Magyar Opera

Opera 9.26 előzetes - keresztbetesz a Mozilla

Hamarosan újabb javítás érkezik az Opera 9.2-es szériájához, mivel a Mozilla nemrég egy olyan biztonsági hibát tett közzé, amelyben az Opera is érintett volt. A Mozilla azonban nem várta meg a hiba publikálásával, hogy az Opera készítsen egy javítást, hanem az értesítés után azonnal előrhetővé tette bárki számára, hogy a hibát hogyan lehet kihasználni. Ez nem volt valami szép gesztus a részükről. A biztonsági hibát kereső szervezetek részéről bevett szokás, hogy a hiba publikálása előtt felveszik a kapcsolatot a fejlesztővel, segítenek reprodukálni a hibát, és a legtöbb esetben megvárják, amíg elkészül a javítás (feltéve, hogy ez nem tart sokáig).

Az Opera viszont már készített is egy javítást a problémához, amely még nincs teljes mértékben letesztelve, így ebben a felhasználók segítségét is kérik. Amint a tesztelések véget érnek, és újra minden jól működik, kiadják a javított, végleges verziót is. Ha te is szeretnél segíteni a tesztelésben, töltsd le az Opera 9.26 előzetesét, és ellenőrizheted a biztonsági hibát.

Az Opera, ellentétben a többi ismert böngészővel, a felmerült biztonsági hibákat mindig rövid időn belül, teljes mértékben megoldja, most sem lesz másként.

Az új verzió más, ritkán előforduló Mac-es hibákat, valamint a Windows 2008 Serverrel (IIS 7) és a TLS-sel kapcsolatos stabilitási problémákat is javítani fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr72340642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valakiember (törölt) 2008.02.15. 19:00:38

Jó, hát mitvár az ember a Mozzilától, akinek még nemsikerult olyan bongészot csinálnia, amiben még nincs hiba...

Ottvan a vacak FireFox, amin volt egy nagy kritikus hiba, kiadják a biztonsági javítást, és még aazon is kritikus hiba volt. :D

--
Ki akarja élvezni a Mozzila, hogy most az egyetlen egyszer az Operán is van egy biztonsági rés, és ezzel most sok informatikában kevésbé jártas ember simán áttcsábítnak a GireFoxra (mert azt már nem írják a végére, hogy a Firefoxban állandóan hiba van)

Gyerekes dolgok, de ha ilyen a vezetoség...

Penge™ (törölt) 2008.02.15. 19:27:35

Így van, de ha még csak ez lenne a Firefox egyetlen baja.
Amellett a memóriafogyasztása is hagy némi kívánnivalót maga után, az imádott kiterjesztések meg egyrészt növelik a biztonsági kockázatot, lassítják a böngészőt és egy részük akad is egymással.

Képzeld el ezek után milyen öröm nekik, ha egyszer betarthatnak a konkurenciának. :)

Valakiember (törölt) 2008.02.15. 21:33:45

Nah igen, a FireFox alapból nem tud semmit, és telepítve asszem talán 19 MB, míg Opera telepítve 16MB és sokmindent tud.

Emellet meg ahogy írod is, a memoriát is lehet mondani zabálja bongészés kozben...

MosoMasa 2008.02.16. 10:11:21

Imrityinko
Ily módon fikázni a konkurenciát, az is gyerekes, ha nem jobban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.16. 10:18:19

Imrityinko, azt el kell ismerni, hogy a Firefoxnak nem csak hátránya, de jópár komoly előnye is van az Operával szemben. Nem lehet azt mondani, hogy az Opera jobb, mint a Firefox, vagy fordítva, mert az előnyök és a hátrányok minden embernél mások, így egyeseknek az egyik, míg másoknak a másik felel meg jobban. Ezzel nincs is semmi baj, az viszont nem szép dolog, ha szándékosan keresztbetesznek a konkurenciának, ráadásul a gyengébbiknek.

Penge™ (törölt) 2008.02.16. 10:34:13

karaj: Az is igaz, mint ahogy van néhány webfejlesztő és/vagy aki ki is használja az előnyeit, a maradéknak meg az egyik fele azt sem tudja mit használ, csak rákattintott egy bannerre a másik fele meg az agresszív divatfirefoxos, aki minden FF-os cikknél felsorol olyan kiterjesztéseket előnyként, amik maradéktalanul megtalálhatók az Operában, meg az Opera többet fogyaszt, mint a FF...stb Akkor egyszerűbb, ha megmondja, hogy azért nem használja, mert neki nem tetszik, de nem a nyilvánvalóan valótlan állításokat bizonygatja.

És most (mielőtt bárki megkövezne) nem a felhasználói alapján ítélek meg egy szoftvert, de sajnos a Mozilla fejlesztőire is többnyire ez a mentalitás jellemző.
Lásd: A "Firefox megvéd a ráktól" és hasonló cikkek, azokat sem a véletlen szülte. :D

opaljev 2008.02.20. 04:46:31

az FF memória fogyasztása tényleg drámai. volt, hogy 1GB-ot képes volt fogyasztani. nekem speciel semmi ellenérzésem nincs az FF-el szemben, de márcsak a memória használata miatt is én nem mondanám egy jól meírt szoftvernek...

FunTom8 2008.02.20. 08:40:16

ráadásul az ff nem is áll kézre, és minden benne lévő funkcio tök hülye helyen van :D
és nem is működik benne a jobb+balgomb (lehet hogy van hozzá valami plugin? :D )

FunTom8 2008.02.20. 08:41:36

az előzőt nem fffik@zasnak szántam, csak poénnak, mielőtt valaki besértődne...

Károly György Tamás · http://kgyt.hu/ 2008.02.25. 13:40:44

Nekem ez a duma nem jön be:
szotar.sztaki.hu/docs/bookmarklet.hu.jhtml#5

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.25. 13:50:02

A Sztaki még a jobbak közül való, annakidején elég komolyan érdeklődtek, hogy hogyan lehet kiegészíteni a jobb gombos menüt Operában, hogy beletegyék a sztaki szótárt is. És sikerült is nekik, pedig nem igazán triviális a dolog: szotar.sztaki.hu/docs/kozepsoujj.html

Mások (pl. CIB) egyszerűen csak annyit mondanak, hogy az Opera nem éri meg a fáradságot, viszlát.
süti beállítások módosítása