Magyar Opera

Újabb apró lépés (b10433)

A mai napon elérhetővé tett előzetes még egy lépéssel közelebb visz minket a végleges 9.6-hoz, ami vélhetően az utolsó jelentősebb állomás a 10-es verzióhoz vezető úton. Nem változott sok minden az előző változathoz képest, legalábbis a Dragonfly még mindig kissé instabil. A többi javítás elsősorban a stabilitást növeli (mármint a Dragonfly-on kívül), illetve a kínaiak örülhetnek az új alapértelmezett levelezőszolgáltatásoknak.

Ez utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy az Opera egy mailproviders.xml nevű fájlban tárolja a legnépszerűbb internetes levelező szolgáltatások adatait. Ennek köszönhetően ha egy olyan e-mail címet állítunk be az M2-ben, amit tartalmaz a fájl (például a GMail-t), akkor nem kell keresgélnünk a különböző portok, szerverek beállításait, elegendő csak az e-mail címet és a jelszót megadnunk. Az ötlet - és a megvalósítás - pofonegyszerű, és sokkal kényelmesebbé teszi a beállítást, feltéve, hogy tartalmazza a saját szolgáltatónkat. Egy napon talán a magyarok is benne lesznek...

Előtte azonban lássuk a rövidke változási listát, szokás szerint a hibákkal kezdve:

Ismert hibák:

  • a Dragonfly némileg instabil

Javítások, változások:

  • néhány stabilitásnövelő változtatás
  • az előzménykezelőben javítva lett a több elem másolása
  • javított DCC átvitel az IRC csatornákon
  • gyorskeresés kijavítva a hírcsatornákban
  • népszerű kínai oldalak hozzáadása a mailproviders.xml fájlhoz

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Opera Devices SDK 9.6 és ami mögötte van

Az Opera Software ASA az idei amszterdami IBC-n (International Broadcasting Convention - nemzetközi távközlési kiállítás) bejelentette, hogy elérhetővé tette az Opera Mobile Devices SDK 9.6-os verzióját. Ennyi a lényegi hír az Opera hírcsatornájából. De még a régi Opera felhasználókban is felmerülhet a kérdés, hogy mit is takar ez a név. Nézzünk tehát kissé a dolgok mögé, annál is inkább, mert ez segíthet megérteni néhány döntést amit az Opera az utóbbi időben hozott, és más megvilágításba helyezi kedvenc asztali böngészőnket.

Az Opera Software gyökerei a nagy norvég kommunikációs vállalatig, a Telenor-ig nyúlnak vissza. Egészen pontosan 1994-ig, amikor a két alapító tag, Jon S. von Tetzchner és Geir Ivarsøy megalkotta a mai Opera első (és még nem publikus) verzióját. Az ok az akkori megoldások nehézkessége és funkciószegénysége - valamint kis száma) - volt. A fejlesztés egyik fő elve 1998 óta a mai napig érvényes: "egy és oszthatatlan internetet mindenhová". Ennek a szellemében készült el az Opera böngésző a Windowson kívül szinte minden jelentősebb platformra, például Linux-ra, Mac-re, Solaris-ra és QNX-re.

Tovább...
süti beállítások módosítása