Magyar Opera

Megjelent az Opera 9.5 - villámgyors böngészés!

Nem volt véletlen az elmúlt napokban tapasztalható túlzott aktivitás az Opera körül: a pár napja megjelent RC előzetes után rekordsebességgel kiadták a böngésző vadonatúj végleges verzióját, az Opera 9.5-öt, amely méltatlanul csak egy fél verziószámot növekedett, pedig jó két évet fejlesztették, és valóban rengeteg újdonság került bele. A gyors megjelenéssel az Operának sikerült beelőznie a hamarosan ugyancsak megjelenő Firefox 3-at is.

Az új verzió rengeteg újdonságot hozott, ezért mindenképpen megéri frissíteni a régi Operánkat. A legfontosabb, ám láthatatlan változás a megjelenítő motorban történt, ugyanis az nagyon sokat fejlődött az Opera 9.27-hez képest, így sok olyan oldal is működni fog az új Operában, amely eddig rosszul, vagy egyáltalán nem jelent meg. Ezen felül a weblapok megjelenítése és magának a böngészőnek a működése is jelentősen, érezhetően gyorsult.

De a javítások mellett rengeteg új, innovatív fejlesztés is bekerült az új Operába.

Gyors tartalomkeresés

Bár ez nem hangzik újnak, ennek ellenére meg fogsz lepődni, amikor kipróbálod az új, címsorba épített gyors keresőt. Nemrég jártál egy oldalon, amelynek nem emlékszel a címére, de tudod, hogy miről szólt? Csak írj be egy szót a címsorba, és azonnal megjelennek azok az oldalaknak a címei (az idézett szövegrészekkel együtt), amelyekben szerepelt a keresett szó. Mindezt villámgyorsan!

Tovább...

Opera 9.5 végleges

Opera 9.5 végleges

Részletek hamarosan!

Közben lehet bogarászni a magyar súgót is, bár jobb lett volna, ha ezzel még várnak egy keveset.

Kövesd a Foci EB-t Opera Minivel! (frissítve)

Ha élőben akarod követni a Foci EB eredményeit olyankor is, amikor nem vagy tévé közelben, akkor irány az Opera Mini a telefonodon, és nyisd meg a http://portal.opera.com/scores oldalt. Ha most telepíted az Opera Mini 4.1-et, akkor a címet megtalálod a könyvjelzők között is!

Opera 9.5 RC! (b10057)

A mostani előzetes-áradatban szinte már az a meglepetés, hogy ilyen sokat kellett várni a következő előzetesre. A legutolsót pénteken próbálhattuk ki, azóta a fejlesztőknek két munkanapjuk volt a program javítgatására. Noha az utóbbi években már rengeteg előzetessel volt dolgunk, ez a mai kiadás különleges, mert ez a következő "generációs" Opera, a 9.5 (alias Kestrel) első kiadásra jelölt változata!

Ami azt illeti, egy új weekly mindig örvendetes, az RC-nek való kinevezést viszont személy szerint elkapkodottnak érzem, még akkor is, ha az első nyilvános build, a 9.5 alfa bizony nem kevesebb, mint 8 hónapja jelent meg, a legutolsó nagyobb kiadás, az Opera 9-es változata pedig majdnem napra pontosan 2 éves! Lehet, hogy pont ezt a jeles évfordulót, június 20-át szemelték ki a marketingesek az új változat megjelenési időpontjának, de az is lehet, hogy csak a Firefox 3-as kiadását szeretnék megelőzni. Akárhogy is van, remélhetőleg minél bugmentesebb változatot adnak ki, mert az új felhasználók messze nem olyan elnézőek, mint a rutinos Opera felhasználók. Őket "+" ikonokkal és ehhez hasonló fogásokkal legfeljebb ideig-óráig lehet megnyerni, de hosszútávon csakis egy stabil, jól működő és az oldalakat helyesen megjelenítő böngészővel. A stabilitással általában nincs gond, a hibamentes működés is garantált többé-kevésbé, az oldalak helyes megjelenítése viszont kemény dió.

Tovább...

Webalkalmazás az asztalon, Operával

Manapság már minden asztali alkalmazásnak van webes megfelelője, főleg a Google tájékán, így ha az embernek kedve támad egy kis könnyed délutáni szövegszerkesztésre, vagy át akar dekorálni néhány életlen képet, már nem kell mindenféle Office vagy Photoshop cuccot telepíteni, elég megnyitni a megfelelő weboldalt, és már mehet is a menet. Ráadásul bárhol, bármikor elérhető. Kétségkívül vannak az online módszernek hátrányai is, de ennek ellenére sokan használják őket.

De miért kéne mindezt mindig a böngészőből elindítani? Miért ne lehetne neki saját ikonja az asztalon, ahogy minden normális alkalmazásnak?

A fenti problémára nyújt megoldást többek között a Mozilla Prism, amely egy weblapot úgy nyit meg a Firefoxban, mintha külön alkalmazás lenne. A Prism részletes bemutatásától most eltekintenék, viszont megmutatom azt, hogy hogyan lehet mindezt Operában is megcsinálni.

Az alábbi lépésekkel készítünk egy lecsupaszított OperaPrism változatot, amelyben bármilyen webalkalmazást betölthetünk, egy Windows ikonnal indítva. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy külön böngészőben fut, így ha a normális böngészés során a böngésző lefagy, akkor nem rántja magával a külön szálon futó webalkalmazást is. További előny még, hogy definiálhatsz saját CSS-t az alkalmazáshoz, így szinte tetszés szerint módosíthatod (és ez nem befolyásolja a normál böngészőt), másrészt saját, független ablaka van, annak minden előnyével együtt: például saját gomb a tálcán, vagy át lehet rakni másik monitorra, stb.

A leírást megpróbáltam egyszerűen megírni, hogy a lehető legkevesebb állítgatással járjon. A haladó Operások természetesen ezt simán továbbfejleszthetik, például új Opera telepítése helyett elég csak egy új profilt létrehozni, így nem szükséges két Operát frissíteni. Úgyhogy a leírástól bátran el lehet térni, ha tudtok jobb megoldást valamelyik részére. (És az ilyen tippet a kommentekben is említsd meg!)

Tovább...
süti beállítások módosítása