Magyar Opera

Februári Opera hírcsokor

A legutóbbi összefoglaló óta már eltelt egy kis idő, és azóta összegyűlt pár Operával kapcsolatos rövidhír. Mint mindig, most is csak azokat a híreket foglaljuk össze, amikről hét közben külön nem írtunk. Most a következő témákról lesz szó:

  • MINI és Opera Mini házasság Barcelonában
  • Alakulnak a Firefox Mobile tervei
  • Már 1 millió Opera Minis Web'n'Walk felhasználó
  • Megújult az Opera Widgets oldala
  • Opera Mobile 9.5 előzetes a CNET-en

MINI és Opera Mini házasság Barcelonában

A barcelonai Mobile World Congress (3GSM konferencia) alkalmából az Opera egy igen érdekes reklámot vetett be, mégpedig Az olasz melóban látotthoz hasonló MINI Clubman autókra tettek Opera Mini reklámot, amelyek aztán a konferencia ideje alatt végig köröztek a városban. Az Opera partnerei ugyancsak ezekkel az autókkal közlekedtek a szállodák és a repülőtér között.

Az Opera vezérigazgatója, Jon is ki akarta próbálni a kisautót, de 195 centijével nem volt biztos benne, hogy ez olyan nagyszerű ötlet. "Az Opera Mini és a MINI nem csak a nevükben hasonlóak, mindkettőnek hasonlóan jó tulajdonságai vannak, mindegyik kicsi, gyors és jópofa. Úgy hallottam, hogy a MINI Clubmanben már nagyobb hely van a lábaknak, úgyhogy talán nekem is lesz rá esélyem, hogy az egyikbe beüljek és utána ki is tudjak szállni."

Alakulnak a Firefox Mobile tervei

A Mozilla már régóta kacérkodik a gondolattal, hogy a Firefox sikerét kihasználva meghódítsa a mobil platformot is. Ennek a tervnek érkeztek most a következő állomásához, ugyanis kitették a Mozilla Wiki-re az új mobil böngésző eddigi terveit hagyományos és érintőképernyős készülékekhez is.

Forradalmi újdonságot nekem nem sikerült felfedeznem a tervekben, úgyhogy inkább az asztali böngészőben is bevált kiterjesztésekre akarnak alapozni. A Mozilla szerint a Firefox kiterjesztések nélküli verziója is majdnem olyan jó lesz már, mint az Opera Mini, és kiterjesztésekkel majd sokkal okosabbá tehető. Kérdés, hogy az asztali Firefox memóriaéhségét az erősen korlátzott erőforrásokkal rendelkező mobilokon mivel fogják kompenzálni.

Mindenesetre nem érzem azt, hogy akár az Opera Mini, akár az Opera Mobile emiatt veszélyben lenne, de egy kis verseny semmiképpen sem árthat, abból csak nyerhetünk.

Már 1 millió Opera Minis Web'n'Walk felhasználó

Régebben már én is észrevettem, hogy a T-Mobile egyik Web'n'Walk reklámjában valójában egy átdolgozott Opera Mini van a telefonon, de azt nem gondoltam, hogy az együttműködésük az Operával ilyen sikeresen alakult. Az Opera Minit használó Web'n'Walk felhasználók száma ugyanis már meghaladta az 1 milliót. A T-Mobile most indította el kilencedik országban a szolgáltatást, Macedóniában, eddig ez Angliában, Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Magyarországon és Hollandiában volt elérhető.

Megújult az Opera Widgets oldala

Nemrég megújult a widgets.opera.com, az Opera Widget oldala, ahonnan mindenféle minialkalmazásokat tölthetünk le a különböző Operákhoz. Az új oldalra a következő új fukciók kerültek be:

  • új stílus és megjelenés, hogy még jobban jelenleg meg az oldal a különböző platformokon, főleg a Nintendo Wii-n, valamint egyszerűbben is lehet használni
  • biztonságosabb feltöltés, ugyanis most már több ellenőrzést is végeznek a feltöltött fájlokon, így hamarabb észreveheted a hibákat a minialkalmazásodban
  • jobb verziókövetés a minialkalmazásokra
  • hibakövetés: ha hibát találsz egy minialkalmazásban, akkor mostantól már nem csak a hozzászólásokban jelezheted ezt (ahol vagy észreveszi a fejlesztő, vagy nem), hanem külön írhatsz hibajelentést a widgetekre

Opera Mobile 9.5 előzetes a CNET-en

A CNET készített egy interjút Barcelonában az Opera Mobile termékmenedzserével, Bjarte Vosseteig-gel, ahol az új verzió újdonságairól beszélnek, és látjatjuk működés közben is az új Operát.


Opera Mobile 9.5 Preview at GSMA
Uploaded by operasoftware

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr81341244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.16. 23:40:20

A cikk hatására újra megnéztem a minialkalmazásokat. Az az igazság, hogy mióta napi szinten használom a 9.5-ös build-eket, hanyagoltam őket. Egyrészt, mret lassúak volt, másrészt mert legutóbb komoly hibákkal tudta csak megjeleníteni őket.

Most újra feltettem az egyik kedvencemet, a Scientific Calculatort ( widgets.opera.com/widget/5062/ ). Ez sebesség szempontjából is egy jó teszt, lévén elég leterhelő, de minden adatot a sajátgépről szed, és nem a netről. Tapasztalatok lenyűgözőek. Az Opera 9.25 alatt kb. 4 másodpercbe telik, amíg kirajzolja. A 9.5 beta anno vagy 10 másodpercet szüttyögött vele. A legújabb weekly ezzel szemben kevesebb, mint 1 másodperc alatt végez vele! Bravó!

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.17. 12:27:05

A másik, hogy az Opera Mobile várhatóan fizetős marad, ~$23-t fog kóstálni. Nekem nem szimpatikus ez a gondolat, úgy tűnik, hogy az Opera kétszer lép bele ugyanabba a folyóba, hiszen ma már egyértelműnek tűnik, hogy az asztali változat azért (is) vesztett a Firefox-al szemben, mert túl későn lett ingyenes. Nem kéne megint elkövetni ezt a hibát, pláne a várható mobilos Firefox fényében.

Lali_ 2008.02.17. 13:08:09

ja, ezzel maximálisam eggyetértek. A 9.5-nek már ingyenesnek kéne lennie, mert hiába néz ki a képek alapján kicsit butábnak a FF-os (pl nemlátom, hogy lenne benne inteligen nagyítás), ha ingyenes lesz, akkor sokan éttérhetnek, a FF fanokon kívül is.(Azok ígyis úgyis váltanak, függetlenül attól, hogy esetleg rosszabb)
süti beállítások módosítása