Magyar Opera

Az év első előzetese (b8692)

A mai napon az Opera kiadta az azonos nevű böngésző következő verziójának első előzetesét. Az új build a b8692 nevet viseli, és számos kisebb-nagyobb változtatást tartalmaz, én csak a fontosabbakat emelném ki, a részletes lista a blogbejegyzésben olvasható:

  • A YouTube esetén a lejátszott videóknál már frissül a lejátszási sáv (progress bar), és már elindulnak a teljes képernyős videók is
  • A netvibes.com és a cnn.com már rendben betöltődik
  • Megjelennek a hibás EXIF adatokat tartalmazó képek is
  • A http:// cím már nem terheli le 100%-osan a processzort
  • Egy webeszköz letöltése során már csak egy GET parancsot küld a böngésző
  • A böngésző már nem fagy le, ha teli lemezre töltenénk le a fájlt
  • IRC-n fejlesztve lett a letöltés státuszának kijelzése, illetve most már a /quit parancs is megfelelően működik

Egy előzetes esetén előfordulhatnak komolyabb hibák is, ez sajnos igaz a mostanira is:

  • Nem működik a Java!
  • A verziószám nem változott

Kapcsolódó linkek:

Böngéssz biztonságosan!

Mostanában egyre több biztonsági hiba kerül nyilvánosságra a különböző, elsősorban az Internethez és a böngészéshez kapcsolódó szoftverekben (Súlyos sebezhetőség az Adobe Readerben, Súlyos sérülékenység a QuickTime-ban, Kritkus hibát javítottak ki az OpenOffice-ban). A nyílt forráskódú, ingyenes szoftvereket ugyanúgy támadják már, mint a a zárt, de népszerű alkalmazásokat, a különbség a hibák számában egyre kisebb. Manapság már nem elég egyszerűen biztonságosabb böngészőt használni: a gyanútlan Firefox vagy Opera felhasználók szinte ugyanolyan könnyen áldozattá válhatnak, mint az Exploreresek, ha nem figyelnek oda a biztonságra. Egy biztonságosabb böngésző használata önmagában nem elég, viszont hamis biztonságérzetet adhat, ami különösen veszélyes lehet: egy olyan ember, aki azt hiszi, hogy biztonságos böngészőt használ, sokkal könnyebben adja meg a személyes adatait, hitelkártyaszámát, mint az, aki tudja, hogy a böngészője nem biztonságos, ezért óvatosabbnak kell lennie.

Nincs teljesen biztonságos böngésző, ez az egyik legfontosabb dolog a biztonsággal kapcsolatban. Soha nem lehetsz teljesen biztos abban, hogy a böngésződ minden szempontból biztonságos. De még ha így is lenne, akkor is a böngésző használ más, külső alkalmazásokat (például Java), amelyek ugyancsak sebezhetőek lehetnek. A biztonsági hibák már ott vannak, legfeljebb még nem találták meg őket.

A legfontosabb dolog a biztonság megőrzésére a szoftverek frissítése (természetesen egy megfelelő tűzfal és vírusírtó használata mellett). Amint egy biztonsági hiba nyilvánosságra kerül, a szóban forgó szoftver fejlesztője hamarosan javítást ad ki. Egyes szoftverek képesek ezt a frissítést automatikusan letölteni és telepíteni, de manapság még mindig az az általános, hogy nekünk kell az ilyen frissítéseket alkalmazni.

A fentiek alapján ma már nem elég, ha rendszeresen frissítjük a böngészőt, frissítenünk kell azokat az alkalmazásokat is, amelyeket a böngésző használ. Mostanában több olyan biztonsági hiba is napvilágra került, amelyek a böngésző beépülőin keresztül támadnak, annak biztonsági hibáit kihasználva. Viszont az összes beépülő frissítéseit és hibáit figyelemmel kísérni nem egyszerű, könnyen lemaradhatunk róla. Lapozás után egy olyan megoldást mutatunk be, amelyet a biztonsági hibákkal foglalkozó Secunia fejlesztett ki.

Tovább...

Yahoo! kereső a telefonos Operákban

Az Opera mostantól a Google helyett a Yahoo! keresőjét fogja megjeleníteni alapértelmezett keresőként az Opera mobiltelefonokra szánt változataiban (mint az Opera Mobile vagy az Opera Mini). Természetesen a keresőt bármire át lehet állítani tetszés szerint, a változás csak az alapértelmezést érinti.

Az utóbbi időben eléggé megromlott a Google és az Opera viszonya, valószínűleg ez is közrejátszott a döntésben. A Google rendszeresen kizárja az Opera felhasználóit a szolgáltatásaiból, sokszor indok nélkül. Nem igazán foglalkozik a fennálló inkompatibilitások javításával, csak Firefoxra optimalizálják az oldalaikat. A másik ok az lehet, hogy a Yahoo egy kifejezetten mobiltelefonokra szánt keresőt (Yahoo! oneSearch™) fejlesztett ki, és ezt a keresőt fogja használni az Opera is. A Yahoo biztosan nem jár rosszul az üzlettel, hiszen az Opera eddig 50 millió telefonra telepítette fel valamelyik mobil böngészőjét.

Az Opera oldaláról letölthető változatokban már a Yahoo keresője az alapértelmezett. Az Opera Mini blog alapján a közeljövőben a jelenlegi felhasználók alapértelmezett keresőjét is át fogják állítani, bár nem tudom, hogy a szoftver frissítése nélkül ez hogyan lehetséges.

Kapcsolódó linkek

süti beállítások módosítása