Magyar Opera

Tipp: Hogyan lehet megnyitni a letiltott felugrókat?

Az Opera alapesetben letiltja a nem kívánt felugró ablakokat. Lehetnek viszont olyan esetek, amikor mégis látni szeretnéd a letiltott felugró ablakot vagy reklámot.

Hogyan tudok megnyitni egy letiltott felugró ablakot?

Kattints a "Kuka" ikonra a jobb felső sarokban. Az összes letiltott ablakot megtalálod a "Letiltott felugró ablakok" menüpont alatt. Ha meg akarod nyitni az egyiket, egyszerűen kattints rá a listában.

A Kukában nem csak a letiltott felugrókat, hanem az előzőleg bezárt weblapokat (füleket) is megtalálod, és újra megnyithatod.

(Forrás: OperaWatch)

Előkarácsony (b9716)

Lassan vége az évnek, azz ünnepek roppant sebeséggel közelednek, mindenhol a lázas készülődés jelei látszanak. Az Opera fejlesztői sem pihentek, egy kis ajándékkel kedveskedtek nekünk így Karácsony előtt. Nevezetesen egy újabb előzetessel, ami a 9716-es számot viseli. Emlékeztetőül, az Opera 9.5 alfa "neve" b9500 volt, és szeptember negyedikén vált elérhetővé. Hiába, gyorsan múlnak a hetek. Lássuk a legutóbbi mivel telt:

Ismert hibák (mindenképpen olvasd el!)

  • az oldalakon belüli, billentyűzettel történő navigálás nem működik
  • az Opera Link ikonja nem jelenik meg az Állapotsávon
  • le lett tiltva az opera:historysearch (fejlesztés alatt...)
  • a levelek és hírcsatornák nem rendezhetők dátum szerint
  • a böngésző lefagyhat a könyvjelzők törlésekor, ha a szinkronizálás aktív

Fontosabb változások

  • már nem fagy le a böngésző egy nem szabályos minialkalmazás betöltésekor
  • az URL mező legördülő listája már "körbegörgethető" a nyíl billentyűkkel
  • GMail 2-höz kapcsolódó fagyás javítva
  • gyorsabb többszálú levélfiók-elérés
  • a címsorbeli előzménykeresés gyorsabb és gördülékenyebb lett, megszűnt a villogás is
  • VPS, Cache, Images és Mail mappák a Helyi beállítások mappába kerültek át (csak Windows)
  • jelölőnégyzetek megjelenítésének javítása a natív Qt4 bőr esetén (csak Linux)
  • XEmbed fókusz üzenetek küldése, ha telepítve van egy XEmbed'ed beépülő (csak Linux)
  • javításra kerültek a 9.24-ben felfedezett és 9.25-ben javított biztonsági hibák

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltések

Az Internet Explorer 8 már megoldja az Acid2 tesztet

Az IE8 megoldotta az Acid2 teszet
Az IE8, amint megoldotta a tesztet.

Ahogyan az Opera Watch bejegyzésében is olvasható, egy érdekes, mondhatnám izgalmas fordulóponthoz érkeztünk: minden bizonnyal már működni fog az Acid2 teszt Internet Explorer 8-ban, mely egy hasznos (vagy éppen idegesítő) apróság webfejlesztők számára, aminek célja az volna, hogy minden böngészőben ugyanúgy jelenjen meg egy weblap.

Az Acid2 tesztet jelenleg a Konqueror, a Safari, az Opera és az Opera Mobile valamint a Firefox 3 tudja sikeresen megjeleníteni, az Internet Explorer 7 és korábbi verziói még nem.

Mondhatnánk kis lépés ez egy webfejlesztő számára, de óriási a Microsoftnak. Reméljük, hogy ezzel valami tényleg elkezdődött, és hogy a valamikor megjelenő IE8 már használható is lesz valamire, folyamatos idegeskedésen és káromkodáson kívül.

Új cikkek a Dev.Operán

Az Opera webfejlesztő blogján, a Dev.Operán mostanában több új cikk is megjelent. A leírások angolul érhetők el, de ha van egy témára érdeklődés, akkor szóljatok, és lefordítjuk. A friss cikkek a következők:

(Forrás: Opera Watch)

A Microsoft is szenved a saját hibáitól

Egy régi operás blogon találtam az alábbi érdekességet, ami egy Microsoft oldaláról származó CSS kódrészletet mutat be. Azt hiszem, nem kell hozzá magyarázatot fűzni, úgy tűnik, a microsoftos fejlesztő sem volt elragadtatva az IE tökéletes szabványkövetésétől. A "hibát" azóta már természetesen kijavította egy jómunkásember, bár a hack még mindig ott van, csak most szépen van elnevezve. Itt megtekinthető a jelenlegi CSS a Microsoft oldalán: GeneralStyles.css, lent pedig a tavalyi verzió ugyanebből.

/* fix for the IE 1px-off margin error */
* html .StupidIEMarginHack
{
margin-right: 1px;
}

* html .StupidIEWidthHack
{
width: 100%;
}

(Köszönjük szotsakinak a tippet.)

süti beállítások módosítása