Magyar Opera

Képek kezelésének módosítása Operában

Ha csak egyetlen egy képet nyitunk meg az Opera böngésző egyik fülén, akkor az alapértelmezés szerint teljes méretben nyílik meg. Bevallom őszintén, hogy miután áttértem a Firefoxról, ez egy kicsit zavart, de miután megtudtam, hogy a képeket (és egyébként a weboldalakat is) a - (mínusz) gomb megnyomásával lehet kicsinyíteni, a + (plusz) gomb megnyomásával nagyítani, a * (csillag) gombbal visszaállítani az eredeti médetre, az illeszkedés funkcióval pedig az oldal szélességéhez igazítani, ezután már nem is hiányzott annyira ez a Firefox funkció sem. Most meg már pláne nem, hogy a képek átméretetezgetése egyszerűen megoldható egy operás felhasználói Javascripttel.

Lássuk, hogy milyen képkezelő módokat használhatunk ezzel a Javascripttel:

Képek kezelése Operában

  • Original - Eredeti: értelem szerint ilyenkor a képet az eredeti méretében mutatja, ugyanúgy, mint korábban.
  • Shrink to Fit - Illeszkedés: ebben a módban a böngészőablakunknál nagyobb képeket úgy kicsinyíti le, hogy pont kiférjen, ne kelljen egyik irányba sem görgetnünk. A böngészőablakba beférő kisebb képekkel viszont nem csinál semmit.
  • Maximize - Ablak kitöltése: ebben a módban a nagyobb képek szintén a böngészőablakunk méretéhez igazodik, a kisebb képek pedig felnagyítódnak, ami sok esetben nem szerencsés.
  • Fit to Width - Szélességhez igazít: ebben az esetben a képernyőnk széléhez igazodik a kép, így felfelé és lefelé kell görgetnünk a képet. A kis képek ebben az esetben is nagyobbak lesznek, és azok is illeszkednek a böngészőablakunk széléhez.
  • Fit to Height - Magassához igazít: ebben az esetben a képernyőnk magasságához igazodik a kép, így oldalra görgetés lehet szükséges. A kis képek ebben a módban is nagyobbá válnak.
Tovább...

Opera 9.52 - könnyű nyári előzetes (b10089)

Bár már javában tart az uborkaszezon és a nyári szabadságolások ideje, a fejlesztés mégsem állt meg. Szerencsére ismét megkaptuk a szokásos pénteki előzetesünket, hogy legyen mivel szórakozni a kánikulában is. Lássuk a javítások listáját.

  • több stabilitási javítás!
  • javítás az előzménykereséshez: egy iframe document.write-tal már nem része az előzménynek
  • javítás az IRC értesítés nélküli szétkapcsolásával kapcsolatban
  • a minialkalmazásokat már rendesen be lehet zárni a környezeti menü megnyitása után is
  • az "Összes megjelölése olvasottként" menüpont a levelezőben már valóban csak az aktuális nézet leveleit jelöli meg
  • javítva a POP aim.com fiók létrehozása

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés

GoldenBlog - veni, vidi ...

A GoldenBlog számomra a Twitter mellett egyike az internet nagy rejtélyeinek, ugyanis elméletileg még értem, hogy nagyjából mire szolgál, de gyakorlatilag képtelen vagyok felfogni, hogy mire jó. Most ismét részt vettünk a kemény versenyben, de ezúttal szorgos munkánk gyümölcseként a megtisztelő 9. helyet sikerült megszerezni, ami egy nem túl népszerű és kevéssé ismert témához képest nem is olyan rossz. Mégiscsak volt értelme az elmúlt öt évnek! :)

Webes szabványokat népszerűsít az Opera

Az Opera néhány nappal ezelőtt adott ki egy nagyon részletes, olvasmányos és rendkívül hasznos oktatóanyagot, amelyben a webes szabványokat mutatják be Opera Web Standards Curriculum névvel. A program része az Opera oktatási programjának, az Opera Educationnek, amelyet egyetemek, iskolák és más oktatási intézmények segítésére készítettek.

Az oktatási anyag a webfejlesztés szinte minden részét átveszi, de a hiányzó részekhez is készülnek még további leírások. Jelenleg 23 cikket tettek fel a szerzők, és még további 30 várható szeptemberig. A leírások Creative Commons licenc alatt vannak, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ingyen fel lehet használni nonprofit célokra, valamit át lehet dolgozni az eredeti szerző és a forrás megemlítésével.

A leírások nem csak kezdőknek szól, hanem azoknak is hasznos lehet, akik már régóta fejlesztenek, csak nem mindig tartják be, vagy nem figyelnek túlzottan a szabványokra. A webes szabványok használata az esetek nagy részében viszont jelentősen megkönnyíti a munkát, a kód átláthatóbb lesz, könnyebb javítani és bővíteni. Nem utolsó sorban manapság már sok munkahelyen vagy projektben hasznos, vagy egyenesen követelmény a webes szabványok ismerete.

A tananyag a következő témákat fogja át jelenleg: az internet és a szabványok fejlődése, hogyan működik az internet, alapok (HTML, CSS, JavaScript), weblapok tervezése, mi kell egy jó weblaphoz, színek kezelése, tipográfia a weben, és még sok egyéb.

Kezdd el az első leckével!

Megjegyzés: gondolokodom rajta, hogy belevágjak a leírások fordításába. Ha van kedved segíteni, jelentkezz, hogy szétoszthassuk a munkát.

süti beállítások módosítása