Magyar Opera

Heti hírcsokor

Ismét összegyűlt egy kisebb adag érdekesség, lássuk mi történt az elmúlt hetekben az Opera háza táján. Sok statisztika, Google-Yahoo összecsapás és Opera Mini dömping a hét híreiben.

Extra beállítások Opera Miniben

Nem igazán friss hír, de mindenképpen érdemes megemlíteni. Még februárban több újítás került az Opera Mini szervereire, így nem csak gyorsabb lett az elérés, hanem új funkciók is kerültek bele. Az egyik legfontosabb az asztali Operában már megismert opera:config oldal, ahol néhány szerver oldali beállítást lehet megváltoztatni. Javult a telefonszámok felismerése a weblapokon, a timeout megváltozott 40 másodpercről 20-ra, frissült a megjelenítő motor, javult a megjelenítés sötét háttér esetén és még sok már kisebb javítást is kaptak a háttérszerverek.

Az Opera Mini szerverei

Az új opera:config oldalon a következő beállításokat lehet megváltoztatni jelenleg (mivel ez szerver oldali, ezért ez a lista bármikor bővülhet vagy változhat):

  • Large placeholders: kikapcsolt képek esetén a kép helyén megjelenő keret akkora legyen-e, mint a kép
  • Fit text to screen: Szöveg igazítása a képernyőhöz. Ha kikapcsolod, akkor a szöveg nem fog illeszkedni a képernyő méretéhez, megnehezítve ezzel az olvasást (viszont megőrzi a weboldal eredeti elrendezését)
  • Show feedindex: A lap tetején megjelenít egy listát az elérhető hírcsatornákkal
  • Fold RSS feed bodies: Bekapcsolt esetben nem jeleníti meg a hírcsatorna listában a bejegyzések törzsét, csak a fejlécét
  • Fold linklists: A hosszú hivatkozáslistákat megpróbálja egyetlen sorba sűríteni, amit kattintás után nyit ki
  • Phonenumber detection: A telefonszámként felismert szövegeket hivatkozássá alakítja, amelyekkel hívás indítható
  • Minimum phone number length (4-9): csak a legalább ilyen hosszú számokat próbálja telefonszámként értelmezni

Néhány további, kevésbé ismert cím a hardcore Miniseknek:

  • debug - információkat jelenít meg a használt szerverről és a készülékről
  • server:version - még több információ a szerverről
  • opera:about - a szerver "Névjegy" oldala
  • opera:cache - megmutatja a gyorstárazott elemek listáját

Újra Google az Opera Miniben

Bizonyára már minden Opera Mini felhasználó értesült róla, hogy március 1-től újra a Google az alapértelmezett kereső a kb. 1 éve bevezetett Yahoo helyett. Kemény csaták dúlnak azért a háttérben, és hiába a kissé megromlott Opera-Google kapcsolat, az Opera Mini sikere úgy látszik képes megváltoztatni a dolgokat. Annakidején a váltás kötelező volt, most viszont lehetőség van megváltoztatni az alapértelmezett keresőt a Miniben, ha úgy tartha kedvünk.

Hogy pontosan miért (és mennyiért) történt a váltás, azt nem lehet tudni. Szerintem az egyik ok az lehet, hogy a oneSearch nem hozta be a hozzá fűzött reményeket, valamint a Google is nagyon szeretett volna újra megjelenni a népszerű mobil böngészőkben. De a Yahoo közleményéből az derül ki, hogy továbbra is fenntartják a kapcsolatot az Operával:

Az Opera böngészők felhasználói továbbra is hozzáférnek a Yahoo! oneSearch szolgáltatásához, és mint hosszútávú partnerek, az Opera és a Yahoo! a jövőben is fog együtt dolgozni.

Statisztikák, eredmények

Amint az alábbi ábrán is látszik, az Opera Mini növekedése nem csak töretlen, hanem most kapott újabb lendületet, idén már csak januárban 1,8 milliárd oldalletöltést értek el! (Nem csoda, hogy kellett a frissítés a szerverekre.) Ez az érték várhatóan továbbra is jelentősen emelkedni fog, hiszen most is naponta százezren töltik le az Opera Minit a telefonjukra.

Havi oldalletöltések az Opera Minivel

Az asztali Opera sem panaszkodhat: 2007-ben már több, mint 20 millió felhasználója volt az Operának, ami 55%-kal több, mint 2006-ban. Az Opera Link miatt ráadásul az Opera Mini növekvő népszerűsége is besegíthet az asztali változatnak.

Még néhány további érdekes adat az Operáról:

  • az Opera teljes bevétele 50%-kal nőtt
  • eddig úgy 16 milliárd weboldalt néztek meg az Opera Minivel összesen
  • az Opera Mininek már kétszer annyi felhasználója van, mint az Operának (39 millió és 20 millió)
  • a MyOpera felhasználóinak száma 2007-ben megduplázódott

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr10365462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madzsar 2008.03.12. 12:28:54

Az Opera Mini mostanában szinte soha nem tölti be a google readert, ezért a reggeli hírolvasásra visszaszoktam a Nokia gyári böngészőjére. A Mini rss olvasójának az a legnagyobb baja, hogy a link.opera.com-on nem jelennek meg a feedjeim. Persze a hiányzó nagy Á betűk is eléggé zavaróak és a szerverösszeomlások után már többször is elveszett rss linkjeimről inkább ne is beszéljünk! :-/

Mellesleg a google is lassan ráugrik a mobil piacra, úgyhogy ha az Opera nem kapcsol nagyobb gázra, akkor szerintem rövidesen kirúgják alóla a sámlit...

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.03.12. 15:23:27

Biztos lesz,több konkurenciája is,és,bár a mininek nagy elönye van,nem behozhatatlan....
Ugyhogy remélem már az operánál is a mini5-ön dolgoznak...

Valakiember (törölt) 2008.03.12. 16:22:50

Fejlodunk, csak így tovább!

Lali_ 2008.03.12. 19:29:42

A Timeouut nem fordítva változott? Bár lehet, hogy én értettem félre...
Egyébként gratula Zolinak, feltették a Minis tolmácsolt videót magyarul is: www.youtube.com/watch?v=XZo9e1lX-fg
süti beállítások módosítása