Magyar Opera

Keresés az Opera gyorsítótárában

Többen is panaszkodtak már itt arra, hogy az új Operában már nincsenek kiterjesztések a fáljokon, amelyek a gyorsítótárban vannak, így nehéz vagy szinte lehetetlen megtalálni egy-egy letöltött fájlt (például flash videókat). Eddig ez egyszerűbben ment, mert elég volt kiterjesztés szerint rendezni a fájlokat, és már lehetett is menteni. Sajnos a gyorsítótár adatbázis jellege miatt a kiterjesztéseket már nem fogják visszaállítani (bár ki tudja, ha sokan kérik, még az is előfordulhat), viszont van Tamil készített egy jó trükköt, amivel továbbra is könnyedén meg lehet találni a fájlokat a gyorsítótárban.

A trükk lényege az, hogy egy ügyes JavaScripttel kiegészíti az opera:cache oldal funkcionalitását, ami így már nem csak pusztán a fájlokat jeleníti meg, hanem lehetőséget kapunk keresésre, a képek előnézetére, valamint méret és név szerinti rendezésre.

A kibővített gyorsítótár lap az Operában

Sajnos a JavaScript kódot a nyelvi fájlba kell beépíteni, így az Opera frissítésekor, amikor új nyelvi fájl érkezik, újra be kell írni ezt a kódot. Az eredmény viszont bőven megéri a fáradságot.

Tovább...

Opera 9.51 rengeteg javítással

Tegnap végre kiadták az Opera 9.51-et, az első javítást az Operához, mivel a sebtében megjelent 9.50-es verzió még sok szarvashibát is tartalmazott. Ez a változat már szerencsére kijavítja a legbosszantóbb hibákat, valamint biztonságosabb is, mint a korábbi verzió, így mindenképpen ajánlott a frissítés.

A frissítés több, egyelőre nem dokumentált biztonsági hibát is javít, amelyek közül az egyik a <canvas> elemmel függ össze, valamint a biztonsági szint sem jelent meg bizonyos esetekben megfelelően.

A javítások közül érdemes kiemelni néhányat, így például a képek letöltéskor már nem kerülnek be a Letöltések közé, a kattintásos előre-hátra egérparancsok kikerültek az egérmozdulatok közül, a szövegmezők elküldés után rendesen törlődnek. Ezen kívül javítva lett a Yahoo! Mail, a DeviantArt és a TinyMCE 2.1.x szerkesztőt tartalmazó oldalak.

A változások teljes listája angol nyelven érhető el Windows, Mac és Linux rendszerekhez.

Az új verziót az Opera oldaláról töltheted le (a magyar változathoz az International telepítőt kell választani).

Kis lépés... 9.51 RC3 (b10081)

Úgy tűnik, a fejlesztők minél alaposabban le akarják tesztel(tet)ni a Kestrel első ráncfelvarrását, mert a mai napon már a harmadik kiadásra jelölt verzió is letölthető belőle. Ez egyszersmint azt is jelenti, hogy a végleges változat nemsokára megjelenik, vélhetően még a hét folyamán (vagy akár holnap). Már az összeállítás számából is kiderül, hogy meglehetősen kevés javítást tartalmaz az RC2-höz viszonyítva, de vannak köztük fontos változások is. A fejlesztők ezúttal azt kérték, hogy a szokásosnak mondható visszajelzések mellett külön figyelmet fordítsunk a korábbi verziók frissítésével és a mentésekkel (honlapok mentése, képek mentése... stb.) kapcsolatosan esetleg felbukkanó hibák felderítésére.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Javított hibák:

  • a szövegbeviteli mezők már megfelelően törlődnek, ha a gyorsítótár ki van kapcsolva
  • fagyás javítva a nyomtatási előnézetben
  • az elmentett képek már nem jelennek meg a Letöltés fülön
  • már működik a windows.close() parancs, ha előzőleg a környezeti menüt megnyitottuk
  • Linux alatti nyomtatás javítva (csak Unix)

Letöltés

süti beállítások módosítása