Magyar Opera

Tovább a megkezdett úton (b10014)

Szerencsére az Opera készítői már nem az egy hét, egy build elvét követik. Az előző heti csúszás miatt a hét elején érkezett frissítést pénteken egy újabb szokta követni. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ezekbe kevesebb újítás fér el, erre utal a viszonylag kicsi növekedés az összeállítás számát illetően. Viszont az ilyen apró lépések hozzák egyre közelebb a végleges változat megjelenését, ráadásul amikor egy bennünket zavaró hiba kerül kijavításra, akkor az sem volna érdekes, ha az előzetes semmi más változást nem tartalmaz. Szerencsére nem ez a helyzet, az újításokról alant olvashattok.

Előtte még térjünk kicsit át az Opera új fejlesztőeszközére, a Dragonfly-ra. Az első alfa bő két hete jelent meg, de a fejlesztők máris tovább léptek és számos javítást eszközölve megjelentették az első előzetest. Bizony ám, ezentúl nem csak Opera weekly-knek örülhetünk, hanem a Dragonfly is csatlakozik, ahogy arról a blogjukban beszámoltak. Egyúttal kihasználhatjuk az újfajta megvalósításból fakadó előnyöket is. Nevezetesen azt, hogy a Dragonfly a gépen fut, de a netről mindig a legfrissebb változat töltődik be. A szemfülesebb felhasználók már korábban felfedezhettek egy Opera beállítást, ahol a fejlesztői eszközök elérési útvonalát adhatjuk meg. Az alapértelmezett beállítás csak a hivatalos kiadásokat tartalmazza, ha azt szeretnénk, hogy a heti előzeteseknek megfelelően frissüljön, állítsuk a címet, legyen https://dragonfly.opera.com/app/weekly. Ne felejtsük el a Mentés gombot sem!

Most pedig vissza a Kestrelre, annak is a legfrissebb változatára. A főbb változtatások ezúttal a kiterjesztett validációjú tanúsítványok kezelését érintik. Az Opera mindisg is kényesen ügyelt a felhasználók biztonságára, nem volt ez másképp az EV támogatásánál sem. Mint kiderült, túl szigorúan kezelik a funkciót, olyannyira, hogy más fejlesztőkkel megállapodva - kvázi szabványként - csökkentik a biztonsági szintet. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy oldalnak kevesebb feltételt kell teljesítenie az EV-t jelző zöld ikon elnyeréséért. Ez a beállítás ugyanakkor visszaállítható, ha valaki ragaszkodna a mostani implementációhoz. A csökkentésről, annak hátteréről bővebben is olvashatsz Yngve blogjában. Lássuk a többi változást!

Ismert hibák!

  • a Dragonfly nem működik, ha a JavaScript le van tiltva
  • a Hivatkozott tartalom mentése másként opció nem mindig működik
  • a legördülő menük esetenként a párbeszédablakok mögött jelennek meg (csak Mac)
  • a http://www.netvibes.com/ nem működik (csak Windows)
Tovább...

Rendeld meg te is az Opera Magazint!

Opera Magazin

Az Operának már volt korábban is egy havonta megjelenő "magazinja", az Opera Bits, amely csak néhány lapszámot ért meg, majd szó nélkül megszűnt. Most úgy tűnik, ismét megpróbálják ezt ismét újraéleszteni, csak ezúttal egy merőben más formában: ugyanis egy valódi újságot adnak ki (vagyis papíron, ha nem világos), amelyet ingyen igénylehetsz az oldalukon, vagy egyszerűen letöltheted pdf-ben.

Az új lap neve Opera Magazine, a készítők szerint egy életstílus magazin, és valóban sokkal igényesebb, mint az előző változat, érdekes formában mutatja be a választott témákat (jobboldalt például John von Tetzchner látható egy operás szerelésben - nagy opera rajongó állítólag). A témák tipikusan reklámkiadványos dolgok, és nagyon gazdagon ilusztráltak, szóval érdemes "csak úgy" is végiglapozgatni az újságot. És ami a legfontosabb: miután megrendelted, ne felejtsd el bevinni magaddal a munkahelyre / iskolába, hátha mások is belelapoznak! :)

Néhány téma az első számból:

  • Inbox: válaszok az olvasói levelekre
  • Dolgozó 2.0
  • Web vs. Guttenberg
  • 5 tipp az életünk könnyítésére
  • A saga folytatódik
  • Az ember, aki meg akarja menteni a Webet
  • Divat
  • Internetfüggő vagy?
  • Az elmaradhatatlan horoszkóp!
  • Utazás (Tokió, Japán)

Az ingyenes példányért itt regisztrálhatsz (a válaszhoz írd be, hogy Opera Magazine), vagy töltsd le a lapot pdf-ben.

A leghasznosabb rejtett beállítások az Operában

Tamil a nemrég megújult, de mostanában kissé akadozó Opera Watch oldalán tett közzé egy hosszabb listát a hasznosabb opera:config beállításokkal. Természetesen a fontosabb beállítások mind elérhetőek a beállításokban, de van elég sok olyan "rejtett" opció is, amelyet csak a részletes beállítások oldalán, az opera:config-ban találsz meg. Ezek közül soroljuk fel most azokat, amelyek leginkább említésre méltók, így még inkább testreszabhatod az Operádat a saját igényeidnek megfelelően. Az opera:config használatáról egy részletes, angol nyelvű leírást is találsz az Opera oldalán.

Az opera:config lap Operában

A beállításokat a legkönnyebben úgy éred el, ha rákattintasz a táblázat első sorában található linkre, amivel megnyitod az opera:config oldalán a szóban forgó beállítást. Írd át a bejegyzést a kívánt értékre, majd nyomd meg a lista alján a Mentés gombot, ezzel a legtöbb esetben az új beállítás érvénybe is lép.

Tovább...

Stabilan tízezer felett (b10005)

Azt már minden lelkes Opera felhasználó megszokhatta, hogy péntekenként újabb előzetest publikálnak a világ legjobb böngészőjéből. Azt is, hogy néha mégsem. Mostanában viszont tendenciává vált, hogy utóbbi esetben nem kell megvárnunk a következő pénteket, hanem már a hét elején megérkezik a friss változat. Nincs ez másképp most sem, a múlt pénteki lemaradást ma pótolták a fejlesztők. Noha a változások listája alapján ez is csak egy a sok közül, mondhatnánk, hogy jellegtelen, de semmiképpen sem jelentéktelen. Ami pedig teljesen egyedivé teszi, az a sorszáma. A mai előzetes build-szám ugyanis az Opera történetében először, átlépte a bűvös 10000-es számot - legalábbis Windows alatt. Ráadásul nem is olyan kevéssel, mindjárt öt egységgel. Ezzel mindjárt meg is magyaráztam a cím második felét.

Az első akkor válik jobban érthetővé, ha egy pillantást vetünk a változások alant elterülő listájára. Bizony, a mai előzetes fő csapásiránya a stabilitás növelése, a javítások többsége is ilyen jellegű. Persze hibák is vannak megint, szerencsére a számuk ismét fogyóban van. Szokás szerint kezdjük akkor velük, essünk túl rajtuk:

Ismert hibák!

  • a Dragonfly nem működik, ha a JavaScript le van tiltva
  • egyes párbeszédablakok nem kapnak elsőre fókuszt
  • a Hivatkozott tartalom mentése másként opció nem mindig működik

A javítások, változások:

Tovább...
süti beállítások módosítása