is láttam már ezt új ikont, hol is láttam... ;D

awking 2009.08.26. 10:08:26

Hupsz... sorry, tegnap már megbeszéltük egyszer... :)
De ha tényleg van beépített ember, akkor a jegyzeteket lehetne kicsit okosítani, és ismerek olyat aki örülne egy naptárnak, ami jelez a különböző eseményeknél. Kicsit se lenne baj ha a Google naptárát is tudná... :D

lalolib 2009.08.26. 10:18:31

@Dzsini: Köszönöm. Azért gondoltam tiszta telepítést, mert a cikk szerint a telepítő eleve azt ajánlja. Megjegyzem, ezt megoldhatták volna elegánsan is, ha már új helyre települ a program, legalább egy kérdés erejéig, hogy átvegyék-e a beállításokat. Ezek olyan apróságok melyekre nem figyelni, szerintem hiba.
Nem elsősorban az Opera logó színe a fontos, hanem a felhasználók minél jobb "kiszolgálása"!

MosoMasa 2009.08.26. 11:05:36

Engem pl zavar - na jó nem nagyon -, hogy a gyorshívó thumbnail-jait ha átszerkesztem magamnak, akkor egy véletlen frissítéssel oda is lesz az egész munkám, mert felül írja, ill. újakat tesz be. Ráadásul h_lye mappában tárolja, a profil mentésénél külön ki kell keresnem.

Ez egy olyan bosszantó apróság.

madve2 2009.08.26. 11:38:48

Értem én, hogy a Windows 7 miatt sietni kell (pláne, hogy elsősorban pont az Opera hisztizte ki ezt a böngészőválasztos dolgot), de Unite nélkül tényleg olyan üres az egész, a 9.5 szerintem nagyobb ugrás volt. (Bár Operánál ez szinte szokásos, pl. a 7.5 és a 8.5 is nagyobb mérföldkövek voltak - vagy legalábbis számomra annak tűntek -, mint a 7.0 és a 8.0, vagy épp a 9.0...)
Bölcsebb lett volna ezt a mostanit 9.8-ként kiadni, esetleg 9.9-ként (mondjuk szeptember 9-én =P), és a 10.0-t megtartani a Unite-nak...

Dzsini 2009.08.26. 12:04:17

@magampista: a thumbnail átirogatás nem hivatalosan támogatott lehetőség, csak egy file, amit te önkényesen megváltoztatsz :) ugyanígy régebben lehetett több speed dial mezőt csinálni, de a link csak az első kilencet mentette el - most már illene többet, de nem teszi - na EZ már hiba.

MosoMasa 2009.08.26. 12:15:10

@Dzsini: Jaja, tudom, hogy inkább buhera lehetőség, csak elgondolkodtam rajta.
A második felét nem értem. Nekem is van vagy 24 mező, de bármennyi lehet. Ezért gondoltam, hogy jó lenne ha megmaradnának a thumbinalok, mert így már elég kicsit a képek, és mondjuk én csak egy-egy logót tennék oda, amiről jobban felismerem.

Dzsini 2009.08.26. 13:05:48

Bármennyi mező lehet, de az Opera Link csak az első kilencet szinkronizálja.

awking 2009.08.26. 13:11:59

Micsudi? Nekem 12 van a kezdetektől fogva, emlékeim szerint ha otthon a pölö felcseréltem a 10-est a 12-vel, akkor azt is szinkronizálta. Elvégre a fájlt tölti fel amibe beállítom. Nem?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.26. 13:33:12

@Dzsini: Kicsit bénán van megoldva a dolog. Nem tudom, hány gyorshívót tud szinkronizálni összesen, 25 gondolom nem probléma neki. Az elemeket szinkronizálja ugyan, de a számukat nem. Tehát ha újratelepíted az Operát, akkor előbb méretezd át a Gyorshívót az általad használtra (pl. 4x3), és csak ezután szinkronizálj. Ekkor, ha korábban is 12 elemed volt, akkor mindegyiket látni fogod megjelenni.

Dzsini 2009.08.26. 13:42:53

@cousin333: aha, értem. nálam akkor ez volt a gond, én feltételeztem, hogy azt is elteszi, hogy mennyi volt, és utánaállítja szinkronizálásnál - de ezekszerint akkor simán csak lekér annyit, amennyi "ideát" be van állítva.

(mellesleg most 12 van, de az opera link weboldalon továbbra is csak 9-et mutat)

lalolib 2009.08.26. 14:07:54

Nagy nehezen, de minden összejött. A gyorshívó szinkronnal nem volt szerencsém, mert előtte nem állítottam át az eredeti méretre, de ez nem nagy gond, gyorsan pótoltam. Azt azért továbbra sem értem, hogy miért nem gondoltak arra, hogy a béta adatait simán átvegye, még akkor is ha más helyre lett telepítve. Csak egy kérdést kellett volna tenni, sőt elegánsabb lett volna ha a telepítéskor megkérdezi, hogy mit csináljon. Vegye át az adatokat, vagy egyből szinkronizáljon, vagy "szűzen" telepítsen? Nem nagy dolog, csak egy kis odafigyelés kellett volna.
Ahogy a gyorshívó panelra is ráférne még egy kis fejlesztés. Időjárás ablak, rss ablak, a miniképek png képekkel való helyettesítése keret nélkül, az oldal nevének átírása...stb.
Ezen túl a letöltéskezelőre is fordítani kéne még egy kis időt, mert nagyon primitív (torrentet meg kezeli!), bele kéne még építeni egy google kiegészítőt és akkor "mindennel meg lennék elégedve". Az Unit bár jó elgondolás, de annyira nem hiányzik.
Ezektől függetlenül tetszik a program és egyenlőre nem térek vissza a tűzrókára.

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.08.26. 15:36:45

A Unite hiányozni nekem se nem hiányzik, de az Operának azért lehet, jól jött volna az a pár új felhasználó, akik emiatt a featúra miatt próbálják ki vagy váltanak rá.

meneruwa 2009.08.26. 16:47:46

@magampista: így jártam én is a gyors hívó designal :D nem szentségeltem sokat :D bár én voltam a pancser szó se róla

ZeGa 2009.08.26. 18:05:53

Felmerült nálam egy probléma, ami után érdeklődnék, hogy csak nálam van így vagy már más is találkozott vele. A probléma pedig az, ha egy .zip állományt szeretnék letölteni az opera pedig mindenáron .mht fájlt töltene le.

buhera 2009.08.26. 18:52:03

@ZeGa: Nálam lejön a zip fájl.

balcso 2009.08.26. 19:16:59

azt meg tudja valaki mondani, hogy az óra mellől el lehet-e valahogy tűntetni a kis Opera ikont? Az csak vagy 1 hónapja jelent meg ott, és annyira felesleges:(.


data.hu/url/balcso

Teddy Beer 2009.08.26. 19:39:36

Én a 9.65-re telepítettem rá. Nincs vele semmi gond, bár általában a bittorrentel szoktak bajok lenni, de azt csak a hét második felében fogom tesztelni (talán). :D

Teddy Beer 2009.08.26. 19:41:40

@balcso: Esetleg állítsd be, hogy mindig rejtse el a windóz, vagy amit használsz. :))

KenGuruL 2009.08.26. 20:20:26

én is találtam egy "easter egg"-t ;), bár lehet ez új feature.

Címsort kijelölőm, jobb klikk, és ha a jobb klikk nem pontosan a kijelölt szöveg felet történik akkor a Másolás menüpont inaktív, de kivágni lehet :). A kivágás meg kvázi a másolás, mert a kijelölt szövegrész ott marad. De ez csak a címsornál van.

Win7 + legutolsó bétára telepített RC1.

balcso 2009.08.26. 21:10:13

@Teddy Beer: be van állítva, elrejti, de akkor is minek az oda? miért nem lehet kikapcsolni? :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.26. 21:12:25

@KenGuruL: Nálam eléggé össze-vissza csinálja, úgyhogy szerintem ez bug. Szintén Win7, de friss telepítés.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.26. 21:14:44

@balcso: Elvileg a -notrayicon kapcsolóval kell indítani (át kell szerkeszteni a parancsfájlját.

Amúgy nem értem, miért van vele olyan sok embernek problémája... Bántott, vagy mi? :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.26. 21:32:55

@cousin333: Nem, csak azért lett olyan amilyen már a Win7 értesítési területe is, mert minden utolsó szoftver odateszi ki az ikonját, pedig csak annak kéne, amelyik értesít. Például az Opera ha új levél/RSS érkezett, vagy ilyesmi. De ha nem értesít semmiről, akkor ne legyen ott az ikon, ahogy régen. Ha Ctrl+H-val minimalizálom, akkor viszont a notrayicon kapcsolóval megszívom.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.26. 23:23:55

@cousin333: nekem a piros O betűvel nincs problémám. azzal viszont van, hogy amikor egy levelem érkezik, és átvált fehér borítékra, akkor méééééénem nyitja meg nekem az olvasatlan levelek oldalt, ha rákattintok...

Cole1 2009.08.27. 00:10:34

Ubuntu 9.04-re letöltöttem, de karakterkódolási hibák vannak néhány helyen, annyira nem zavar, csak érdeklődnék, hogy másnál is, vagy csak nálam?

KenGuruL 2009.08.27. 08:13:02

@Karbonade: 1699 build alatt is megvan, ugyanaz

lalolib 2009.08.27. 09:29:59

Apró nyűg, de hátra van megoldás rá: be lehet úgy állítani a füleket, hogy ha bezárok egyet akkor a gyorshívó legyen egyből aktív? Szerintem az lenne a logikus, hiszen egy új fület akarok nyitni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.27. 12:38:24

A mozdulatparancsoknál Application->GestureLeft, GestureDown-nál írd át az Action-t erre: Close page & New Page

A billentyűparancsoknál pedig a Ctrl+W funkcióját írd át erre.

Ha a kis x-szel zárod be a tabokat, akkor arra nem tudom mi a megoldás.

Vmn 2009.08.27. 12:40:37

Karbonade, ezt is jelenthetned ha gondolod, szinten evek ota letezo hiba. Kijelolod a cimsort, es nyomsz egy vissza-t, mire vissza is megy a weboldal, de a cimsorban az url ugyanaz marad, ahonnan visszajottel.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.28. 09:23:16

Még egy változás: az óra melletti, sokak által rühellt ikon is megváltozott. Ráadásul ha leveled jön, már nem alakul át levél ikonná (ami jó, mert ilyenkor gyakran kerestem, hogy hol is van akkor az Opera), hanem csak az Opera ikon bal alsó sarkába kerül egy kis boríték.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.28. 12:42:02

Na, olvasgattam egy kicsit a kapcsolódó blogbejegyzést. Pár észrevétel:

- Az Opera Link újfajta bejelentkező felülete a Unite kódjához kötődik, ezért, ha nincs Unite, nincs szép UI sem. Ez van...

- elképzelhető, hogy lesz még egy RC
süti beállítások módosítása