Magyar Opera

A hét hírei - 2008. január 22.

Kissé megkésve, de folytatjuk a megkezdett hagyományt, amelyben összefoglaljuk az Operával kapcsolatos kisebb, rövidebb híreket, amelyeket külön nem emeltünk ki. Lássuk mi történt a múlt héten:

Opera Fan Art

Lezárult az Opera Fan Art verseny, amelyre számos operás rajz és háttérkép érkezett, a legjobb három pedig Opera pólót és egyéb apróságokat kapott. A háttérképek között vannak egészen jók is, akit érdekel, a fenti linken válogathat közülük. Jobbra a nyertes háttérképet láthatjátok.

Frissített browser.js

A napokban egy új browser.js került az Operába, melynek kapcsán talán érdemes erről pár szót ejteni. A browser.js hasonló a felhasználói JavaScriptekhez (user.js), vagyis egy oldal működését módosítja lokálisan a böngészőben, JavaScript segítségével. Míg a user.js elsősorban arra szolgál, hogy új funkciókat adjunk a böngészőhöz vagy az oldalakhoz, addig a browser.js a meglévő oldalak hibás működését próbálja meg kijavítani.

Ha az Opera egy olyan oldalt talál, amely teljesen használhatatlan Operában, viszont más böngészőkben működik, akkor először is megpróbálják kideríteni a hiba okát. Egy ilyen hibának több oka lehet: előfordul, hogy a kívánt funkciót valóban nem támogatja az Opera (ez a ritkább), az oldal nem veszi figyelembe az Operát, és csak Explorerre és Firefoxra szelektál, és emiatt az Opera hibás kódot kap (ez elég gyakori). Ritkán, de az is előfordul, hogy egy oldal szándékosan hibás kódot küld az Operának (például az MSDN esetében). Ha az Opera hibás kódot kap, sokszor az azonosítás megváltoztatása segíteni szokott: ilyenkor az Opera Firefoxnak vagy Internet Explorernek "hazudja" magát, és így már megfelelő kódot szolgáltat neki a szerver, ami többnyire már rendesen működik. Az ilyen oldalaknál az Opera először megkeresi a fejlesztőt, és javaslatot ad a javításra, de ha ez nem sikerül, akkor "házilag" készítenek hozzá javítást. Erre szolgál a browser.js és az ua.ini.

Ez a két fájl ugyanis automatikusan frissül minden Operában, így ha központilag módosítanak rajta valamit, akkor előbb-utóbb mindenki megkapja a változtatást. Alapesetben kéthetente történik meg a frissítés, de lehetőség van kézzel is frissíteni őket a Súgó > Frissítések keresése menüponttal (ami egyúttal az Opera verzióját is ellenőrzi).

Az ua.ini tárolja az megváltoztatott azonosítokat, vagyis hogy mely oldalakon azonosítsa magát az Opera Firefoxnak vagy Explorernek. A browser.js pedig kis JavaScriptekkel a hibás működést javítja ki egyes oldalakon.

A most frissített fájl többek között a Yahoo levelezőjén javít pár dolgot, valamint több nemzetközi oldalt is elérhetővé tesz, részletesen lásd a My.Opera blogon.

Opera Mini szerverek

A norvég digi.no lapban az Opera Mini szerverparkjáról jelent meg egy hosszabb cikk, ahol rengeteg kép mellett egy flash videót is meg lehet nézni, amely az Opera Mini használati helyeit mutatja be valós időben egy földgömbön, érdekes látvány. A cikk norvégül van, így sok újdonságot nem fogunk belőle megtudni, de Haavard lefordított pár érdekességet a blogjában, innen megtudhatjuk például, hogy Norvégia külföldi adatforgalmának a 10-20%-át már az Opera Mini forgalma teszi ki, valamint hogy a szerverek forgalma 20%-kal nő havonta.

Opera Widget játékgép

A múlt pénteki előzetes előtt kiderült, hogy mivel foglalkoznak a Desktop Blog fejlesztői a szabadidejükben, ahelyett, hogy gőzerővel javítanák a hibákat :) Hát Opera Widget játékgépet barkácsolnak házilag. A projekt már saját blogot is kapott, ahol figyelemmel kísérhetjük a munka különböző fázisait. A játékgép a retró szellemében készül (ha valakinek mond ez valamit, akkor a Galaga gépek mintájára tervezik), és a végén Opera Widget játékokat lehet majd futtatni rajta (180 az 1-ben), egy érintőképernyős Operában.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr54307152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskafaraok 2008.01.22. 21:17:32

>A most frissített fájl többek között
>a Yahoo levelezőjén javít pár dolgot

hát volt is mit, most már úgy-ahogy használható (persze a switch back to classic továbbra sem megy).

Ez egyébként rejtély.
Értem hogy sok site, sok gond, de a developerek az ilyen alap dolgokra, amit sokan használnak, és Qrva idegesítő tud lenni, jobban figyelhetnének...
És a yahoo azért nem kicsi...

Opera => Europe. Itt ez kevésbé fontos.
Safari => USA. És valahogy ott elsőre sikerült perfect mode megoldani (jobban mint az IE7 !)

süti beállítások módosítása