Magyar Opera

Böngéssz biztonságosan!

Mostanában egyre több biztonsági hiba kerül nyilvánosságra a különböző, elsősorban az Internethez és a böngészéshez kapcsolódó szoftverekben (Súlyos sebezhetőség az Adobe Readerben, Súlyos sérülékenység a QuickTime-ban, Kritkus hibát javítottak ki az OpenOffice-ban). A nyílt forráskódú, ingyenes szoftvereket ugyanúgy támadják már, mint a a zárt, de népszerű alkalmazásokat, a különbség a hibák számában egyre kisebb. Manapság már nem elég egyszerűen biztonságosabb böngészőt használni: a gyanútlan Firefox vagy Opera felhasználók szinte ugyanolyan könnyen áldozattá válhatnak, mint az Exploreresek, ha nem figyelnek oda a biztonságra. Egy biztonságosabb böngésző használata önmagában nem elég, viszont hamis biztonságérzetet adhat, ami különösen veszélyes lehet: egy olyan ember, aki azt hiszi, hogy biztonságos böngészőt használ, sokkal könnyebben adja meg a személyes adatait, hitelkártyaszámát, mint az, aki tudja, hogy a böngészője nem biztonságos, ezért óvatosabbnak kell lennie.

Nincs teljesen biztonságos böngésző, ez az egyik legfontosabb dolog a biztonsággal kapcsolatban. Soha nem lehetsz teljesen biztos abban, hogy a böngésződ minden szempontból biztonságos. De még ha így is lenne, akkor is a böngésző használ más, külső alkalmazásokat (például Java), amelyek ugyancsak sebezhetőek lehetnek. A biztonsági hibák már ott vannak, legfeljebb még nem találták meg őket.

A legfontosabb dolog a biztonság megőrzésére a szoftverek frissítése (természetesen egy megfelelő tűzfal és vírusírtó használata mellett). Amint egy biztonsági hiba nyilvánosságra kerül, a szóban forgó szoftver fejlesztője hamarosan javítást ad ki. Egyes szoftverek képesek ezt a frissítést automatikusan letölteni és telepíteni, de manapság még mindig az az általános, hogy nekünk kell az ilyen frissítéseket alkalmazni.

A fentiek alapján ma már nem elég, ha rendszeresen frissítjük a böngészőt, frissítenünk kell azokat az alkalmazásokat is, amelyeket a böngésző használ. Mostanában több olyan biztonsági hiba is napvilágra került, amelyek a böngésző beépülőin keresztül támadnak, annak biztonsági hibáit kihasználva. Viszont az összes beépülő frissítéseit és hibáit figyelemmel kísérni nem egyszerű, könnyen lemaradhatunk róla. Lapozás után egy olyan megoldást mutatunk be, amelyet a biztonsági hibákkal foglalkozó Secunia fejlesztett ki.

A Secunia oldalán elérhető egy olyan Java alapú alkalmazás, amely képes ellenőrizni a szoftverek verzióját a számítógépen, és jelzi, ha elavult szoftvert talál. Az ellenőrzést az alábbi linkre kattintva indíthatod el, majd el kell fogadnod a megjelenő biztonsági ablakot (vagyis engedélyezned kell az alkalmazásnak a hozzáférést a számítógépedhez). Maga az ellenőrzés kb. 1 percig tart.

Az ellenőrzés után egy listát kapsz azokkal a szoftverekkel, amelyeket a szkript a gépen talált. Az elavult, nem biztonságos szoftverek pirossal jelennek meg, és ha minden jól megy, az alattuk található linken frissítheted is. Sajnos a Java és a Flash esetében előfordulhat, hogy egyszerre több verzió is fent van a gépen, egy jó meg egy régi, ilyenkor nem árt az egészet kipucolni (Windowsban uninstallálni, a maradékot letörölni), majd újratelepíteni.

A fenti linkhez a Secunia készít egy statisztikát is, így meg tudjuk nézni, hogy az ellenőrzést lefuttatók között milyen az átlagos szoftverfrissítési szokás, melyek a legnépszerűbb, a legbiztonságosabb és a legkevésbé biztonságos szoftverek ezeken a számítógépeken. Lehet, hogy a táblázatok lassan töltődnek be, úgyhogy ha csak egy üres területet látsz, akkor várj.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr6627004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pimpalaputty 2007.01.09. 21:40:06

hasznos oldal, kösz

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.09. 23:46:35

én már az elején elbuktam, régi javám volt

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2007.01.10. 08:22:19

Huhh, kaptam az arcomba rendesen... bár az is igaz, hogy a legtöbb ajánlott frissítés már nem használt programokra szólt (IE, FireFox, Opera (Opera Portable van helyette :)), WinAmp etc.).

Ügyes az oldal, köszönet a linkért.

DiXoN 2007.01.10. 10:50:24

Vajon miért van az hogy nekem Opera alol nem akarja megcsinálni, valamiért nem fut le a Java Applet. És ezt írja ki.
Status /Currently Processing: There might be problems loading the Java Applet in your bowser.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.10. 10:53:58

Érdekes, két Operám van, és az egyik alatt nekem is ezt csinálja (két különböző gépen). Nem tudom mitől van, de jó lenne kideríteni...

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.10. 11:07:05

nekem is ezt irta ki, nekem a javát kellett elötte frissitenem, aztán ment

DiXoN 2007.01.10. 11:31:04

Ez az nekem az 1.6-os java van fent aztán mégsem megy.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.10. 13:05:50

Nekem is 1.6-os van ezen a gépen, és nem megy.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.10. 13:49:14

Én ezt töltöttem le: javadl.sun.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=10879 és aztán már ment(1.5.0.10, hivatalos oldalról, nem tudom, h neked h van 1.6-os)

ant 2007.01.10. 23:37:31

En mar ott megbuktam, hogy egyaltalan nics java a gepemen :-)
süti beállítások módosítása