Magyar Opera

Boldog új évet! (b9721)

Megérkezett az év első előzetese! Ahogy az lenni szokott, számos bugot javított, amelyek közül néhány alaposan megkeseríti a felhasználók életét. Persze az "elmaradhatatlan" új bugok is jelen vannak, ezektől várhatóan csak a végső kiadás lesz mentes. Reméljük. De addig is nézzük, mit takar a 9721-es buildszám:

Ismert hibák (mindenképpen olvasd el!)

  • néha a címsávbeli legördülő menü nem tűnik el a cím beírását követően
  • le lett tiltva az opera:historysearch (fejlesztés alatt...)
  • a levelek és hírcsatornák nem rendezhetők dátum szerint
  • a Solaris build-ek továbbra is fagynak a levelező használatakor

Fontosabb változások

  • az Opera Link ikonja már megjelenik az Állapotsávon
  • a getClientRects és a getBoundingClientRect utasítás javítva
  • már nincs gond a felhazsnálói fiókokkal új IRC fiók létrehozása esetén
  • javítva lett a kuka törlésekor tapasztalható fagyás aktív szinkronizáció mellett
  • javították a billentyűzettel történő linkek közti navigálás hibáját
  • a könyvtárakban létrehozott könyvjelzők szinkronizálási hibája javítva
  • újra importálhatók az .mbs kiterjesztésű fájlok
  • a Segítség ablak már nem a Beállítások ablak mögött jelenik meg (csak Mac)
  • a böngésző már az Adobe Reader 8-at is használni tudja beépülőként (csak Linux)
  • a 32 és 64 bites beépülők egyaránt működnek 64 bites Linux alatt (csak Linux)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltések

Fülek váltása Operában Firefox módra

Az Operára váltók körében gyakran merül fel az a kérdés, hogy az Opera miért nem úgy kezeli a füleket, mint a többi füles böngésző (Firefox, Safari, Konqueror). Ha a többi böngészőben bezárunk egy fület, akkor alapesetben a tőle balra található fül nyílik meg, ezzel szemben Operában az utoljára használt fül. Ez a legtöbb esetben egy hasznos dolog, hiszen visszajutunk a legutoljára használt oldalra, de van egy eset, amikor kimondottan zavaró lehet. Amikor egy oldalon állva egyszerre több oldalt is megnyitunk a háttérben (például középső gombbal végigkattintgatva az érdekesebb linkeket), akkor Firefoxban elég az utolsó megnyitott lap fülére kattintani, mivel miután elvolastuk és bezártuk a fület, azonnal megnyitja a tőle balra taláhatót, vagyis az előző háttérben nyitott linket. Operában a fül bezárásakor visszajutunk az eredeti lapra, amin végigkattintottuk a linkeket, így külön meg kell nyitni a másik lapot.

Egy egyszerű megoldás erre, ha Operában a megnyitott lapok olvasása előtt gyorsan végigkattintjuk a megnyitott füleket, így az utoljára használt lap éppen az lesz, amit olvasni szeretnénk. Nem túl kényelmes, de használható lehet.

A másik megoldás, hogy egy saját gombot vagy egy billentyűparancsot használunk a fülek bezárására, nem pedig a hagyományos bezárás módokat. Kényelmetlen, de meg lehet szokni, sőt elég csak a fenti esetekben használni.

Miket írhatunk át?

Az alábbi lehetőségek bármelyikével elérheted, hogy a bezárt fülek után a váltás úgy történjen, ahogyan az Firefoxban megszokott. Használhatsz a bezáráshoz gombokat, billentyűparancsot vagy egérmozdulatot is.

Tovább...

Az Opera kiütéssel győzött

Legalábbis egy japán boxmeccsen, ahol a norvég Joachim Hansen az Opera színeiben ütötte ki az ellenfelét, Kazuyuki Miyatát a K-1 meccsen.

Az Opera ezzel a meccsel komoly reklámot kapott Japánban, mert a közvetítést kb. 20 millió ember nézte náluk, és az Opera logó a meccs alatt végig látszott.

A meccset meg lehet nézni a YouTube-on, további képeket pedig a sherdog.com-on, valamint a K-1 meccs oldalán nézhettek.

Operás boxeralsót minden boxolónak! :)

Forrás: Opera Watch és Haavard.

Az Opera alapítói

Kezdjük az évet egy könnyű témával: az alábbi képen az Opera két alapítója látható 1995-ben, amint éppen az Opera első verzióját programozzák. A bal oldali Jon von Tetzchner, aki jelenleg az Opera vezérigazgatója, a jobboldali pedig Geir Ivarsøy, aki sajnos már nincs köztünk.

Az elmúlt 12 évben az Opera sokat fejlődött, jelenleg több mint 400 alkalmazottuk van, és a böngészőt több millióan használják a számítógépeken és már a mobiltelefonokon is.

Mondjuk én ritkán szoktam nyakkendőben programozni ...

Forrás: Opera Watch

süti beállítások módosítása