Magyar Opera

2008 böngészőcsatái

Újabb böngészőháború készülődik a láthatáron, hiszen az idén több új böngésző is megjelenik a piacon, sőt az eddigi hírek alapján minden nagyobb böngésző előrukkol az idén valamilyen újdonsággal. A verseny továbbra is csak a Firefox és az Internet Explorer között a legnagyobb, de a másik két szereplő, a Safari és az Opera is tartogat újdonságokat, és mindkettőjük felhasználhatja más területeken szerzett erős pozícióját a javításra.

Lássuk, mire számíthatunk 2008-ban a böngészőfronton.

Internet Explorer

Az Internet Explorer 8 lehet 2008-ban a kakukktojás a böngészők között, mivel valószínűleg nem jelenik még meg belőle végleges verzió, viszont egy betára talán már számíthatunk. A 8-as verzió újdonságairól egyelőre keveset lehet tudni, az egyetlen hír ezzel kapcsolatban, hogy a belső fejlesztői változata már most teljesíti az Acid2 tesztet. Egyesek ezt is kétségbe vonják, ami nem meglepő a 6-os és a 7-es verzió siralmas eredményei láttán, de még ha nem is igaz a hír, az irányvonalat akkor is jól mutatja, és reményre ad okot. Az Internet Explorer 8 így valószínűleg erősíteni fog a szabványok terén, ami sajnos azzal jár, hogy sok, csak a 6-os verzióhoz készített oldal nem fog működni benne (ez egyébként már a 7-esben elkezdődött). Végre az egyetlen böngészőre dolgozó webfejlesztőknek is lesz fejfájása a szabványok be nem tartása miatt.

Firefox

A Firefoxnak ebben az évben biztosan megjelenik az új, 3-as verziója, amellyel további felhasználókat csábíthat el az Explorertől. Az új verzió az eddigiek alapján nem hoz áttörő újdonságokat, viszont javítani fogja a böngészési élményt: online, összevont könyvjelzőkezelés kerül bele, új natív, platformfüggő megjelenés, jobb memóriahasználat és teljesítmény, javított megjelenési motor. Ezek egyike sem rázza meg alapjaiban a világot, de mindegyik már sokak által, régóta várt fejlesztéseket valósít meg. A megjelenéssel újra erősödni fog a marketing tevékenység, de ezzel már valószínűleg csak újabb Explorer felhasználókat tudnak elcsábítani, a többiek számára nincs jelentősebb újdonság.

Safari

Tavaly a Safari meglepetésszerűen jelent meg a Windows piacon, és a nagy hírverés ellenére hatalmasatt bukott. Ennek több oka is volt: egyrészt csak egy erősen beta állapotú verzió jelent meg, rengeteg bosszantó hibával, szinte azonnal komoly biztonsági hibákat fedeztek fel benne, a régi Windows felhasználóknak túlságosan idegen lett, az alternatív böngészőket használó számára pedig túlságosan fapados: nem bővíthető olyan szinten, mint a Firefox, és a nyomába se ér az Opera funkciógazdagságának. Viszont nem tagadhatóak le az előnyei sem: a megjelenítő motorja az egyik legjobb a piacon, a hibák nagy részét kijavították, és irgalmatlanul gyors. Ha megjelenik a végleges verzió Windowsra is, a körülötte csapott felhajtással akár jelentősebb részesedést is kivívhat magának, valamint a Macintosh platformon is számíthatnak növekedésre (mármint főleg a platform növekedik, ott a böngésző részesedése eléggé meghatározó már amúgy is).

Opera

Az Opera 9.5 valamikor idén jelenik meg (pontos dátumot nem lehet tudni, csak találgatni lehet), és hasonlóan a Firefox-hoz, inkább csak kevésbé látványos fejlesztéseket és nagyobb javításokat fog tartalmazni, mint például a könyvjelző és Gyorshívó szinkronizálás a többi Operás eszközzel, valamint jelentősen javított megjelenítő motor. A nagyobb újdonságok majd csak az Opera 10-ben várhatóak, amely valószínűleg már csak az Exolorer 8 és a Firefox 4 versenytársa lesz. Az Opera 9.5 megjelenése után valószínűleg ismét emelkedik majd egy keveset az Opera részesedése, de ez elsősorban az Opera Minivel való szinkronizálási lehetőségnek tudható majd be. Egy sikeres marketingkampánnyal (ami remélhetőleg jobb lesz, mint az eddigiek) az év végére akár 2-3%-os részesedést is elérhetnek, ennél nagyobbat nem tartok valószínűnek.

Forrás: Avencius

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr54296682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.01.15. 13:16:51

Sok sikert mindenkinek! Bár szerintem a Flock-ot kihagytátok. Tudom, hogy sokaknak csak Firefox2+Web2, de eléggé önnálló mind kinézetben, mind szolgáltatásban.
A Firefox 3 mindenképpen szimpatikus azzal, hogy jobban integrálja magát a Linuxos környezetbe, én például ezt hiányolom a Linux-os Operából. A Linux-os Firefox pedig írigykedhet a gyors Operára.
Azt hiszem mindegyiknek megvan a maga előnye (kivéve talán IE) és hátránya. Az Operának szerintem közösségi marketingre lenne szüksége, nem tudom, hogy mennyire vagytok aktívak ilyen téren.
Az egyszerű felhasználónak továbbra is mindegy lesz mit használ, ameddig az gyors, megbízható és "csak működik". A fanok már megállapodtak egy-egy kedvencük mellett, a harc az újszülöttekért és a bizonytalan emberekért megy szerintem.

chris-v 2008.01.16. 21:24:25

Én már kb az 5-ös verzió óta használom az operát! Sok böngészőt kipróbltam, de eddig ez bizonyúlt a legjobbnak számomra! Mivel szoktam weboldalakat is csináli ezért egy firefox is fenn van, mert hát soha nem lehet tudni.
A lényeg hogy egy dolgot hiányolok nagyon az operábó az pedig az hogy nem frissít magától!
Sokkal jobban érezném magam ha letöltené a frissítést és telpítani mint a firefox!
De ezen kívül minden zsír! :D

macskafaraok 2008.01.16. 23:17:07

Safari jó, már most is.
Pl. az örök alap, a yahoo mail (az uj csini) siman megy (ezt sirtam is a legutobbi opera 9.5build-nál is), szoval varom hogy valami improvement legyen. Font smooth-ing nagyon jó...
Ha a iwiw menne vele, akkor mar atalltam volna ra :(

fraki 2008.01.20. 01:41:23

A Safari tényleg erős. Mármint a motorja. A böngésző maga elég szar, de a motorja erős...

FunTom8 2008.01.23. 14:04:34

sziasztok!

sajnos online nem találtam meg, de a legujabb chip magazinban a Nagy Böngészőteszt az Opera9.5-öt hozza ki győztesnek, és szinte az egész cikk az Operáról szól. :)
Nem tudom, hogy az összesitő táblázatot bescannelve ide berakhatom-e (szerzői jogok miatt) mindenesetre szép eredmény, és "csak" béta. Egyedül a sebességben verte meg a Safari.
Az induló statisztikai ábra alapján a részesedés a böngészőpiacon: 66,5% IE; 27,8FF; 3,5% Opera, 2,2 Safari és a többiek. (Ez az uj Chip magazin első értelmes írása :-) )

Penge™ (törölt) 2008.01.23. 14:36:16

Sebességben??? Nem az Opera a leggyorsabb böngésző? A 9.5 meg akár béta, akár nem, a 9.2x-től azért gyorsabb.

Az Opera egyetlen gyengeségének talán az invalid oldalak renderelését tudnám felhozni.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.23. 14:43:28

A Safari is nagyon gyors! De ez még nem von le az Opera érdemeiből.

FunTom, meg tudod mondani, melyik számban van ez a cikk? A legújabban?

FunTom8 2008.01.23. 14:44:58

A cikkben is meglepődtek az iBench5 eredményén, mert szörfölés közben még a firefoxnál is lasabb volt a Safari (az Opera pedig az IE-nél is lasabb, pedig szörfölés közben száguld). A cikk utolsó bekezdésében pedig arrol irnak, hogy ugyan az Acid2 teszten az IE megbukik, az Operának pedig Ajaxos, Web2-es oldalakkal gyűlik meg a baja.
"A jelenség hátterében az áll, hogy a fejlesztők a messze legnagyobb részesedéssel bíró IE-hez, és nem a W3C szabványhoz igazítják oldalaikat" :(

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.23. 14:45:43

Érdekes, a neten csak ennyit írnak:

A nagy böngészõteszt
Firefox 3 és PC-s Safari. Összemértük, mire képes ez a két vadonatúj böngészõ az IE7 ellen.

Egy szó nincs az Operáról :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.23. 14:48:02

Ja, akkor csak arról van szó, hogy a Safari az OnLoad eventet hamarabb kiadja, mint hogy betöltődne az oldal. Azt hiszem már akkor kiadja, amikor mindent letöltött, de még nem renderelte be az egészet. Így persze könnyű nyerni. Ezt már akkor is kitárgyaltuk, amikor megjelent a windowsos Safari.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.01.23. 15:01:57

Valoban volt szó róla...
És ezt méréskor megint! nem vették észre,vagy csak megint! nem vették figyelembe??
Furcsa hogy csak az Opera fanok jutottak erre a következtetésre,akik a tesztet/mérést végezték,azok érdekes módon nem...

FunTom8 2008.01.23. 15:07:08

A legujabb Chipben van a cikk 2008/02 60.oldal

FunTom8 2008.01.23. 15:17:37

Annyi ferdités van persze a táblázatban pont a sebességnél, hogy az opera és a ff egyforma lassu 44.28s mégis az operát jelölik vesztesnek :S

Penge™ (törölt) 2008.01.23. 18:02:18

Na kipróbáltam a Safarit. Az indulási sebessége, az oldalbetöltési sebessége és a memóriakezelése nem rossz, de még egy ilyen buta böngészőt...
Címsávos keresés nincs, adblock nincs (még userscript, vagy ini sem), még egy sima sidebar sincs, kb IE6-tal van egy szinten. Feltételezem az OSX-es Safari azért fejlettebb. Bár ha igen, akkor is talán előbb a funkciókat kellett volna megoldaniuk, nem a Beryl-re hajazó ablakeffekteket.

Lali_ 2008.03.20. 19:43:41

Na akit esetleg érdekel még a Chip tesz: rapidshare.com/users/57JOV1
Nem én voltam :)
Ha nagyon csúnya dolog az ilyen,akkor kéretik törölni a kommentet.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.03.25. 20:26:42

Megolvastam egy cikket a 2008/01-ből. Már tudom, miért nem veszek ilyen lapokat. Amilyen demagóg Vista fikázást levágnak itt 2 oldalon, az nem semmi..

Lali_ 2008.03.26. 19:21:15

Hát a Safari sem veszi el az Operától a legbiztonságosabb böngésző címét:
appleblog.blog.hu/2008/03/26/veszelyes_a_safari_3_1
secunia.com/product/17978/?task=advisories

Szonja 2008.05.10. 22:20:22

jó a safari, csak nincs rajta teljes képernyő :(
süti beállítások módosítása