Magyar Opera

Hirdetésblokkolás haladóknak

Manapság az internetes reklám korszakában rendkívül sokféle módszerrel helyezhetnek el a weboldalakban reklámokat, így nem árt áttekinteni ezeket a megoldásokat, amelyekkel ellenük védekezni lehet. Az Opera alapvető reklám letiltó funkcióit korábban már részletesen összefoglaltuk, így ezekre most nem térnék ki.

De még mielőtt belevágnánk ezeknek a technikáknak az ismertetésébe, nem árt tisztázni pár dolgot. Nagyon sok - főleg a nagyobb oldalaknak - a fő bevételi forrása ezekből a hirdetésekből származik, így ha letiltjuk, akkor tetszik, nem tetszik, ezeket nyirbálhatjuk meg. Persze mindez függhet attól is, hogy a hirdetési felületekért vagy az átkattintásokért kell fizetnie a hirdetést megrendelő ügyfélnek, de ettől most tekintsünk el. Nem azt mondom, hogy akkor ne is tüntessünk el egy reklámot sem, mert bizony akadnak pofátlan oldalak és reklámok, amik nem csak hogy rondák és számunkra érdektelenek, de ráadásul még a sávszélességet és a számítógépeink erőforrásait is túlzottan leterhelik. Igen, itt főleg a Flash reklámokra gondolok. A hirdetés eltüntetése vagy nem eltüntetése mindenkinek az egyéni döntése, én csupán bemutatnám legjobb tudomásom szerint a reklámok gyakoribb megjelenítési módszereit, valamint ezeknek az eltüntetési lehetőségeit.

Reklámletiltás Opera segítségével

Támogatni szeretnéd egy oldal működését? Nyomj jobb gombot a támogatni kívánt oldalon, majd válaszd az Oldal beállításainak szerkesztése... opciót, végül a Tartalom fülön szedd ki a bejelölést a Tartalom letiltás engedélyezése pont előtt.

Előre szólnék, hogy az alábbi leírásokban, példákban alkalmakkor az oldalak forráskódjaiban is fogunk turkálni, így alapvető HTML ismeretek, vagy némi logika és/vagy próbálkozásra is szükség lehet, de a CSS ismeretek sem jönnek rosszul. A cél az, hogy egy adott weboldalakon te is felismerd, hogy mikor melyik típussal van dolgod és meg tudd oldani a letiltást minél egyszerűbben, praktikusabban, a legkisebb tartalomletiltó fájl készítésével. Tehát a hangsúly most nem a dög nagy adatbázisokon van, amit csak le kell töltened és már használhatod is, hanem a tudáson. Megpróbálom megtanítani azokat a trükköket, amiket bármikor képes leszel te is használni.

Továbbá megjegyezném, hogy a leírásokban Opera 9.5 szerepel, így előfordulhat, hogy bizonyos funkciók nem találhatóak még meg az Opera 9.2x szériában. Csapjunk is bele a tanulásba, lássuk a kategóriákat! Lapozás után megtanulhatod a reklámblokkolás minden csínját-bínját!

1. Frame reklám blokkolás

Mi is az az iframe?

Az iframe egy alapvető HTML kód, szokás még frameset-ként is emlegetni. Ezt a két kódot arra használják, hogy egy weboldal egyik részébe beágyazzanak egy másik weboldalt, amely viszont a felhasználónak már úgy néz ki, mintha egyetlen weboldal lenne. Ennek a segítségével is lehet oldalakon hirdetésáradatot elhelyezni: az oldal egyik részébe belehelyeznek egy kisebb weboldalt, és ez a kisebb weboldal tulajdonképpen a reklám. Remélem mindenki érti, lehet, hogy egy kissé túlragoztam.

Hogyan buktathatjuk le az iframe hirdetéseket?

Mivel ezek a hirdetések tulajdonképpen weboldalak, ezért lehetnek szöveges részei, kép részei, sőt Flash részei is. Ezeknek a lebuktatására több mód is rendelkezésre áll.

  1. Első fajta grafikus megoldás: talán az a legegyszerűbb, ha megismerkedünk az Információ névre hallgató Opera panellel. Amennyiben ez nincs bekapcsolva, akkor ezt az Eszközök > Megjelenés > Panelek alatt tehetjük meg. Az információs panelen a Beágyazott keretek alatt találhatjuk az oldalba beépülő frame-eket (kereteket). Ezekre kattintva megnézhetjük, hogy mik is ezek a beágyazott keretek és így már le is bukott a beépülő frame.

    Frame hirdetésblokkolás Opera segítségével

    Az URL sávból az internetes címet meg kell adnunk a tartalom letiltásához az Eszközök > Beállítások > Haladó > Tartalom > Letiltott tartalmak > Hozzáadás útvonalat követve. Persze nem pont ugyanazt a címet érdemes megadni, hanem pár mappával feljebbit, mert ahol egy reklám van, ott van több is. Például a http://ad.adverticum.net/click.prm?zona=364&nah helyett mindenképpen érdemes a http://ad.adverticum.net/* elérést letiltani, vagy a http://www.jobmonitor.hu/partner/files/laphu_uj_minden.html helyett a http://www.jobmonitor.hu/partner/* elérést blokkolni. Így kisebb tartalomletiltó fájlt fogunk kapni, mégis rengeteg hirdetés fog eltűnni. Talán ez a legegyszerűbb, leguniverzálisabb megoldás a frame-es hirdetések eltüntetésére.

  2. Második fajta grafikus megoldás: ezt a fajta megoldást csak akkor használhatjuk, amennyiben a frame, reklámos oldal tartalmaz szöveges, vagy üres területet is; amennyiben az egész frame-et kitölti egy kép vagy egy Flash elem, akkor nem használható ez a megoldás. Tehát ha teljesülnek a kritériumok, akkor nyomjunk a gyanús terület felett jobb gombot, majd válasszuk a Keret > Megnyitás, vagy Keret > Megnyitás új fülön opciót. Ilyenkor külön nyílik meg az oldalba eddig beágyazott rész. Így már láthatjuk a reklám hivatkozási címét, amit az előbbiekben leírt egyszerűsítések után hozzáadhatunk a reklámletiltási címeinkhez.

    Frame hirdetés letiltás Opera segítségével
  3. Forráskódban turkálós frame hirdetés letiltás: a másik megoldás, ha a forráskódban keressük az árulkodó jeleket. Mivel használhatják a beágyazáskor a frameset és az iframe kódokat is, ezért a legjobb, ha a forráskódban a frame szóra keresünk rá. Fontos, hogy semmiképpen sem a beágyazott oldal szövegére keressünk rá, mert azt nem fogjuk megtalálni a forráskódban, hiszen az nem is szerepel benne!

    Tehát nyissuk meg az oldal forráskódját, a jobb gomb > Forráskód menü kiválasztásával vagy az ahhoz tartozó billentyűkombinációval (általában Ctrl+U vagy Alt+F3), esetleg a forráskódos sajátgomb segítségével. Ha már itt tartunk, akkor itt van a CSS megtekintése/szerkesztése sajátgomb is, amire bármikor szükségünk lehet. Egyébként az Információ panelen is megtalálhatjuk a CSS fájlokat, csak ott Stíluslap név alatt fut. A sajátgombok telepítéséhez ragadd meg a sajátgombot és kezd el felfele, vagy lefelé húzni, rá a megfelelő eszköztárra. Ha a sajátgombra kattintasz, akkor bekerül a sajátgombok közé és onnan húzhatod a megfelelő helyre. A forráskódban keresni pedig a Ctrl+F billentyűkombinációval tudsz. A letiltáshoz szükséges hivatkozást az src= után találod.

    [Forráskód] | [CSS stíluslap]

Jöjjön pár példa:

frame hirdetés blokkolás Opera segítségével

A fenti képen látható a Jobmonitor hirdetése, ami iframe-mel van megoldva. A letiltáshoz érdemes pár könyvtárral feljebb menni és mondjuk a http://www.jobmonitor.hu/partner/* -ot letiltani.

frame hirdetés letiltás Opera segítségével

A végződésekkel nem érdemes foglalkozni, tiltsuk inkább le magát a http://ad.adverticum.net/*-et.

Pár ingyenes tárhelyszolgáltató (Pl: atw, uw) is így helyezi el az oldal tetején lévő hirdetéseket. Ilyenkor érdemes az oldal érdemi tartalma felett jobb gombot nyomni, majd Keret/Megnyitást kiválasztani és azt betenni a könyvjelzőink közé. Ezt megakadályozhatják különböző oldal újratöltő JavaScriptek, akkor azokat is le kell tiltani.

2. Reklámletiltás CSS-sel

Talán ez az egész történetnek a legérdekesebb része, ugyanis felhasználói CSS-ekkel, azaz stílusfájlokkal is blokkolhatunk reklámokat, és ami az egészben a legjobb, hogy ezek lehetnek akár szöveges reklámok vagy a reklámok megmaradt helyének az eltüntetése is. BleedingHeart blogjában olvastam ezt az okosságot. A felhasználói CSS fájlt a következőképpen lehet beüzemelni:

  • itt megnézheted, hogy melyik mappába kell elmenteni BleedingHeart CSS fájlját
  • indítsd újra az Opera böngésződet
  • amennyiben használni szeretnéd a reklámletiltó CSS fájlt, akkor válaszd ki a Nézet > Stílus > Reklámblokkolás menüpontot, vagy húzd az opera kezelőfelületére a lentebb található sajátgombot, amivel még egyszerűbben tudod ki- és bekapcsolni ezt a reklámletiltási módszert:

    [Stílus kiválasztás]

    CSS hirdetés blokkolás bekapcsolása

Hatékonyság? Amennyiben megnézed a CSS kódot, láthatod, hogy többek között képes .class, div és méret alapján is szűrni. Így például, ha van egy hosszú szöveges hirdetés, ami egy .class, vagy div tagban van, akkor azt is le lehet tiltani. A hatékonyságáról talán nézzünk két képet:

Akár szöveges hirdetések letiltása is Opera segítségével

Reklámblokkolás nélkül

Akár szöveges hirdetések letiltása is Opera segítségével

Reklámblokkolásal

Akkor most nézzük meg közelebbről, hogy mi miért is van abban a CSS fájlban. Ehhez először nyissuk meg a CSS fájlt. Esetleg érdemes lehet a Jegyzettömbbe másolni, majd a kódolást UTF-8-ra állítani (File > Encoding vagy Fájl > Kódolás), majd elmenteni, hogy a különböző színekkel jobban láthassuk a kódokat.

  • Name: A CSS fájl első sorában található Name után kell beírni azt a nevet, amit szeretnénk látni az Opera böngészőben a stílus kiválasztásakor.
  • Div id: Ezek után pedig jönnek a különböző kategóriákban a különböző definíciók, amik közül őszintén megmondva nekem sem világos mindegyik. A második kategóriában mindenesetre a div id-k vannak. Ezekkel lehet a weboldalakat részekre osztani, amiben aztán még lehet bármi: linkek, képek táblázatok, vagy akár további div id-k. Az alábbi képen látható egy szép tiszta kód ilyen elemekkel. div id reklám letiltás Opera segítségével
    Div id elemek letiltása

    Ezek alapján, ha mondjuk el akarjuk tüntetni az oldalról a főmenüket (persze ez most csak a példa kedvéért van, mert valószínűleg nem akarunk menük nélküli oldalakat), akkor csak annyi dolgunk van, hogy a CSS fájlunkba a megfelelő kategóriához hozzáadjuk, tehát itt az /* IDs */ után a #navi, sort. De vigyázzunk, mert ez a szabály minden oldalra érvényes! Ha tehát talál egy

    div id="navi" kódrészletet, akkor azt nem fogja megjeleníteni egy weboldalon sem, csak akkor, ha kikapcsoljuk a reklámok blokkolása felhasználói CSS fájlt. Értelem szerint a reklámokat általában hirdetes, reklam, vagy valami hasonló div id-kbe szokták tenni, valahogy így:

     

    <div id="hirdetes">

    Ezért ezeket érdemes hozzáadni. (Ha a módosított CSS-t töltöd le, akkor abban már benne van.)

    Ez a megoldás akkor is praktikus lehet, ha az Opera alapértelmezett Jobb gomb > Tartalom Letiltása... opcióval letiltottunk valamit, viszont a helye ottmaradt.

  • Class, klassz?: A class is részben hasonlít a logikáját tekintve a div id-hez, így ugyanazok vonatkoznak erre is, mint az előbbire. Inkább nézzünk egy példát:

    class reklám letiltás Opera segítségével

    Amint látható, ha a .hirdetes-t beírjuk a CSS fájl /* Classes */ utáni részébe, akkor nem jeleníti meg azt a bizonyos ADSL-es szöveges reklámot. Hát nem nagyszerű?

  • Továbbiak: Képes még a a frame-ek nevei, valamint a képek mérete alapján is szűrni (például a 120*600, 160*600, 468*60, 728*90-as méretűek alapból tiltva vannak).

3. JavaScript hirdetés blokkolása

Talán ez az egyik legproblémásabb kategória, hiszen nehéz felismerni a sok-sok JavaScript közül, hogy melyik az, amit le kell tiltani. Előfordulhat, hogy próbálgatni kell több megoldás közül. Segítséget ez esetben is kaphatunk az Információ panelen, a Szkriptek alatt van felsorolva az adott oldalban található JavaScriptek Mint már említettem, esetenként próbálgatni kell, de lássuk, hogy mit is!

  • A reklám hivatkozásaival: reklámokat letilthatunk magának a reklám hivatkozásainak a segítségével is.

    Javascript reklámblokkolás Opera segítségével

    Az árulkodó hivatkozás

    Miután az egyik link felett nyomtunk egy jobb gomb > Hivatkozás címének a másolása pontot, nézzük meg az oldal forráskódját (még mindig Alt+F3 vagy Ctrl+U), majd a Ctrl+F gombokkal hívjuk elő a keresőt és oda másoljuk be Ctrl+V-vel az előzőekben a vágólapra tett hivatkozási címet. Amennyiben nagyon hosszú az a hivatkozás, érdemes a végét letörölni a fő doménig, esetünkben a http://hu.search.etargetnet.com-ig.

    JavaScript reklámblokkolás Opera segítségével

    Az árulkodó forráskód

    A forráskódban megtaláltuk a címet, tehát ezt kell a tartalom letiltásához hozzáadni. Mivel felfedezhető egy séma az ilyen reklámszolgáltatók kódjaiban, ezért itt érdemes a http://hu.search.etargetnet.com/generic/ címet letiltani.

  • Reklámból következtetve: előfordulhat, hogy a hivatkozásos út valami miatt nem járható - például azért, mert villogó Flash formájában kapjuk a reklámot - ilyenkor az is egy járható út hogy rákattintunk a reklámra, szigorúan ugyanazon a lapon és figyeljük a hivatkozást, ami aztán átirányít bennünket a hirdetést feladó weboldalára. A rövid ideig látható címre van nekünk szükségünk és arra kell a forráskódban rákeresni.
  • "Szövegkörnyezetből": az is praktikus lehet néha, ha a reklámhoz közeli, vagy magára a reklám szövegére keresünk rá, de ne feledjük, ha frame-el - azaz az első típussal van dolgunk -, akkor még mindig nem fogunk találni semmit! Ha megtaláljuk a forráskódban a megfelelő helyszínt, akkor próbáljunk elérési útvonalakat keresni, ami előtt src= szokott szerepelni.

4. Kósza hirdetések

Annak ellenére, hogy ez a legprimitívebb megoldás - amikor statikusan beépítünk a tartalom közepébe egy képet, Flash-t, vagy egyszerűen más színnel és betűmérettel beillesztünk egy szöveges hirdetést - mégis ez ellen a legnehezebb védekezni. Ha szöveges a hirdetés, a tartalom közepében van és nincs megkülönböztetve class vagy div id elemekkel, akkor tudomásom szerint nem tudunk vele tenni semmit. Ha kép, vagy Flash, akkor az egyszerű Jobb gomb/Tartalom letiltása... opcióval letilthatjuk a képet. De ha nagyon-nagyon rendetlen - vagy másik szemszögből nézve okos és előrelátó - volt az oldal készítője és mondjuk a reklámok képei abban a mappában vannak ahol az oldal működéséhez, megjelenéséhez szükséges képek is, akkor a letiltásnál egyesével a Shift-et nyomogatva kell a képekre kattintani, különben az Opera automatikus szabályt készít és az egész oldalról eltünteti a képeket. Ezzel a megoldással kis látogatottságú, vagy olyanok oldalakon találkozhatunk, ahol nem szükséges, hogy a hirdetéseket dinamikusan lehessen változtatni. Szerintem ezeknek a letiltása teljesen felesleges, mert csak a tartalomletiltó fájl méretét növeli, kivétel persze, ha aktív látogatója vagy egy ilyen oldalnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr90460839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoliSoft · http://rolisoft.net 2008.05.17. 20:03:42

Egy ügyesen megírt Javascript kód meg tudja állapítani, hogy a látogató blokkolta-e a hirdetéseket.
Írtam is egy ilyent, itt tekintheted meg: lab.rolisoft.net/antiadblock/
Ha blokkolod az adsense-t akkor átirányít a blocked.php-re. Több lépésben is ellenőrzi, hogy megjelent-e a júzernél a hirdetés. Megnézi, hogy nincs-e a DIV-re, IFRAME-re vagy amit használ a hirdetés display:none rakva, illetve megnézi hogy az iframe-ben betöltött oldal magassága mekkora. (IFRAME blokkolás, és legtöbb blokkolás esetén 0) Kompatibilis Opera/IE/Fx/Safari/Konqueror böngészőkkel. (csak ezekkel tudtam tesztelni)

Egy kis off is: Meg szeretném kérdezni, hogy az első screenshot-on látható ablakon milyen skin van?

Másik off: Pár build óta nem megy minden oldalon a view source. Nem küldtem bugreportot, mert nem tudom pontosan megfogalmazni... (View source works only when RapidShare has Happy-hour? :D) Van hol megy, van hol nem. Preferences, Programs, Choose application for viewing source oké. De ha notepad-et rakok pl, akkor is van hol előjön, és van hol nem. Elég furcsa.
Vista x64 Ultimate SP1, 6 gb ram, admin jogokkal fut

vinczej 2008.05.17. 20:30:51

Az elsőként emlegetett, "Tartalom letiltásának engedélyezése" persze nem csak "karitatív" okból lehet szükséges (támogassuk a hirdetőt), hanem bizonyos oldalak egyszerűen nem működnek, ha az oldalon belül engedjük használni a filter.ini-t, illetve annak az oldal hirdetéseit blokkoló sorait. Tipikus példa erre a Fotexnet Ingyenlottó. nem tudsz továbblépni, ha nem engeded a reklámokat.

Lali_ 2008.05.17. 20:45:12

RoliSoft: Vicces script :) , csak az a "baj" vele, hogy letölti már elötte az oldalt és így a visszagombbal meglehet nézni, persze ha valalki nem figyeli, akkor nemtudja. De amikor néztem, akkor például csak jópár másodperc után dobott át..

Az első képen karaj skinja van, szóval azt nemtudom..

A lotto.fotexnet.hu nálam így néz ki: opera.extra.hu/kepek/fotexnat_ingyenlotto.jpg a citroénes arverticomos reklám nincs és mégsem dobott át, vagy melyiket kellene leszedni?

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.17. 21:11:12

Köszi! Nagyon hasznos írás. Végre le tudtam blokkolni néhány idegesítő div-es elemet. Már csak whitelist kéne hozzá meg oldalspecifikus beállíthatóság.

A skin valamelyik Mirage skin, asszem Clarity.

Egyébként az a jó a netben, hogy szerencsére rengeteg alternatív oldal létezik, hogy ne kényszerüljön a user olyan oldalra, ahol még a szabad választás is tiltott és ilyen reklámblokkolás ellenőrző scriptekkel fenyeget.

Egyébként reklámtípustól függően itt a magyarországi viszonyokat nézve akár kínzásnak is fel lehet fogni némelyiket. Olyan, mintha elveszem minden pénzed, éheztetlek 3 napig, aztán ott rángatom a kilós bélszínt az orrod előtt, hogy csak 999Ft. :D

Raidx 2008.05.17. 21:17:23

Ez a CSS nagyon bejött!
Bár az outpost tűzfal nagyon sok reklámot kitil, mégis vannak erőszakos reklámok amiket eddig nem tudtam kiírtani. Most sikerült!
Egyébként ha nem izeg-mozog a reklám, nem zavar. Bár ritkán olvasom el őket.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.17. 21:27:56

Egyébként engem különösebben nem zavarnak a hirdetések, csak két esetben: ha túl sok van, és ha zavaró. Az origón akkor tiltottam le őket, amikor kb. 10 másodperccel a cikk megnyitása után átúszott egy nagy sárga kacsa a képernyőn, aztán visszajött egy kis kacsa, és követte az egeret. Ennél idegesítőbb reklámot aszem azóta se láttam - mondjuk jó részük le van tiltva azóta.

RoliSoft · http://rolisoft.net 2008.05.17. 22:13:52

opera11: Csak az oldal betöltése után fut le az ellenőrzés. (body onload)
Jelenleg ha nincsenek az oldalon reklámok, akkor window.location-nel átirányít, de lehetne pl átírni a body-t, ezesetben nem működne a vissza gomb sem.

penge: Képzeld el, hogy van egy XY.com oldal ami teljesen ingyenes, nagyon látogatott, és a hirdetésekből tartja fent magát. (Ugye, domain, tár, sávszélesség nem ingyen van...)
Na most ha mindenki blokkolná a hirdetéseket, akkor nem lenne jövedelem, nem lenne miből fizetni a szervert, és "Site closed."

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.18. 00:25:45

RoliSoft: És képzeld el ha minden oldal ingyenes lenne és az emberek a szabadidejükben termelnék ki azokat az erőforrásokat, amelyek ehhez szükségesek, akkor ősközösség lenne.

Ne az irreális végleteket boncolgasd, aki eddig szerette a reklámokat (meglepődnél mennyien használják unaloműzésnek és szó szerinti böngészésnek, hogy egyik bannerről a másikra szörfölgetnek) az ezután is fogja. Vannak, akik elvből nem blokkolják, bennük a reklámblokkolók feltörekvése csak mégjobban erősíti ezt az elvet. Az a kis százalék, aki meg reklámblokkolót használ az max úgyis csak a megjelenésért fizető hirdetésekből termelne hasznot az üzemeltetőnek, de a reklámozócégek sem hülyék és megjelenésért meg átkattintásért alig fizetnek, azt is csak azért, mert bíznak az emberek asszociációs képességén alapuló tanulmányokban és ezáltal magasabb hasznot remélnek. De ha lenne róla egy független statisztika mindjárt más lenne a helyzet.

Egyébként ha az ember le tudja blokkolni a kedvenc oldalán a reklámokat, akkor mégjobban szeretni fogja az oldalt, gyakrabban fog odajárni és szívesebben ajánlgatja ismerőseinek, akik lehet, hogy nem blokkolják, ezáltal szintén termel(het) hasznot az oldalnak. Szóval kb ennyit ezekről a kikombinálgatós távjóslatokról.

meneruwa 2008.05.18. 08:34:35

megmondom az őszintét, elején én is gondolkodtam, hogy a tárhely havibérletét majd reklámokból szedem, vissza, próbálkoztam is az adsense-el de mivel már engem is idegesitett mikor mindehová bekerült a reklám sz*rt*m az egészbe :D

ANDRIS 2008.05.19. 07:41:34

HOGY TUDNÁM EZEKET A BANNER-EKET ELTÜNTETNI . NAGYON IDEGESÍTŐ , AHÁNYSZOR BEZÁROM ŐKET ELŐJÖN EGY MÁSIK NEM KÍVÁNT OLDAL .fIREFOX ADBLOCK PLUS-VAL MENT , DE MIVEL OPERÁT HASZNÁLOK , JÓ VOLNA , HA EZZEL IS MENNE ..

www.nodancelimit.com/

RoliSoft · http://rolisoft.net 2008.05.19. 15:55:06

ANDRIS: Ha nem vetted volna észre épp erről szól az egész cikk. ;)
2. Kis betűkkel is megértjük amit mondani szeretnél.
3. A nódenszlimitet mi lenne ha a Web/URL-hez írtad volna?

Andris 2008.05.19. 16:02:07

O.K . megoldottam !

Andris 2008.05.19. 16:09:25

Roli !
Azért mert nem az én oldalam .. Onnan szerettem volna eltávolítani a két banner-t ,ami a lap közepén csücsül , eltakarva a lap tartalmának közepét .
Próbáltam a leírt módszerekkel ,de ennek az lett az eredménye , hogy maga a lap sem jött be . Így hát egy másik módszert használtam , amit itt nem illik reklámozni . Üdv és elnézést !

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.19. 19:27:44

Andris, én felvettem a tiltólistára ezt a két címet, és eltűntek a reklámok:
andriypt.popunder.ru/*
pro-banner.ru/*

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.05.20. 08:01:08

Kérdésem: mondta már valaki az Opera Software-nek, hogy az Opera böngészőben a nagyszerű visszalépési funkciókat jó volna kiterjeszteni a kézzel (F5) frissítésre is?
Vagy van ennek valami nyílvánvaló hátránya?

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.20. 08:58:08

Nem hiszem, de erre már én is gondoltam párszor. Hátránya nem lenne, és szerintem nem is lenne nehéz megoldani, csak cache-elt oldalból másodpéldányt kellene létrehozni, nem felülírni. Majd ezt a szükséges mélységig beállíthatóvá tenni.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.05.20. 21:47:51

Na igen, lehet nem akarják elválasztani a kézi frissítést az automatikustól, de lehet csak nem gondoltak rá, esetleg nem kérték elegen. Hol lehetne ezt felvetni, illetve ha felmegyek oda (gondolom a dev.opera ilyen hely), akkor én egyedül érek valamit, vagy kéne sok ajánlás?

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.20. 22:11:37

Igen, ott vagy a Desktopteam-en. De azt inkább karaj tudja megmondani, hol foglalkoznak jobban a kérésekkel. Akkor majd én is írok nekik, az már kettő. Meg remélem majd még páran.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.21. 10:31:31

Esetleg a wishlist fórumra érdemes írni, 1 ötlet, 1 post, beszédes cím, így jó esély van rá, hogy sokan elolvassák, és szavazzanak.

Monty 2008.05.26. 19:13:56

Örök hála! Már rég túrom a netet egy jó CSSért... végre meg is lett! :D

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.04.14. 20:36:42

kicsit kibővítettem a fenti css-t aki szeretné, vigye :)

premiumlivesets.gsart.hu/freesurf.css

alapos tesztelésre még nemigen futotta ha vki talál valami túltiltottat, kérem jelezze pls.
süti beállítások módosítása