Magyar Opera

Az Opera 9.23 első előszele... (b8805)

Péntek van, és ennek megfelelően (igaz mostanában kevésbé rendszeresen) a Desktop Team új előzetest rakott ki a honlapjára. Nem, sajnos nem a régóta várt Kestrel build-ről van szó, ez csak egy további csiszolás a 9.2x szérián. A változtatásokat illetően meglehetősen szűkszavúan fogalmaz az oldal, a kis mennyiségre a build szám változásának nagyságából is következtethetünk.

A történet lényege, hogy tegnap a Mozilla bemutatott egy jsfunfuzz nevű szoftvereszközt a Blackhat biztonsági konferencián. A program célja, hogy a lehető legalaposabban letesztelje a JavaScript motorokat, hibák és lassulások után kutatva. Mivel az eszköz nyilvános, az Opera fejlesztői is kipróbálták az általuk fejlesztett böngészőn. Ennek eredményeképpen négy, stabilitás szempontjából problémás hibát találtak, amelyek esetleg a biztonságot is veszélyeztethetik. A mostani, Opera 9.23 build 8805 nevet viselő előzetes ezen hibákat javítja ki.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Előzetes letöltése

Néhány új widget Operához

A Twitter kb. arra jó, hogy mindenkinek elmondd, mit csinálsz éppen, 140 karakterben, vagyis egyfajta miniblog. Bár nekem ez teljességgel értelmetlennek tűnik, a Twitter mégis hihetetlen népszerűségre tett szert, és továbbra is hódít, éppen ezért készült hozzá egy Opera minialkalmazás is, amivel még könnyebben lehet posztolni arról, ami éppen foglalkoztat. A minialkalmazás biztonságos kapcsolatot használ, öt percenként frissíti a többiek bejegyzéseit, valamint az Opera Mobile legújabb verziójával is működik.

A Twitterről egyébként a Webisztánon lehet sokkal többet olvasni.

Egy másik, számunkra igen hasznos minialkalmazás az Időkép, amelyet Lali készített el szorgos munkával, és a magyarországi aktuális időjárási helyzetet, a pollentérképet, és más, időjárással kapcsolatos információkat jelenít meg egy elég nagy felületen. A minialkalmazásról bővebben itt olvashatsz.

További minialkalmazásokat az Opera Widgets oldalon találhatsz, valamint itt a blogon is két régebbi ajánlót.

Megvan minden beépülőd Operához?

A böngészők sokféle adatot képesek minden további nélkül megjeleníteni (leginkább ugye szövegek, képek), de sokszor olyan adatok is vannak egy weblapon (videók, hangfájlok, stb), amelyet a böngésző alapesetben nem ismer. Ahhoz, hogy az ilyen tartalmakat is meg lehessen jeleníteni, a böngészőnek szüksége van egy beépülőre (pluginra). Az egyik legismertebb és leghasznosabb ilyen beépülő pl. a Flash.

Nem csak az Operának van szüksége beépülőkre, hanem a többi böngészőnek is. Mivel sok esetben ugyanúgy működnek a beépülők Firefoxban is, mint Operában, ezért jó esély van rá, hogy az Opera képes gond nélkül használni a Firefox beépülőit is, sőt ha megtalálja a Firefox mappáját, akkor használja is őket minden további nélkül. Ez így jó dolog, mert nem kell több helyre is feltelepíteni ugyanazokat a beépülőket, viszont van egy hátránya is: előfordulhat, hogy egy típusú tartalomhoz (például flash videókhoz) egyszerre több beépülő is elérhető a rendszerben, ráadásul különböző verziójúak.

Azokat a beépülőket, amelyeket az Opera használ, az opera:plugins lapon tudod megnézni (vagy Eszközök > Haladó > Beépülők). Ha ezen a lapon több beépülő is van ugyanahhoz a tartalomhoz, akkor mindenképp ajánlatos egyet takarítani közöttük. Mivel látszanak a különböző fájlok útvonalai is, viszonylag egyszerű felderíteni, hogy honnan szedte össze az Opera ezeket, és amelyikre nincs szükséged, azt kíméletlenül írtsd ki. Azon túl, hogy megkavarják az egész beépülő rendszert, még lassítják is a böngészőt. Ha szeretnél új elérési utat hozzáadni a beépülők számára (például ha a Firefox-ot az Opera után telepítetted fel), akkor azt itt tudod megadni.

Lapozás után lehetőséged lesz leellenőrizni a felismert beépülőket, valamint láthatod majd, hogy melyek hiányoznak esetleg nálad. Ha egy beépülő hiányzik, akkor természetesen nem látod a beágyazott tartalmat, de ha rákattintasz az üres területre, az Opera felajánlja a megfelelő beépülő letöltését, vagy töltsd le arról a linkről, amit a beépülő alatt megadtunk.

Tovább...
süti beállítások módosítása