Magyar Opera

Dupla Kestrel és video előzetes (b9649)

Mivel a beta-felelősünk éppen nincs jelen, úgyhogy most kivételesen tőlem kaptok újabb Kestrel előzetest, mindjárt kettőt is. Persze akik követik a Desktop Blogot is, azoknak mindez már nem újdonság.

Először néhány szó az új Kestrel előzetesről, mivel a munka folytatódik. A legújabb snapshot buildszáma b9649. Lássuk a szokásos hibalistát:

Ismert hibák (mindenképpen olvasd el!)

  • a GMail felső menüje hibás
  • hibás kurzor az űrlapok egyes részein (pl. gombokon)
  • a Unix beépülők talán még kevésbé mennek, mint ezelőtt, viszont ebben jelentős változások várhatóak
  • az animált gif-ek hibásak lehetnek Windows alatt
  • nyomtatásnál nincsenek képek
  • a postázandó leveleket csak manuális ellenőrzéskor küldi el
  • a webcsomagok (lementett weblapok) hibásak, ha valamit változtattál a fájltípusok beállításaiban

Fontosabb változások

  • stabilitási és fagyási hibák javítása
  • újra megy a görgetés a flash objektumok fölött is
  • az Opera újra működik Windows 95 alatt
  • javítva az 1 pixel magas levélírás GMailben
  • újra megnyitható az Infó panel
  • a levelek prioritása újra megjelenik
  • a kijelölt hivatkozásoknál már jó környezeti menü jelenik meg
  • több POP3 és IMAP javítás

Most pedig néhány szó a <video> előzetesről. Az Opera már adott ki régebben egy hasonló előzetest, és ahhoz hasonlóan ez is a HTML5-be tervezett video taget tesztei. Az előző verzióhoz képest ez már nem csak az Ogg Vorbist támogatja, hanem az SVG videót és a 3D Canvast is. Az új technológai előzetesről bővebben a Dev.Opera oldalon olvashattok, ahol példák is vannak a különböző típusú videókra.

A video előzetes ugyancsak Kestrel alapú, de teljesen más szálon zajlik a fejlesztése, úgyhogy a fenti hibák és javítások (és valószínűleg a régebbiek sem) erre a verzióra nem érvényesek. Ezt tényleg csak azok töltsék le, akiket érdekel ez az új technológia.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltések

Opera Mini 4 - A teljes Internet a telefonodban!

Elkészült az Opera Mini telefonos böngésző következő, négyes verziója. Az Opera Mini ingyenes, javás böngésző, amely minden Java kompatibilis telefonon futtatható, és segítségével nem csak a Wap, hanem a teljes Internet is elérhetővé válik a telefonodon! A tömörítési technikáknak köszönhetően az Opera Mini sokkal kisebb adatforgalmat generál, mint más telefonos böngészők, és ennek eredeményeképpen jóval gyorsabb is lesz. Fizetni csak a telefonszolgáltató felé kell az adatforgalom vagy az idő függvényében, az aktuális díjcsomagod szerint.

Az Opera Mini 4 újdonságai

Szinkronizálás az Operával

Az Opera Link segítségével ezentúl megoszthatod a könyvjelzőidet és a gyorshívó bejegyzéseket a telefonos és az asztali böngésző között. Ha a gépeden nem Operát használsz, az sem gond, mert a könyvjelzőket elérheted a weben is. Az Opera Link használatához szükséged lesz majd egy My Opera fiókra is. (bővebben az Opera Linkről)

Forgatható képernyő

Ha a telefonod képernyője hosszúkás, akkor lehetséges, hogy könnyebben olvashatod a rajta a weblapokat, ha elforgatod a kijelzőt. Ha bármikor el akarod forgatni a képernyőt, csak nyomd meg a * # gombokat a telefonodon böngészés közben.

Egér a telefonon is

Az Opera Mini 4-ben egy virtuális egeret is találsz, amellyel könnyebben tudsz navigálni a weblapokon, ha teljes nézetben vagy. Vidd az egeret a kívánt helyre, és nagyíts rá, hogy azonnal olvashasd a tartalmat.

Tovább...

Hamarosan jön a végleges Opera Mini 4

Az Opera Mini 4 harmadik betája nemrég jelent meg, bevezetve a könyvjelzők szinkronizálását az asztali Operával, valamint újra elérhetővé téve az RSS csatornákat. Az előző betákban többek között a nagyítás, valamint a képernyő elforgatása jelent meg fontosabb újdonságként.

Mindenesetre az Opera Mini Blog alapján a fejlesztés lassan a végéhez közeledik, és nemsokára megjelenik a végleges Opera Mini 4 is. Ha vannak még problémáid a jelenlegi verzióval, akkor érdemes még most írni a fejlesztőknek, hogy javíthassák a hibákat.

A végleges verzióra valószínűleg lesz magyar verzió is, azonban most a fordítást nem az eddigi Opera fordítók készítették, úgyhogy erről sajnos nem tudok bővebb infót mondani (sajnos az okokat sem ismerem).

süti beállítások módosítása