Magyar Opera

Böngészők biztonsága 2008-ban

Az online biztonsággal foglalkozó Secunia most adta ki a 2008-as jelentését, amelyben többek között a böngészők biztonsági hibáit is tárgyalja. A jelentésbe ezúttal csak egy összefoglaló került, amelyből kiderül, melyik böngészőnek hány biztonsági hibát kellett javítania az elmúlt évben.

Meglepő módon a listát ezúttal toronymagasan a Firefox vezeti, nem kevesebb mint 115 biztonsági hibával, ami több, mint a többi böngésző hibái összesen. A legbiztonságosabb böngésző az Opera volt, 30 hibával, második az Internet Explorer alig lemaradva 31 hibával, és a Safari 32-vel.

A böngészők biztonsági hibáinak eloszlása 2008-ban

Érdekességképpen, a böngészők kiegészítői között az Opera Widgetekben egyetlen hibát sem találtak, a Firefox kiterjesztésekben mindössze egyet, viszont az Internet Explorerhez kapcsolódó, biztonsági szempontból nem túl hatékony ActiveX-hez már 366-ot (!). Így már egészen másképp fest az IE biztonsági mutatója. A Java (54), a Flash (19) és a Quicktime (30) sem úszta meg az évet biztonsági hibák nélkül.

A fentiekből jól látszik, hogy senki sincs biztonságban, bármilyen böngészőt is használ, de a legbiztonságosabb továbbra is az Opera volt a böngészők között. Ugyancsak nagyon fontos, hogy mindig a böngésződ legújabb verzióját használd, ugyanis az esetek túlnyomó részében a már publikált és az új verziókban javított hibákat szokták kihasználni a nem frissített böngészőkben. Ha most valaki például egy egy évvel ezelőtti Firefox-szal böngészik, annak több mint 100 nyitott biztonsági rése van, amelyeken keresztül trójaik, vírusok vagy kémprogramok kerülhetnek a gépére a tudomása nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr25985605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mozilla Magyarország 2009.03.07. 21:16:25

Mozilla válasza a Secunia jelentéséreLucas Adamski, a Mozilla biztonságért felelős igazgatója blogjában, Óvakodj a biztonság mérésétől címmel válaszolt a Secunia biztonsági jelentésére. Óvakodj a biztonság mérésétől A biztonság mérését nagyon nehéz jól v…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása